Monday , 20 November 2017
Blic Vijesti
Home » Poslijednje Vijesti

Poslijednje Vijesti

Dan Drzavnosti BIH Decembar 2 ,2017

Read More »

Uspjeh ili neuspjeh Haškog suda?

SUDBONOSNE PRESUDE HAŠKOG SUDA Izricanjem presuda  u procesu generalu Ratku Mladiću, koja se očekuje 22. Novembra  i u predmetu “Prlić i ostali“, koja se očekuje 29. Novembra – Haški sud može opravdati povjerenje, sačuvati dostojanstvo i vjeru u pravdu ili pasti, izgubiti povjerenje i do kraja srušiti ugled najznačajnije sudske instance u svijetu Počelo je sudbonosno odbrojavanje posljednjih dana u ... Read More »

   Dabogda živio u zanimljivom vaktu.

Piše : Jusuf Trbić    Tablica gloženja   Dabogda živio u zanimljivom vaktu. Tu kletvu su nekada davno izmislili stari, iskusni ljudi, koji su doživjeli svašta i svašta znali. Izgleda da je nas na ovom dijelu Balkana neko tako teško prokleo, da nam je zanimljivo preko svake mjere, mnogi to nisu mogli preživjeti. Kako ustanemo ujutro, nama zanimljivo, nemamo vremena ... Read More »

Muke s riječima

Piše : Jusuf Trbić                 U prošlom tekstu na ovom mjestu ( “Bog i Velika Srbija”) potkrala mi se greška na koju mi je ukazao jedan dobronamjerni čitalac. Naime, u brzini sam, i nenamjerno, umjesto “srpski”, napisao “srbijanski” patrijarh. Uvijek mi je drago kad me neko upozori na grešku, jer se onda trudim da to više ne ... Read More »

Projekat ‘’Dijaspora za razvoj’’

IOM BiH i Ministartsvo za ljudska prava i izbjeglice BiH u saradnji sa UNDP-om i uz podršku Vlade Švajcarske trenutno sprovode projekat ‘’Dijaspora za razvoj’’.  Jedna od aktivnosti ovog projekta je mapiranje dijaspore, istraživanje koje će se sprovesti u Austriji, Australiji, Danskoj, Njemačkoj, Italiji, Sloveniji, Švedskoj, Švajcarskoj, Holandiji i SAD-u, a pomoći će nam da dobijemo informacije o društveno – ... Read More »

Gojko Berić : Bijeg iz umiruće države

Nije potrebno da te novinski naslovi svakog jutra podsjećaju na to u kakvoj zemlji živiš. Osluškuj žamor ulice i kafanske razgovore, provozaj se tramvajem, prošetaj pijacom, zastani malo kraj blagajne u bilo kojoj samousluzi… i čućeš buntovne glasove ogorčenih stanovnika glavnog grada. Piše : Gojko Berić (Oslobođenje) “Ne znam kako će se ovo završiti, ovo je ludilo”, govori mi taksista ... Read More »

  Viva la Mexico, Los Cabos San Lucas

  Viva la Mexico, Los Cabos San Lucas Bozic 2010/11, u godini kad Meksiko slavi 200 godina nezavisnosti od Spanije i 100 godina revolucije kojom je zbacen diktator Diaz i uspostavljena parlamentarna demokratija socijalistickog tipa Tekst i snimci : Selena Seferovic “I wake up in the morning with nothing to do, and I go to bed at night with half ... Read More »

Svjedoci istine

NOV 10, 2017  7pm 2639 W. Peterson Chicago, Illinois 60659 BOSNAWA u suradnji sa BAGI organizacijom sa velikom čašću po prvi puta u Americi predstavlja našu heroinu, Bakiru Hasečić, Višegradjanku, neustrašivog svjedoka, velikog borca za prava I glas žena žrtava rata! Bakira ce namgovoriti na temu: Znacaj svjedocenja u borbi za pravdu. I Prof. Dr. David Pettigrew, dugogodišnji prijatelj Bosne ... Read More »

Uspjeh ili neuspjeh Haškog suda u BiH?

GASI SE HAŠKI SUD   Haški sud, nakon 24 godine rada, krajem ove godine prestaje sa radom. Od 161 procesiranog slučaja , uz slučaj Miloševića, koji je zbog njegove smrti okončan bez donošenja presude, dva najvažnija predmeta, predmet Radovana  Karadžića i Ratka Mladića još nisu okončana. Konačna presuda Mladiću najavljena je  za 22. Novembar o.g., a Radovanu Karadžiću tek za ... Read More »

Bog i Velika Srbija

Piše : Jusuf Trbić Bog i Velika Srbija U posljednjoj sedmici glavna medijska zvijezda na ovom dijelu Balkana ( u jakoj konkurenciji) bio je srpski patrijarh Irinej. Doduše, nije mu prvi put. S vremena na vrijeme dični patrijarh izgovori besjedu koja uzburka političku scenu i podsjeti nas na činjenicu koju počesto zaboravljamo : da se rat protiv Bosne i dalje ... Read More »