Friday , 26 May 2017
Blic Vijesti
Home » Emir Ramic

Emir Ramic

Komemoracja Bijelih traka u Chicago

U jednoj od najrespektabilnijih svijetskih institucija za kulturu pamćenja, u Muzeju holokausta Čikago održana je komemoracija povodom 25 godina od početka genocida u Prijedoru, 25 godina Prijedorskih bijelih traka, 25 godina negiranja genocida u Prijedoru. Komemoraciju je otvorila Ida Sefer Roche, direktor Bosansko američkog instituta za genocid i edukaciju. Poslije odavanja počasti žrtvama genocida u Prijedoru i BiH o značaju ... Read More »

Saopćenje Instituta za istraživanje genocida, Kanada povodom veličanja presuđenog ratnog zločinca Karadžića na Pravnom fakultetu u Banjaluci

Saopćenje Instituta za istraživanje genocida, Kanada povodom veličanja presuđenog ratnog zločinca  Karadžića na Pravnom fakultetu u Banjaluci Veličanje idejnog tvorca i realizatora genocida u BiH optuženog ratnog zločinca Radovana Karadžića je dio kontinuiteta veličanja ratnih zločinaca i relativizacije zločina koji su počinjeni u agresiji i genocidu na BiH. Veličanje ratnih zločinaca kao kontinuitet revizije historijskih i naučno istraživačkih činjenica o ... Read More »

U Kanadi počelo obilježavanje Svjetskog Dana bijelih traka i 25. godišnjice od početka genocida u Prijedoru

U Kanadi počelo obilježavanje Svjetskog Dana bijelih traka i 25. godišnjice od početka genocida u Prijedoru   U okviru zajedničkog druženja polaznika škola bosanskog jezika u Južnom Ontariu, u Torontu pored vjerskih, kulturnih i sportskih aktivnosti djeca i roditelji su na prigodan način obilježili 25 godina od početka genocida u Prijedoru.  Polaznici škola bosanskog jezika zajedno sa svojim roditeljima su ... Read More »

Genocid u kontinuitetu

Saopćenje Instituta za istraživanje genocida Kanada povodom 25 godina od početka genocida u Prijedoru i 25 godina negiranja genocida u Prijedoru Slike užasa u Prijedoru u kome je ljudski život ponižen kao rijetko kad u historiji civilizacije vječno su ostale u pamćenju, ali i trajno trasirale put borbe za istinu i pravdu. Srpski politički, vojni i policijski establišment je 29. ... Read More »

Zastitimo nase prijatelje

Saopćenje Instituta za istraživanje genocida, Kanada povodom kontinuiranih napada na biskupa Franju Komaricu Kontinuitet antibosanskog djelovanja iz manjeg bosanskohercegovačkog entiteta postaje destabilizirajući faktor ne samo za Bosnu i Hercegovinu, već i za regiju, Evropu i svijet u cjelini „Ferhadija je dokaz da đavo nije toliko jak i kao rođeni Banjalučanin imam poseban osjećaj za sve što se tiče Banjaluke, pa ... Read More »

Saopćenje Instituta za istraživanje genocida, Kanada povodom tužne godišnjice najhrabrijeg čina: Graham Bamford se živ spalio zbog agresije i genocida  u Bosni i Hercegovini

Britanac Graham Bamford se prije tačno 23 godine  u znak protesta spalio u Londonu. Na ovaj čin se odlučio kako bi skrenuo pažnju britanske i svjetske javnosti na agresiju i genocid u Bosni i Hercegovini. Ovaj plemeniti i časni Britanac se usred bijela dana ispred Donjeg doma britanskog Parlamenta polio benzinom i zapalio. Smrt u najstrašnijim mukama bio je njegov ... Read More »

Povodom 25. godišnjice Armije RBiH

Armija RBiH je  zauzela časno i istaknuto mjesto u odbrani države BiH Prije dvadesetpet godina, Predsjedništvo RBiH je donijelo Ukaz o objedinjavanju Teritorijalne odbrane, Patriotske lige i ostalih patriotskih vojnih jedinica u jedinstvenu oružanu formaciju koja će uskoro ponijeti slavno i časno ime – Armija RBiH. Armija je formirana  u vremenu najtežih historijskih iskušenja s kojima se država BiH suočila ... Read More »

Genocid u Bosni i Hercegovini zajedno sa pet drugih največih genocida dvadesetog stoljeća

Genocid u Bosni i Hercegovini zajedno sa pet drugih največih genocida dvadesetog stoljeća se obilježava i izučava svakog aprila, mjeseca borbe protiv genocida u Kanadi April je mjesec koji je u Kanadi, Rezolucijom federalnog parlamenta proglašen mjesecom borbe protiv genocida. Naučno saznanje, stečeno naučnim istraživanjima o genocidu i drugim oblicima zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava, pored naučnog doprinosa, najneposrednije ... Read More »

IGK – KBSA Saopćenje povodom nehumanog podizanja spomen krsta na brdu Grad, Višegrad

IGK – KBSA Saopćenje povodom nehumanog podizanja spomen krsta na brdu Grad, Višegrad U ime istraživača genocida, u ime žrtava i svjedoka agresije na Republiku Bosnu i Hercegovinu i genocida nad njenim građanima, posebno Bošnjacima i u ime mnogih Amerikanaca i Kanađana, prijatelja istine o zločinima agresije i genocida u Bosni i Hercegovini i pravde za žrtve tih strašnih zločina, ... Read More »

Bosanskohercegovačka zajednica u Kanadi traži ponovno otvaranje ambasade Kanade u Bosni i Hercegovini

Ministarstvo vanjskih poslova Kanade Chrystia Freeland, Ministrca vanjskih poslova Kanade Poštovana Ministrice Freeland, Bosanskohercegovačka zajednica u Kanadi traži ponovno otvaranje ambasade Kanade u Bosni i Hercegovini Ambasada Kanade u Sarajevu zvanično je zatvorena 1. augusta 2009. godine. Odluka o zatvaranju ambasade Kanade u Sarajevu je donešena početkom 2009. godine i usmeno najavljena od ambasadora Bosne i Hercegovine u Otavi u ... Read More »