Friday , 26 May 2017
Blic Vijesti
Home » Samo nas istina moze pomiriti

Samo nas istina moze pomiriti

Komemoracja Bijelih traka u Chicago

U jednoj od najrespektabilnijih svijetskih institucija za kulturu pamćenja, u Muzeju holokausta Čikago održana je komemoracija povodom 25 godina od početka genocida u Prijedoru, 25 godina Prijedorskih bijelih traka, 25 godina negiranja genocida u Prijedoru. Komemoraciju je otvorila Ida Sefer Roche, direktor Bosansko američkog instituta za genocid i edukaciju. Poslije odavanja počasti žrtvama genocida u Prijedoru i BiH o značaju ... Read More »

U Kanadi počelo obilježavanje Svjetskog Dana bijelih traka i 25. godišnjice od početka genocida u Prijedoru

U Kanadi počelo obilježavanje Svjetskog Dana bijelih traka i 25. godišnjice od početka genocida u Prijedoru   U okviru zajedničkog druženja polaznika škola bosanskog jezika u Južnom Ontariu, u Torontu pored vjerskih, kulturnih i sportskih aktivnosti djeca i roditelji su na prigodan način obilježili 25 godina od početka genocida u Prijedoru.  Polaznici škola bosanskog jezika zajedno sa svojim roditeljima su ... Read More »

„Posjetite Srbiju, da ona ne bi posjetila vas.“

Piše : Jusuf Trbić     Logori i turizam                  Godišnjicu stradanja u strašnom ustaškom logoru Jasenovac obilježili su i ove godine vlasti Srbije i RS-a, kako bi se sačuvalo sjećanje na stradanje nevinih i na koncentracione logore kao simbol fašizma. Ali, ni ovoga puta nismo čuli ni jednu riječ o logorima „ s druge strane“, recimo o logoru Banjica, u ... Read More »

Tko ce platiti stetu nama?

AGRESORI ĆE NEKAD MORATI BOSNI I NJENIM GRAĐANIMA  PLATITI PRIČINJENU ŠTETU   Zahvaljujući organizovanom istrajnom angažovanju židovskih zajednica Jevrejima se i do danas, 70 godina kasnije,  plaćala naknada štete pričinjene u II Svjetskom ratu. Dvadeset godina nakon agresije na BiH i nakon počinjenog genocida nad Bošnjacima, Bosni i Hercegovini i bošnjačkim žrtvama ni do danas nisu priznata osnovna prava: pravo ... Read More »

Genocid u Bosni i Hercegovini zajedno sa pet drugih največih genocida dvadesetog stoljeća

Genocid u Bosni i Hercegovini zajedno sa pet drugih največih genocida dvadesetog stoljeća se obilježava i izučava svakog aprila, mjeseca borbe protiv genocida u Kanadi April je mjesec koji je u Kanadi, Rezolucijom federalnog parlamenta proglašen mjesecom borbe protiv genocida. Naučno saznanje, stečeno naučnim istraživanjima o genocidu i drugim oblicima zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava, pored naučnog doprinosa, najneposrednije ... Read More »

Drz’te lopova

DRŽ’TE LOPOVA… Nakon blijede i neubjedljive imitacije velikog Evropskog događaja u Sarajevu  i okupljanja Čovićevih nacionalista pod sponzorstvom hrvatske predsjednice Kolinde Grabar Kitanović u Neumu, Srpski i hrvatski separatisti predvođeni Dodikom i Čovićem, a upravljani i usmjeravani iz Beograda i Zagreba, nastavljaju zadavati teške udarce Bosni i Hercegovini… smišljeno, odmjereno i podlo, sa jasnim ciljem i po dogovoru. Nakon neuspjelog ... Read More »

Annual Bosnian and Herzegovinian Diasporic Conference (BiHDC)

Dear Community Members and Allies,   We are a month away from the third annual Bosnian and Herzegovinian Diasporic Conference (BiHDC) taking place April 28-29,2017, in Washington, D.C. We invite you to join us for a two-day event full of interactive presentations and workshops.   Gathering Bosnian and Herzegovinian Diaspora from across Canada and the US, BiHDC aims to build ... Read More »

Pod prasinom zaborava

POD PRAŠINOM ZABORAVA Pod prašinom zaborava gube se i nestaju ljudi, stvari i događaji, koji su nam ispunjavali  život i činili ga srećnijim. Neke stvari koje smo koristili svaki dan i bile nam nezamjenjive, sada su postale prava rijetkost ili uopšte ne postoje. Na jednu od tih podsjeća nas malo i nostalgično sjećanje na čistače cipela sa trgova bosanskih gradova, ... Read More »

Mi protiv nas

Piše : Jusuf Trbić Mi protiv nas               Gostovao prije dvije-tri godine na TV Bogić Bogičević, pa ga novinar pita kakva je politička situacija unutar tri etnička korpusa u BiH. Kaže Bogičević da će, umjesto uobičajenog odgovora, ispričati aktuelni vic, pa će gledaoci sami zaključiti šta se radi. Elem, došla zemaljska inspekcija da provjeri kakvo je stanje u paklu ... Read More »

Damir Niksic, Bosanski Bill Maher

Damir Niksic, Bosanski Bill Maher Pise Selena Seferovic ‘If I wasn’t Muslim’ Kad je Damir Niksic otisao iz Cikaga prvo u Sarajevo pa potom u Stokholm, osjetili smo koliko nam nedostaje. Jeste, vidjali smo se povremeno i u Sarajevu i kontaktirali preko elektronske poste, pratili rad jedni drugih, saradjivali. Ali imati Damira ispred sebe uzivo, stvarno je privilegija. Svestrano obrazovan ... Read More »