Friday , 19 January 2018
Blic Vijesti
Home » Poslijednje Vijesti

Poslijednje Vijesti

Povratak u budućnos

Piše : Jusuf Trbić   “ Ovo nije članak iz 1992-ge, ovo se dešava sada”, napisala je bivša američka ambasadorka u UN-u Samanta Pauer, kao najkraći komentar terksta iz uglednog Gardiana. Ovo se dešava sada – usred Narodne skupštine, u klupama parlamentaraca, fotografisali su se članovi nekakve paravojne jedinice, koja sebe zove “Srbska čast”, nabildani, tetovirani i namrgođeni tipovi, komotni ... Read More »

Proslava Dana Rs

Međunarodna zajednica se i dalje luda pravi,  nekažnjivo dopušta da se genocid nad Bošnjacima slavi! To što su Srbi u II Svjetskom ratu bili oslobodioci, ne daje im pravo da čine zločine i budu porobljivači! Dopuštanje Rs i Srbiji da Dan genocida nad Bošnjacima slave kao Dan Rs je neodgovorno, nedopustivo i opasno! Time MZ postaje sponzor genocida nad Bošnjacima! ... Read More »

     O genocidu je riječ

Piše : Jusuf Trbić                                                       U manjem bosanskom entitetu ponovo se, povodom 9. januara, nadigla tolika dreka i galama, da se od ne čuje nikakav glas razuma. Tako je prilično nezapaženo prošla pažnje vrijedna inicijativa Bošnjaka Sjeverne Amerike da se ... Read More »

Svjetska ekonomija nastavlja rast

  Vodeće ekonomije, uz SAD, i dalje su ekonomije Kine, Japana, Njemačke, Indije, Ujedinjenog kraljevstva, Francuske, Brazila, Italije , Kanade, a već ove i narednih godina sve bliže vrhu su i gospodarstva Rusije, J. Koreje, Australije, Indonezije, Meksika, Turske, Španije…   Ekonomski rast 2017. nadmašio očekivanja U godini koja je iza nas svjetska ekonomija će sa sedam i pol milijardi ... Read More »

Mrak, sve gušći

Piše : Jusuf Trbić   Po čemu ćemo pamtiti tek završenu 2017. godinu? Po ubrzanom propadanju, ekonomskom slomu, neprekidnim svađama političara, beznađu i jadu, po nastavku brutalne vladavine političkih kriminalnih hobotnica koje su okupirale naše živote i našu budućnost, po daljem moralnom sunovratu u kojem zločinci postaju heroji, fašisti – ljudi za ugled, lopovi – najviđeniji građani, lažovi – uzori ... Read More »

Senad Pećanin: Sretna nova ’92

U Evropi kažu: “Ako hoda kao patka, kvače kao patka, izgleda kao patka – onda je to patka!” A u Sarajevu kao da kažu: “Ako sve izgleda kao uoči 1992. godine, ako miriše na 1992. godinu, ako se susjedi pripremaju kao za 1992. godinu – onda je to 2018. godina!”   Piše: Senad Pećanin U novembru 1991. godine policajci iz sarajevske ... Read More »

Politicari jedno rade drugo govore

Oslobodjenje :Vildana Selimbegovic Šta Vi mislite – koliko je Rusija spremna daleko ići na Balkanu da bi demonstrirala svoju drugačiju politiku od SAD-a: pitam Vas to s obzirom na to da znamo šta se desilo u Crnoj Gori, ali i Makedoniji? – Očigledno, kad je riječ o ruskoj politici, morat ćete mog ruskog kolegu za to pitati. Ali kad je ... Read More »

Geoffrey Nice: Zapad se pobrinuo da se Srbiji ne sudi za genocid

Izvor :AllJazeera Od trenutka kad je Zapad naredio Holbrookeu da žrtvuje teritoriju i stanovništvo Srebrenice, Žepe i Goražda povlačeći zračnu podršku Holanđanima, Srbija je uživala posebne povlastice Zapada… ‘Ono što se moralo učiniti jest da se sredstva, istražitelji, pravnici, advokati posvete tome da nađu maksimalnu količinu dokaza’, rekao je NiceAnadolija Britanski tužilac Geoffrey Nice kritikuje politiku Haškog suda koja je ... Read More »

   Ko ne umre – preživjeće  

Piše : Jusuf Trbić                  Eto nama još jedne nove, neraspakovane godine, samo što nije stigla. Da bogdo neće. Nekad smo dočekivali nove godine sa bezbroj lijepih želja, očekujući da nam sve bude bolje nego što je dotle bilo. Sad gledamo u maglovitu, močvarnu budućnost, i strepimo : šta li nas još čeka i kako ćemo preživjeti? Jednom ... Read More »

Dvolicnost Vucica -nista novo

21. 12. 2017. Izjava IGK povodom postuhumne dodjele odlikovanja ruskom diplomati Vitaliju Čurkinu zbog uloženog veta na Rezoluciju Vijeća sigurnosti UN-a o osudi genocida u Srebrenicu Tražimo od Majki Srebrenice da javno povuku Cvijet Srebrenice od Aleksandra Vučića, negatora genocida u Srebrenici Aleksandar Vučić je sahranio Konvenciju o sprečavanju i kažnjavanju zločina genocida, sahranio istinu i pravdu, udaljio stabilnost, pomirenje ... Read More »