Wednesday , 19 June 2019
Blic Vijesti
Home » Kultura

Kultura

Udruženje Nett BK u ambasadi BiH u Oslu obilježilo dvije decenije postojanja

Udruženje Nett BK obilježilo je dvadeset godina postojanja u prostorijama Ambasade BiH u Oslu, uz prisustvo brojnih zvanica, domaćih i stranih. Udruženje osnovano 1998. godine koncentriše se na bh. ženu, njegovanje tradicije i kulture BiH, te društvene humanitane i socijalne aktivnosti. Predsjednica Udruženja Đenana Mrzić u svom govoru naglasila da je “Mreža bosanskohercegovačkih žena” u Oslu tokom godina djelovanja upriličila korisne susrete ... Read More »

Nacija je politička zajednica građana

Senadin Lavić P r i l o z i    p o l i t i č k o m    b o s a n s t v u Političko biće, nacija-država, bosanstvo Evropski racionalizam kraja 18. i prve polovine 19. stoljeća prekinuo je predstavu da je država organizacija koja dolazi od Boga. Država je sekularna i u njoj žive građani! ... Read More »

Orao

I ove godine, 31. Decembra, izašao sam po hladnom zimskom danu u popodnevnu šetnju pored jezera, i na moje veliko iznenađenje, kao dvije godine unazad, u isti dan, u isto vrijeme, na istom stablu, na istoj grani, vidio “istog“ sivog orla, koji se tu u toku godine pojavi samo tada, iako na drvetu nema ni gnijezda, ni drugih ptica. Stoji ... Read More »

Iz kosmicke revije poezije

Pise: Mugdim Karabeg    Pozlaceni pupoljci pjesnistva Selme  Hadrovic Evo me opet na stranicama Chicago Raja nakon jos nedovrsene trogodisnje pauze. Razlog i povod je knjiga poezije Selme Hadrovic, ‘S ONE DRUGE STRANE’ koja je imala svoju promociju u mostarskom Pavaroti Centru 28 jula ove godine.   Ova knjiga odise  uistinu originalnom pjesnickom  rijeci, koju u duhovnom  stvaranju ponekad cak ... Read More »

BIH Diasporic Conference in Seatle April 20, 2018

BIHDC 2018 PROGRAM  APRIL 20, 2018 – ELEPHANT AND CASTLE Friday, April 20, 2018 Elephant and Castle – 1415 5th Avenue – Seattle, WA The Bosnian-American Professionals Association(BAPA), our Organizational Sponsor, will be presenting their workshop: “Networking, Negotiation, and Navigating for BiH Diaspora”, join us to network with other professionals! 6:30pm – 9:30pm WELCOME 7:00pm – 7:50pm WORKSHOP (50min) NETWORKING, NEGOTIATION, ... Read More »

Cvjetna haljina krvlju obojena

Nedzad Omazic, ‘Sandro’  Cvjetna haljina krvlju obojena Pise Selena Seferovic   Nedzad Omazic , knjizevnik i prevodilac iz Tuzle napisao je svoju novu knjigu ‘Sandro’ i posvetio  mladosti Tuzle ubijene od strane srbocetnickog agresora koji je ispalio granate sa Ozrena, 25 maja 1995 godine na Kapiju, korzo puno mladih ljudi zeljnih druzenja i prijateljstva u vrtlogu bosanskog rata 1992-95. Autor ... Read More »

Zvižduk na mostu

Mostarska pozitiva 4 Zvižduk na mostu Piše: Vida Sreta Žuljević, Ed.D. Nagomilalo se za poslednjih par mjeseci toliko positive-glava boli. Odlučih zato makar nešto od toga staviti na papir neka ostane zabilježeno a i neka svijet postane sjajniji makar za tren dok čita ove retke. Vrijedno je makar samo zato što se nažalost, u našoj domovini pa tako i u  ... Read More »

‘’Dijaspora za razvoj’’

IOM BiH i Ministartsvo za ljudska prava i izbjeglice BiH u saradnji sa UNDP-om i uz podršku Vlade Švajcarske trenutno sprovode projekat ‘’Dijaspora za razvoj’’. Jedna od aktivnosti ovog projekta je mapiranje dijaspore, istraživanje koje će se sprovesti u Austriji, Australiji, Danskoj, Njemačkoj, Italiji, Sloveniji, Švedskoj, Švajcarskoj, Holandiji i SAD-u, a pomoći će nam da dobijemo informacije o društveno – ... Read More »

‘Brothers Emanuel’, A Memoir of an American Family, by Ezekiel J.  Emanuel

‘Brothers Emanuel’, A Memoir of an American Family, by Ezekiel J.  Emanuel Pise Selena Seferovic Putovanja su najbolji ucitelji   Najstariji od trojice brace, onkolog, bioetik i Obamin savjetnik za Obamacare, profesor na Pensilvanija univerzitetu i akademik, Zik napisao je odlicne memoare o svojoj porodici. Prije nego ih je objavio, sa bracom i roditeljima provjerio je sve dogadjaje ispisane u ... Read More »

Francuska se izvinjava ubijenim Jevrejima

Macron, na Vel d’Iv komemoraciji u Parizu Francuska se izvinjava ubijenim Jevrejima Pise Selena Seferovic ‘Francuska je organizovala raciju i deportaciju, pa time i smrt svih 13.152 pariskih Jevreja nasilno izvucenih iz svojih domova 16 i 17 jula 1942 godine, rekao je novi francuski predsjednik Macron u prisustvu velikih licnosti francuskog i jevrejskog naroda, predsjednika Natanjahua, EU i diplomatskog kora. ... Read More »