Friday , 19 January 2018
Blic Vijesti
Home » Selena Seferovic

Selena Seferovic

Cvjetna haljina krvlju obojena

Nedzad Omazic, ‘Sandro’  Cvjetna haljina krvlju obojena Pise Selena Seferovic   Nedzad Omazic , knjizevnik i prevodilac iz Tuzle napisao je svoju novu knjigu ‘Sandro’ i posvetio  mladosti Tuzle ubijene od strane srbocetnickog agresora koji je ispalio granate sa Ozrena, 25 maja 1995 godine na Kapiju, korzo puno mladih ljudi zeljnih druzenja i prijateljstva u vrtlogu bosanskog rata 1992-95. Autor ... Read More »

Sa Ricardom Goldstonom, prvim tuziteljem Haskog suda u Cikagu 1996

Sa Ricardom Goldstonom, prvim tuziteljem Haskog suda u Cikagu 1996     Pise Selena Seferovic   Ricarda Goldstona, prvog tuzitelja Internaionalnog suda u Hagu za bivsu Jugoslaviju sreli smo u Cikagu, u Harold Vasingtonn biblioteci na predavanju koje je odrzao pred odlazak u Juznu Afriku  sa ove funkcije da preuzme ulogu sudije Konstitutivnog suda u Juznoafrickoj Republici, na Mendelin zahtijev, ... Read More »

 Arapi na Kubi

  Tekst i snimci Selena Seferovic   U vrijeme rucka decembra 2011 za vrijeme naseg istrazivackog boravka na Kubi ( o Hemingveju), ugledasmo plavu zgradu sa jednostavnim znakom i natpisom na arapskom i spanskom jeziku ‘Union Arabe de Cuba’, ‘Udruzenje Arapa Kube’, i covjeka koji nas rukom pozva da udjemo- comida, comida exelente, znaci nudi odlican rucak.   Ulazimo u ... Read More »

Sta li radi  nas ex guverner Rodoljub Blagojevic u zatvoru?

  Inmate No. 40892-424 Pise Selena Seferovic Kad raspravljamo politicku i moralnu situaciju u nasoj drzavi Ilinoisu, ponekad se dotaknemo  i nesrecnog  Rodoljuba Blagojevica. On je, kao i prije njega Rayan, takodje guverner, osudjen na   14 godisnju kaznu za korupciju, po kojoj je Cikago i  Ilinois poznat jos od Al Kapone dana. Ubistva u Cikagu, korupcija u Iinoisu Znamo da ... Read More »

Sa Barcelonom u mislima

Pise Selena Seferovic Povodom burnih dogadjanja u Kataloniji, prisjecam se svoja dva sluzbena boravka u Barceloni, prvog  kad su se Slovenija i Katalonija pobratimile septembra 1978 godine, i drugog kad sam svoje studente sa Defektoloskog fakulteta beogradskog Univerziteta  par godina kasnije vodila na eksurziju u Spaniju . Ova slika je sa replike Kolumbovog broda u barcelonskoj luci, i ni slutila ... Read More »

  Viva la Mexico, Los Cabos San Lucas

  Viva la Mexico, Los Cabos San Lucas Bozic 2010/11, u godini kad Meksiko slavi 200 godina nezavisnosti od Spanije i 100 godina revolucije kojom je zbacen diktator Diaz i uspostavljena parlamentarna demokratija socijalistickog tipa Tekst i snimci : Selena Seferovic “I wake up in the morning with nothing to do, and I go to bed at night with half ... Read More »

Cherif Bassiouni, In Memoriam Osnivac Internacionalnog suda u Hagu,  prijatelj Bosne

Cherif Bassiouni, In Memoriam Osnivac Internacionalnog suda u Hagu,  prijatelj Bosne Pise Selena Seferovic U Beogradu smo, bjesni rat u Bosni, spremamo se za odlazak u Prag, kad zazvoni telefon. Sanja nas obavjestava da pakuje kofere i odlazi iz Cikaga u Sarajevo sa Serifom Basjunijem kao clan strucnog tima eksperata, pravnika i advokata koji ce skupljati podatke o zlocinima u ... Read More »

Mersad Berber, Srebrenica

Mersad Berber, Srebrenica   Pise Selena Seferovic 71-godišnji slikar je uvršten među najveće neoklasiciste na svijetu a izlagao je u galerijama širom svijeta od New Yorka i Londona do New Delhija. Berberova djela su u mnogim muzejima pa i  u prestižnoj galeriji Tate u Londonu. Dobitnik je preko 50 nagrada i priznanja za svoj rad a od 2007. godine bio ... Read More »

Sa Mersadom Berberom  u Beogradu

  Pise Selena Seferovic Imala sam  cast i privilegiju da licno upoznam Mersada Berbera u Narodnom muzeju u Beogradu, velikana grafike, umjetnika svjetskog glasa i opusa, neposredno pred rat,  i da sa njim provedem  dan prilikom njegove demonstracije pravljenja grafike, a u okviru ciklusa koji je ovaj muzej, jedan od najboljih u tadasnjoj Jugoslaviji, organizovao pozivajuci cuvene graficare is svih ... Read More »

Bajram je, nema  naseg daje

  Pise: Selena Seferovic   Rodom iz  Pridvoraca kod Trebinja,  od rahmetli majke Fatime i babe Saliha hadzija  Sefik Omanovic je nakon krace bolesti u 89 godini preselio na ahiret 15. dana Ramazana u Sarajevu gdje je zivio sa porodicom  vecinu svoga zivota, a dzenazu mu je klanjao glavni imam za Hercegovinu,  Husein efendija Hodzic koji ga je i posjetio ... Read More »