Saturday , 27 May 2017
Blic Vijesti
Home » Selena Seferovic

Selena Seferovic

Mirsad Causevic, Smrt u bijeloj kuci, memoari

Mirsad Causevic, Smrt u bijeloj kuci, memoari Seiko 5 i Majka Hrabrost Pise  Selena Seferovic Ima vise od decenije od kada sam upoznala Mirsada Causevica u kuci zajednickih prijatelja. Bio je mladji  od nas okupljenih, pa me zainteresovalo ko je taj covjek, prijatan i nasmijan, lijepo vaspitan. Rekli su mi fudbaler, sportista, iz Prijedora sa teskom sudbinom logorasa i pogorjelca. ... Read More »

Otvoreno o Tibetu i budizmu, Kini i komunizmu

Tashi Tsering,’ The Struggle for Modern Tibet, autobiografija Otvoreno o Tibetu i budizmu, Kini i komunizmu Pise Selena Seferovic       Najupecatljiviji dogadjaj iz Tacijevog djetinjstva je scena kad kao desetogodisnji djecak napusta porodicu i oprasta se od majke u suzama jer mora da ide u plesnu grupu Dalaj Lame, ‘ ceremonial  boys dance group’, neku vrstu obavezne takse, ... Read More »

Jamaica, no problems island

Putopis:  Amerike                           Tekst i snimci Selena Seferovic     Krilatica da je Jamajka ostrvo bez problema na licu mjesta  znaci upravo obrnuto: svugdje su znaci siromastva, i velikih problema koji su poceli i prije globalne, internacionalne krize koja se itekako jasno i ogoljeno pokazala  u zemlji ostrvu ... Read More »

Visoki moralni dometi cikaskih advokata

  Pise Selena Seferovic Cikaski advokati protiv Trampove privremene  zabrane ulaska u USA stanovnicima iz 7 zemalja sa vecinskim muslimanskim stanovnistvom : Irak, Iran, Sudan, Sirija ,Somalija, Jemen, Libija   https://www.youtube.com/watch?v=P9ZI88aIS_0&feature=em-subs_digest   Na inicijativu cikaskog  sudije gospodina  Haddada, katolika Arapsko- americkog porijekla i njegove  saradnice Marvet Sweis Drnovsek,  pravoslavnog Jordansko- americkog porijekla, (adokatice u firmi Lewin & Perconti, koja je ... Read More »

Ales Debeljak, In Memoriam

Ales Debeljak, In Memoriam ‘Vukli su me siri obzori’, susreti i sjecanja Pise Selena Seferovic Alesa Debeljaka upoznala sam u Cikagu prije skoro  dvije decenije kada je bio gost Northwestern Universiteta sa kojim sam  imala saradnju preko Bosanske biblioteke koja je bila u Konzorcijumu sa drugim kulturnim asocijacijama Cikaga, a njen rukovodilac bio je Endru Wachtel, tadasnji sef Slavisticke katedre ... Read More »

Collaboration: Gender Breakdown

Chicago: Alternativna pozorisna scena Collaboration: Gender Breakdown Pise Selena Seferovic Anthony Mosley, izvrsnog direktora ove neprofitne organizacije u pozorisnoj kulturi upoznali smo na njegovom godisnjem okupljanju sponzora kad nas je Dragov sef,  inace stalni donator ove grupe entuzijasta, veoma obrazovanih u scenskim umjetnostima, pozvao u Chop Shop restoran na tzv ‘Beggar dinner’ Za cijenu od 250 dolara za dvije osobe ... Read More »

Predrag Matvejevic, In Memoriam

Predrag Matvejevic, In Memoriam Odgojen na sevdalinci i ruskoj romansi Pise Selena Seferovic   Mostar se od Predraga Matvejevica, angazovanog intelektualca, knjizevnika,  profesora, kosmopolite, polemicara, poliglote, profesora, jednog od poslijednjih iz plejade  nepotkupljivih ljevicarskih humanista,  oprostio na Starom mostu Santicevom Eminom, instrumentalnim  performansom  za trubu koji je za svog prijatelja komponovao Djelo Jusic, dok se njegov lik reflektovao sa kule ... Read More »

Damir Niksic, Bosanski Bill Maher

Damir Niksic, Bosanski Bill Maher Pise Selena Seferovic ‘If I wasn’t Muslim’ Kad je Damir Niksic otisao iz Cikaga prvo u Sarajevo pa potom u Stokholm, osjetili smo koliko nam nedostaje. Jeste, vidjali smo se povremeno i u Sarajevu i kontaktirali preko elektronske poste, pratili rad jedni drugih, saradjivali. Ali imati Damira ispred sebe uzivo, stvarno je privilegija. Svestrano obrazovan ... Read More »

Eli Vizel, In Memoriam Susreti, prepiska, sjecanja

Eli Vizel, In Memoriam Susreti, prepiska, sjecanja   Pise Selena Seferovic ‘Ne zelim nikome da moja proslost postane necija buducnost’ Vjerujem da je ziv da bi  Vizel  osudio Trampove rasisticke  mjere zabrane ulaska u USA muslimanima iz 7 zemalja Bliskog istoka i Afrike, koje su upravo Amerikanci, uz saveznike sa zapada prvo napali na laznim premisama o hemijskom oruzju Sadama ... Read More »

Obami, na odlasku: susret, prepiska, razmisljanja

   Pise Selena Seferovic   Ovu sjajnu karikaturu iz Oaxaca, Mexico, poslala mi je drugarica Beata povodom odlaska  Baraka Huseina Obame sa duznosti predsjednika Amerike u dva mandata, 2008-2016, znajuci da dijelimo osjecanje postovanja i zahvalnosti  prema covjeku koji je usao u historiju Amerike ne samo po tome sto je prvi Crni predsjednik koji je primio Nobelovu nagradu za humanost, ... Read More »