Sunday , 29 November 2020
Blic Vijesti
Home » Poslijednje Vijesti

Poslijednje Vijesti

U tamnici identiteta

Piše : Jusuf Trbić   Bauk identiteta kruži danas svijetom, a na našem komadu zemaljskog raja ta riječ je postala putokaz sveukupne nacionalističke prakse u politici, religiji, kulturi, javnom životu. Prijetnje stižu sa svih strana : kriza identiteta, ugroženi identitet, bez identiteta nema života, naš identitet je uslov našeg postojanja, hoće da nam otmu naš identitet…Kao i u slučaju nacionalizma, ... Read More »

Nacionalizam kao sudbina

Piše : Jusuf Trbić Dvije riječi obilježavaju naše vrijeme: nacionalizam i identitet. Nacionalizam je, istorijski, bio temelj stvaranja nacija, a današnji međunarodni pravni poredak počiva na državama-nacijama, u kojima se njeguje državni patriotizam. Kako kaže Eric Hobsbawm, nacionalizam je legitiman ako teži ujedinjavanju i jačanju države, a negativan kad želi podjelu države ili otimanje tuđih teritorija, na osnovu etničke, kulturne ... Read More »

Opšti izbori u BiH

KARAKTERISTIKE 9. BiH LOKALNIH IZBORA Jučer se u BiH dogodio “potres”, koji je ozbiljno protresao bastione nacionalizma u Sarajevu i Banja Luci, možda razorniji od onog banjalučkog prije 40 godina, a koji se očekuje i  20 decembra i u Mostaru. Dana 15. Novembra ove godine, 25 godina nakon stupanja na snagu Dejtonskog mirovnog sporazuma, u Bosni i Hercegovini  su održani ... Read More »

Joe Biden – 46. Americki predsjednik

JOE BIDEN – 46. AMERIČKI PREDSJEDNIK Na američkim predsjedničkim izborima održanim 3. Novembra 2020. godine demokrata Joe Biden, star 78 godina, pobjedio je republikanca Donalda Trumpa i  postao 46. američki predsjednik. Završena je bitka za Bijelu kuću. Amerika je dobila predsjednika, koji će naredne 44 godine biti predsjednik svih Amerikanaca. Joe Biden je u trećem pokušaju postao 46. Predsjednik SAD, ... Read More »

Narod na popravnom

Piše : Jusuf Trbić   Predstojeći lokalni izbori dolaze u vrijeme 25-godišnjice Dejtonskog mirovnog sporazuma, kao podsjetnik na istinu koju tako često zaboravljamo : da će malo toga svijet učiniti za nas, ako mi sami ne činimo ništa za sebe. Prije dvije i po decenije tim je sporazumom zaustavljeno ubijanje, s jasnom nadom da će budućnost donijeti smirivanje političkih strasti ... Read More »

Mirsad Hadžikadić buducnost BiH

MIRSAD HADŽIKADIĆ : ČOVJEK NAŠE SADAŠNJOSTI IDEAL I NADA NAŠE BUDUĆNOSTI     “Tražim od vas da vjerujete. Ne samo u moju mogućnost da donesem promjenu u BiH. Tražim od vas da vjerujete u vašu sopstvenu mogućnost da budete dio tih promjena. Izgradimo najbolju Bosnu i Hercegovinu u njenoj modernoj historiji, od Dana nezavisnosti do danas!”   Svima vama koji ... Read More »

Rijeka smrti

Piše : Jusuf Trbić                                Noć bez kraja, duboki, tamni bezdan, noć kao rana na duši, rana za koju lijeka nema. Bio je 5. novembar 1992. godine, crno nebo se ulivalo u živu vodu, vjetar je donosio nesnosni miris smrti. Na obali gluhe rijeke grupa ljudi, u nevjerici, bulji u bezdušnu vodu. Utrnuli od bola, od neke beskrajne praznine ... Read More »

Istina u tri glasa

Piše : Jusuf Trbić Amina Mehić :           « Rođena sam 21. novembra 1986. u sretnoj i složnoj porodici. Hmm…kako li je tad izgledao moj grad, moja Bijeljina? Željela bih znati, ali želje su jedno, a mogućnosti drugo, zar ne?           Rođena sam, dakle, u Bijeljini, a pošto će se neko interesovati ko sam, to jest čija sam, učiniću mu ... Read More »

I  zločince nagrađuju za njihova zlodjela

Senadin Lavić     Značajan broj političkih partija oko nas istrajno zagađuju životni krajolik stotina hiljada ljudi u Bosni. Ni jedna od tih partija nema danas jasan demokratski i humanistički projekt života na ovim prostorima i razvijanje Bosne kao savremene evropske države. Sve političke opcije su parcijalne naravi i ne osiguravaju cjelovito uspostavljanje političkog sistema, jer su potaknute religijskim, velikodržavnim, ... Read More »

Sa Mešom S elimović na Floridi

Boraveći na Floridi i uživajući u raskošnoj ljepoti prirode, gostoprimstvu i kulinarskim specijalitetima moje snahe Azre, u koje je svako jelo pravo remek djelo, još jednom sam spoznao meni posebno upečatljive dvije pokretačke snage, na ovom području nadmoćne i nenadmašne, koje prijete ali potstiču i vode ovaj svijet. Jedna je ljudska, a predstavlja je snaga i moć privatnog vlasništva, koje ... Read More »