Monday , 25 September 2017
Blic Vijesti
Home » Selena Seferovic

Selena Seferovic

Mersad Berber, Srebrenica

Mersad Berber, Srebrenica   Pise Selena Seferovic 71-godišnji slikar je uvršten među najveće neoklasiciste na svijetu a izlagao je u galerijama širom svijeta od New Yorka i Londona do New Delhija. Berberova djela su u mnogim muzejima pa i  u prestižnoj galeriji Tate u Londonu. Dobitnik je preko 50 nagrada i priznanja za svoj rad a od 2007. godine bio ... Read More »

Sa Mersadom Berberom  u Beogradu

  Pise Selena Seferovic Imala sam  cast i privilegiju da licno upoznam Mersada Berbera u Narodnom muzeju u Beogradu, velikana grafike, umjetnika svjetskog glasa i opusa, neposredno pred rat,  i da sa njim provedem  dan prilikom njegove demonstracije pravljenja grafike, a u okviru ciklusa koji je ovaj muzej, jedan od najboljih u tadasnjoj Jugoslaviji, organizovao pozivajuci cuvene graficare is svih ... Read More »

Bajram je, nema  naseg daje

  Pise: Selena Seferovic   Rodom iz  Pridvoraca kod Trebinja,  od rahmetli majke Fatime i babe Saliha hadzija  Sefik Omanovic je nakon krace bolesti u 89 godini preselio na ahiret 15. dana Ramazana u Sarajevu gdje je zivio sa porodicom  vecinu svoga zivota, a dzenazu mu je klanjao glavni imam za Hercegovinu,  Husein efendija Hodzic koji ga je i posjetio ... Read More »

Dolina vilinih konjica

  Shamrock park na St. Joseph rijeci u Berrien Springsu , Michigen Tekst i snimci Selena Seferović   “Otkači se!” “Još se bacaka, šokirao si je” “Misli da je još  na udici” Iza neuhvaćene ribe osta  nekoliko srebrenih krljušti koje stavljam na čelo kao ukras, dok razočarani ribar, po kojem je prošle godine zbog bogatog ulova lososa ovaj potok dobio ... Read More »

‘Brothers Emanuel’, A Memoir of an American Family, by Ezekiel J.  Emanuel

‘Brothers Emanuel’, A Memoir of an American Family, by Ezekiel J.  Emanuel Pise Selena Seferovic Putovanja su najbolji ucitelji   Najstariji od trojice brace, onkolog, bioetik i Obamin savjetnik za Obamacare, profesor na Pensilvanija univerzitetu i akademik, Zik napisao je odlicne memoare o svojoj porodici. Prije nego ih je objavio, sa bracom i roditeljima provjerio je sve dogadjaje ispisane u ... Read More »

Francuska se izvinjava ubijenim Jevrejima

Macron, na Vel d’Iv komemoraciji u Parizu Francuska se izvinjava ubijenim Jevrejima Pise Selena Seferovic ‘Francuska je organizovala raciju i deportaciju, pa time i smrt svih 13.152 pariskih Jevreja nasilno izvucenih iz svojih domova 16 i 17 jula 1942 godine, rekao je novi francuski predsjednik Macron u prisustvu velikih licnosti francuskog i jevrejskog naroda, predsjednika Natanjahua, EU i diplomatskog kora. ... Read More »

Memoari Ferida Buturovica, ‘Kuca mostarskog kadije’

  Svjedocanstvo o jednom herojskom vremenu Pise Selena Seferovic   Iznenada, stize iz Njujorka elektronska poruka  za Mensura, mog oca od staroga drugara, saborca i sugradjanina,  Ferida Buturovica koji mu salje na citanje svoje memoare,  ‘sjecanja skojevca, ilegalca i partizana iz Mostara’, a u kojoj se pominje i nasa porodica Seferovic kao antifasisticka i partizanska, uz jos neke licne note ... Read More »

Mimi Elford, JFK’s intern

  Pise Selena Seferovic Washington, D.C, Arlington Cemetery:  Vjecna vatra na grobu Kenedija i njegove zene, samo ploca sa krstom, imenom i godinom rodjenja i smrti                                        Bila jednom jedna tajna Koja to vise nije, jer je Mimi Alfort   2012. godine  objavila  memoare o ljubavnoj idili sa predsjednikom Kenedijem , nakon decenija  strepnje da se  tajna ne otkrije. Kao ... Read More »

Jedan akt nasilja-4 generacije da se izlijeci drugi dio

Glorija Steinem, ‘Moj zivot na putu’ Jedan akt nasilja-4 generacije da se izlijeci Izvodi iz memoara Priredila Selena Seferovic   Od Afrike do Amerike, ropstvo i genocide je blagosiljala crkva. Od 1492 kad je Kolumbo otkrio Ameriku, 15 miliona ljudi je ubijeno uz Papino odobrenje da ih pobiju, pokrste, pretvore u roblje Ne vjerujem u boga nego u ljude Inkvizicija- ... Read More »

Srebrenica- Chicago, 11. juli , 2017 Pred Pikasovim Krilima pravde

  Pise i fotografise Selena Seferovic   Kad je u Geri, Indijana, montirana ova bezimena Pikasova kubisticka skulptura, gradonacelnik Deli je uzviknuo:”Izgleda kao krila pravde”, prva apstraktna skulptura ljevicarskog umjetnika u radnickom Cikagu, narucena od konzervativnog sefa grada. Mnogi su predlagali da se odmah ‘ruzno djelo’ vrati autoru, na sta je Deli rekao: ‘ono sto nam je strano danas, sutra ... Read More »