Sunday , 25 August 2019
Blic Vijesti
Home » Mugdim Karabeg

Mugdim Karabeg

Iz kosmicke revije poezije

Pise: Mugdim Karabeg    Pozlaceni pupoljci pjesnistva Selme  Hadrovic Evo me opet na stranicama Chicago Raja nakon jos nedovrsene trogodisnje pauze. Razlog i povod je knjiga poezije Selme Hadrovic, ‘S ONE DRUGE STRANE’ koja je imala svoju promociju u mostarskom Pavaroti Centru 28 jula ove godine.   Ova knjiga odise  uistinu originalnom pjesnickom  rijeci, koju u duhovnom  stvaranju ponekad cak ... Read More »

Pisma iz Mostara

PDNASLOV:  Gradjanska organizacija ,,MOSTARSKI KRUG,, NA SVOM SASTANKU UZ IZBORE OSTAJE NA ZAUZETIM STAVOVIMA O TOME DA SE MOSTAR NEĆE PREDATI IZDAJNICIMA NJEGOVE SUDBIN, VEĆ ĆE OKUPLJANJEM  JAVNOSTI U GRADJANSKIM ORGANIZACIJAMA IĆI DOKRAJA U PRONALAŽENJU PRAVOG RJEŠENJA ZA MOSTAR KAO JEDAN JEDINSTVENI GRAD! Bošnjačkih prvaka nema: U Stocu danas Čović, sutra politički vrh iz Hrvatske Foto: Agencije / Vijesti.ba Sutra ... Read More »

ČUDNA JADA OD MOSTARA GRADA!

  Podnaslov:  Sudbina Grada Sunca na Neretvi nikad u dugačkoj prošlosti nije bila tako i toliko složena, neizvjesna i nesrećna kao posljednjih 12 godina u okviru navodno demoktatske ali u suštini zlosrećne Bosne i Hercegovine. U našem DOSIJEU iznosimo tokove isprepletenih dogadjaja i staza lutanja koje bude iskljućivo pesimizam. Ali jedan novi “demokratski i gradjanski pokret” unutar grada kao da ... Read More »

 Američki dnevnik

     RAFALI U CIK  ZORE           Nobuzdane pucnjave , ubistva i pljačke, postali su obavezni “dekor“ američkih naselja i ulica, podsjećajući na  dugački period vladavine mafije u  SAD            Već duže vrijeme budim se u Americi u cik zore, prije nego što ugasnu zvijezde i Sunce prospe svoje pozlaćene  trake   na sve četiri srane još uvijek pospane Zemlje. ... Read More »

Mostar mora biti jedinstven grad.

Tribina u Sarajevu – Mostar mora ostati jedinstven 12.05.2016. – 19:27A. H. Mostar mora biti jedinstven grad. Istaknuto je ovo danas u Sarajevu na javnoj tribini Foruma bošnjačkih intelektualaca. Predložene podjele grada Mostara produkt su bošnjačke politike koja dolazi iz Sarajeva i Mostar nije grad slučaj kao što se to od njega često pokušava napraviti. Uvodničar tribine, među ostalima, bio ... Read More »

Sta se to desava u Mostaru?

Udruženje Gradjana Mostarski Rođeni: Ko to poziva na gašenje Veleža? UG Mostarski Rođeni je primorano da se obrati javnosti reakcijom na nacionalističko-huškačku kolumnu Joze Pavkovića, objavljenu na web prezentaciji Večernjeg lista, koja poziva hrvatsku javnost na konačno gašenje FK Velež. Ovo vrijeme kada Velež proživljava najtežu krizu od postojanja, najmanje nam treba likovanje i ohrabrivanje onih koji su najviše krivi ... Read More »

Nije Zapad kriv za sve

Dnevnik koji traje stoljećima    SAMOUBILAČKI SINDROM MUSLIMANA SVIJETA   Podnaslov: Do rasula svijesti i ideologija i medjusobnih satiranja muslimana došlo je zbog kroz istoriju usitnjenih zajednica i interesa i razarajućih akcija  “zalutalih” islamskih skupina. Šta o tome piše trostruki akademik Esad Duraković, koji je nedavno napisao još jednu knjigu o složenim prilikama u Islamu i nedopustivim akcijama  agresora u ... Read More »

Oružja prošlosti, sadašnjosti i budućnosti

Oružja prošlosti, sadašnjosti i budućnosti     I INSEKTI U RATNOJ OPREMI  Kako planeri novih i savršebijih oružja pronalaze način da ljudske misli „preštampaju“ u mozgove kukaca?   U praistoriji ljudskog roda gruba drvena toljaga je bilo važno oružje u grupnim i plemenskim ratnim okršajima. Recimo prije tri hiljade godina. A i danas se, tu i tamo,  upotrebljava za ubistva ... Read More »

Politika sa okusom” Klin Corbe”

Nadnaslov: Vijesti sa „polusvjetskog“ ratovanja       POLITIKA SA OKUSOM “KLIN ČORBE“   Podnaslov: Dok okolnje države i velike sile svijeta nastoje da odgonetnu pravo porijeklo Islamske  Države i u čemu je izvor  nakaradne ali i duboke idejne konstrukcije njenih boraca, dotle milioni ljudi u ratom zahvaćenim predjelima trpi neopisive patnje da prežive još jedno ljudsko ludilo     ... Read More »

Pakleni rat i “Mali ratovi ” u njemu

  Progonitelji i proganjani               Od 1998. godine do danas razmišljam i pišem  turobno  o zlehudoj sudbini naše domovine Bosne i Hercegovine. Pa otkako su počela sučeljavanja sa “paklenim ratom” koji se raširio na Srednjem i Bliskom Istoku, u Iraku i  Siriji, na područjima Pakistana i Afganistana, na prostorima Arabljanskog ostrva u Jemenu, na prostranim dijelovima srednje i mediteranske ... Read More »