Monday , 25 September 2017
Blic Vijesti
Home » Poslijednje Vijesti

Poslijednje Vijesti

Moj put u Srebrenicu

    Bosna se i danas štiti i brani na Drini, u Srebrenici. Posjet Srebrenici za mene je bio zakleta sveta dužnost, mali hadž, jer Srebrenica nije za zaborav, već za posjećivanje, pamćenje, obnovu i stalno pominjanje. Integritet BiH i  Srebrenice moramo odgovorno braniti u Srebrenici. Ako  Srebrenicu ostavimo samo ovoj generaciji Majki Srebrenice, koja izumire, malobrojnim bošnjačkim povratnicima i ... Read More »

Drzavni zlocinci

Piše : Jusuf Trbić   Na našem dijelu Balkana uvijek je veselo. S jedne strane turbo folk, s druge političari. Ovamo rijaliti šou, tamo fudbalski navijači. Kafana je moja sudbina, kažu jedni, jok, kladionica je važnija, kažu drugi. Cirkus u skupštinskim tijelima, još veći u pravosuđu. Jedni štrajkuju, jer nemaju šta da jedu, drugi kupuju, i to narodnim parama, auta ... Read More »

Kad pucnji utihnu

Piše : Jusuf Trbić         Dobro je, ne puca se – to je u Bosni danas vrhunski dokaz normalnog, dobrog života. Sve je bolje od pucanja. I ovo siromaštvo, i ovo beznađe, i ove bitange na vlasti, i opšti sunovrat, i pad svih moralnih vrijednosti, i odlazak mladih, đuture, u inostranstvo. I nastavak specijalnog rata protiv Bosne, ... Read More »

Deklaracijom na Bosnu

DEKLARACIJOM NA BOSNU Bauk Velike Srbije ponovo kruži regionom. Novosadska najava novog važnog svesrpskog dokumenta, takozvane Deklaracije Srbije i Republike Srpske “za opstanak srpske nacije” izazvala je pravu buru. Što nije ni čudno, jer je skup u Novom Sadu održan povodom godišnjice hrvatske vojne akcije “Oluja”, a pomenuta Deklaracija je najavljena kao pravac djelovanje velikosrpske političke mašinerije u bliskoj budućnosti. Ozbiljnost toj najavi dali su ... Read More »

Jezik za zubima

Piše : Jusuf Trbić   Nedavno je dosadašnji šef  Misije  OSCE-a u BiH Džonatan Mur upriličio oproštajnu posjetu Banjoj Luci, jer odlazi na novu dužnost. Predsjednici Vlade RS-a Željki Cvijanović i predsjedniku PDP-a Branislavu Borenoviću jasno je rekao da u manjem entitetu i dalje postoji neprihvatljiva praksa diskriminacije Bošnjaka, prije svega u negiranju njihovog jezika, koji pod tim imenom postoji ... Read More »

Bosnjacka groblja slonova

BOŠNJAČKA GROBLJA SLONOVA Iznureni,depresivni, ostarjeli, oboljeli, obmanuti i razočarani Bošnjaci, vraćaju se u zavičaj iz različitih destinacija svijeta, da umru  i budu sahranjeni kao slonovi na zavičajnom groblju   Dejtonski ugovor je najveća laž i najveća obmana Dejtonski ugovor je najveća laž i najveća obmana, nametnuta BiH kao luđačka košulja od strane  zavjerenika međunarodne zajednice, skrivenih pod plaštom UN, koja ... Read More »

Memoari Ferida Buturovica, ‘Kuca mostarskog kadije’

  Svjedocanstvo o jednom herojskom vremenu Pise Selena Seferovic   Iznenada, stize iz Njujorka elektronska poruka  za Mensura, mog oca od staroga drugara, saborca i sugradjanina,  Ferida Buturovica koji mu salje na citanje svoje memoare,  ‘sjecanja skojevca, ilegalca i partizana iz Mostara’, a u kojoj se pominje i nasa porodica Seferovic kao antifasisticka i partizanska, uz jos neke licne note ... Read More »

Mimi Elford, JFK’s intern

  Pise Selena Seferovic Washington, D.C, Arlington Cemetery:  Vjecna vatra na grobu Kenedija i njegove zene, samo ploca sa krstom, imenom i godinom rodjenja i smrti                                        Bila jednom jedna tajna Koja to vise nije, jer je Mimi Alfort   2012. godine  objavila  memoare o ljubavnoj idili sa predsjednikom Kenedijem , nakon decenija  strepnje da se  tajna ne otkrije. Kao ... Read More »

Restart Networking Event August 2017

Restart Networking Event August 2017   Uvezivanje biznisa iz dijaspore, investitora i profesionalaca iz Bosne i Herceovine Drugu godinu za redom,u suradnji sa USAID-om Restart organizuje networking event za dijasporu u Sarajevu. Ovaj događaj će se održati 10. Augusta u hotelu Bosnia i planirano je da okupi više od 150 profesionalaca koji trenutno rade u Bosni i Hercegovini ili u ... Read More »

The Truth and Reconciliation struggle on the Balkans

The Truth and Reconciliation struggle on the Balkans by Senadin Lavić We live in a post-genocidal society, divided into ethnic-religious ghetto by means of war. In such broken society are continually inserted seductive and controversial concepts that serve the goals that are not realized by means of war. The terms such as federalism, unitarism and separatism come mainly as political ... Read More »