Wednesday , 25 April 2018
Blic Vijesti
Home » Pisma iz tamnog vilajeta

Pisma iz tamnog vilajeta

Pamet na raspustu

Piše : Jusuf Trbić                                                           Ne brinite, neće se Bosna raspasti, bar ne tako brzo. A otkud ja to znam? Pa, ovakva država savršeno odgovara političkim elitama na vlasti, jer nigdje u svijetu, ... Read More »

Prošlost u ogledalu

Piše : Jusuf Trbić         “ Oni koji ne pamte prošlost osuđeni su da je ponavljaju”, napisao je davno filozof  Džordž Santajana ( George Santayana). Ta je rečenica varirana  do sada bezbroj puta, od akademija nauka do pijačnih razgovora, uvijek s izrazito negativnom konotacijom : ako ne pamtite sopstvenu prošlost, ponoviće vam se sve ono loše što vam ... Read More »

   Školom u glavu

Piše : Jusuf Trbić     “ Naprijed u Srednji vijek”, uskliknu gospodar svega u tamnom vilajetu, i uputi svoje podanike naopako u budućnost koja je ostala davno iza nas. Od iduće jeseni neće samo djeca u osnovnim školama učiti vjeronauku, učiće je i srednjoškolci, htjeli to ili ne. Pa ćemo nastaviti da gradimo našu vjersku državu, mada je svijet ... Read More »

Slike zločina

Piše : Jusuf Trbić   Da li smo dovoljno naučili iz onoga što nam se dogodilo u ratu protiv Bosne? Kad vidimo kako se u ovom vremenu nakon rata ponašaju mnogi Bošnjaci, ali i drugi na ovom brdovitom Balkanu, pitanje s početka teksta možemo formulisati i ovako : da li smo išta naučili iz onoga što nam se dogodilo? Za ... Read More »

Balkanski cirkus

Piše : Jusuf Trbić Što ima kod nas na Balkanu – to nema nigdje. U moru mraka, siromaštva, svađa, mržnje, propadanja svake vrste, u opštoj bijedi politike i beznadežne sudbine građana, u tom buretu baruta s okvašenim fitiljem pojavi se uvijek i poneki veseli momenat, neka pojava za Ginisa ili neku knjigu čuda, oglasi se već čuveni balkanski cirkus pred ... Read More »

 Dodik vodi u rat

Piše : Jusuf Trbić   Eto nama opet vukova preko Drine. Noćnih. Nismo se još oporavili od svega što su nam napravili dnevni vukovi, od onoga s drvenom nogom, do Vuka bradatog Draškovića, a za vratom nam sjedi njihov potomak, vučić takoreći, mlad je i ko zna kad ćemo se njega kutarisati. Sad nam, eto dolaze i ti bajkeri, Putinovi ... Read More »

  Šminkanje genocida

Piše : Jusuf  Trbić     Milorad Dodik je primio najveće priznanje opštine Srebrenica – Plaketu sa zlatnim grbom. Kako se čini, time je konačno spuštena zavjesa na jedini genocid u Evropi nakon Drugog svjetskog rata, dokazan i potvrđen na sudu UN-a u Hagu. Ako je takvo priznanje zaslužio čovjek koji ne prestaje negirati taj genocid, čovjek koji slavi najveće ... Read More »

  Trovanje jezikom

Piše : Jusuf Trbić                                          Postalo je već zamorno slušati  nebuloze srpskih političara o bosanskom jeziku i odgovarati na njih. Ali, jezički aparthejd koji provodi Dodikova vlast ima teške posljedice, jer, kako kaže lingvistica Snježana Kordić, “ … stvara međunacionalnu netrpeljivost, a s ... Read More »

Kud plovi ovaj brod?

Piše : Jusuf Trbić                            Tamo gdje prestaje logika, počinje Bosna –  tako je nekako vrli mislilac neki opisao milu nam domovinu, i to prije podosta vremena. Od tada smo napredovali toliko, da se više nikakva, ni najčudnija logika ne može vezati za ime Bosne. Pa se činilo ... Read More »

Ko je ovdje normalan?

Piše : Jusuf Trbić                   “Dođu, tako, vremena, kada pamet zašuti, budala progovori, a fukara se obogati” zapisao je svojevremeno Ivo Andrić. Danas se to na Balkanu zove tranzicija, koja se, za razliku od cijelog svijeta, izvodi na naš, balkanski način, kako je to davno uočio veliki pisac.  Kod nas je tranzicija kad se sve okrene na glavu, pa umjesto ... Read More »