Friday , 28 July 2017
Blic Vijesti
Home » Pisma iz tamnog vilajeta

Pisma iz tamnog vilajeta

Majstori mrznje

Piše : Jusuf Trbić                                       MAJSTORI MRŽNJE              Politička atmosfera u Bosni je ponovo usijana, nakon ovogodišnjeg obilježavanja 11. jula i nove komemoracije u Potočarima. Čini se da ubijeni Srebreničani danas više smetaju perjanicama velikosrpske politike u Bosni nego dok su bili živi. Razlog je jasan : ne može se više nikakvim lažima negirati taj zločin, najveći u Evropi ... Read More »

Arapi (ne) dolaze

Piše : Jusuf Trbić             Bio sam neki dan u Sarajevu, šetam Baš-čaršijom, i gledam na sve strane, da vidim tu najezdu Arapa o kojoj je toliko puta pričao Dodik, ali ne samo on. Pisali su o tome brojni novinari, govorili političari, a i obični ljudi, čak i Sarajlije. Pa mi jedan od njih kaže : sve su ... Read More »

Rat drugim sredstvima

Piše : Jusuf Trbić          Bosanska stvarnost liči danas na uzburkano more : svakodnevno gledamo i slušamo političke bure, svađe, prepucavanja,  narod gunđa, funkcioneri svih vrsta i boja  farbaju i zemlju i nebo, mladi gledaju kako da odu na nekada mrski Zapad, patriote obećavaju bolje sutra, u zavisnosti od toga na kojoj su strani, a rat se, više od ... Read More »

Šovinistička farsa

Piše : Jusuf Trbić                U neprekidnoj poplavi ludosti svih vrsta, koja već godinama ne napušta naše prostore, najnovija šovinistička izjava Daneta Maleševića nije izazvala naročitu pažnju. Da, to je onaj isti Dane Malešević,  Dodikov ministar prosvjete i kulture RS-a, koji se proslavio zabranom bosanskog jezika u školama, praćenog lucidnim, i nadasve stručnim tumačenjem, da se jezik kojim govore ... Read More »

Laž se nije umorila

Piše : Jusuf Trbić           Nedavno me pozvao novinar RTRS-a da govorim o događajima u Bijeljini početkom aprila 1992. godine. Bio sam začuđen : otkud RTRS, kad se taj javni servis nikad nije interesovao za istinu i nikad nije htio da čuje i drugu stranu. Odazvao sam se, naravno, smatrajući to prilikom da kažem ono što se tamo ... Read More »

Ponavljanje lazi

Piše : Jusuf Trbić   PONAVLJANJE LAŽI             Ovih dana u Bijeljini je ponovo plasirana jedna bajata laž (koja je odavno demantovana naučnim istraživanjima i činjenicama), u sklopu ogromnog projekta falsifikovanja i prekrajanja prošlosti i stvaranja jedne nove politike pamćenja, koja treba da dokaže da su na ovim prostorima oduvijek živjeli Srbi i samo Srbi. Sve je to dio stvaranja ... Read More »

„Posjetite Srbiju, da ona ne bi posjetila vas.“

Piše : Jusuf Trbić     Logori i turizam                  Godišnjicu stradanja u strašnom ustaškom logoru Jasenovac obilježili su i ove godine vlasti Srbije i RS-a, kako bi se sačuvalo sjećanje na stradanje nevinih i na koncentracione logore kao simbol fašizma. Ali, ni ovoga puta nismo čuli ni jednu riječ o logorima „ s druge strane“, recimo o logoru Banjica, u ... Read More »

Vjera i nauka

Piše : Jusuf Trbić                                                                            Nedavno je predsjednik RS-a Milorad Dodik, nakon susreta s vladikom banjalučkim Jefremom, najavio uvođenje vjeronauke u srednje škole u njegovom entitetu. Sam vladika ... Read More »

 U raljama pravde

Piše : Jusuf Trbić          U Bosni se ne smiruje politički zemljotres izazvan odbacivanjem zahtjeva za reviziju presude Međunarodnog suda u Hagu zbog genocida u Srebrenici. Digla se kuka i motika, a najglasniji su, dakako, bošnjački političari, koji su ovo jedva dočekali, pa da počnu da šutiraju onoga ko se smatra “ prvim u  Bošnjaka”. Što da on ... Read More »

 Zašto su srušene džamije?      

Piše : Jusuf Trbić                                                                                     Prošlo je skoro četvrt vijeka od velikog zločina rušenja džamija i svih vjerskih objekata Bošnjaka na teritoriji RS-a, a o tome se šuti, i prašina zaborava polako pada na najcrnje stranice ... Read More »