Friday , 28 July 2017
Blic Vijesti
Home » Emir Ramic

Emir Ramic

The Honourable Chrystia Freeland Minister of Foreign Affairs

20. 07. 2017. The Right Honourable Justin P. J. Trudeau Prime Minister of Canada Office of the Prime Minister 80 Wellington Street Ottawa, ON K1A 0A2 Fax: 613-941-6900 The Honourable Chrystia Freeland Minister of Foreign Affairs Poštivani premijer, Poštovana ministrica vanjskih poslova, Višegodišnja antibosanska, antievropska i anticivilizacijska, pa samim tim i antikanadska  kampanja Milorada Dodika, predsjednika entiteta Republika Srpska, se mora ... Read More »

Pismo gradonačelniku Prijedora: Proglasite 20. juli Danom žalosti za nevino pobijene žrtve

Poštovani, Pismo gradonačelniku Prijedora: Proglasite 20. juli Danom žalosti za nevino pobijene žrtve U ime istraživača genocida i aktivista za ljudska prava i slobode, članova Internacionalnog ekspertnog tima Instituta za istraživanje genocida, Kanada, u ime istine i pravde, u ime pomirenja i bolje budućnosti Prijedora, tražimo od vas, novog gradonačelnika Prijedora,  da konačno, jedan prijedorski gradonačelnik, pokaže minimum ljudskosti i ... Read More »

POVELJA O KULTURI SJEĆANJA NA ŽRTVE GENOCIDA U BOSNI I HERCEGOVINI

Na Panel diskusiji, održanoj u okviru komemoracije povodom 22. godišnjice sjećanja na žrtve genocida u i oko sigurne zone Ujedinjenih nacija Srebrenice, jula 1995, u Richmondu, od 8.-11. jula 2017, uz aktivno učešće: akademika prof. dr Smaila Čekića, gospodina Mira Lazovića, predsjednika Skupštine Republike Bosne i Hercegovine, prof. Ive Komšića, člana Predsedništva Republike Bosne i Hercegovine i jednog od gradonačelnika ... Read More »

Perom treba dodirnuti ranu i biti tamo gdje je najteže

U povodu 11. jula – Dana genocida u Srebrenici i 22. godišnjice genocida nad Bošnjacima u Srebrenici, u okviru sedmične komemoracije u Muzeju holokausta u Virdžiniji otvorena je izložba slika i prikazani filmovi Saliha Brkića, jednog od najboljih foto reportera i novinara u Bosni i Hercegovini. Novinar Salih Brkić, koji je tokom karijere primio sve nagrade koje se mogu dobiti ... Read More »

Mayor Hamilton announced July 11th The Day of Remembrance of Victims of Genocide against Bosniaks of Srebrenica

Gradonačelnik Hamiltona proglasio 11. juli Danom sjećanja na žrtve genocida nad Bošnjacima Srebrenice Povodom 22. godišnjice genocida u „zaštićenoj zoni UN-a“ Srebrenica, gradonačelnik grada Hamiltona, Fred Eisenberger na prijedlog članice Skupštine grada Maria Pearson je proglasio 11. juli Danom sjećanja na žrtve genocida nad Bošnjacima Srebrenice. Na elektronskom panou ispred zgrade Skupštine je napisano: “11 juli Dan sjećanja na Srebrenički ... Read More »

“Sedmica sjećanja na Srebrenicu”

Povodom 22. godišnjice od Genocida u Srebrenici, Institut za istraživanje genocida Kanada {IGK} i Kongres Bošnjaka Sjeverne Amerike {KBSA} organizuju: “Sedmica sjećanja na Srebrenicu” Cilj projekta je podizanje svijesti šire američke i kanadske javnosti o najgorem obliku genocida u Evropi od Drugog svjetskog rata koji se dogodio u Srebrenici, u tzv. prvoj UN “zaštićenoj zoni”, ali i u cijeloj Bosni ... Read More »

Otvoreno pismo istaknutih intelektualaca i organizacija povodom anticivilizacijske izjave Milorada Dodika i njegovog političkog establišmenta da će zabraniti udžbenike u kojima se govori o Genocidu u Srebrenici i o opsadi Sarajeva

Otvoreno pismo istaknutih intelektualaca i organizacija povodom anticivilizacijske izjave Milorada Dodika i njegovog političkog establišmenta da će zabraniti udžbenike u kojima se govori o Genocidu u Srebrenici i o opsadi Sarajeva Smatramo šovinističkim izjave Daneta Maleševića, ministra prosvjete bosanskohercegovačkog entiteta RS i Milorada Dodika, predsjednika ovoga entiteta, u kojima najavljuju zabranu korištenja udžbenika u okviru grupe nacionalnih predmeta, u kojima ... Read More »

Odgovor stalnog izvjestitelja za Bosnu i Hercegovinu u Evropskom parlamentu Cristian Dan Preda u ime predsjednika Evropskog parlamenta Antonija Tajanija poslanog KBSA i IGK

Odgovor stalnog izvjestitelja za Bosnu i Hercegovinu u Evropskom parlamentu Cristian Dan Preda u ime predsjednika Evropskog parlamenta Antonija Tajanija poslanog KBSA i IGK Kongres Bošnjaka Sjeverne Amerike {KBSA} u saradnji sa Institutom za istraživanje genocida Kanada {IGK} je poslao pismo predsjedniku Evropskog parlamenta u kome između ostalog piše: ” Zaprepašteni smo uvredljivim i netačnim izjavama o Bosni i Hercegovini ... Read More »

U ime solidarnosti sa žrtvama genocida u Prijedoru kanadski grad Hamilton se uključio u kampanju Međunarodni dan bijelih traka

Saopćenje Instituta za istraživanje genocida, Kanada U ime solidarnosti sa žrtvama genocida u Prijedoru kanadski grad Hamilton se uključio u kampanju Međunarodni dan bijelih traka Povodom 25 godina od početka genocida u Prijedoru i 25 godina od prijedorskih bijelih traka na prijedlog članice Skupštine grada Hamiltona Maria Pearson, gradonačelnik Hamiltona Fred Eisenberger je po drugi put uzastopno uključio Hamilton u ... Read More »

Nikad se ne smije zaboraviti genocid u Prijedoru

Međunarodni dan bijelih traka obilježava se i u Torontu – Nikad se ne smije zaboraviti genocid u Prijedoru Simboličnim vezivanjem traka građani BiH koji žive u Torontu podsjetili su na genocid u Prijedoru, te ukazali na diskriminaciju koja je mnoge Prijedorčane te 1992. godine odvela u smrt. Prije 25 godine prijedorski nesrbi su se morali ‘označiti’ bijelim trakama. To je ... Read More »