Wednesday , 13 November 2019
Blic Vijesti
Home » Kultura

Kultura

Bosna pod terorom etnopolitike

Senadin Lavić  Bosanska država-nacija versus etnoteritorijalizacija Bosne   Dugo, odveć dugo traje epoha poricanja bosanskog identiteta. Ona se primarno raspoznaje na semiotičkoj ravni potiranja svakog semiotičkog sistema bosanskih znakova. Potpuno potiskivanje i negacija bosanskog semiotičkog sistema provodi se kroz kulturu, obrazovanje i politiku koja planski isključuje znak Bosne i mogućnost bosanske semiotike. Kako je, ustvari, postalo moguće da govor o ... Read More »

Stari most pobijedio Hitlera

Pise: Mugdim Karabeg Naša porodica Koludera i Karabega srecno je prošla i 14.februara 1945 godine.Uoci samog oslobođenja Mostara u veliku kuću Avdage Koludera i lijepe EMINE ,izgrađene uz sami bok Starog mosta,banula je grupa od 12 njemačkih vojnika.Vidjelo se da je i dedo Avdage smeten i uplašen.Upitao je drhtavim glasom njemačkog oficira šta traže u njegovom domu?Avdaga je naime dobro ... Read More »

Nije oko doratovo prkno

Natsavljamo sa objavljivanjem serijala Sjecanje jednog  novinara .Tematika  je dogadjaji koji su se desavali u vremenu bivse Kraljevine  Jugoslavije pa sve do Amerike Pise:Mugdim Karabeg NIJE OKO DORATOVO PRKNO Uobičajeno je mišljenje da je zadatak novinara prije svega da vijesti,događaje,razna mišljenja i sl.prenose u novinama,radio i TV programima. Medutim,ovaj moj prilog upravo će govoriti o jednom novinaru,tj.meni i novinarstvu. Ocijenio ... Read More »

Bosanski đavolji rječnik

Piše : Jusuf Trbić   U početku svega bila je riječ, kaže Biblija. Po kabalističkoj “Knjizi stvaranja” čitav svijet je stvoren od dvadeset i dva glasa, a u tibetanskoj mistici postoje dva svijeta : svijet utvara i naš materijalni svijet. Prvom odgovaraju riječi koje ubijaju, riječi zla, a ovom našem svijetu riječi dobra, riječi koje stvaraju. Mudraci vijekovima govore o ... Read More »

Kuda idu Bošnjaci (2)- Mračni fantom slobode

Piše : Jusuf Trbić   KUDA IDU BOŠNJACI (2)     Mračni fantom slobode   Bošnjaci su danas narod koji tumara kroz sopstvenu istoriju, u traganju za svojim izgubljenim licem, do koljena u blatu plemenske svijesti, a s pogledom uperenim u daleke lađe modernosti, koje neumitno prolaze, kao Azovska ostrva, što bi rekao Majakovski. Oni ne znaju šta su, ali ... Read More »

Kuda idu Bošnjaci (1)

  Ojavljujemo br 1  serial od sedam   koliko ih ima  ostali serijali ce biti objavljeni svakog  sedam dana Piše : Jusuf Trbić   KUDA IDU BOŠNJACI       Nedavna polemika akademika Esada Durakovića i bivšeg reisa Mustafe Cerića povrdila je još jednom gorku istinu : Bošnjaci su na putu da unište sami sebe. Nesnalaženje političkih i vjerskih elita u sadašnjim složenim političkim ... Read More »

Udruženje Nett BK u ambasadi BiH u Oslu obilježilo dvije decenije postojanja

Udruženje Nett BK obilježilo je dvadeset godina postojanja u prostorijama Ambasade BiH u Oslu, uz prisustvo brojnih zvanica, domaćih i stranih. Udruženje osnovano 1998. godine koncentriše se na bh. ženu, njegovanje tradicije i kulture BiH, te društvene humanitane i socijalne aktivnosti. Predsjednica Udruženja Đenana Mrzić u svom govoru naglasila da je “Mreža bosanskohercegovačkih žena” u Oslu tokom godina djelovanja upriličila korisne susrete ... Read More »

Nacija je politička zajednica građana

Senadin Lavić P r i l o z i    p o l i t i č k o m    b o s a n s t v u Političko biće, nacija-država, bosanstvo Evropski racionalizam kraja 18. i prve polovine 19. stoljeća prekinuo je predstavu da je država organizacija koja dolazi od Boga. Država je sekularna i u njoj žive građani! ... Read More »

Orao

I ove godine, 31. Decembra, izašao sam po hladnom zimskom danu u popodnevnu šetnju pored jezera, i na moje veliko iznenađenje, kao dvije godine unazad, u isti dan, u isto vrijeme, na istom stablu, na istoj grani, vidio “istog“ sivog orla, koji se tu u toku godine pojavi samo tada, iako na drvetu nema ni gnijezda, ni drugih ptica. Stoji ... Read More »

Iz kosmicke revije poezije

Pise: Mugdim Karabeg    Pozlaceni pupoljci pjesnistva Selme  Hadrovic Evo me opet na stranicama Chicago Raja nakon jos nedovrsene trogodisnje pauze. Razlog i povod je knjiga poezije Selme Hadrovic, ‘S ONE DRUGE STRANE’ koja je imala svoju promociju u mostarskom Pavaroti Centru 28 jula ove godine.   Ova knjiga odise  uistinu originalnom pjesnickom  rijeci, koju u duhovnom  stvaranju ponekad cak ... Read More »