Friday , 28 July 2017
Blic Vijesti
Home » Poslijednje Vijesti

Poslijednje Vijesti

Restart Networking Event August 2017

Restart Networking Event August 2017   Uvezivanje biznisa iz dijaspore, investitora i profesionalaca iz Bosne i Herceovine Drugu godinu za redom,u suradnji sa USAID-om Restart organizuje networking event za dijasporu u Sarajevu. Ovaj događaj će se održati 10. Augusta u hotelu Bosnia i planirano je da okupi više od 150 profesionalaca koji trenutno rade u Bosni i Hercegovini ili u ... Read More »

The Truth and Reconciliation struggle on the Balkans

The Truth and Reconciliation struggle on the Balkans by Senadin Lavić We live in a post-genocidal society, divided into ethnic-religious ghetto by means of war. In such broken society are continually inserted seductive and controversial concepts that serve the goals that are not realized by means of war. The terms such as federalism, unitarism and separatism come mainly as political ... Read More »

Jedan akt nasilja-4 generacije da se izlijeci drugi dio

Glorija Steinem, ‘Moj zivot na putu’ Jedan akt nasilja-4 generacije da se izlijeci Izvodi iz memoara Priredila Selena Seferovic   Od Afrike do Amerike, ropstvo i genocide je blagosiljala crkva. Od 1492 kad je Kolumbo otkrio Ameriku, 15 miliona ljudi je ubijeno uz Papino odobrenje da ih pobiju, pokrste, pretvore u roblje Ne vjerujem u boga nego u ljude Inkvizicija- ... Read More »

Sto te nema 11 july 2017

ŠTO TE NEMA is a participatory community art project meant to raise genocide awareness by commemorating the 8,372 Bosniak (Bosnian Muslim) men and boys killed during the Srebrenica genocide. Existing as a nomadic monument made with collected porcelain cups (fildžani) filled with coffee, ŠTO TE NEMA is collectively assembled and disassembled by people on July 11 every year, but each time in ... Read More »

Orucevic -HDZ ce izgubiti na slijedecim izborima

Gost emisije Interview20 u petak 30.juna na BHT1 u 21.15h je bio čelnik mostarskog Centra za mir Safet Oručević. U otvorenom razgovoru sa urednicom Sanelom Prasovic Gadžo bivši gradonačelnik Mostara govorio je o tome zašto je danas Mostar postao grad slučaj, zašto je u zastoju, zašto SDA i HDZ ne mogu 5 godina da se dogovore i implementiraju odluku Ustavnog ... Read More »

Passover ,2017

PASSOVER, 2017 Jerusalem forest is bursting with life. Every obscure bush is flowering, the weeds are waist-high, the thistles strut their bright purple flowers, while the orange-beaked blackbird sings his courting song. Each blackbird has a unique call, a five-second improvised series of riffs and whistles and rapid-fire chirps, then a pause, and then again, sometimes repeating the earlier call, ... Read More »

Arapi (ne) dolaze

Piše : Jusuf Trbić             Bio sam neki dan u Sarajevu, šetam Baš-čaršijom, i gledam na sve strane, da vidim tu najezdu Arapa o kojoj je toliko puta pričao Dodik, ali ne samo on. Pisali su o tome brojni novinari, govorili političari, a i obični ljudi, čak i Sarajlije. Pa mi jedan od njih kaže : sve su ... Read More »

Ne smije se pristati na ideologizirani vokabular antibosanskih politika

Senadin Lavić / Vijesti.ba Mi nikako ne smijemo pristati na ideologizirani vokabular antibosanskih politika. Nažalost, još uvijek nemamo dovoljno jaku bosansku politiku koja bi se mogla nositi s mnogobrojnim podvalama.Na prigovor da se mora zaustaviti separatizam, separtističke snage odgovaraju da je separatizam reakcija na unitarizam i nepriznavanje etniteta “rs” ili neophodnost federalizacije zbog ugroženosti Hrvata od Bošnjaka. Tako je sintagma ... Read More »

Rat drugim sredstvima

Piše : Jusuf Trbić          Bosanska stvarnost liči danas na uzburkano more : svakodnevno gledamo i slušamo političke bure, svađe, prepucavanja,  narod gunđa, funkcioneri svih vrsta i boja  farbaju i zemlju i nebo, mladi gledaju kako da odu na nekada mrski Zapad, patriote obećavaju bolje sutra, u zavisnosti od toga na kojoj su strani, a rat se, više od ... Read More »

Šovinistička farsa

Piše : Jusuf Trbić                U neprekidnoj poplavi ludosti svih vrsta, koja već godinama ne napušta naše prostore, najnovija šovinistička izjava Daneta Maleševića nije izazvala naročitu pažnju. Da, to je onaj isti Dane Malešević,  Dodikov ministar prosvjete i kulture RS-a, koji se proslavio zabranom bosanskog jezika u školama, praćenog lucidnim, i nadasve stručnim tumačenjem, da se jezik kojim govore ... Read More »