Monday , 20 November 2017
Blic Vijesti
Home » Zijad Becirevic

Zijad Becirevic

“FOKUS“ U FOKUSU Priča o humanosti udruženja mladih Bosanske Dubice Najmlađa humanitarna organizacija, bez boje i nacionalnih obilježja, skromno ali dostojanstveno obilježila prvu godišnjicu  svoga rada i postojanja. Za samo godinu dana realizirali više kompleksnih humanitarnih programa i preko 20 akcija. Jedinstveni su po tome, što mladi volonteri udruženja dnevne tople obroke hrane korisnicima  nose  na kućnu adresu, što vjerujem ... Read More »

Uspjeh ili neuspjeh Haškog suda?

SUDBONOSNE PRESUDE HAŠKOG SUDA Izricanjem presuda  u procesu generalu Ratku Mladiću, koja se očekuje 22. Novembra  i u predmetu “Prlić i ostali“, koja se očekuje 29. Novembra – Haški sud može opravdati povjerenje, sačuvati dostojanstvo i vjeru u pravdu ili pasti, izgubiti povjerenje i do kraja srušiti ugled najznačajnije sudske instance u svijetu Počelo je sudbonosno odbrojavanje posljednjih dana u ... Read More »

Dubicani na posavskom koridoru

    Svim Dubičkim Bošnjacima i Hrvatima, ženama i muškarcima, koji nisu mogli ili htjeli napustiti svoje domove, i otići u svijet, srpski okupatori uveli su radnu obavezu, i prisilili ih da rade najteže fizičke poslove. Napravili su od njih robove 21. vijeka. Najteži vid radne obaveze Dubičana bilo je kopanje rovova i pravljenje utvrda na prvim borbenim linijama Posavskog ... Read More »

Uspomena na Ninu Resica

  Osamnaestog oktobra ove godine u Bosanskoj Dubici, na marginama Bosne i Hercegovine i  plavetnilu muzičkog neba bivše Jugoslavije obilježen je jedan tužan i sjetan događaj, koji nas spaja u tuzi, radosti i sjećanju i u sebi objedinjuje naše uspone i padove, naše dolaske i odlaske.  Obilježena je Desetogodišnjica smrti  Dubičke estradne zvijezde, popularnog Jugoslovenskog Folk – pjevača –   Amira ... Read More »

Uspjeh ili neuspjeh Haškog suda u BiH?

GASI SE HAŠKI SUD   Haški sud, nakon 24 godine rada, krajem ove godine prestaje sa radom. Od 161 procesiranog slučaja , uz slučaj Miloševića, koji je zbog njegove smrti okončan bez donošenja presude, dva najvažnija predmeta, predmet Radovana  Karadžića i Ratka Mladića još nisu okončana. Konačna presuda Mladiću najavljena je  za 22. Novembar o.g., a Radovanu Karadžiću tek za ... Read More »

Udar na BIH provosudje

UDAR NA B-H PRAVOSUĐE   Udari na BH pravosuđe se nastavljaju još organizovanije i oštrije, s ciljem da se obori na koljena, nad njim uspostavi  puna dominacija i od njega napravi poslušnik. U nemogućnosti da to ostvare referendumom, vlasti Rs sa pomagačima pokušavaju to ostvariti preko Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH, uz asistenciju Republičkog centra za istraživanje rata i ... Read More »

Dobro i zlo kao dan i noć, uvijek zajedno

MEFAILOVO DOBROČINSTVO Zahvalnost Bećirevića porodici Kajtazi Dobro i zlo kao dan i noć, uvijek zajedno   Nije ovo priča o vremenima  zla i vremenima dobra, koja se isprepliću iprožimaju u našim životima, već moja ispovijest o djelima zla i djelima dobra, moja živa riječ, koja još uvijek u meni gori kao žeravica, i nikad se ne gasi. Nikad neću zaboraviti ... Read More »

Zavrzlame sa akcizama

      Građani i narodi BiH  preko dvadeset dejtonskih godina stenju i  strpljivo trpe višeslojnu mrežnu okupaciju u režiji i aranžmanu međunarodne zajednice, dopingovani i uspavljivani u stranačklim kavezima domaćih vladajućih bandi i  klanova, poslušno izvršavaju diktat velikih svjetskih sila, podnose licemjerje EU, trpe stalne udare okupatorskih srpskih i hrvatskih vlasti, njihovog uvezenog i domaćeg  ustaštva i četništva, uz ... Read More »

Novo Bosnjastvo

Svi nećete imati priliku upoznati Mesuda Bužimkića, ali čitajući ovaj tekst možete saznati za njegova vrijedna zapažanja i upoznati njegove izvanredne ideje   NOVO BOŠNJAŠTVO   Javor je drvo od kojeg se prave najljepše violine. Mi Bošnjaci smo te violine, koje šire melodiju Bosne! Ovako o Bošnjacima razmišlja novljanin Mesud Bužimkić, arhitekta i pisac, autor više knjiga, ilustrator, dizajner, član Bosnjačke zajednice ... Read More »

Moj put u Srebrenicu

    Bosna se i danas štiti i brani na Drini, u Srebrenici. Posjet Srebrenici za mene je bio zakleta sveta dužnost, mali hadž, jer Srebrenica nije za zaborav, već za posjećivanje, pamćenje, obnovu i stalno pominjanje. Integritet BiH i  Srebrenice moramo odgovorno braniti u Srebrenici. Ako  Srebrenicu ostavimo samo ovoj generaciji Majki Srebrenice, koja izumire, malobrojnim bošnjačkim povratnicima i ... Read More »