Saturday , 16 February 2019
Blic Vijesti
Home » Pisma iz tamnog vilajeta

Pisma iz tamnog vilajeta

Druga faza genocida

Piše : Jusuf Trbić Vijest da je Vlada RS-a formirala dvije komisije koje treba da utvrde “pravu istinu” o genocidu u Srebrenici i opsadi Sarajeva, i dalje talasa region. Mora se priznati da je ta Vlada, pod upravom Milorada Dodika, neobično ambiciozna. Pored svega ostalog, ta je Vlada,eto, uzela na sebe zadatak da negira, promijeni i ispravi pravosnažne presude Međunarodnog ... Read More »

Kako je od čovjeka postao majmun

Piše : Jusuf Trbić U ludom društvu sve je moguće : i da se čitava prošlost obrne na glavu, da se dobiju davno izgubljene bitke, da fašizam postane antifašizam, da se zločin proglasi vrlinom, da crno postane bijelo, da glupost dobije izgled pameti, sve je moguće. Novi srpski istoričar Jovan Deretić jedan je od mnogih koji pišu potpuno novu istoriju ... Read More »

Politička trgovina

Pipe : Jusuf Trbić “Nacionalizam je, pre svega,  paranoja. Kolektivna i pojedinačna paranoja. Kao kolektivna paranoja, ona je posledica zavisti i straha, a iznad svega posledica gubljenja individualne svesti”, pisao je nekad  Danilo Kiš. Kako pogodi još tad, nije mi jasno! Pogledajte danas nesretnu državu Bosnu, koju danas cijepa, rastura, pljačka i siluje ko god hoće, a mi, kojima je ... Read More »

    Džaba Bogu plakati

Piše : Jusuf Trbić     Mnogi koji analiziraju stanje u Bosni na kraju dođu do jednog zaključka : njima, to jest nama,  samo Bog može pomoći. Što je tačno. S jedne strane – jer sami ništa ne činimo da nam bude bolje, a s druge – toliko je religija ovladala čitavim društvom, da van njenog dometa, praktično, nije ostalo ... Read More »

Glup, gluplji…

Piše : Jusuf Trbić Kažu da je Ajnštajn rekao otprilike ovako : “ Samo su dvije stvari na svijetu bezgranične. Svemir i glupost. S tim što za svemir nisam siguran”. Sad, je li baš tako rekao, ne bih se zakleo. Ali, najnovija naučna istraživanja pokazuju da je svemir ipak ograničen, a što se tiče gluposti, i golim se okom može ... Read More »

  Teatar-država  

Piše : Jusuf Trbić     U Bosni danas nema šta nema : nema posla, nema para, nema reda i zakona, nema kulture ni morala, ni nade u budućnost, ni odgovornosti lidera i institucija, nema ni pameti i znanja, mnogo toga nema, ali najviše nema – života. Onog pravog, svakodnevnog, praktičnog života koji ljude čini ljudima i državu državom. Gdje ... Read More »

Godina za bjezanje

Piše : Jusuf Trbić                                      GODINA ZA BJEŽANJE Dođe, eto, i ova nova 2019. godina. Da bogdo nije. Ima četvrt vijeka kako nam je krenulo nizbrdo, pa nam svaka nova godina gora od one prethodne, ne znam dokle će tako. Uz to, sve smo stariji, i kao pojedinci, i onako, đuture, pa ćemo uskoro biti najstariji narod u Evropi, jer ... Read More »

  Hadžija Dodik                                               u Teheranu 

Piše : Jusuf Trbić Na specijalnoj konferenciji za štampu u Banjoj Luci predsjednik Predsjedništva BiH Milorad Dodik obratio se vrlo emotivno svom voljenom srpskom narodu. Govor je bio dirljiv do suza, pa ga prenosimo u cjelosti. “Narode moj, obraćam vam se kao predsjednik nepostojeće države, takozvane Bosne i Hercegovine, da vam iskreno, kako sam i navikao, iznesem svoje jade.   Kao ... Read More »

Tri polovine mraka

Piše : Jusuf Trbić Ima li kraja agoniji Bosne i njenih građana? Kad se malo bolje razmisli o tome, vidi čovjek da tu nema šta da se razmišlja : treba ukinuti politiku i političare i svu ovu demokratiju koju su nam obezbijedili, pa da onda malo dahnemo dušom. A onda da se okrenemo sebi, svijetu, radu i pameti, ako je ... Read More »

    Sud suzama ne vjeruje

Piše : Jusuf Trbić                                          Vijest da je Okružni sud u Bijeljini oslobodio optužene za zločine u koncentracionom logoru Batković kod Bijeljine prošla je potpuno nezapaženo. Oni koji su pratili suđenje upozoravali su godinama da se proces odvija tako, da će, ... Read More »