Monday , 25 September 2017
Blic Vijesti
Home » Pisma iz tamnog vilajeta

Pisma iz tamnog vilajeta

Drzavni zlocinci

Piše : Jusuf Trbić   Na našem dijelu Balkana uvijek je veselo. S jedne strane turbo folk, s druge političari. Ovamo rijaliti šou, tamo fudbalski navijači. Kafana je moja sudbina, kažu jedni, jok, kladionica je važnija, kažu drugi. Cirkus u skupštinskim tijelima, još veći u pravosuđu. Jedni štrajkuju, jer nemaju šta da jedu, drugi kupuju, i to narodnim parama, auta ... Read More »

Kad pucnji utihnu

Piše : Jusuf Trbić         Dobro je, ne puca se – to je u Bosni danas vrhunski dokaz normalnog, dobrog života. Sve je bolje od pucanja. I ovo siromaštvo, i ovo beznađe, i ove bitange na vlasti, i opšti sunovrat, i pad svih moralnih vrijednosti, i odlazak mladih, đuture, u inostranstvo. I nastavak specijalnog rata protiv Bosne, ... Read More »

Deklaracijom na Bosnu

DEKLARACIJOM NA BOSNU Bauk Velike Srbije ponovo kruži regionom. Novosadska najava novog važnog svesrpskog dokumenta, takozvane Deklaracije Srbije i Republike Srpske “za opstanak srpske nacije” izazvala je pravu buru. Što nije ni čudno, jer je skup u Novom Sadu održan povodom godišnjice hrvatske vojne akcije “Oluja”, a pomenuta Deklaracija je najavljena kao pravac djelovanje velikosrpske političke mašinerije u bliskoj budućnosti. Ozbiljnost toj najavi dali su ... Read More »

Jezik za zubima

Piše : Jusuf Trbić   Nedavno je dosadašnji šef  Misije  OSCE-a u BiH Džonatan Mur upriličio oproštajnu posjetu Banjoj Luci, jer odlazi na novu dužnost. Predsjednici Vlade RS-a Željki Cvijanović i predsjedniku PDP-a Branislavu Borenoviću jasno je rekao da u manjem entitetu i dalje postoji neprihvatljiva praksa diskriminacije Bošnjaka, prije svega u negiranju njihovog jezika, koji pod tim imenom postoji ... Read More »

Majstori mrznje

Piše : Jusuf Trbić                                       MAJSTORI MRŽNJE              Politička atmosfera u Bosni je ponovo usijana, nakon ovogodišnjeg obilježavanja 11. jula i nove komemoracije u Potočarima. Čini se da ubijeni Srebreničani danas više smetaju perjanicama velikosrpske politike u Bosni nego dok su bili živi. Razlog je jasan : ne može se više nikakvim lažima negirati taj zločin, najveći u Evropi ... Read More »

Arapi (ne) dolaze

Piše : Jusuf Trbić             Bio sam neki dan u Sarajevu, šetam Baš-čaršijom, i gledam na sve strane, da vidim tu najezdu Arapa o kojoj je toliko puta pričao Dodik, ali ne samo on. Pisali su o tome brojni novinari, govorili političari, a i obični ljudi, čak i Sarajlije. Pa mi jedan od njih kaže : sve su ... Read More »

Rat drugim sredstvima

Piše : Jusuf Trbić          Bosanska stvarnost liči danas na uzburkano more : svakodnevno gledamo i slušamo političke bure, svađe, prepucavanja,  narod gunđa, funkcioneri svih vrsta i boja  farbaju i zemlju i nebo, mladi gledaju kako da odu na nekada mrski Zapad, patriote obećavaju bolje sutra, u zavisnosti od toga na kojoj su strani, a rat se, više od ... Read More »

Šovinistička farsa

Piše : Jusuf Trbić                U neprekidnoj poplavi ludosti svih vrsta, koja već godinama ne napušta naše prostore, najnovija šovinistička izjava Daneta Maleševića nije izazvala naročitu pažnju. Da, to je onaj isti Dane Malešević,  Dodikov ministar prosvjete i kulture RS-a, koji se proslavio zabranom bosanskog jezika u školama, praćenog lucidnim, i nadasve stručnim tumačenjem, da se jezik kojim govore ... Read More »

Laž se nije umorila

Piše : Jusuf Trbić           Nedavno me pozvao novinar RTRS-a da govorim o događajima u Bijeljini početkom aprila 1992. godine. Bio sam začuđen : otkud RTRS, kad se taj javni servis nikad nije interesovao za istinu i nikad nije htio da čuje i drugu stranu. Odazvao sam se, naravno, smatrajući to prilikom da kažem ono što se tamo ... Read More »

Ponavljanje lazi

Piše : Jusuf Trbić   PONAVLJANJE LAŽI             Ovih dana u Bijeljini je ponovo plasirana jedna bajata laž (koja je odavno demantovana naučnim istraživanjima i činjenicama), u sklopu ogromnog projekta falsifikovanja i prekrajanja prošlosti i stvaranja jedne nove politike pamćenja, koja treba da dokaže da su na ovim prostorima oduvijek živjeli Srbi i samo Srbi. Sve je to dio stvaranja ... Read More »