Friday , 28 February 2020
Blic Vijesti
Home » Umjetnost i Zabava

Umjetnost i Zabava

Zvijezda sevdalinke Zekija Ćuturić

Ponikla na zvjezdanom nebu Radio Sarajeva, zvijezda sevdalinke Zekija Ćuturić digla se u nebo sevdaha i dosljedna sevdalinki i sevdahu ostala dominantna preko šest decenija   Sve je manje onih koji znaju kada je počela karijera dubičke kraljice sevdaha i sevdalinke Zekije Ćuturić, ali je sve više onih koji uživaju u izvedbama njenih sevdalinki, koji će je dugo dugo slušati ... Read More »

Jos jedna legenda Mostara otisla je u vjecnost

Pise Selena Seferovic Nedeljko Nedjo Kovacevic, MAESTRO NA VIOLINI, In Memoriam Poduze zvoni Nedjin beogradski telefon, i taman kad sam mislila da spustim slusalicu, javi se zvonki, poznati glas ‘Nedjo, Selena je, Sanja mi je dala tvoj broj. Zao mi je sto se nismo vidjeli na  tvom koncertu u Cikagu’ ( Mostar Sevdah Reunion, Old Town School of Music, Chicago, ... Read More »

 Arapi na Kubi

  Tekst i snimci Selena Seferovic   U vrijeme rucka decembra 2011 za vrijeme naseg istrazivackog boravka na Kubi ( o Hemingveju), ugledasmo plavu zgradu sa jednostavnim znakom i natpisom na arapskom i spanskom jeziku ‘Union Arabe de Cuba’, ‘Udruzenje Arapa Kube’, i covjeka koji nas rukom pozva da udjemo- comida, comida exelente, znaci nudi odlican rucak.   Ulazimo u ... Read More »

Mersad Berber, Srebrenica

Mersad Berber, Srebrenica   Pise Selena Seferovic 71-godišnji slikar je uvršten među najveće neoklasiciste na svijetu a izlagao je u galerijama širom svijeta od New Yorka i Londona do New Delhija. Berberova djela su u mnogim muzejima pa i  u prestižnoj galeriji Tate u Londonu. Dobitnik je preko 50 nagrada i priznanja za svoj rad a od 2007. godine bio ... Read More »

Sa Mersadom Berberom  u Beogradu

  Pise Selena Seferovic Imala sam  cast i privilegiju da licno upoznam Mersada Berbera u Narodnom muzeju u Beogradu, velikana grafike, umjetnika svjetskog glasa i opusa, neposredno pred rat,  i da sa njim provedem  dan prilikom njegove demonstracije pravljenja grafike, a u okviru ciklusa koji je ovaj muzej, jedan od najboljih u tadasnjoj Jugoslaviji, organizovao pozivajuci cuvene graficare is svih ... Read More »

Shin Dong-hyuk, ‘Bjeg iz kampa 14’, memoari Sjeverna Koreja, poslijednje ostrvo hladnoga rata

Uvlace li nas  Tramp i Kim u nuklearni sukob? Shin Dong-hyuk, ‘Bjeg iz kampa 14’, memoari Sjeverna Koreja, poslijednje ostrvo hladnoga rata Pise Selena Seferovic Dok Papa Fransis upozorava americkog i sjevernokorejskog lidera da se ne igraju vatrom i ne provociraju nuklearni rat koji bi bio katastrofa za covjecanstvo, a njemacki ‘Der Spiegl’ obojicu lidera u pelenama  prikazuje  na naslovnici ... Read More »

Mostarska Pozitiva

Piše Vida Sreta Žuljević   Održano veče posvećeno antifašisti, autoru 24 knjige, borcu NOR-a, svjedoku I hroničaru vremena, zaljubljeniku u svoj Mostar, g. Mensuru Seferoviću     Toplo majsko veče u Mostaru. Hotel Bristol, kongresna dvorana upravo idealna za upriličiti  književne večeri, tribine, prezentacije… Okupljeni smo oko prezentacije života i djela g.Mensura Seferovića, Mostarca koji živi daleko od rodnog grada ... Read More »

Sretna Nova 2017

  Pise i fotografise Selena Seferovic Kada su Dalaj Lamu pitali sta je svrha zivota,  odgovorio je: ‘Da budemo sretni’. Jer, ako smo sretni, znaci da smo zdravi i sposobni da radimo. Pa ako jos radimo ono sto volimo, ispunjen nam je zivot, mozemo nesto i da zaradimo, ali i da podijelimo sa drugima. Rekapituliram proslu 2016 godinu. U njoj ... Read More »

Novogodisnji pozdrav

NOVOGODIŠNJI POZDRAV NAŠOJ BOSANSKOJ DUBICI Moj grad, naša Bosanska Dubica, dočekuje još jedan naš voljeni praznik, još jednu Novu godinu, bez nas, bez svojih građana. Umjesto da šetamo dubičkim ulicama, jedemo Ćetavine ćevape i pijemo pivo u Starom bagremu, da se sastajemo na korzu pored Ćaršijske džamije i zagrijani u Kosovića bašći krećemo u hotel, gdje ćemo igrati Šotu, veseliti ... Read More »

Zadnja bosanska zima

  Tko zna u kojem dijelu mene leže svi njeni snjegovi / koji su dok mene nije bilo / kao u narodnim pričama o ukletim predjelima / padali sedam dugih godina / i pretvorili se u ledenjake. … kaže Jozefina Dautbegović u jednoj od svoji najboljih, pa i amblemskih, pjesama „Zadnja bosanska zima“. Piše: Diana Burazer Sam naslov pjesme je, ... Read More »