Thursday , 17 October 2019
Blic Vijesti
Home » Mugdim Karabeg

Mugdim Karabeg

Stari most porazio Hitlera -3 nastavak

Pise:Mugdim Karabeg Naša porodica Koludera i Karabega srecno je prošla i 14.Februara 1945.godine.Uoci samog oslobođenja Mostara u veliku kuću Avdage Koludera i lijepe EMINE ,izgrađene uz sami bok Starog mosta,banula je grupa od 12 Njemačkih vojnika.Vidjelo se da je i dedo Avdaga smeten i uplašen.Upitao je drhtavim glasom Njemačkog oficira šta traže u njegovom domu?Avdaga je naime vrlo dobro baratao ... Read More »

Stari most pobijedio Hitlera

Pise: Mugdim Karabeg Naša porodica Koludera i Karabega srecno je prošla i 14.februara 1945 godine.Uoci samog oslobođenja Mostara u veliku kuću Avdage Koludera i lijepe EMINE ,izgrađene uz sami bok Starog mosta,banula je grupa od 12 njemačkih vojnika.Vidjelo se da je i dedo Avdage smeten i uplašen.Upitao je drhtavim glasom njemačkog oficira šta traže u njegovom domu?Avdaga je naime dobro ... Read More »

Nije oko doratovo prkno

Natsavljamo sa objavljivanjem serijala Sjecanje jednog  novinara .Tematika  je dogadjaji koji su se desavali u vremenu bivse Kraljevine  Jugoslavije pa sve do Amerike Pise:Mugdim Karabeg NIJE OKO DORATOVO PRKNO Uobičajeno je mišljenje da je zadatak novinara prije svega da vijesti,događaje,razna mišljenja i sl.prenose u novinama,radio i TV programima. Medutim,ovaj moj prilog upravo će govoriti o jednom novinaru,tj.meni i novinarstvu. Ocijenio ... Read More »

Bitka za Mostar

  VRIJEME MRŽNJI, MASOVNIH LIKVIDACIJA, PLJAČKI I LAŽI Od kraja prošlog 20 vijeka do dana današnjeg, dakle 24 godine vodi se svekolika bitka za slobodu i živote Mostara i Mostaraca. Svi njegovi branioci prošli su kroz paklena ždrijela nasilnog prekida veza sa vanjskim svijetom. Zbog toga su Mostar i Mostarci dijelili užase bespomoćnosti Lenjingrada i Sarajeva. Usijani i zahuktali agresori oličeni u spodobama ... Read More »

Mugdina skola novinarsta

Mugdim Karabeg  doajen nmovinarstva i danas je aktivan  u svom novinarskom zivotu .Zhvaljujuci  predanosti i iskustvu ogojio je plejadu  novinara koji su  i dan danas  velika novinarska imena . Izvodi iz clanka A.Behrema Sto godina sramote Kasne sedamdesete u mostarskom dopisništvu „Oslobođenja“, u Ulici Huse Maslića, na broju tri; redakcija liči na košnicu u kojoj dvadesetak, nekada i više, mladih ... Read More »

Iz kosmicke revije poezije

Pise: Mugdim Karabeg    Pozlaceni pupoljci pjesnistva Selme  Hadrovic Evo me opet na stranicama Chicago Raja nakon jos nedovrsene trogodisnje pauze. Razlog i povod je knjiga poezije Selme Hadrovic, ‘S ONE DRUGE STRANE’ koja je imala svoju promociju u mostarskom Pavaroti Centru 28 jula ove godine.   Ova knjiga odise  uistinu originalnom pjesnickom  rijeci, koju u duhovnom  stvaranju ponekad cak ... Read More »

Pisma iz Mostara

PDNASLOV:  Gradjanska organizacija ,,MOSTARSKI KRUG,, NA SVOM SASTANKU UZ IZBORE OSTAJE NA ZAUZETIM STAVOVIMA O TOME DA SE MOSTAR NEĆE PREDATI IZDAJNICIMA NJEGOVE SUDBIN, VEĆ ĆE OKUPLJANJEM  JAVNOSTI U GRADJANSKIM ORGANIZACIJAMA IĆI DOKRAJA U PRONALAŽENJU PRAVOG RJEŠENJA ZA MOSTAR KAO JEDAN JEDINSTVENI GRAD! Bošnjačkih prvaka nema: U Stocu danas Čović, sutra politički vrh iz Hrvatske Foto: Agencije / Vijesti.ba Sutra ... Read More »

ČUDNA JADA OD MOSTARA GRADA!

  Podnaslov:  Sudbina Grada Sunca na Neretvi nikad u dugačkoj prošlosti nije bila tako i toliko složena, neizvjesna i nesrećna kao posljednjih 12 godina u okviru navodno demoktatske ali u suštini zlosrećne Bosne i Hercegovine. U našem DOSIJEU iznosimo tokove isprepletenih dogadjaja i staza lutanja koje bude iskljućivo pesimizam. Ali jedan novi “demokratski i gradjanski pokret” unutar grada kao da ... Read More »

 Američki dnevnik

     RAFALI U CIK  ZORE           Nobuzdane pucnjave , ubistva i pljačke, postali su obavezni “dekor“ američkih naselja i ulica, podsjećajući na  dugački period vladavine mafije u  SAD            Već duže vrijeme budim se u Americi u cik zore, prije nego što ugasnu zvijezde i Sunce prospe svoje pozlaćene  trake   na sve četiri srane još uvijek pospane Zemlje. ... Read More »

Mostar mora biti jedinstven grad.

Tribina u Sarajevu – Mostar mora ostati jedinstven 12.05.2016. – 19:27A. H. Mostar mora biti jedinstven grad. Istaknuto je ovo danas u Sarajevu na javnoj tribini Foruma bošnjačkih intelektualaca. Predložene podjele grada Mostara produkt su bošnjačke politike koja dolazi iz Sarajeva i Mostar nije grad slučaj kao što se to od njega često pokušava napraviti. Uvodničar tribine, među ostalima, bio ... Read More »