Monday , 20 November 2017
Blic Vijesti
Home » Emir Ramic

Emir Ramic

Inicijativa za usvajanje rezolucije o genocidu u Srebrenici u Velikoj narodnoj skupštini Republike Turske

O3. 11. 2017. Saopćenje povodom pismene inicijative za usvajanje rezolucije o genocidu u Srebrenici u Velikoj narodnoj skupštini Republike Turske Institut za istraživanje genocida Kanada u saradnji sa  Kongresom Bošnjaka Sjeverne Amerike i profesorima sa univerziteta u Istanbulu je poslao pismenu inicijativu predsjedniku i članovima Velike narodne skupštine Republike Turske za usvajanje rezolucije o genocidu u Srebrenici. Pismo je takođe ... Read More »

“Kultura sjećanja na genocid u BiH – temelj za bolju budućnost”

U organizaciji Zajednice Bošnjaka Georgija – Atlanta – SAD i pod pokroviteljstvom Instituta za istraživanje genocida nastavljen je projekat pod nazivom: Cilj projekta koji je do sada održan u Richmondu, Des Moines i Chicago je podizanje svijesti šire američke i kanadske javnosti o najgorem obliku zločina u Evropi od Drugog svjetskog rata, genocidu u Srebrenici i Bosni i Hercegovini. Cilj ... Read More »

Ne mozete tumaciti odluke suda kako wam se cefne

10. 10. 2017. Izjava Instituta za istraživanje genocida Kanada povodom antibosanskih napada na pravosudne institucije države Bosne i Hercegovine povodom oslobađajuće prvostepene presude Naseru Oriću i Sabahudinu Muhiću Sud Bosne i Hercegovine izrekao je oslobađajuću prvostepenu presudu ratnom komandantu Armije Republike Bosne i Hercegovine u Srebrenici Naseru Oriću i pripadniku Armije Republike Bosne i Hercegovine Sabahudinu Muhiću za ratni zločin ... Read More »

I ove školske godine kanadska djeca imaju moućnost da uče o genocodu u Srebrenici i BiH

12. 09. 2017. Saopćenje Instituta za istraživanje genocida, Kanada Kako bi se zaštitile buduće generacije od genocida, od suštinske je važnosti da pored institucionalizacije kulture sjećanja postoji obrazovna politika i nastavni planovi i programi o opasnostima genocida. Imajući to u vidu Institut za istraživanje genocida Kanada već više godina razvija aktivnost za izučavanje genocida u Srebrenici i BiH u kanadskim ... Read More »

Korak po korak ka pomirenju je trnovit put

07. 09. 2017. Saopćenje Instituta za istraživanje genocida Kanada povodom posjete Aleksandra Vučića, predsjednika Republike Srbije, Bosni i Hercegovini Posjeta Aleksandra Vučića, predsjednika Republike Srbije, najavljena za 7. i 8. septembar  2017.godine Sarajevu, je još jedna prilika da istočni susjed prizna istinu o agresiji i genocidu protiv Republike Bosne i Hercegovine i tako otvori put ka pravdi za žrtve tih ... Read More »

Pismo sjevernoameričkih organizacija povodom genocida u Arakanu nad Rohinja muslimanima

31. 08. 2017. Gospodin Antonio Gutereš, Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Gospodin Peter Thomson, Predsjednik Generalne skupštine Ujedinjenih nacija Predsjedavajući Vijeće sigurnosti Ujedinjenih nacija Gospodin Antonio Tajani, Predsjednik Evropskog parlamenta Gospodin Donald Tusk, Predsjednik Evropskog vijeća Gospodin Jean-Claude Juncker, Predsjednik Evropske komisije Gospodin Jens Stoltenberg, Generalni sekretar NATO Pismo sjevernoameričkih organizacija povodom genocida u Arakanu nad Rohinja muslimanima Pozivamo vas na ... Read More »

Zločin na Korićanskim stijenama je genocidni akt

21. 08. 2017. Saopćenje Instituta za istraživanje genocida, Kanada Zločin na Korićanskim stijenama je genocidni akt jer je njime potvrđena genocidna namjera da se potpuno ili djelimično uništi bošnjački i hrvatski narod u Prijedoru Prije 25 godine na lokalitetu Korićanske stijene strijeljano je više od 200 prijedorskih logoraša. Zločin na Korićanskim stijenama preživjelo je 12 osoba čija su svjedočenja doprinijela ... Read More »

Koviljka Špirić koja ne štiti interese države BiH

Saopćenje povodom antibosanskog djelovanja ambasadorice BiH u Kanadi Koviljke Špirić koja ne štiti interese države BiH i svih njenih naroda Kanadski Bošnjaci i njihove organizacije i zajednice posebnu pažnju poklanjaju političkoj, kulturnoj, akademskoj i nadasve ekonomskoj reintegraciji, jačanju i razvoju države BiH, odnosno jačanu i promovisanju bosanskohercegovačkih vrijednosti u kanadskom Kulturnom mozaiku. U tom pravcu ostvarena je zavidna saradnja sa ... Read More »

Saopćenje Instituta za istraživanje genocida Kanada

Saopćenje Instituta za istraživanje genocida Kanada povodom sramnog puštanja na privremenu slobodu bivših čelnika Službe državne bezbjednosti Srbije Jovice Stanišića i Franka Simatovića Frenkija, optužene za zločine nad Hrvatima i Bošnjacima u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini U ime istraživača genocida i aktivista za zaštitu ljudskih prava i sloboda, članova Internacionalnog ekspertnog tima, Instituta za istraživanje genocida, Kanada, najoštrije osuđujemo ... Read More »

The Honourable Chrystia Freeland Minister of Foreign Affairs

20. 07. 2017. The Right Honourable Justin P. J. Trudeau Prime Minister of Canada Office of the Prime Minister 80 Wellington Street Ottawa, ON K1A 0A2 Fax: 613-941-6900 The Honourable Chrystia Freeland Minister of Foreign Affairs Poštivani premijer, Poštovana ministrica vanjskih poslova, Višegodišnja antibosanska, antievropska i anticivilizacijska, pa samim tim i antikanadska  kampanja Milorada Dodika, predsjednika entiteta Republika Srpska, se mora ... Read More »