Wednesday , 14 April 2021
Blic Vijesti
Home » Mensur Seferovic

Mensur Seferovic

Orijentalni institut Univerziteta Cikago Stalna postavka izlozbe o Iranu

  Pise Selena Seferovic Trump je u predizbonoj kampanji  a na zadovoljstvo Natanjahua govorio da je Sporazum sa Iranom najgori ‘dil’ koji je vidio, i ako pobjedi on ce ga ‘razbucati’. I to ‘razbucivanje’ je upravo pocelo  ponovnim unilateralnim uvodjenjem sankcija Iranu  i zabranom izdavanja viza i ulaska u USA njegovim gradjanima (iz 7  muslimanskih zemalja) , zaboravljajuci pri tome ... Read More »

Muhamed Mujic, In memoriam

Muhamed Mujic, In memoriam Na vijest o smrti Muhameda Mujica, legendarnog igraca  mostarskog Veleza ( 1933-2016) Moj tetak, cuveni Hamic Sjecanje na dane provedene zajedno u Beogradu, Mostaru i na moru u Podacama kod  Graca   Hamic,  moj tetak Moja tetka Narcisa Cica Seferovic Mujic, mladja je sestra mog oca Mensura Seferovica. Kad se udala za Mujica, vec je bio ... Read More »

Prijatelj i prijateljstvo

  Prijatelj i prijateljstvo Mensur Seferovic        “ `Sanja, da li se znamo?` pita me prije neki dan “potencijalni prijatelj “ na elektronskoj mrezi prijatelja ( facebook). Odgovaram mu i rekoh : Ne znamo se licno, krecemo se u istim krugovima,  mnogi tvoji prijatelji su moji prijatelji, dopada mi se ono sto citas i smatras da je vazno.  I tako ... Read More »

Marko Vesovic: ‘Smrt je majstor iz Srbije’

Citajuci knjige Pise  Mensur Seferovic Marko Vesovic: ‘Smrt je majstor iz Srbije’ ‘Rekoh, i spasih dusu svoju’   Te ljetnje sarajevske noci setam  Titovom ulicom, susrecem se i pricam sa knjizevnikom Markom Vesovicem. Kazem mu da sam sklopio ugovor sa agilnim bosanskim izdavacem, a on doceka: ‘Jesi li platio stampanje knjige?’ Saslusa moju pricu i rece: ‘Bas lijepo, Bravo!’ Njegova ... Read More »

“Mensurizam”

Odlomak iz knjige Mensura Seferovica ” Zivot pise svoju pricu” “MENSURIZAM”  U prostranoj sobi saradnika političke rubrike u listu “Narodna armija” sjedila su četiri novinara: Đorđe Subotički sa crnim florom preko oka kao gusar sa nekog južnog mora, Vojvođanin; Novak Garčević, Crnogorac, sin “kulaka”, koji je imao stotinjak ovaca oko kamenitih vrtača i greda; Jovo Radovanović, dobrodušni učitelj, rodom iz ... Read More »

Hanin mejtef

Hanin mejtef   Ilegalna tehnika, poznata kao skrivena štamparija u Mostaru u II svjetskom ratu (oktobar 1940 –februar 1945), štampala je bez prekida BILTEN i druge tekstove i bila politički i  moralni svjetionik u antifašističkoj borbi protiv okupatora i  njegovih saradnika u porobljenom dijelu Evrope. Kako je stamjeno jezgro djelovalo tokom rata (ko je pisao i rasturao štampane tekstove, policiske ... Read More »

Samoca

Drugi pisu                                                    Samoca Pripremio: Mensur Seferovic   Kada mi je tesko, bjezim u samocu, kad mi je jos teze, trazim dobre ljude, Mesa Selimovic, pisac Samoca je raskos bogatih duhova, Ivo Andric, pisac Usamljenost signalizira da nesto nedostaje… ( podvukao M.S.)… od licnosti zavisi koliko nam je potrebno samoce.. Usamljenost je negativno stanje koje obelezava osecanje izolacije. Nije redak ... Read More »

Cikaski zapisi

Pise  Mensur Seferovic: Bosna medju nama   Cetiri godine gledali su se  preko nisana i  medjusobno se satirali Dejtonskim sporazumom 1995. Bosnjaci, Hrvati i Srbi u zajednickoj su drzavi Bosni i Hercegoini, clanici Ujedinjenih nacija Gotovo dvadeset godina u svim su organima vlasti, pouceni iskustvenim saznanjem: sve sto se srusi, ubrzo se obnovi u boljem ruhu i izgledu Ubistva postenih ... Read More »

Sudbina jednoga kralja

Mensur Seferovic www.bosnianlibrarychicago.com   Na pravoslavnom groblju, udaljenom tridesetak kilometara od Cikaga, u Libertivilu, saveznoj drzavi Ilinois, godine 1980 podignuta je nova crkva i velika zgrada Srpske pravoslavne bogoslovije  ‘Sveti Sava’. Tu sam saznao da je spomenik Drazi Mihailovicu podignut desetak kilometara blize gradu na starom pravoslavnom groblju. Pored spomenika susreo sam Crnogorca koji je posjecivao oba groblja, jer su ... Read More »

Sjedinjene Srpske Drzave

Prije 20 godina: Naslovni jubilej    I drugi svjetaski rat poceo je pod tezom ” Svi Nijemci u jednoj drzavi”  U ogromnoj sali “Sava centra” okupio se krem srpske inteligencije i predstavnici gotovo svih stranaka iz vlasti i opozicije, među kojima i akademici Dobrica Ćosić.  Matija Bećković, Predrag Palavestra, Antonije Isaković, Milorad Ekmečić, Desanka Maksimović, zatim gradonačelnik Beograda Milorad Vuković, ... Read More »