Tuesday , 26 January 2021
Blic Vijesti
Home » Author Archives: admin

Author Archives: admin

Cvijeće zla u našoj avliji(2)

Piše: Jusuf Trbić   CVIJEĆE ZLA U NAŠOJ AVLIJI (2)     Tipična fašistička ideja je da  superiornija rasa ima sva prava koja ne priznaje drugima, recimo pravo da, na štetu drugih, stvori veliku državu koja će obuhvatiti sve pripadnike njihovog naroda, bez imalo obzira prema drugima, kojima se takva prava ni u kom slučaju ne mogu priznati. Čak ni ... Read More »

   Cvijeće zla u našoj avliji

Piše: Jusuf Trbić Cvijeće zla u našoj avliji                                                                        „Idealni subjekt totalitarne države nije                                                                       uvjereni nacista ili komunista, već svi oni                                                                       koji ne vide razliku između činjenice i                                                                       fikcije (ukidanje stvarnosti iskustva) i                                                                       razliku između tačnog i lažnog (ukidanje normi                                                                       mišljenja).“                                                                                                 Hannah Arendt   Ima li fašizma kod nas? Nije lako odgovoriti ... Read More »

Mrak u glavi (5)

Piše : Jusuf Trbić Mrak u glavi (5) Glupost je dobila fizionomiju ozbiljnog političkog programa u kojem je za stvarnost ostalo malo prostora. Taj program kreiraju „patriotski“ političari, intelektualci, mediji, vjerski autoriteti, ali krivica nije samo na njima. Masa običnih ljudi, građana, prihvata potčinjenost i slijedi autoritete zatvorenih očiju, kao da nije prošlo dovoljno vremana da svako može shvatiti šta ... Read More »

Mrak u glavi (4)

Piše : Jusuf Trbić   „Pandemija vlada našim svijetom. Pandemija gluposti. Dok se u prošlosti glupost mogla lokalizirati, ograničiti na određeno područje, zaustaviti ispod gradskih bedema, danas, u doba društvenih mreža, to je isključeno. Nemamo nikakve šanse, pošast je nezaustavljiva“, zapisao je hrvatski novinar Ante Tomić. „Učini nam se katkad da su društvene mreže izmišljene samo za prenošenje svakovrsnog intelektualnog ... Read More »

Ima li spasa za migrante,izbjegle i prognane?

  Zatražimo od EU da otvori granice svojih država i organizovano prihvati migrante, izbjegle, prognane, ma odakle dolazili. Oni su ljudska bića, a ne životinje. Zatražimo od vlasti BiH da ravnomjerno podjele teret izbjegličke krize na cijelo područje države.   Zatražimo od EU da pravilno podijeli teret izbjegličke krize na sve zemlje EU.   Pozivajmo nadležne institucije i odgovorne pojedince ... Read More »

Mrak u glavi (3)

Piše : Jusuf Trbić   Mnogi su pisali i govorili o gluposti, od drevnog Hesioda do Immanuela Kanta, od Voltaira do Sartra, od Sofokla do Nietzschea. Seneka je tvrdio da se glupost uvijek ponavlja, a Moliere da je učeni glupan gluplji od glupana neznalice. Einstein i Pascal su smatrali da glupost nema granica, a Descartes da ništa na svijetu nije ... Read More »

“Živimo kao životinje. Pomozite, umrijećemo !”

MIGRANTSKA KRIZA NA SRAMOTU I DUŠU SVIMA RAT PROTIV MIGRANATA “Živimo kao životinje. Pomozite, umrijećemo !”- sa snježne hladne poljane iz kampa “Lipa” stižu očajničke poruke migranata, koje i dalje malo ko čuje. Jer krivi su …što su još živi.   Ovo što se u BiH radi sa migrantima i tražiocima azila nije pomoć hiljadama izbjeglica i migranata koji su ... Read More »

Mrak u glavi (2)

Piše: Jusuf Trbić   Glupost i ludilo su bezvremena svojstva čovjekova, uvijek ih je bilo i uvijek će ih biti, toga nije lišen niko, čak ni najumniji ljudi, ali onaj ko to shvati, izmiče iz ralja te proždrljive nemani i pomaže svijetu da bude bolji. Nikad nije izmišljena vakcina protiv gluposti koja entropijski razara predjele smisla, glupost ne poznaje granice, ... Read More »

Mrak u glavi (1)

Piše : Jusuf Trbić Mrak u glavi (1) U svojoj dugoj i često teškoj i krvavoj istoriji Bosna je preživjela razorne ratove i teške periode mira, sukobe, talase mržnje, nerazumijevanja i nesnalaženja, burna istorijska previranja i promjene na mapi geo-političke moći, preživjela je mutne i krvave vijekove, lude vladare i mahnite neprijatelje, preživjela je najteže udarce istorije i ušla u ... Read More »

Upalimo svijeće za Visoko sudsko i tužilačko vijeće

  Zamrzavanje predmeta ratnih zločina i kadrovska politika u korist i za račun separatizma Rs, po mjeri Milorada Dodika, bili su glavni posao Predsjednika VSTV Milana Tegeltije, a VSTV preuzelo ulogu Biroa rada za oblast pravosuđa. U aferi “Potkivanje – 1”, u kojoj Predsjednik VSTV u kafani trguje krivičnim istragama (slučaj Alešević) i nakon toga biva rehabilitovan uz podršku većine ... Read More »