Monday , 18 June 2018
Blic Vijesti
Home » Pisma iz tamnog vilajeta

Pisma iz tamnog vilajeta

Oranje asfalta

Piše : Jusuf Trbić     Što u Bosni zna biti veselo, pogotovo u predizborno vrijeme, to nema nigdje. Opšta ludnica. Lopovi su postali najčestitiji ljudi, polupismeni su pametniji od akademika, lažovi vode državu, pa ubjeđuju svakoga dana narod da nema pojma kako mu je dobro i da mora više vjerovati njima nego vlastitim očima i stomacima. Naši politički lideri tvrde ... Read More »

Mrtvi ne plaču  

Piše : Jusuf Trbić Bijeljinci rasuti po svijetu pročitali su na facebook-u jednu od vijesti kakve se svakodnevno čuju : u 68-moj godini umrla je Jasmina Danović, rođena Bišanović. Ožalošćeni : kćerka Dijana, brat Hamdija-Miki i ostali. Među ožalošćenima nema sina Damira, majke Bisere, sestara Nermine i Mirsade,koje su arkanovci ubili prvog dana aprila 1992. godine. Nema ni muža Jusufa, ... Read More »

   Udar na svemir

Piše : Jusuf Trbić          Migranti su zaista pali na niske grane. Jeste da bježe od smrti i razaranja, od siromaštva i stradanja, od ubilačkih režima i fanatika svake vrste, bježe da bi spasili glavu, ali, ipak – da dođu baš u nesretnu, bijednu i svakakvim belajima pritisnutu zemljicu Bosnu, u kojoj se ne zna  ni ko pije, ni ... Read More »

Bjekstvo od slobode

Piše : Jusuf Trbić   Maj je mjesec sjećanja na pobjedu antifašista nad najmračnijom  ideologijom koju je svijet vidio. Dostojanstveni su bili slavlja, parade i podjećanja na slavne događaje iz polovine 20. vijeka, kada je srušen fašistički poredak koji je donio neviđene zločine i smrt 60 miliona ljudi. Za to vrijeme na prostoru nekadašnje Jugoslavije, jedine evropske zemlje, uz SSSR, ... Read More »

     Propadanje Bosne

Piše : Jusuf Trbić   Zašto tone Bosna i ima li kraja tom propadanju? Tim  pitanjem bave se ovih dana mnogi u međunarodnoj zajednici, od američkog Kongresa do Bundestaga, od poznatih političkih analitičara do naših ljudi koji žive u inostranstvu. Bodo Veber  (Weber) stručnjak za Balkan i autor najnovijeg izvještaja evropskog Vijeća za politiku demokratizacije, inače potvrđeni prijatelj Bosne, kaže ... Read More »

Ćorava pravda  

Piše : Jusuf Trbić               Ne stišava se velika bura koju je izazvalo hapšenje generala Atifa Dudakovića, nekadašnjeg komandanta Petog korpusa, koji je odbranio Bihać i Krajinu i doveo Mladićevu vojsku do potpunog sloma. Čini se da je to njegov najveći grijeh. Jer, i sud u Hagu je odbio optužbe protiv njega. Dakako, oni koji još vjeruju u ... Read More »

Pamet na raspustu

Piše : Jusuf Trbić                                                           Ne brinite, neće se Bosna raspasti, bar ne tako brzo. A otkud ja to znam? Pa, ovakva država savršeno odgovara političkim elitama na vlasti, jer nigdje u svijetu, ... Read More »

Prošlost u ogledalu

Piše : Jusuf Trbić         “ Oni koji ne pamte prošlost osuđeni su da je ponavljaju”, napisao je davno filozof  Džordž Santajana ( George Santayana). Ta je rečenica varirana  do sada bezbroj puta, od akademija nauka do pijačnih razgovora, uvijek s izrazito negativnom konotacijom : ako ne pamtite sopstvenu prošlost, ponoviće vam se sve ono loše što vam ... Read More »

   Školom u glavu

Piše : Jusuf Trbić     “ Naprijed u Srednji vijek”, uskliknu gospodar svega u tamnom vilajetu, i uputi svoje podanike naopako u budućnost koja je ostala davno iza nas. Od iduće jeseni neće samo djeca u osnovnim školama učiti vjeronauku, učiće je i srednjoškolci, htjeli to ili ne. Pa ćemo nastaviti da gradimo našu vjersku državu, mada je svijet ... Read More »

Slike zločina

Piše : Jusuf Trbić   Da li smo dovoljno naučili iz onoga što nam se dogodilo u ratu protiv Bosne? Kad vidimo kako se u ovom vremenu nakon rata ponašaju mnogi Bošnjaci, ali i drugi na ovom brdovitom Balkanu, pitanje s početka teksta možemo formulisati i ovako : da li smo išta naučili iz onoga što nam se dogodilo? Za ... Read More »