Monday , 10 December 2018
Blic Vijesti
Home » Poslijednje Vijesti

Poslijednje Vijesti

Tri polovine mraka

Piše : Jusuf Trbić Ima li kraja agoniji Bosne i njenih građana? Kad se malo bolje razmisli o tome, vidi čovjek da tu nema šta da se razmišlja : treba ukinuti politiku i političare i svu ovu demokratiju koju su nam obezbijedili, pa da onda malo dahnemo dušom. A onda da se okrenemo sebi, svijetu, radu i pameti, ako je ... Read More »

Komšiluk nekad i sad

KOMŠIJSKA MILOŠTA U mom gradu, u kojem sam rođen i odrastao, nema više komšiluka, nema se kome otići u pohode i ponijeti komšijska milošća. Sve više je pustih naselja i u drugim dijelovima okupirane naše Bosne i Hercegovine. Ono što nije pometeno “metlom rata“, danas odlazi u svijet  “trbuhom za kruhom“. Nekada smo živjeli jedni s drugima, a danas sve ... Read More »

    Sud suzama ne vjeruje

Piše : Jusuf Trbić                                          Vijest da je Okružni sud u Bijeljini oslobodio optužene za zločine u koncentracionom logoru Batković kod Bijeljine prošla je potpuno nezapaženo. Oni koji su pratili suđenje upozoravali su godinama da se proces odvija tako, da će, ... Read More »

Ustajanjem i velikim aplauzom članovi Kanadskog parlamenta podržali državu Bosnu i Hercegovinu i njen Dan državnosti

Saopćenje Instituta za istraživanje genocida Kanada – Ustajanjem i velikim aplauzom članovi Kanadskog parlamenta podržali državu Bosnu i Hercegovinu i njen Dan državnosti U atačmentu je video govor člana Kanadskog parlamenta gospodina Bob Bratina U ponedeljak 27. 11. 2018. na redovnoj sjednici Kanadskog parlamenta u Otavi, gospodin Bob Bratina, član Kanadskog parlamenta iz grada Hamiltona i veliki prijatelj države Bosne ... Read More »

Bosanski cirkus

Piše : Jusuf Trbić Novi cirkus je otvoren, predstave se održavaju svaki dan. Od sada to neće biti samo pojedinačne predstave za svako etno-konfesionalno stado posebno, ili između njih, već za sve, s državnog nivoa. Tako čitava država postaje cirkus, voditelj predstave se odaziva na ime Mile Dodik, a tužni klovnovi nisu na platou, već u publici. I liju suze,  ... Read More »

Remember November 1943 and ZAVNOBIH

Sretan ti rodjendan draga moja domovino November 25, 2018 – Washington, D.C. –  On this day in 1943, over two hundred delegates from all across Bosnia and Herzegovina (BiH) came together in a town called Mrkonjic Grad and formed the Anti-Fascist Council for the National Liberation of Bosnia and Herzegovina (ZAVNOBiH), restoring the statehood of BiH, and declaring it a country ... Read More »

Dan državnosti BiH je podsjetnik na prošlost i putokaz za budućnost

Kulturno umjetničko društvo “Bosna od Behara” je obilježilo najvažniji datum u bosanskohercegovačkoj historiji – Dan državnosti, dan kada je BiH definisana kao jedinstvena i nedjeljiva država u kojoj će svi narodi i građani imati ista prava. Odlukama prvog zasjedanja Zemaljskog antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja Bosne i Hercegovine (ZAVNOBiH), uz prisustvo 247 delegata iz svih dijelova zemlje, usvojena je rezolucija kojom ... Read More »

Značajan korak u procesu izgradnje spomen obilježja za žrtve genocida u Prijedoru u Čikagu

U procesu izgradnje spomenika civilnim žrtvama genocida u Prijedoru delegacija Udruženja Prijedorčana iz Čikaga “Prijatelji Prijedora” i Instituta za istraživanje genocida Kanada je održala sastanak u gradskoj upravi Čikaga. Ispred gradske vlasti iz Čikaga prisustvovali su: Patrick O’Connor, Margaret Lurino, Brian Rabin ,Lidia Ross, Nathan Mason. Ispred Udruženja Prijedročana “Prijatelji Prijedora” iz Čikaga i Instituta za istraživanje genocida Kanada prisutni ... Read More »

Podijeli, pa spajaj

Piše : Jusuf Trbić                                                        Čitam na portalima : u Sarajevu se, na sesiji Kruga 99, ukazao penzionisani političar Haris Silajdžić, da nas utješi. Bosna i njeni građani će pobijediti, rekao je on “ jer smo na pravoj strani ... Read More »

Šta za BiH znači okretanje od prošlosti

Prvi i osnovni zahtjev pripadnika rukovodnih struktura druga dva konstitutivna naroda BiH, Srba i Hrvata,  kada se govori o prošlosti, sadašnjosti i budućnosti BiH, sa institucijama i pojedincima rukovodnih struktura Bošnjaka je – okrenite se od prošlosti i usmjerite ka budućnosti, što direktno i indirektno znači zaboravite ubijene, prognane, porobljene…opljačkano, uništeno, razoreno … u agresiji  Srbije i Hrvatske i počinjenom ... Read More »