Friday , 26 May 2017
Blic Vijesti
Home » Blic vijesti

Blic vijesti

U Northbrooku kod Čikaga održani Četvrti Omladinski Susreti Medžlisa Midwest

U organizaciji Islamske Zajednice Bošnjaka Sjeverne Amerike i džemata Northbrook, od 19 do 21-og maja u Northbrooku su održani četvrti po redu susreti bošnjačke omladine medžlisa Midwest. Preko dvije stotine mladića i djevojaka družilo se tokom prošlog vikenda i takmičilo u sportskim disciplinama i poznavanju vjerounaučnog gradiva. Ove godine predstavnici sljedećih džemata učestvovali su na druženju: Ezan iz De Mojna, ... Read More »

„EU je počela kao san nekolicine, a postala nada mnogih!“

POD KIŠOBRANOM EVROPSKE UNIJE „EU je počela kao san nekolicine, a postala nada mnogih!“ Zaklonjeni krošnjom drveta često ne vidimo šumu. Opsjednuti prolaznim dnevnim događajima gubimo iz vida stvarni svijet u kojem živimo i koji nas okružuje. Već dva desetljeća nakon ratnih strahota i stradanja ne vidimo i ne prepoznajemo našu kuću. EU je naša kuća. Ona se ne može ... Read More »

Izjednacavanje krivice

  U PROCESU POMIRENJA BH NARODA   Dok se u BiH govori o pomirenju, u Hrvatskoj i Srbiji se govori o proširenju! Agresori na BiH već dvije decenije istrajno rade na falsifikovanju činjenica o ratnim zbivanjima u BiH u periodu od 1992 do 1995.godine, u težnji da odgovornost za počinjene zločine i genocid nad Bošnjacima skinu sa sebe, predstave kao ... Read More »

Saopćenje Instituta za istraživanje genocida, Kanada povodom veličanja presuđenog ratnog zločinca Karadžića na Pravnom fakultetu u Banjaluci

Saopćenje Instituta za istraživanje genocida, Kanada povodom veličanja presuđenog ratnog zločinca  Karadžića na Pravnom fakultetu u Banjaluci Veličanje idejnog tvorca i realizatora genocida u BiH optuženog ratnog zločinca Radovana Karadžića je dio kontinuiteta veličanja ratnih zločinaca i relativizacije zločina koji su počinjeni u agresiji i genocidu na BiH. Veličanje ratnih zločinaca kao kontinuitet revizije historijskih i naučno istraživačkih činjenica o ... Read More »

Pomozimo sirijskoj porodici Khaled u Skokiju

  Real Kitchen-Snaga hrane Pise Selena Seferovic Vec dva puta se mimoilazimo sa  gospodinom Khaledom, pekarom na privremenom radu u Real Kitchen restoranu. O njemu smo saznali iz clanka sa FB, i  otisli da ga upoznamo i kupimo njegove sirijske kolace. Kazu, samo sto je izasao, tako i drugo put. Kupujemo izuzetno svjeze i ukusne baklava i ostale kolace sa ... Read More »

Genocid u kontinuitetu

Saopćenje Instituta za istraživanje genocida Kanada povodom 25 godina od početka genocida u Prijedoru i 25 godina negiranja genocida u Prijedoru Slike užasa u Prijedoru u kome je ljudski život ponižen kao rijetko kad u historiji civilizacije vječno su ostale u pamćenju, ali i trajno trasirale put borbe za istinu i pravdu. Srpski politički, vojni i policijski establišment je 29. ... Read More »

Otvoreno o Tibetu i budizmu, Kini i komunizmu

Tashi Tsering,’ The Struggle for Modern Tibet, autobiografija Otvoreno o Tibetu i budizmu, Kini i komunizmu Pise Selena Seferovic       Najupecatljiviji dogadjaj iz Tacijevog djetinjstva je scena kad kao desetogodisnji djecak napusta porodicu i oprasta se od majke u suzama jer mora da ide u plesnu grupu Dalaj Lame, ‘ ceremonial  boys dance group’, neku vrstu obavezne takse, ... Read More »

Povodom 25. godišnjice Armije RBiH

Armija RBiH je  zauzela časno i istaknuto mjesto u odbrani države BiH Prije dvadesetpet godina, Predsjedništvo RBiH je donijelo Ukaz o objedinjavanju Teritorijalne odbrane, Patriotske lige i ostalih patriotskih vojnih jedinica u jedinstvenu oružanu formaciju koja će uskoro ponijeti slavno i časno ime – Armija RBiH. Armija je formirana  u vremenu najtežih historijskih iskušenja s kojima se država BiH suočila ... Read More »

“Mora” s dlana Abdulaha Sidrana

“MORA“ S DLANA ABDULAHA SIDRANA Sačuvajmo identitet na putu za napredak i prosperitet! O  ograničavanju, uskraćivanju i oduzimanju genetskih historijskih prava Bosni i Bošnjacima , o potcjenjivanju, ponižavanju, ismijavanju Bošnjaka govorili su, pisali su, a govore i pišu i danas mnogi, ali malo ko pjesnički slikovito, proročanski dalekovidno, do boli ganutljivo i patriotski snažno, kao b-h akademik Abdulah Sidran, u ... Read More »

Tko ce platiti stetu nama?

AGRESORI ĆE NEKAD MORATI BOSNI I NJENIM GRAĐANIMA  PLATITI PRIČINJENU ŠTETU   Zahvaljujući organizovanom istrajnom angažovanju židovskih zajednica Jevrejima se i do danas, 70 godina kasnije,  plaćala naknada štete pričinjene u II Svjetskom ratu. Dvadeset godina nakon agresije na BiH i nakon počinjenog genocida nad Bošnjacima, Bosni i Hercegovini i bošnjačkim žrtvama ni do danas nisu priznata osnovna prava: pravo ... Read More »