Monday , 1 March 2021
Blic Vijesti
Home » Alibasic Haris

Alibasic Haris

Dayton in Bosnia and Herzegovina: 15 years after –Experiment in democratic governance

Author: Haris Alibasic, MPA, PhD Candidate Comparing Bosnia and Herzegovina (Bosnia) and the U.S. in terms of governance and public policy is a very challenging task even though some of the key elements of Bosnia’s political, legal, economic and judicial systems were created by the U.S. administration. In terms of evaluating the current system of Bosnia and Herzegovina it is ... Read More »

Haris Alibašić : Amerika mora imenovati specijalnog izaslanika za BiH

Sjedinjene Američke Države treba da imenuju svoga specijalnog izaslanika za regiju i da insistiraju na hitnim reformama koje će omogućiti BiH da postane normalna država. .. Read More »

I bilo je vrijeme-sta sad?

Dec 03, 2009 Autor: Mr. Haris Alibašić U štampanom izdanju koje je izašao nekoliko dana prije izbora, ugledni časopis The Economist je objavio da Amerikanci treba da izaberu Obamu za “budućeg predsjednika slobodnog svijeta.” [1] Glas uredništva ovog uglednog časopisa bio je glas za BarackObamu, za povrat ugleda Amerike u svijetu, te jačanje američke ekonomije. Dalje se navodi da je Obama bolji kandidat za ... Read More »

Moc karikatura

Dec 02, 2009 Autor: Mr. Haris Alibašić Mnogi crtači karikatura (postoji težnja da se isti nazivaju umjetnicima, ali razlika između to dvoje je nadasve jasna) već stoljećima koriste karikature kako bi napali one koji se nalaze na vlasti. U pojedinim periodima historije, a pogotovo za vrijeme kineske kulturne revolucije, prvog i drugog svjetskog rata, nacističke Njemačke, karikature su korištene kao propagandno ... Read More »

Povijesno definirajuci moment

Dec 02, 2009 Autor: Mr. Haris Alibašić Obama – Biden i konvencija američkih Demokrata U srijedu kasno, 28. augusta, Senator Barack Husein Obama, Amerikanac afričkog porijekla, obratio se 84,000 posjetilaca na skupu demokrata u Denveru. Ovim činom Senator Obama službeno je prihvatio nominaciju da bude kandidat Demokrata za predsjednika na izborima 2008. godine. Ova svečanost je jedan od definirajućih momenata ... Read More »

Obilježena Bosna i Hercegovina

Jul 02, 2009 dr. Dželal Ibraković mr. Haris Alibašić  (ili: o historijskom opanjkavanju Bosne i Hercegovine) Bosna i Hercegovina se na pragu druge decenije trećeg milenija nalazi u samom epicentru vlastitog samopropitivanja. Recipročno vlastitim unutarnjim neslaganjima traje i pojačavanje ili smanjivanje zanimanja za Bosnu i Hercegovinu Bosna i Hercegovina se na pragu druge decenije trećeg milenija nalazi u samom epicentru ... Read More »

Tunel os Sarajeva do Gaze

Jan 02, 2009 Autor:mr Haris Alibasic Dok gledamo svakodnevna stradanja i ubijanja u Gazi, dijelu palestinske domovine pod kontrolom Hamasa, trenutno napadnutom od strane izraelske Armije, slike rata iz Bosne se neminovno vrte u glavi. Zajedno sa svojom porodicom, preživio sam nekoliko okupacija. Okupacija Doboja zajedno sa okolnim selima, okupacija Tešnja, Maglaja. I bio sam nakratko u Sarajevu dok je ... Read More »