Monday , 20 November 2017
Blic Vijesti
Home » Samo nas istina moze pomiriti

Samo nas istina moze pomiriti

Uspjeh ili neuspjeh Haškog suda?

SUDBONOSNE PRESUDE HAŠKOG SUDA Izricanjem presuda  u procesu generalu Ratku Mladiću, koja se očekuje 22. Novembra  i u predmetu “Prlić i ostali“, koja se očekuje 29. Novembra – Haški sud može opravdati povjerenje, sačuvati dostojanstvo i vjeru u pravdu ili pasti, izgubiti povjerenje i do kraja srušiti ugled najznačajnije sudske instance u svijetu Počelo je sudbonosno odbrojavanje posljednjih dana u ... Read More »

Dubicani na posavskom koridoru

    Svim Dubičkim Bošnjacima i Hrvatima, ženama i muškarcima, koji nisu mogli ili htjeli napustiti svoje domove, i otići u svijet, srpski okupatori uveli su radnu obavezu, i prisilili ih da rade najteže fizičke poslove. Napravili su od njih robove 21. vijeka. Najteži vid radne obaveze Dubičana bilo je kopanje rovova i pravljenje utvrda na prvim borbenim linijama Posavskog ... Read More »

Uspjeh ili neuspjeh Haškog suda u BiH?

GASI SE HAŠKI SUD   Haški sud, nakon 24 godine rada, krajem ove godine prestaje sa radom. Od 161 procesiranog slučaja , uz slučaj Miloševića, koji je zbog njegove smrti okončan bez donošenja presude, dva najvažnija predmeta, predmet Radovana  Karadžića i Ratka Mladića još nisu okončana. Konačna presuda Mladiću najavljena je  za 22. Novembar o.g., a Radovanu Karadžiću tek za ... Read More »

Stvaranje snažne probosanske koalicije u RS-u ključ za stabilniju BiH

Nama je sasvim jasno da će se budućnost Bosne određivati prema snazi probosanske koalicije u Banjoj Luci i njenoj povezanosti s drugim regijama Bosne. Stoga je nužno osmisliti cjelokupan projekt probosanske politike u entitetu “RS” koja bi znala šta joj je cilj i kako doći do željenog rezultata, kazao je u razgovoru za vijesti.ba prof. dr. Senadin Lavić. Foto: krug99.ba ... Read More »

Udar na BIH provosudje

UDAR NA B-H PRAVOSUĐE   Udari na BH pravosuđe se nastavljaju još organizovanije i oštrije, s ciljem da se obori na koljena, nad njim uspostavi  puna dominacija i od njega napravi poslušnik. U nemogućnosti da to ostvare referendumom, vlasti Rs sa pomagačima pokušavaju to ostvariti preko Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH, uz asistenciju Republičkog centra za istraživanje rata i ... Read More »

  Šutiranje države

Piše : Jusuf Trbić   Šutiranje države     Vijest da je Tužilaštvo BiH odbacilo krivičnu prijavu koju je protiv Milorada Dodika podnijelo udruženje “Pokret majki Srebrenice”, zbog izazivanja nacionalne, rasne i vjerske mržnje i negiranja genocida u Srebrenici – nikoga nije iznenadila. U ovoj državi odavno se ne zna ni ko pije, ni ko plaća, ne zna se ko ... Read More »

“Nek je naša, makar bila ko avlija”!

Piše : Jusuf Trbić   Bošnjaci protiv Bosne     Ove godine navršilo se 110 godina od kako je, u vrijeme Austro-Ugarske, ukinut bosanski, a uveden u zvaničnu upotrebu srpsko-hrvatski jezik. Ali, to nije učinila nova vlast. Naprotiv, ona je pokušavala da zadrži “zemaljski”, odnosno bosanski jezik, kao zajednički za cijelu BiH, ali su tadašnji lideri Muslimana odlučili drugačije. Oni ... Read More »

Cherif Bassiouni, In Memoriam Osnivac Internacionalnog suda u Hagu,  prijatelj Bosne

Cherif Bassiouni, In Memoriam Osnivac Internacionalnog suda u Hagu,  prijatelj Bosne Pise Selena Seferovic U Beogradu smo, bjesni rat u Bosni, spremamo se za odlazak u Prag, kad zazvoni telefon. Sanja nas obavjestava da pakuje kofere i odlazi iz Cikaga u Sarajevo sa Serifom Basjunijem kao clan strucnog tima eksperata, pravnika i advokata koji ce skupljati podatke o zlocinima u ... Read More »

Novo Bosnjastvo

Svi nećete imati priliku upoznati Mesuda Bužimkića, ali čitajući ovaj tekst možete saznati za njegova vrijedna zapažanja i upoznati njegove izvanredne ideje   NOVO BOŠNJAŠTVO   Javor je drvo od kojeg se prave najljepše violine. Mi Bošnjaci smo te violine, koje šire melodiju Bosne! Ovako o Bošnjacima razmišlja novljanin Mesud Bužimkić, arhitekta i pisac, autor više knjiga, ilustrator, dizajner, član Bosnjačke zajednice ... Read More »

Vuk u jagnjecoj kozi

  Završena je kontraverzna  posjeta Aleksandra Vučića, predsjednika Srbije, Bosni i Hercegovini, koju su neki pokušali predstaviti historijskom, a iza nje je ostalo samo  gunđanje. Oduševljeno su ga primili Srbi, s podozrenjem Hrvati, sa negodovanjem Bošnjaci i Bosanci. Može on nositi jagnjeće krzno, glumiti nevinašće, pričati bajke i nuditi raj. Za mene, i sve nas koji imamo imalo čorbe u ... Read More »