Thursday , 14 December 2017
Blic Vijesti
Home » Jusuf Trbić

Jusuf Trbić

  Smrt bez voznog reda  

Piše : Jusuf Trbić                      Prošlost u Bosni i ovom dijelu Balkana traje dugo, preko svake mjere, i nikako da se završi. Kako ujutro otvorimo oči, zasipaju nas sa svih strana vijesti o najnovijim dešavanjima u srednjem vijeku, stižu glasnici iz još davnijih vremena da nam zbore o dvije sile : carstvu Dušanovom i ... Read More »

Mrzim, dakle jesam

Piše : Jusuf Trbić                         “Svi smo mi Ratko Mladić”, odjekuje sa skupova, blješti sa portala, vrišti sa naslovnica novina. Pohvale na račun najvećeg srpskog heroja sipaju političari i crkveni ljudi, novinari,  pisci, nekadašnji vojnici i paravojnici, svi ti točkići u velikom stroju velikosrpske ideologije. Ali, za njih nije ni čudno da slave zločin, jer oni su ... Read More »

Sramite se bagro,istorija vam nece oprostiti sta ste uradili

Piše : Jusuf Trbić                                                Zarobljeni um                  “ Ovo je takva vrsta zemlje gdje moraš trčati najviše što možeš, da bi ostala na mjestu”, kaže Kraljica Alisi u čuvenom romanu Luisa Kerola “Alisa u zemlji čuda.” A Bosna je odavno prevazišla to stanje. Ovdje moraš trčati najbrže što možeš da bi se što sporije vraćao unazad. ... Read More »

   Dabogda živio u zanimljivom vaktu.

Piše : Jusuf Trbić    Tablica gloženja   Dabogda živio u zanimljivom vaktu. Tu kletvu su nekada davno izmislili stari, iskusni ljudi, koji su doživjeli svašta i svašta znali. Izgleda da je nas na ovom dijelu Balkana neko tako teško prokleo, da nam je zanimljivo preko svake mjere, mnogi to nisu mogli preživjeti. Kako ustanemo ujutro, nama zanimljivo, nemamo vremena ... Read More »

Muke s riječima

Piše : Jusuf Trbić                 U prošlom tekstu na ovom mjestu ( “Bog i Velika Srbija”) potkrala mi se greška na koju mi je ukazao jedan dobronamjerni čitalac. Naime, u brzini sam, i nenamjerno, umjesto “srpski”, napisao “srbijanski” patrijarh. Uvijek mi je drago kad me neko upozori na grešku, jer se onda trudim da to više ne ... Read More »

Bog i Velika Srbija

Piše : Jusuf Trbić Bog i Velika Srbija U posljednjoj sedmici glavna medijska zvijezda na ovom dijelu Balkana ( u jakoj konkurenciji) bio je srpski patrijarh Irinej. Doduše, nije mu prvi put. S vremena na vrijeme dični patrijarh izgovori besjedu koja uzburka političku scenu i podsjeti nas na činjenicu koju počesto zaboravljamo : da se rat protiv Bosne i dalje ... Read More »

  Šutiranje države

Piše : Jusuf Trbić   Šutiranje države     Vijest da je Tužilaštvo BiH odbacilo krivičnu prijavu koju je protiv Milorada Dodika podnijelo udruženje “Pokret majki Srebrenice”, zbog izazivanja nacionalne, rasne i vjerske mržnje i negiranja genocida u Srebrenici – nikoga nije iznenadila. U ovoj državi odavno se ne zna ni ko pije, ni ko plaća, ne zna se ko ... Read More »

  Bošnjaci protiv Bosne

Piše : Jusuf Trbić   Bošnjaci protiv Bosne     Ove godine navršilo se 110 godina od kako je, u vrijeme Austro-Ugarske, ukinut bosanski, a uveden u zvaničnu upotrebu srpsko-hrvatski jezik. Ali, to nije učinila nova vlast. Naprotiv, ona je pokušavala da zadrži “zemaljski”, odnosno bosanski jezik, kao zajednički za cijelu BiH, ali su tadašnji lideri Muslimana odlučili drugačije. Oni ... Read More »

“Nek je naša, makar bila ko avlija”!

Piše : Jusuf Trbić   Bošnjaci protiv Bosne     Ove godine navršilo se 110 godina od kako je, u vrijeme Austro-Ugarske, ukinut bosanski, a uveden u zvaničnu upotrebu srpsko-hrvatski jezik. Ali, to nije učinila nova vlast. Naprotiv, ona je pokušavala da zadrži “zemaljski”, odnosno bosanski jezik, kao zajednički za cijelu BiH, ali su tadašnji lideri Muslimana odlučili drugačije. Oni ... Read More »

UBI ME PREJAKA RIJEČ!

Piše : Jusuf Trbić   UBI ME PREJAKA RIJEČ!                Naslov ovog teksta pozajmio sam od velikog pjesnika Branka Miljkovića, koga su riječi zaista ubile. “ U početku bijaše riječ…”, kaže Biblija, a u kabalističkoj Knjizi stvaranja piše da su 22 slova, uz deset božanskih emanacija, prava osnova svih stvari. U tibetanskoj mistici postoje dva svijeta : svijet utvara, ... Read More »