Friday , 19 October 2018
Blic Vijesti
Home » Jusuf Trbić

Jusuf Trbić

   Škola  za  plakanje

Piše : Jusuf Trbić Niko i ništa ne može podjeliti Bosnu kao što to može škola. Kad u ratom poharanoj i ojađenoj državi imamo, praktično, tri školska sistema, tri škole za tri krvno zavađena etnička stada, kad se djeci sistematski i uporno, godinama, iz dana u dan, preparira mozak u skladu s nacionalističim ideologijama, to je najsigurnija garancija nastavka rata ... Read More »

 Srbi  bez granica

Piše : Jusuf Trbić   Nije više pitanje hoće li Srbija i bosanski entutet Republika Srpska ukinuti granicu i spojiti se, već – kad će se to desiti. Tako to danas izgleda. Zapisano je to i u zvaničnom programu SNSD-a, a Dodik i njegovi politički saveznici već dugo  najavljuju referendum i brisanje granice među Srbima, ali samo onima s dvije ... Read More »

  Vrijeme čuda

Piše : Jusuf Trbić Tamo gdje prestaje logika, tu počinje Bosna, napisao je jednom vrli mudrac neki. To što Bosna ima, to nema niko u svijetu. Dok se svi ostali zbližavaju, sarađuju, brišu granice među državama i kontinentima, kod nas ni škole ne mogu biti u jednom komadu, za svu djecu, već tu djecu dijelimo prema krvnim zrncima, pa idu ... Read More »

Sjećanje na zločin

Piše : Jusuf Trbić          I ove godine sjećamo se zločinačkog velikosrpskog pohoda na Bosnu. Istraživanja su pokazala da je najviše zločina počinjeno 1992. godine, a da su žrtve uglavnom bili civili. Najviše bošnjački. To potvrđuje da je rat protiv Bosne bio unaprijed smišljeni i detaljno planirani veliki zločin protiv civila, a njegov cilj je bio etničko čišćenje ne-Srba sa ... Read More »

Narod na popravnom

Piše : Jusuf Trbić Došao jedan strani diplomata u BiH, pa kad je vidio kakva nam je politička i svaka druga atmosfera, izjavio je kratko i jasno : “Dođoh, vidjeh, poblijedih”. Bosna je, po ko zna koji put,  ponovo u centru pažnje, sve ključa zbog izbora, svi nas  posmatraju, jer mi i jesmo slučaj za posmatranje. I kod svih je ... Read More »

 Moral u podrumu

Piše : Jusuf Trbić Ovih dana su mediji u BiH puni priča o planiranim krađama na izborima. Kako se moglo i očekivati, dijapazon načina na koji se mogu lažirati izbori izuzetno je širok, što i priliči tako maštovitim ljudima kakvi su Balkanci. Jer, kod nas se oduvijek pametnim smatrao ne onaj ko poštuje zakone, već onaj koji je u stanju ... Read More »

Da nam živi, živi jad

Piše : Jusuf Trbić Dok širom Bosne tutnji i grmi predizborni cirkus, život ide svojim tokom. Poskupjelo gorivo, penzioneri jedva sastavljaju kraj s krajem, radnici štrajkuju jer ne primaju plate, nezaposlenih je sve više, privreda kleca, a mladi masovno staju u red pred stranim ambasadama. Neko je na društvenim mrežama napisao : “ BiH u Evropsku uniju ulazi postepeno – ... Read More »

  Sud pred jazavcem

Piše : Jusuf Trbić     Najpoznatiji balkanski kafanski i šatorski zabavljač ponovo je na turneji po gradovima i selima širom polovice Bosne. Milorad Dodik Baja, zvani Adolf Visarionovič  Laktašenko, od milja Mile, ne propušta ni jedno narodno veselje u duhu čobanizma i renesanse. Tako je nedavno  bio specijalni gost manifestacije “Veče ojkače” na Kozari, koja je održana u okviru ... Read More »

Je li crno zelenije od crvenog?

Piše : Jusuf Trbić   Kad je,  ne tako davno, jednoj osnovnoj školi u sarajevskoj opštini Novi Grad dato ime Mustafe Busuladžića, ustaškog intelektualca iz vremena Drugog svjetskog rata, učinilo se da Bošnjaci malo znaju o sopstvenoj istoriji, pa im se, eto, omakla greška i učinili su ono  zbog čega već dugo ( i to s pravom) kritikuju komšije i ... Read More »

  Rat je bio bolji

Piše : Jusuf Trbić           Izgleda da je vrag odnio šalu. Ili je u pitanju šejtan. Tek, bosanski lonac je dospio do tačke ključanja, a odatle do eksplozije nije daleko. Nema dana a da neumorni Milorad Dodik ne podloži vatru, dok mu njegov vjerni jaran Čović dodaje gorivo. Kao u nekom urnebesnom filmu redaju se, sve brže, potezi koji ... Read More »