Friday , 19 April 2019
Blic Vijesti
Home » Poslijednje Vijesti

Poslijednje Vijesti

Na opasne izazove vlasti Rs nema pravog odgovora

Vlasti Republike srpske ubrzano naoružavaju, obučavaju i proširuju aktivan i rezervni policijski sastav Nije ovo samo izazov. Nisu ovo samo provokacije. Ovo je otvoreno spremanje za novi rat. I pored jakog aktivnog i ne manjeg rezervnog policijskog sastava, specijalnih jedinica, četničkih odreda i još živih paravojnih formacija, dobro opremljenih i naoružanih, ojačanih sa podrškom instruktora Srbije i Rusije, vlasti Rs ... Read More »

Reakcija na anticivilizacijski istup ambasadora Republike Srbije u BiH Aleksandra Đorđevića

17. 04. 2019. Reakcija na anticivilizacijski istup ambasadora Republike Srbije u BiH Aleksandra Đorđevića prilikom otvaranja Konzularne kancelarije Republike Srbije u Drvaru Tom prilikom srbijanski ambasador u BiH je kazao da će Drvar u perspektivi biti srpski grad, kao što je uvijek i bio. Ambasador treba znati da Drvar nikada nije bio, nije sada i nikada neće biti srpski grad, ... Read More »

Zločini na naučnoj bazi

Piše : Jusuf Trbić        Sudu za ratne zločine u Hagu ne piše se dobro! Doduše, prestaje s radom, ali čekaju ga teške posljedice za sve ono što je učinio. Jer, definitivno je izašao na loš glas među Srbima, posebno Dodikovim, koji taj sud optužuju da se sistematski i uporno bavio antisrpskim djelovanjem, to jest utvrđivanjem istine, a svaka istina ... Read More »

Izdaja vlastitog naroda

Dok je Tito bio živ Jugoslavija bila svjetski div, a JNA bila sedma svjetska vojna sila.   Jugoslovenska narodna armija (JNA) bila jedan od četiri nosiva stuba i jedna od najvećih vrijednosti Jugoslavije. Bila je naša vjera, naša snaga i naš ponos. Porodica koja je imala sina za svoju i našu narodnu armiju bila je srećna i ponosna porodica. A ... Read More »

Palestina u Bosni

Piše : Jusuf Trbić   Kuha se, kuha, u bosanskom loncu, komšije i susjedi i njihovi domaći izvođači radova ne štede drva za potpalu, vatra plamti i niko ne zna na šta će to izaći. Dragan Čović i njegovi sljedbenici otvoreno slave Herceg-Bosnu, i ni briga ih nije što je dotična na sudu u Hagu proglašena rezultatom udruženog zločinačkog poduhvata. ... Read More »

Protestno pismo IGK University of California, Berkeley

Chancellor Carol Christ Office of the Chancellor University of California, Berkeley 200 California Hall # 1500 Berkeley, CA 94720-1500 chancellor@berkeley.edu 04. 04. 2019. Poštovana kancelar Carol Christ, Obraćamo vam se u ime istraživača, akademika, advokata i aktivista ljudskih prava i slobode, te posebno u ime preživjelih žrtava agresije i genocida u BiH koji žive u Sjevernoj Americi, te članova Internacionalnog ... Read More »

April, mjesec umiranja

Piše : Jusuf Trbić Početkom aprila 1992. godine u Bosni se otvorio džehenem. Sve svjetske agencije su javljale : u malom bosanskom gradu Bijeljini paravojna jedinica iz Srbije, uz pomoć domaćih Srba, ubija civile u njihovim kućama, na ulicama, na obali Drine. Desetine mrtvih ljudi, počinje rat. Američki fotoreporter Ron Haviv snimio je fotografije za istoriju : mrtvu ženu, koja ... Read More »

Živuća mostarska bajka

Mostarska Pozitiva # 5 Dr. Vida Sreta Žuljević Živuća mostarska bajka Međunarodna osnovna škola Mostar (International Primary School Mostar–IPSM)   Sunce ne mora izaći da bi se čovjek osjećao  osunčanim, iznutra I izvana. Uvjerila sam se u to prije neki dan  kad sam se po prvi put susrela s bračnim parom Ćosić, Aidom I Šerifom, mladim entuzijastima, vlasnicima Međunarodne osnovne ... Read More »

Fatin recept za pomirenje

Svima koji prave i vode ratove, svakom agresoru i svakoj žrtvi, a posebno (licemjernim) međunarodnim posrednicima koji zanemaruju istinu i pravdu, i zahtjeve žrtve podređuju ciljevima i interesima zločina i zločinaca, recept za pomirenje nane Fate Orlović iz Konjević polja mogao bi poslužiti kao savjet, pouka, opomena i upozorenje Političari u BiH bi trebali da mire narode, a oni ih ... Read More »

Premijerka Ardern postala je uzor

  Premijerka Novog Zelanda Džesinda Ardern (38) svima u svijetu pokazala kako se efikasno djeluje i humano postupa u najtežim i najsloženijim situacijama. Njenim predanim nadljudskim angažovanjem teroristički napad izveden na muslimane Novog Zelanda više je nego ikad zbližio ljude različitih vjeroispovijesti i pokazao do sada neviđen stepen jedinstva i solidarnosti sa porodicama žrtava. Institut za istraživanje genocida Kanada pokreuo ... Read More »