Tuesday , 21 August 2018
Blic Vijesti
Home » Blic vijesti

Blic vijesti

Pokusaj negiranja genocida je potvrda RS da ga prihvataju

Pismo IGK najodgovornijim političkim subjektima Kanade u vezi negiranja genocida u Srebrenici od strane političke pozicije i opozicije entiteta RS Povodom  pokušaja negiranja genocida u Srebrenici odbacivanjem izvještaja Komisije za Srebrenicu iz 2004. od strane Narodne skupštine entiteta RS (NSRS) i Vlade entiteta RS, te povodom ekstremno nacionalističke kampanje od strane predsjednika entiteta RS Milorada Dodika koja ponovo oživljava propale ... Read More »

Ambasador Makarević apelira na građane iz dijaspore da provjere izbornu prijavu

SARAJEVO, 14.augusta (FENA) – Centralna izborna komisija (CIK) Bosne i Hercegovine jučer je na sjednici donijela Odluku o utvrđivanju i objavi broja birača upisanih u izvod iz Centralnog biračkog spiska za glasanje izvan Bosne i Hercegovine za Opće izbore 2018. godine. Na izvodu iz Centralnog biračkog spiska za glasanje izvan BiH naći će se ukupno 77.584 birača, dok je CIK ... Read More »

Pismo Kanadskom muzeju

Institut za istraživanje genocida Kanada je nedavno poslao pismo predsjedniku Kanadskog muzeja za ljudska prava gospodinu Young John. U pismu pored ostalog piše: “Poštovani gospodine Young John. Vama nije potrebno objašnjavati jednu od najvažnijih osobina humanosti – da su sva ljudska bića rođena slobodna i jednaka u dostojanstvu i pravima. Zbog te veličanstvene misije, Institut za istraživanje genocida, Kanada stoji ... Read More »

Reakcija Instituta za istraživanje genocida Kanada povodom antibosanske izjave Ivice Dačića

09. 08. 2018. Reakcija Instituta za istraživanje genocida Kanada povodom antibosanske izjave Ivice Dačića Dačićeva anticivilizacijska izjava nije samo antibosanski akt, člana antibosanske koalicije, već je duboko u suprotnosti sa misijom EU i UN, protiv je međunarodnog prava, pravde i istine. Ministar vanjskih poslova Republike Srbije Ivica Dačić svojom antibosanskom izjavom: “Kada je proglašena nezavisnost Kosova, trebalo proglasiti i nezavisnost ... Read More »

  Namet  na  pamet

Piše : Jusuf Trbić   Umni Evlija Čelebija, kad obiđe sve naše krajeve i viđe šta sve Bošnjaci umiju i mogu, ovako reče : “ Nisu oni glupi, samo im  pamet sporo dolazi”. Istinu reče vrli Evlija, al nemaše vremena da nas malo pobliže razgleda i detaljnije opiše. A reko bi, sto posto i ovo : da je nama, naprosto, ... Read More »

Strateška greška prisustvo ultranacionaliste na svečanom dočeku

Prisustvo ultranacionalističkog pjevača Thompsona na dočeku hrvatskih fudbalera u Zagrebu je potvrda trajuće egzistencije paradržave Herceg-Bosne koja je stvorila antibosansku ideju u kojoj i sada živimo. Takozvana Hrvatska Republika Herceg-Bosna je presuđena na Internacionalnom sudu za ratne zločine kao paradržavna tvorevina največeg nasilja kojoj je cilj bio uništenje egzistencije prije svega Bošnjaka, a zatim i države BiH. Političko, policijsko i ... Read More »

Održana komemoracija povodom 23. godišnjice od genocida u Srebrenici u Windsoru

  U organizaciji bosanskohercegovačkog kluba Windsor i pod pokroviteljstvom mnogobrojnih prijatelja istine i pravde u Kanadi u subotu 14. jula ispred prvog spomen obilježja žrtvama genocida u Srebrenici i BiH je odžana komemoracija povodom 23. godišnjice genocida u Srebrenici. Spomenik u Windsoru je trajno svjedočanstvo da će se pamtiti ovaj genocid u Srebrenici i BiH u ime istine i pravde ... Read More »

Hamilton, Kanada: Uznak sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici i BiH na zgradi Skupštine grada podignuta zastava BiH

Saopćenje Instituta za istraživanje genocida Kanada Hamilton, Kanada: Uznak sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici i BiH na zgradi Skupštine grada podignuta zastava BiH 23. godišnjica od genocida u Srebrenici u okviru sedmice kulture sjećanja na genocid u Srebrenici i BiH, koja se svake godine održava u Kanadi, je počela instalacijom Srebreničkog cvijeta u Torontu u petak 06. 07. 2108. ... Read More »

Kraj globalizacije

Danas je moguće zamisliti scenario koji izokreće naglavce premisu iz čuvenog filma Zbogom, Lenjine! Umesto komunistkinje koja se budi iz kome u novoj, tržišno uređenoj Nemačkoj, zamislimo tehnokratu iz doba Blera i Klintona koji se budi u svetu koji opsedaju ekonomski nacionalizam, politika velikih sila i ksenofobija. Šta bi bilo najveće iznenađenje za njega? Šta bi se porodica ovog pacijenta najviše trudila ... Read More »

Uspjeh familija Kadrić

  Zvornička familija Kadrić, nastanjena u državi Vermont, gradu Burlingtonu, u nekoliko posljednjih sretnih dana kupila i uselila u novu kuću, proslavila 13-ti rođendan starijeg sina Samira, šezdeset i neki Damirovog oca Fikreta, a Damirova supruga Almina tek stečenu fakultetsku diplomu unijela u porodični dom kao miraz Rijedak je slučaj da neka familija ima priliku da samo u jednom danu ... Read More »