Sunday , 17 January 2021
Blic Vijesti
Home » Pisma iz tamnog vilajeta

Pisma iz tamnog vilajeta

Mrak u glavi (5)

Piše : Jusuf Trbić Mrak u glavi (5) Glupost je dobila fizionomiju ozbiljnog političkog programa u kojem je za stvarnost ostalo malo prostora. Taj program kreiraju „patriotski“ političari, intelektualci, mediji, vjerski autoriteti, ali krivica nije samo na njima. Masa običnih ljudi, građana, prihvata potčinjenost i slijedi autoritete zatvorenih očiju, kao da nije prošlo dovoljno vremana da svako može shvatiti šta ... Read More »

Mrak u glavi (4)

Piše : Jusuf Trbić   „Pandemija vlada našim svijetom. Pandemija gluposti. Dok se u prošlosti glupost mogla lokalizirati, ograničiti na određeno područje, zaustaviti ispod gradskih bedema, danas, u doba društvenih mreža, to je isključeno. Nemamo nikakve šanse, pošast je nezaustavljiva“, zapisao je hrvatski novinar Ante Tomić. „Učini nam se katkad da su društvene mreže izmišljene samo za prenošenje svakovrsnog intelektualnog ... Read More »

Mrak u glavi (3)

Piše : Jusuf Trbić   Mnogi su pisali i govorili o gluposti, od drevnog Hesioda do Immanuela Kanta, od Voltaira do Sartra, od Sofokla do Nietzschea. Seneka je tvrdio da se glupost uvijek ponavlja, a Moliere da je učeni glupan gluplji od glupana neznalice. Einstein i Pascal su smatrali da glupost nema granica, a Descartes da ništa na svijetu nije ... Read More »

Mrak u glavi (2)

Piše: Jusuf Trbić   Glupost i ludilo su bezvremena svojstva čovjekova, uvijek ih je bilo i uvijek će ih biti, toga nije lišen niko, čak ni najumniji ljudi, ali onaj ko to shvati, izmiče iz ralja te proždrljive nemani i pomaže svijetu da bude bolji. Nikad nije izmišljena vakcina protiv gluposti koja entropijski razara predjele smisla, glupost ne poznaje granice, ... Read More »

Mrak u glavi (1)

Piše : Jusuf Trbić Mrak u glavi (1) U svojoj dugoj i često teškoj i krvavoj istoriji Bosna je preživjela razorne ratove i teške periode mira, sukobe, talase mržnje, nerazumijevanja i nesnalaženja, burna istorijska previranja i promjene na mapi geo-političke moći, preživjela je mutne i krvave vijekove, lude vladare i mahnite neprijatelje, preživjela je najteže udarce istorije i ušla u ... Read More »

Ponavljanje istog

Piše : Jusuf Trbić Izbori su, uglavnom, prošli, s više promjena nego inače, ali nedovoljno da bi donijeli nešto novo. Od lokalnih izbora se nešto tako i ne očekuje, to je pospremanje u opštinama, ali je ipak mnogo buke izazvao izbor novih gradonačelnika u Bijeljini i Banjoj Luci, kao i u sarajevskim centralnim opštinama. Pitanje je, naravno, šta oni mogu ... Read More »

Korzo naše mladosti

Piše : Jusuf Trbić Život je samo tren, govorili su nekada stari ljudi. A mi im nismo vjerovali. Danas pogledamo kalendar, a nešto nas presiječe. Je li to moguće? Oni kojih do juče nije ni bilo, danas su zreli ljudi, sve se okrenulo naopako, a naš život sve više liči na sokak koji se sužava. Došlo je vrijeme da poznajemo ... Read More »

U tamnici identiteta

Piše : Jusuf Trbić   Bauk identiteta kruži danas svijetom, a na našem komadu zemaljskog raja ta riječ je postala putokaz sveukupne nacionalističke prakse u politici, religiji, kulturi, javnom životu. Prijetnje stižu sa svih strana : kriza identiteta, ugroženi identitet, bez identiteta nema života, naš identitet je uslov našeg postojanja, hoće da nam otmu naš identitet…Kao i u slučaju nacionalizma, ... Read More »

Nacionalizam kao sudbina

Piše : Jusuf Trbić Dvije riječi obilježavaju naše vrijeme: nacionalizam i identitet. Nacionalizam je, istorijski, bio temelj stvaranja nacija, a današnji međunarodni pravni poredak počiva na državama-nacijama, u kojima se njeguje državni patriotizam. Kako kaže Eric Hobsbawm, nacionalizam je legitiman ako teži ujedinjavanju i jačanju države, a negativan kad želi podjelu države ili otimanje tuđih teritorija, na osnovu etničke, kulturne ... Read More »

Narod na popravnom

Piše : Jusuf Trbić   Predstojeći lokalni izbori dolaze u vrijeme 25-godišnjice Dejtonskog mirovnog sporazuma, kao podsjetnik na istinu koju tako često zaboravljamo : da će malo toga svijet učiniti za nas, ako mi sami ne činimo ništa za sebe. Prije dvije i po decenije tim je sporazumom zaustavljeno ubijanje, s jasnom nadom da će budućnost donijeti smirivanje političkih strasti ... Read More »