Wednesday , 14 April 2021
Blic Vijesti
Home » Azra Heljo

Azra Heljo

Kad zemljak zemljaku bijase zemljak

Autor:Azra HELJO Tako je bilo prije petnaest godina , a sada su skoro nestali i snovi , da ne govorimo o željama. Kad smo bili jedno i iz jedne čaše pili, kad je brat razumio brata, kad je zemljak zemljaku bio zemljak. Tih prvih godina radovali smo se zajedno i najmanjem uspjehu svog zemljaka, na Truman Colleg’u sricali prve engleske ... Read More »

Svecano obiljezena proslava Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine u Chicagu

Feb 28, 2011 Autor :Azra Heljo Chicagoraja.press Protekli vikend protekao je  u znaku sutrasnjeg praznika Dana  nezavisnosti.   Tako je sinoc,   u organizaciji Alijanse udruzenja BiH u Chicagu, u prelijepo dekorisanoj sali Pravnog fakulteta Loyola univerziteta odrzana, skoro dva mjeseca najavljivana svecana akademija povodom 1. marta  Dana nezavisnosti  jedne nam i jedine domovine Bosne i Hercegovine. Pocasni gost bio je ambasador ... Read More »

Zar citav zivot da budemo muhadzeri pod tudjim imenom i krovom?

Nov 23, 2010 Nisam mogla da se ne oglasim povodom prica o balkanizaciji bosnjackih organizacija, a samim tim i nas Bosnjaka u SAD. Ni ja, a ni mnogi Bosnjaci koji su protjerani sa svojih ognjista  upravo zato samo sto su bili to sto jesu i htjeli to da ostanu i nasli   svoja utocista sirom zemaljske kugle, ne mozemo da  prihvatimo ... Read More »

Imam ili despot

Pise: Azra Heljo CIKAGO: Skandal  koji je uznemirio Bosnjacku zajednicu u Cikagu i potpuno rasvijetlio skrivene namjere v.d. imama Kemala ef. Karica     Održana vanredna skupština Bosansko Islamskog kulturnog centra – Cikago, bez odluke dzematskog odbora. Vrsilac duznosti imama Kemal ef. Karić mimo radnog predsjedništva i predsjedavajućeg, preuzeo vođenje skupštine i suspendirao  pet tačaka dnevnog reda koji se odnose ... Read More »

Bosanska tradicija , ljepota i rad

Mar 10, 2010 Biblioteka je jedan od rijetkih svijetlih primjera cija vrata su otvorena za sve bez obzira na poglede na svijet ……. Autor:Azra Heljo CILIM SJECANJA U BOSANSKOJ BIBLIOTECI U CHICAGU – U subotu je u cikaskoj biblioteci odrzana jedinstvena prezentacija pod nazivom Cilim sjecanja- Biblioteka sve vise postaje mjesto okupljanja i druzenja, mjesto gdje osim lijepe pisane rijeci, ... Read More »

Sutnjom do zaborava

  – U prisustvu preko 3500 članova porodica, prijatelja I poznanika u Vlasenici obavljena zajednička dženaza 34 civilne žrtve srpskog zločina- Zajedničku dženazu učio reis-ul-ulema dr. Mustafa ef. Cerić-  Nakon šesnaest godina od počinjenih zločina samo jedna osoba krivično odgovarala-  Vrijeme da svjedoci progovore I da se zločinci privedu sudu istine I pravde-  To je amanet koji su nam ostavili ... Read More »

Oda istini

  Jan 14, 2010    Autor :Azra Heljo   Dostojanstveno Obilježen 11. juli, Dan genocida –  Obilježavanju četrnaeste godišnjice genocida u Srebrenici prisustvovao veliki broj američkih prijatelja Bosne i Hercegovine-  Zajednička poruka svih učesnika je da se nikad ne zaboravi i da se nikad i nigdje ne ponovi- Zato moramo pričati, pisati, bilježiti, kako rećžče Zuhra Osmanović, preživjela srebreničku golgotu, ... Read More »

Muzika Miliona

Nov 25, 2009   Autor :Azra Heljo Iako bez medijske najave, koja bi obično trebala da prati ovakve manifestacije, uz potpunu medijsku šutnju, u Čikagu je održana veličanstvena manifestacija kojom je obilježena 65. godišnjica državnosti Bosne i Hercegovine. Čikagu održana manifestacija kojom je obilježena 65. godišnjica državnosti Bosne i Hercegovine- U organizaciji Kongresa Bošnjaka Sjeverne Amerike i njegove Kordinacije za ... Read More »

Dzevad Buric nova snaga KBSA

May 20, 2009 Kongres je sad snaga koju narod prati i odobrava jer u njoj su istinski borci koji se nesebicno i bez naknade bore za Bosnu-pridruzite se KBSA i dajte svoj doprinos Bosansko Hecegovackoj Zajednici. Nekako mi do ruku dođoše novine izdate prije deset godina. Počeh da ih listam, a onda čitam sa sjetom. Kako bih voljela da je tada ... Read More »

Krupicu, Krupicu…..

  26. December 2008 by Redakcija. Autor :Azra Heljo Osvrt na tekst koji je potpisao Nihad Krupic a koji je bio objavljen na zvanicnoj stranici BACA Bosnian American Association. Nihad Krupic, kako kaze publicista i knjizevnik, kaze da je odlucio da analiticki istrazi pozadinu incidenta kao i biografije ucesnika nemilog incidenta o kojem je samo citao te u svom tekstu ... Read More »