Monday , 18 June 2018
Blic Vijesti
Home » Poslijednje Vijesti

Poslijednje Vijesti

Slavo Kukić: Nacionalisti neće stati dok ne očiste Bosnu i Hercegovinu od Bosanaca i Hercegovaca

Nečija politika je, pojašnjava vrli „znanstvenik“, „bila bazirana na odlasku i poticanju odlaska nekog od naroda“. Čija? U podtekstu njegova upiranja prstom dalo bi se zaključiti, srpska i bošnjačka. Recimo da dio istine leži i u tome. Uostalom, politika njegova banjalučkog pajtaša je zaslužna da mu u tom dijelu zemlje živi tek koja tisuća sunarodnika – a bilo ih je, ... Read More »

Oranje asfalta

Piše : Jusuf Trbić     Što u Bosni zna biti veselo, pogotovo u predizborno vrijeme, to nema nigdje. Opšta ludnica. Lopovi su postali najčestitiji ljudi, polupismeni su pametniji od akademika, lažovi vode državu, pa ubjeđuju svakoga dana narod da nema pojma kako mu je dobro i da mora više vjerovati njima nego vlastitim očima i stomacima. Naši politički lideri tvrde ... Read More »

Mrtvi ne plaču  

Piše : Jusuf Trbić Bijeljinci rasuti po svijetu pročitali su na facebook-u jednu od vijesti kakve se svakodnevno čuju : u 68-moj godini umrla je Jasmina Danović, rođena Bišanović. Ožalošćeni : kćerka Dijana, brat Hamdija-Miki i ostali. Među ožalošćenima nema sina Damira, majke Bisere, sestara Nermine i Mirsade,koje su arkanovci ubili prvog dana aprila 1992. godine. Nema ni muža Jusufa, ... Read More »

Opet zele da ponize zrtve rata u Prijedoru

04. 06. 2018. Saopćenje povodom prijedloga gradonačelnika Prijedora Đakovića da se postavi spomenik “20. vijeka posvećen svoj ubijenoj djeci od Prvog svjetskog rata do danas bez ikakvih imena i datuma Ubijena prijedorska mladost zaslužuje spomen obilježje sa imenima 102 djece kao opomenu čovjeku i civilizaciji da se više nikada i nikome ne ponovi genocid i strašni zločin ubijanje djece. To ... Read More »

Osvrt na prijem RBiH u UN

  Prije 26 godina RBiH postala članica UN: Historijski trenutak bosanskohercegovačke države, ali i trenutak početka dekonstrukcije hiljadugodišnje bosanskohercegovačke tradicije 22. maj 1992. godine RBiH je dobila svoje internacionalno priznanje od 175 zemalja članica UN-a. To je učinjeno nakon donošenja Rezolucije 755 – prijem BiH u UN, od 20. maja 1992. godine. Da bi jedna tvorevina bila država nije dovoljno ... Read More »

   Udar na svemir

Piše : Jusuf Trbić          Migranti su zaista pali na niske grane. Jeste da bježe od smrti i razaranja, od siromaštva i stradanja, od ubilačkih režima i fanatika svake vrste, bježe da bi spasili glavu, ali, ipak – da dođu baš u nesretnu, bijednu i svakakvim belajima pritisnutu zemljicu Bosnu, u kojoj se ne zna  ni ko pije, ni ... Read More »

Bjekstvo od slobode

Piše : Jusuf Trbić   Maj je mjesec sjećanja na pobjedu antifašista nad najmračnijom  ideologijom koju je svijet vidio. Dostojanstveni su bili slavlja, parade i podjećanja na slavne događaje iz polovine 20. vijeka, kada je srušen fašistički poredak koji je donio neviđene zločine i smrt 60 miliona ljudi. Za to vrijeme na prostoru nekadašnje Jugoslavije, jedine evropske zemlje, uz SSSR, ... Read More »

Bosanski prekarijat, ‘bolonjski’ univerzitet i medijski cinizam

Prof.dr. Asim Mujkić o knjizi Senadina Lavića : Bosanski prekarijat, ‘bolonjski’ univerzitet i medijski cinizam Rukopis Senadina Lavića Zaborav razlike sastoji se, pored uvoda, od tri samostalna poglavlja, odnosno tri filozofska eseja: 1. Bosanski prekarijat i epoha nesigurnosti, 2. “Bolonjski” univerzitet. Urušavanje univerziteta u prekarnom društvu, i 3. Militarne slike svijeta i medijski cinizam. Piše : Prof.dr. Asim Mujkić  Premda ... Read More »

     Propadanje Bosne

Piše : Jusuf Trbić   Zašto tone Bosna i ima li kraja tom propadanju? Tim  pitanjem bave se ovih dana mnogi u međunarodnoj zajednici, od američkog Kongresa do Bundestaga, od poznatih političkih analitičara do naših ljudi koji žive u inostranstvu. Bodo Veber  (Weber) stručnjak za Balkan i autor najnovijeg izvještaja evropskog Vijeća za politiku demokratizacije, inače potvrđeni prijatelj Bosne, kaže ... Read More »

Tradicionalna cetrvrta  Konferencija  BiH dijaspore (BHDC), Siattle, Washington

  Redakcija Cetvrta Konferencija  mladih dijaspore u  Sjevernoj Americi sa ovogodisnjom temom “Adaptacija i invocija” odrzana je od 20. do 22. aprila 2018. u Sijetlu (Siattle, drzava Washington.  Ove godine Konferencija i organizatori  su okupili  mogobrojne  ucesnike, promotore i promatrace iz Kanade, BIH  i USA u velelepnom gradu  na obali Pacifika.  Grad Seattle je jos  jedan  od gradova u Sjedinjenim ... Read More »