Friday , 19 January 2018
Blic Vijesti
Home » Samo nas istina moze pomiriti

Samo nas istina moze pomiriti

Dubička močvara

 DUBIČKA MOČVARA Jedan od najznačajnijih razvojnih perioda za  opštinu Bosanska Dubica od njenog postojanja o danas, bile su sedamdesete i osamdesete godine prošlog vijeka. U tom periodu je unapređena poljoprivreda,  formirana  jaka proizvodna  i uslužna preduzeća, podignute škole i nastambe, izgrađena infrastruktura u gradu i na selu, uspostavljene lokalne i regionalne saobraćajne veze, unapređeno zdravstvo, kultura i fizička kultura, a ... Read More »

Promjene u austrijskoj politici

AllJazeera: Muhamed Jusic Foto:AllJazeera Činjenica da je riječ ‘islam’ u programu Vlade najmanje 21 put povezana s terorizmom zabrinjava predstavnike muslimana. Koalicijsku vladu čine stranka desnog centra Austrijska narodna partija (ÖVP) i ekstremno desna Slobodarska stranka (FPÖ)EPA Muslimani u Austriji strahuju da bi izraz “politički islam”, koji dominira u programu nove austrijske vlade, mogao biti maska za korake kojima bi ... Read More »

Trumpova poreska reforma

  Poreski sistem ima veliki uticaj na profitabilnost kompanija, stanje finansijskih tržišta i imovinsko stanje građana. Reformom poreskog sistema, najvećom u zadnjih 30 godina, Predsjednik Trump je ostvario prvu veliku pobjedu u prvoj godini mandata. Za neke je to najveća novčana dogradnja u historiji SAD.  Reformom se drastično smanjuju porezi koje plaćaju velike i male korporacije, što treba dati potsticaj ... Read More »

Ratna 1991. godina u dolini rijeke Une

Ratna 1991. godina u dolini rijeke Une   Rat u BiH, kako se zvanično navodi, nije počeo 1.4.1992. već u ljeto 1991.g. Nisu ga vodili entiteti BiH protiv R BiH, već Srbija i Hrvatska u saradnji sa paravojnim formacijama.  Nije to bio građanski rat, već  odbrana od agresije. U mom gradu Bosanskoj Dubici u ljeto 1991. počeo je progon Bošnjaka, ... Read More »

Ovako heroji ne umiru

    Milošević, Mladić, Karadžić, Praljak… nisu heroji već zločinci!     Do sada su nas u životu učili, a onda smo mi učili svoju djecu, da uče i oni svoju, da se heroji ne rađaju, već nastaju i stasaju  sa nama i u nama, u teškim životnim bitkama, postaju i ostaju uzor sa kojim se ponosi narod, nacija i ... Read More »

Beric:Pobijedili nacionalizam i strah

MONITOR: Bosna i Hercegovina je 1. marta obilježila 23 godine od proglašenja nezavisnosti, za koju se na referendumu izjasnila većina građana. Dokle je na tom dvodecenijskom putu stigla? BERIĆ: Stigla je dotle da ova zemlja, prema relevantnim istraživanjima, danas spada među jedanaest najbjednijih zemalja u svijetu. Njeno siromaštvo je zapanjujuće. Stigla je dotle da ima oko pola miliona nezaposlenih i ... Read More »

Nebo može čekati

Piše : Jusuf Trbić                             Tutnji i grmi, provalilo se nebo iznad Bosne, ko u onaj strašni džehenemski vakat.  Kao i tad, junaci naših dana ponovo su Milošević i Tuđman, Karadžić i Mladić, Prlić i Praljak, ponovo se slave zločini i zločinci, a narod se zbija, svako u ... Read More »

Mrzim, dakle jesam

Piše : Jusuf Trbić                         “Svi smo mi Ratko Mladić”, odjekuje sa skupova, blješti sa portala, vrišti sa naslovnica novina. Pohvale na račun najvećeg srpskog heroja sipaju političari i crkveni ljudi, novinari,  pisci, nekadašnji vojnici i paravojnici, svi ti točkići u velikom stroju velikosrpske ideologije. Ali, za njih nije ni čudno da slave zločin, jer oni su ... Read More »

Zvižduk na mostu

Mostarska pozitiva 4 Zvižduk na mostu Piše: Vida Sreta Žuljević, Ed.D. Nagomilalo se za poslednjih par mjeseci toliko positive-glava boli. Odlučih zato makar nešto od toga staviti na papir neka ostane zabilježeno a i neka svijet postane sjajniji makar za tren dok čita ove retke. Vrijedno je makar samo zato što se nažalost, u našoj domovini pa tako i u  ... Read More »

Uspjeh ili neuspjeh Haškog suda?

SUDBONOSNE PRESUDE HAŠKOG SUDA Izricanjem presuda  u procesu generalu Ratku Mladiću, koja se očekuje 22. Novembra  i u predmetu “Prlić i ostali“, koja se očekuje 29. Novembra – Haški sud može opravdati povjerenje, sačuvati dostojanstvo i vjeru u pravdu ili pasti, izgubiti povjerenje i do kraja srušiti ugled najznačajnije sudske instance u svijetu Počelo je sudbonosno odbrojavanje posljednjih dana u ... Read More »