Friday , 26 May 2017
Blic Vijesti
Home » Poslijednje Vijesti

Poslijednje Vijesti

Kontrola univerziteta od neke političke grupe vodi univerzitet u samouništenje

Nacrt zakona o visokom obrazovanju Kantona Sarajevu (KS), koji je proteklih dana pokrenuo buru kritika i komentara javnosti, uskoro će se naći pred zastupnicima Skupštine Kantona Sarajevo. Dok jedni tvrde kako će pomenute izmjene pogodovati kako studentima, tako i univerzitetima, stav akademske zajednice je da je riječ o destruktivnim izmjenama koje će visokoškolsko obrazovanje u KS staviti potpuno pod političku manipulaciju. Prof. dr. ... Read More »

Komemoracja Bijelih traka u Chicago

U jednoj od najrespektabilnijih svijetskih institucija za kulturu pamćenja, u Muzeju holokausta Čikago održana je komemoracija povodom 25 godina od početka genocida u Prijedoru, 25 godina Prijedorskih bijelih traka, 25 godina negiranja genocida u Prijedoru. Komemoraciju je otvorila Ida Sefer Roche, direktor Bosansko američkog instituta za genocid i edukaciju. Poslije odavanja počasti žrtvama genocida u Prijedoru i BiH o značaju ... Read More »

Dan bijelih traka Nedjelja 21 Maja Chicago 4-7 p.m.

Read More »

Saopćenje Instituta za istraživanje genocida Kanada Cvijet Srebrenice uručen članovima Kanadskog parlamenta

Cvijet Srebrenice uručen članovima Kanadskog parlamenta U znak zahvalnosti Kanadi za sve što je učinila za istinu o največem zločinu poslije holokausta u Evropi, genocidu u Srebrenici i za pravdu za žrtve tog strašnog zločina, Internacionalni ekspertni tim Instituta za istraživanje genocida, Kanada koji broji više od 100 istaknutih svijetskih istraživača genocida i aktivista za ljudska prava i slobode se ... Read More »

Mirsad Causevic, Smrt u bijeloj kuci, memoari

Mirsad Causevic, Smrt u bijeloj kuci, memoari Seiko 5 i Majka Hrabrost Pise  Selena Seferovic Ima vise od decenije od kada sam upoznala Mirsada Causevica u kuci zajednickih prijatelja. Bio je mladji  od nas okupljenih, pa me zainteresovalo ko je taj covjek, prijatan i nasmijan, lijepo vaspitan. Rekli su mi fudbaler, sportista, iz Prijedora sa teskom sudbinom logorasa i pogorjelca. ... Read More »

Ponavljanje lazi

Piše : Jusuf Trbić   PONAVLJANJE LAŽI             Ovih dana u Bijeljini je ponovo plasirana jedna bajata laž (koja je odavno demantovana naučnim istraživanjima i činjenicama), u sklopu ogromnog projekta falsifikovanja i prekrajanja prošlosti i stvaranja jedne nove politike pamćenja, koja treba da dokaže da su na ovim prostorima oduvijek živjeli Srbi i samo Srbi. Sve je to dio stvaranja ... Read More »

Saopćenje Instituta za istraživanje genocida, Kanada povodom veličanja presuđenog ratnog zločinca Karadžića na Pravnom fakultetu u Banjaluci

Saopćenje Instituta za istraživanje genocida, Kanada povodom veličanja presuđenog ratnog zločinca  Karadžića na Pravnom fakultetu u Banjaluci Veličanje idejnog tvorca i realizatora genocida u BiH optuženog ratnog zločinca Radovana Karadžića je dio kontinuiteta veličanja ratnih zločinaca i relativizacije zločina koji su počinjeni u agresiji i genocidu na BiH. Veličanje ratnih zločinaca kao kontinuitet revizije historijskih i naučno istraživačkih činjenica o ... Read More »

„Posjetite Srbiju, da ona ne bi posjetila vas.“

Piše : Jusuf Trbić     Logori i turizam                  Godišnjicu stradanja u strašnom ustaškom logoru Jasenovac obilježili su i ove godine vlasti Srbije i RS-a, kako bi se sačuvalo sjećanje na stradanje nevinih i na koncentracione logore kao simbol fašizma. Ali, ni ovoga puta nismo čuli ni jednu riječ o logorima „ s druge strane“, recimo o logoru Banjica, u ... Read More »

Zivio 1 Maj!

ŽIVIO 1. MAJ MEĐUNARODNI PRAZNIK RADA Od 1. Maja-Dana radničkih prava, ostala je izbljedela parola samo,koja nam govori koliko smo pali, koliko duboko propadamo!   Prvi maj je međunarodni praznik rada kojim radnici obilježavaju svoja dostignuća i sjećaju se žrtava koje su podnijeli pripadnici radničkog pokreta u borbi  za ostvarivanje radničkih  prava. Prvi maj se i danas obilježava u skoro ... Read More »

Pomozimo sirijskoj porodici Khaled u Skokiju

  Real Kitchen-Snaga hrane Pise Selena Seferovic Vec dva puta se mimoilazimo sa  gospodinom Khaledom, pekarom na privremenom radu u Real Kitchen restoranu. O njemu smo saznali iz clanka sa FB, i  otisli da ga upoznamo i kupimo njegove sirijske kolace. Kazu, samo sto je izasao, tako i drugo put. Kupujemo izuzetno svjeze i ukusne baklava i ostale kolace sa ... Read More »