Wednesday , 14 April 2021
Blic Vijesti
Home » Selena Seferovic

Selena Seferovic

Hello Panama, Que Sopa Panama kanal, najvazniji vodeni put svijeta

Pise i fotografise Selena Seferovic Ovim sloganom ‘Vozdra Panama, sta ima’, pocinjem   fotoreportazu iz ove predivne srednjoamericke zemlje, velicine Juzne Karoline i nastanjene  sa 3.7 miliona stanovnika  sa 2 miliona internet korisnika. I dok iscitavam poslijednju verziju, stize vijest da je americki ambasador u Panami John Freely, karijerni diplomata i bivsi pilot u mornarici, podnio ostavku zbog predsjednikovog neprimjerenog govora ... Read More »

Jos jedna legenda Mostara otisla je u vjecnost

Pise Selena Seferovic Nedeljko Nedjo Kovacevic, MAESTRO NA VIOLINI, In Memoriam Poduze zvoni Nedjin beogradski telefon, i taman kad sam mislila da spustim slusalicu, javi se zvonki, poznati glas ‘Nedjo, Selena je, Sanja mi je dala tvoj broj. Zao mi je sto se nismo vidjeli na  tvom koncertu u Cikagu’ ( Mostar Sevdah Reunion, Old Town School of Music, Chicago, ... Read More »

Selena Seferovic, Putovanja

            Putovanja Saznanja Razna Praznovanja Read More »

Cvjetna haljina krvlju obojena

Nedzad Omazic, ‘Sandro’  Cvjetna haljina krvlju obojena Pise Selena Seferovic   Nedzad Omazic , knjizevnik i prevodilac iz Tuzle napisao je svoju novu knjigu ‘Sandro’ i posvetio  mladosti Tuzle ubijene od strane srbocetnickog agresora koji je ispalio granate sa Ozrena, 25 maja 1995 godine na Kapiju, korzo puno mladih ljudi zeljnih druzenja i prijateljstva u vrtlogu bosanskog rata 1992-95. Autor ... Read More »

Sa Ricardom Goldstonom, prvim tuziteljem Haskog suda u Cikagu 1996

Sa Ricardom Goldstonom, prvim tuziteljem Haskog suda u Cikagu 1996     Pise Selena Seferovic   Ricarda Goldstona, prvog tuzitelja Internaionalnog suda u Hagu za bivsu Jugoslaviju sreli smo u Cikagu, u Harold Vasingtonn biblioteci na predavanju koje je odrzao pred odlazak u Juznu Afriku  sa ove funkcije da preuzme ulogu sudije Konstitutivnog suda u Juznoafrickoj Republici, na Mendelin zahtijev, ... Read More »

 Arapi na Kubi

  Tekst i snimci Selena Seferovic   U vrijeme rucka decembra 2011 za vrijeme naseg istrazivackog boravka na Kubi ( o Hemingveju), ugledasmo plavu zgradu sa jednostavnim znakom i natpisom na arapskom i spanskom jeziku ‘Union Arabe de Cuba’, ‘Udruzenje Arapa Kube’, i covjeka koji nas rukom pozva da udjemo- comida, comida exelente, znaci nudi odlican rucak.   Ulazimo u ... Read More »

Sta li radi  nas ex guverner Rodoljub Blagojevic u zatvoru?

  Inmate No. 40892-424 Pise Selena Seferovic Kad raspravljamo politicku i moralnu situaciju u nasoj drzavi Ilinoisu, ponekad se dotaknemo  i nesrecnog  Rodoljuba Blagojevica. On je, kao i prije njega Rayan, takodje guverner, osudjen na   14 godisnju kaznu za korupciju, po kojoj je Cikago i  Ilinois poznat jos od Al Kapone dana. Ubistva u Cikagu, korupcija u Iinoisu Znamo da ... Read More »

Sa Barcelonom u mislima

Pise Selena Seferovic Povodom burnih dogadjanja u Kataloniji, prisjecam se svoja dva sluzbena boravka u Barceloni, prvog  kad su se Slovenija i Katalonija pobratimile septembra 1978 godine, i drugog kad sam svoje studente sa Defektoloskog fakulteta beogradskog Univerziteta  par godina kasnije vodila na eksurziju u Spaniju . Ova slika je sa replike Kolumbovog broda u barcelonskoj luci, i ni slutila ... Read More »

  Viva la Mexico, Los Cabos San Lucas

  Viva la Mexico, Los Cabos San Lucas Bozic 2010/11, u godini kad Meksiko slavi 200 godina nezavisnosti od Spanije i 100 godina revolucije kojom je zbacen diktator Diaz i uspostavljena parlamentarna demokratija socijalistickog tipa Tekst i snimci : Selena Seferovic “I wake up in the morning with nothing to do, and I go to bed at night with half ... Read More »

Cherif Bassiouni, In Memoriam Osnivac Internacionalnog suda u Hagu,  prijatelj Bosne

Cherif Bassiouni, In Memoriam Osnivac Internacionalnog suda u Hagu,  prijatelj Bosne Pise Selena Seferovic U Beogradu smo, bjesni rat u Bosni, spremamo se za odlazak u Prag, kad zazvoni telefon. Sanja nas obavjestava da pakuje kofere i odlazi iz Cikaga u Sarajevo sa Serifom Basjunijem kao clan strucnog tima eksperata, pravnika i advokata koji ce skupljati podatke o zlocinima u ... Read More »