Tuesday , 21 January 2020
Blic Vijesti
Home » Author Archives: admin

Author Archives: admin

Svila iz Janje

Piše : Jusuf Trbić (1. dio)            Prošlost je tamni bunar, lavirint, okean. Koliko god da zaroniš u njega, naći ćeš nešto vrijedno, nešto što ne treba zaboraviti, nešto što određuje sve nas, današnje. Prošlost na nedokučiv način stvara ono što će tek doći, pa oni koji ne saznaju i ne zapišu, oni koji ne ostave trag o sebi ... Read More »

Ima li nade za suzivot kod tolike mržnje

Pise:Mugdim Karabeg Obje zaraćene strane moraju po svaku cijenu preorati ledene staze mržnje do pomirenja.   PUTEVI POMIRENJA ZATROVANI MRŽNJOM Mogu li i kad će moći početi razumni razgovori između Hrvata u Bosni i Hercegovini i zainteresovanih u državi Hrvatskoj .Sta se čini da neki pojedinci,aktivisti  mogu olakšati brže i plodnije približavanje ka pomirenju između predstavnika BiH i Hrvata. Dugoročno ... Read More »

   Priča o Đerzelezu  

Piše : Jusuf Trbić   Priča o Aliji Đerzelezu, najvećem bošnjačkom junaku iz turskog doba, priča je o zaboravu, o mržnji prema narodu muslimanske vjere, o neprekidnoj i neugasloj želji da se ukine, zatre i u mrak otjera sve što podsjeća na one što su, nakon odlaska Turaka, ostali nasukani na hridinama vremena, u neprijateljskom moru, bez čamca i vesla, ... Read More »

Jedno misle, drugo govore, treće rade!

UDAR NA BiH ZAMJENOM TEZA   U BiH je i danas 9. Januara 2020. godine na okupiranom dijelu države, u tzv. Republici srpskoj, i pored zabrane od Ustavnog suda BiH, proslavljen Dan Rs, dan kada su Srbija i srpski separatisti u BIH izvršili udar na ustavni i poredak BiH i počeli genocid nad Bošnjacima. Dan Rs 9. Januar je ne ... Read More »

Militarna destrukcija Bosne i genocid nad Bošnjacima

Senadin Lavić Srbijanska antibosanska politika proizlazi iz političkih konstrukcija 19. stoljeća u kojem je Bosna posmatrana kao cilj ekspanzije i srbiziranja. Otada je Bosna pod srbijanskim udarom, krivotvorenjem i planiranim zločinima nad bošnjačkim stanovništvom. Iz tog djelatnog okvira, također, potiče onaj opsceni klovn ili skaredni homunculus koji idolopoklonički slijedi nacijsko ponižavanje ljudi na balkanskom prostoru koji misle, vjeruju ili govore ... Read More »

Duh, duša, tijelo

U ZDRAVOM TIJELU ZDRAV DUH Još u prvom razredu osnovne škole, na prvim časovima fizičkog vaspitanja, barem mi stariji, prvu lekciju učili smo po onoj narodnoj, “u zdravom tijelu zdrav duh”. Svi mi želimo biti zdravi, jer zdravlje je temelj tjelesnog, psihičkog i društvenog blagostanja i osnov naše egzistencije. Radi toga moramo mislili o svom fizičkom i duševnom stanju i ... Read More »

Vedrine,munje i gromovi

Pise :Mugdim Karabeg Tokom dvadesetak godina kao urednikHercegovačkog izdanja “Oslobođenja”,sa tridesetak stalnih i honorarnih saradnika ,osjetio sam licno zadovoljstvo zbog dobrih ocijena tog dijela lista.Stekao sam uvjerenje da je nova Hercegovina prihvatila srcem i dušom novu političku geografiju svog područja sto je bilo i Titovo djelo. Ali jednog dana u Aprilu 1992.godine,iznenada su iz Hercegovačkih vedrina stigle ubilačke munje praćene ... Read More »

Zalepršala bijela novinarska krila

U svojoj najnovijoj biografiji,najprije sam,na prvim koracima svog mladog i poletnog žurnalizma odslikavao društveno-politicko stanje tek nastale mlade Jugoslovenske državne zajednice. Od početka rasta svih dijelova nove države raste i uvjerenje naroda od Triglava do Djevdjelije da su svi dijelovi Titove države u rukama ljudi,koji su decenijama i stoljećima znali samo za mali broj bogataša i vlastodržaca,pod čijim su nametima ... Read More »

      Bosanska knjiga mrtvih

Piše : Jusuf Trbić Nad zemljom bosanskom, nad morem od svjetlosti i krvi, lete godine i tutnje vijekovi, vjetrovi raznose sudbine kao oblake, i sve se u krug vrti. Bosna, zemlja na razmeđi civilizacija u doba stare Grčke, a granica između dva svijeta i dvije religije tokom srednjega vijeka, zemlja u kojoj se završavao Put svile i u kojoj je ... Read More »

Treba nam institucionalno lobiranje za istinu, pravdu, kulturu sjećanja sa nivoa državne bosanskohercegovačke diplomatije.

Poruka novoj državnoj vlasti u Bosni i Hercegovini Jedan od bitnih elemenata kanadskog iskustva institucionalizacije kulture sjećanja je potreba državne strategije u bosanskohercegovačkoj diplomatiji za organizovano, institucionalno, državno lobiranje protiv sve jačeg institucionalnog i posebno parainstitucionalnog finansiranja negiranja genocida u Srebrenici i Bosni i Hercegovini, genocida  koji je van svake razumne sumnje presuđen na oba svjetska suda u Hagu. Radi ... Read More »