Wednesday , 14 April 2021
Blic Vijesti
Home » Dnevnik sa sporednog kolosijeka

Dnevnik sa sporednog kolosijeka

Islamizacija – milom ili silom?

Piše : Jusuf Trbić U prirodi svakog nacionalizma je prepravljanje i falsifikovanje prošlosti, u skladu sa današnjim interesima političkih elita, koje novom slikom istorije opravdavaju svoje današnje postojanje. Do čega to može da dovede – vidjeli smo na primjeru nedavnih krvavih balkanskih ratova za stvaranje Velike Srbije i Velike Hrvatske. Opravdanje zločina tražilo se u dalekoj prošlosti i svi se ... Read More »

Mostarci Boba i Omer Mesihovic

Mostarci Boba i Omer Mesihovic bili su među prvim našim porodicama koje su se obrala na obalama Pacifika.Svim “izbjeglicama”iz domovine poslali su pisma u kojima su opisali sve užase kroz koje su prošli u Mostaru.Izgladalo je kao da su bili u lll svjetskom ratu.Nas prvi odlazak kod njih u Košta Meču bio je nezaboravan.Proveli smo zajedno desetak dana i njihovoj ... Read More »

Dan bošnjačke i bosanske slobode

U vrijeme agresije i genocida na BiH, u opkoljenom Sarajevu 28. septembra 1993. na Bošnjačkom saboru nacionalnom renominacijom svoga imena, Bošnjaci su vratili nacionalno ime, čast, dostojanstvo, prirodno pravo na svoju historiju, kulturu, tradiciju, jezik i domovinu. To je ključno i povijesno važno za egzistenciju Bošnjaka i BiH. Renominacijom svoga nacionalnog imena, Bošnjaci su nastavili svoj intelektualni hod nacionalne egzistencije. ... Read More »

Bitka za Mostar

  VRIJEME MRŽNJI, MASOVNIH LIKVIDACIJA, PLJAČKI I LAŽI Od kraja prošlog 20 vijeka do dana današnjeg, dakle 24 godine vodi se svekolika bitka za slobodu i živote Mostara i Mostaraca. Svi njegovi branioci prošli su kroz paklena ždrijela nasilnog prekida veza sa vanjskim svijetom. Zbog toga su Mostar i Mostarci dijelili užase bespomoćnosti Lenjingrada i Sarajeva. Usijani i zahuktali agresori oličeni u spodobama ... Read More »

Kufa idu Bošnjaci (3)-Isto, ali drugačije

Piše : Jusuf Trbić   KUDA IDU BOŠNJACI (3)   Isto, ali drugačije   Kad je u sarajevskoj Vijećnici krajem septembra 2017. godine pompezno obilježen, po prvi put, Dan Bošnjaka, zadovoljni su bili oni oni koji tvrde da Bošnjaci ništa nisu naučili iz sopstvene istorije. Sve je bilo isto kao početkom devedesetih : i stožerna muslimanska stranka, i intelektualni i ... Read More »

Iz kosmicke revije poezije

Pise: Mugdim Karabeg    Pozlaceni pupoljci pjesnistva Selme  Hadrovic Evo me opet na stranicama Chicago Raja nakon jos nedovrsene trogodisnje pauze. Razlog i povod je knjiga poezije Selme Hadrovic, ‘S ONE DRUGE STRANE’ koja je imala svoju promociju u mostarskom Pavaroti Centru 28 jula ove godine.   Ova knjiga odise  uistinu originalnom pjesnickom  rijeci, koju u duhovnom  stvaranju ponekad cak ... Read More »

 Američki dnevnik

     RAFALI U CIK  ZORE           Nobuzdane pucnjave , ubistva i pljačke, postali su obavezni “dekor“ američkih naselja i ulica, podsjećajući na  dugački period vladavine mafije u  SAD            Već duže vrijeme budim se u Americi u cik zore, prije nego što ugasnu zvijezde i Sunce prospe svoje pozlaćene  trake   na sve četiri srane još uvijek pospane Zemlje. ... Read More »

Ideološki korijeni ISIS- a I ISIL-a

  KRIVI PUTOKAZI NA STAZI ALLAHA   1. Labirinti  ćorsokaka           Uporno sam nastojao, otkako više od dvije godine pratim zbivanja oko ISIS-a ili ISIL-a, da saznam nešto više i cjelovitije o ideologiji i paksi tvoraca Islamske države. I najzad sam stigao do improviziranog “rasadnika”  osnovnih postavki zamisli, akcija,  i ciljeva glavnih aktera tog neočekivnog “poduhvata” o stvaranju jedne čisto ... Read More »

Krhotine civilizacijske savrsenosti

Od Harun al Rašida do ISIS-a   Šta se zapravo događa I jutros sam se, nervozno razapet izmedju posljednjih vijesti o teškim i krvavim borbama jedinica Islamske Države, odnosno skraćeno ISIS – a i na drugoj, protivničkoj strani, oružanih snaga Iraka, Irana, dijelom sirijskih, zatim kurdskih i ko zna još kojih jedinica, u drugom po veličini gradu Iraka Mosulu, bespomoćno ... Read More »

Hod unatrag Islamske Države

  NA  STAZAMA   DŽEHENEMA   Gotovo niko u našem bijelom svijetu nije očekivao da se u Dvadeset prvom vijeku na političkoj  mapi savremenog svijeta pojavi naziv ISIS, odnosno  kroki Islamske Države Irak i Sirija. I to po receptu srednjevjekovnih postulata religije, politike, zakona i vlasti. Ali dogodilo se i to “nemoguće”, oko čega sada razbijaju glave šefovi država “ostalog svijeta”, ... Read More »