Sunday , 25 February 2018
Blic Vijesti
Home » Jusuf Trbić

Jusuf Trbić

Ko je ovdje normalan?

Piše : Jusuf Trbić                   “Dođu, tako, vremena, kada pamet zašuti, budala progovori, a fukara se obogati” zapisao je svojevremeno Ivo Andrić. Danas se to na Balkanu zove tranzicija, koja se, za razliku od cijelog svijeta, izvodi na naš, balkanski način, kako je to davno uočio veliki pisac.  Kod nas je tranzicija kad se sve okrene na glavu, pa umjesto ... Read More »

   Krivi što su živi

Piše : Jusuf Trbić            Na blatnoj livadi trčkara nekoliko dječaka od 7-8 godina, s njima je i čovjek s dugom bradom, pljunuti James Harden, slavni košarkaš Houston Rocketsa. Djeca guraju nekakve automobilske gume i preskaču čunjeve, zatim ih vidimo u sobi, a drugi jedan, takođe bradat, nešto im priča. To je video koji je na internet postavilo ... Read More »

  Dirigent zločina

Piše : Jusuf Trbić                                                  „Sve što sam radio u ratu, ponovo bih radio“, izjavio je Tomislav Kovač, ratni ministar policije RS-a, kad je saznao da je Sud BiH potvrdio optužnica protiv njega za genocid u Srebrenici. Godinama već javnost se pita zašto ... Read More »

Noć nad Bosnom

Piše : Jusuf Trbić   U Bosni se sve brže smrkava, rekao bi danas Danilo Kiš, da može da nas vidi. I zaista, raste noć nad Bosnom, gomilaju se tamni oblaci, i sa istoka i sa zapada počinje da grmi i sijeva, čini se da se ponovo sprema strašno nevrijeme. Sve više se govori i piše o tome da se ... Read More »

    Vrijeme laži

Piše : Jusuf Trbić       “Mi smo humanitarna organizacija”, izvalio je mirno Igor Bilbija, vođa sad već čuvenog udruženja “Srbska čast”, čiji su se članovi slikali u mnogo varijanti, sve sa uniformama, mitraljezima, automatima, puškama i noževima koje drže nekome pod grlom. Mediji su bili preplavljeni pričama o njihovim kriminalnim i paravojnim aktivnostima, pa se i državni ministar  Dragan ... Read More »

Povratak u budućnos

Piše : Jusuf Trbić   “ Ovo nije članak iz 1992-ge, ovo se dešava sada”, napisala je bivša američka ambasadorka u UN-u Samanta Pauer, kao najkraći komentar terksta iz uglednog Gardiana. Ovo se dešava sada – usred Narodne skupštine, u klupama parlamentaraca, fotografisali su se članovi nekakve paravojne jedinice, koja sebe zove “Srbska čast”, nabildani, tetovirani i namrgođeni tipovi, komotni ... Read More »

     O genocidu je riječ

Piše : Jusuf Trbić                                                       U manjem bosanskom entitetu ponovo se, povodom 9. januara, nadigla tolika dreka i galama, da se od ne čuje nikakav glas razuma. Tako je prilično nezapaženo prošla pažnje vrijedna inicijativa Bošnjaka Sjeverne Amerike da se ... Read More »

Mrak, sve gušći

Piše : Jusuf Trbić   Po čemu ćemo pamtiti tek završenu 2017. godinu? Po ubrzanom propadanju, ekonomskom slomu, neprekidnim svađama političara, beznađu i jadu, po nastavku brutalne vladavine političkih kriminalnih hobotnica koje su okupirale naše živote i našu budućnost, po daljem moralnom sunovratu u kojem zločinci postaju heroji, fašisti – ljudi za ugled, lopovi – najviđeniji građani, lažovi – uzori ... Read More »

   Ko ne umre – preživjeće  

Piše : Jusuf Trbić                  Eto nama još jedne nove, neraspakovane godine, samo što nije stigla. Da bogdo neće. Nekad smo dočekivali nove godine sa bezbroj lijepih želja, očekujući da nam sve bude bolje nego što je dotle bilo. Sad gledamo u maglovitu, močvarnu budućnost, i strepimo : šta li nas još čeka i kako ćemo preživjeti? Jednom ... Read More »

   Taoci  politike

Piše : Jusuf Trbić           Svakoj lošoj vlasti potrebniji su neprijatelji od hljeba. Neprijatelji su opravdanje za sve, oni su čuvari našeg opstanka i garanti naše sigurnosti, na njima je krivica za sve što nam se desilo, od praistorije do danas, ni jedan prijatelj nije nam dobar i vjeran kao neprijatelj. Ovih dana je i srbijanski ministar vojni, onaj ... Read More »