Tuesday , 21 January 2020
Blic Vijesti
Home » Mugdim Karabeg

Mugdim Karabeg

Ima li nade za suzivot kod tolike mržnje

Pise:Mugdim Karabeg Obje zaraćene strane moraju po svaku cijenu preorati ledene staze mržnje do pomirenja.   PUTEVI POMIRENJA ZATROVANI MRŽNJOM Mogu li i kad će moći početi razumni razgovori između Hrvata u Bosni i Hercegovini i zainteresovanih u državi Hrvatskoj .Sta se čini da neki pojedinci,aktivisti  mogu olakšati brže i plodnije približavanje ka pomirenju između predstavnika BiH i Hrvata. Dugoročno ... Read More »

Zalepršala bijela novinarska krila

U svojoj najnovijoj biografiji,najprije sam,na prvim koracima svog mladog i poletnog žurnalizma odslikavao društveno-politicko stanje tek nastale mlade Jugoslovenske državne zajednice. Od početka rasta svih dijelova nove države raste i uvjerenje naroda od Triglava do Djevdjelije da su svi dijelovi Titove države u rukama ljudi,koji su decenijama i stoljećima znali samo za mali broj bogataša i vlastodržaca,pod čijim su nametima ... Read More »

Prva ličnost XX stoljeća

Poznat u istoriji II Svjetskog rata i osnivanja i jačanja nove Socijalističke države Jugoslavije Predsjednik Tito ,je izazivao poštovanje i pohvale državnika bezbroj zemalja pa i običnih ljudi naše planete.Poceo je stvarati Jugoslaviju sa šačicom pristalica i suboraca pet godina prije službenog proglašenja Nove Jugoslavije-zemlje sa svim odlikama socijalističke strukture i namjene.Obzirom da su već na startu , u prvim ... Read More »

2 dio. Krivudave novinarsko diplomatske staze

Po drugi put zaredom ispisujem u moj dnevnik naslovnicu istog sadržaja,da bi skrenuo pažnju na značaj ideoloških naboja , pojedinaca i grupa  od kojih u mnogome zavise sudbine individualaca i velikih grupa ljudi,uz koji stavljamo naziv narodna “masa”. Ja kao pojedinac u bilo kakvoj skupini nosim duboko  u organima splet misli,organa,koji sačinjavaju  moj neotuđivi i trajni sistem zaokružena moje ljudske ... Read More »

Krivudave diplomatsko novinarske staze

    Pise :Mugdim Karabeg  Završena je Škola rezervnih oficira u Vipavi,Slovenija. 1953 .godina.Na okolnim zgradama garnizona vijore se Jugoslovenske zastave.Prate ih borbene i patriotske  pjesme,gromoglasna cika i vika do nebesa,klicanje Titu i Armiji,duhovite pjesme zivotnih sadržaja kao:”mala moja stavi na nju dasku,probice je vojnik na povratku.Pogled mi se sam lijepi za dugačkim kružnim kolom ispletenim i upletenim ljudskim tijelima  ... Read More »

Opasna pesnica podmetnute špijunaže

 Pise :Mugdim Karabeg Nakon kraćeg boravka u Domu JNA u Vipavi,oko tri ,četiri dana,ispred zgrade komandanta garnizona Škole rezervnih oficira za pješadiju ,krenuo je prvi blindirani teški automobil.Iza njega je bila čitava kolona modernih limuzina,članova vrhovnog štaba JNA. U velikoj prostoriji Doma JNA ostala  je netaknuta mamutska kružnica koloritnog sadržaja.Unutar kružnice velikim slovima bio je ispisan pozdrav Predsjedniku Titu. Načelnik ... Read More »

Straza domovini i Titu

STRAŽA DOMOVINI I  TITU U Mostaru ispred Željezničke stanice ,koju su sagradili inženjeri Austrougarskog Carstva,sakupilo se oko 2.000 momaka iz cijele Hercegovine da bi krenuli u istočne i zapadne kasarne Jugoslavenske Narodne Armije.Mene odrediše da pozdravim regrute.Dobih papire sa informacijom za moje odredište.Skola Rezervnih Oficira za pješadiju,Vipava,Slovenija. Na odredište stigosmo krajem ljeta 1952.godine.Grupe za smještaj regruta središe sve u jednom ... Read More »

Oj Mostaru ,moj beharu

Pise :Mugdim Karabeg Moji roditelji kao i moga kolege Arifa Nozicanisu bili obrađivani kad smo im rekli da nam se fakultet zatvara.Objasnili smo im da zbog nekolicine studenata koji su špijunirali za Ruše u korist Staljina to se moralo uraditi.Smirili su se kad smo im objasnili da su nam priznati svih osam semestara,odnosno sve četiri godine i da smo dobili ... Read More »

Posljednji trzaji Slobodana Praljka

        Pise :Mugdim Karabeg                        Mnogi pomisle da je jednostavno prenijeti ime i prezime, osumnjicenog,okrivljenog i osudenog covjeka -prekrsioca zakona,je uhodano i prilicno jednostavno.Dalje ce sve ici po utvrdenom redu suda,ali ponekad zapleti krenu uzastranu.Kao na primjer slucaj Slobodana Praljka,drzavljanina Hrvatske uz drzavljanstvo Bosne i Hercegovine,koje se ... Read More »

Beogradska svijetla i tame

Pise :Mugdim Karabeg Vijest da su Visoki državni organi mlade države Jugoslavije donijeli odluku o ukidanju Novinarsko-diplomatskog fakulteta teško je pogodila tu instituciju.NDVS,kakav je bio skraćeni naziv, u rangu fakulteta,imala je četverogodišnjeg školovanje.Cetvrta završna godina dobila je diplome o uspješnosti obuhvata zaokruženog fakultetskog programa i da mogu tražiti radna mjesta koja im odgovaraju.Takve šanse je dobilo oko 140 studenata završne ... Read More »