Sunday , 17 June 2018
Blic Vijesti
Home » Aktuelno

Aktuelno

   Udar na svemir

Piše : Jusuf Trbić          Migranti su zaista pali na niske grane. Jeste da bježe od smrti i razaranja, od siromaštva i stradanja, od ubilačkih režima i fanatika svake vrste, bježe da bi spasili glavu, ali, ipak – da dođu baš u nesretnu, bijednu i svakakvim belajima pritisnutu zemljicu Bosnu, u kojoj se ne zna  ni ko pije, ni ... Read More »

BIH Diasporic Conference in Seatle April 20, 2018

BIHDC 2018 PROGRAM  APRIL 20, 2018 – ELEPHANT AND CASTLE Friday, April 20, 2018 Elephant and Castle – 1415 5th Avenue – Seattle, WA The Bosnian-American Professionals Association(BAPA), our Organizational Sponsor, will be presenting their workshop: “Networking, Negotiation, and Navigating for BiH Diaspora”, join us to network with other professionals! 6:30pm – 9:30pm WELCOME 7:00pm – 7:50pm WORKSHOP (50min) NETWORKING, NEGOTIATION, ... Read More »

Htrvatska politika i Rusija

Foto:  РИА Новости / Алексей Дружинин „Ako se prema nekome postavljate kao prema protivniku, on će se uskoro tako početi i ponašati“, kazala je predsjednica RH Kolinda Grabar-Kitarović u Sofiji za službenog posjeta Bugarskoj, ne poimajući koliko se ta tvrdnja zapravo odnosi na njezino i vanjskopolitičko ponašanje premijera Andreja Plenkovića i predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića. Na američki mig i pod ... Read More »

Ko je ovdje normalan?

Piše : Jusuf Trbić                   “Dođu, tako, vremena, kada pamet zašuti, budala progovori, a fukara se obogati” zapisao je svojevremeno Ivo Andrić. Danas se to na Balkanu zove tranzicija, koja se, za razliku od cijelog svijeta, izvodi na naš, balkanski način, kako je to davno uočio veliki pisac.  Kod nas je tranzicija kad se sve okrene na glavu, pa umjesto ... Read More »

Komsic bi odustao ako ?

Željko Komšić izjavio je da bi pod određenim uslovima odustao od kandidature za člana Predsjedništva BiH. Odgovarajući na pitanje ima li nešto zbog čega bi mogao odustati od kandidature za člana Predsjedništva BiH – Željko Komšić je odgovorio potvrdno- “ako bi se usvojio Aprilski paket ustavnih promjena”! – Evo, da promijenimo Ustav i da prihvatimo sve ono što je napisano, ... Read More »

Noć nad Bosnom

Piše : Jusuf Trbić   U Bosni se sve brže smrkava, rekao bi danas Danilo Kiš, da može da nas vidi. I zaista, raste noć nad Bosnom, gomilaju se tamni oblaci, i sa istoka i sa zapada počinje da grmi i sijeva, čini se da se ponovo sprema strašno nevrijeme. Sve više se govori i piše o tome da se ... Read More »

Americki vs Skandinavski ekonomski system kroz prizmu drustvenih nejednakosti

  Pise: Dragoljub Batar Zivo se secam kako smo se trgnuli kad nas je, pred nas odlazak u Ameriku te davne ’95 u Becu.,  Bogdan Bogdanovic, bivski gradonacelnik Beograda, arhitekta, sculptor, pisac, upozorio da odlazimo u izuzetno rasno i klasno podeljenu zemlju. Vec decenijama se bez konacnog pobednika vodi rovovska borba izmedju republikanaca i demokrata koja odredjuje americki svakodnevni zivot ... Read More »

Dzema Bijedic je volio BiH

  Autor: Dragan Golubović „Mi smo revoluciju vojevali i za to da se jednom za svagda utvrdi čija je ovo zemlja Bosna i Hercegovina, da ne bude ni carska ni spahijska, da ne ostane provincija u pozadini, oko koje se kusuraju velikosrpska i velikohrvatska buržoazija i bosanski begovat.“ Osamnaesti januar 1977. godine za Džemala Bijedića trebao je da bude nešto naporniji radni dan ... Read More »

Proslava Dana Rs

Međunarodna zajednica se i dalje luda pravi,  nekažnjivo dopušta da se genocid nad Bošnjacima slavi! To što su Srbi u II Svjetskom ratu bili oslobodioci, ne daje im pravo da čine zločine i budu porobljivači! Dopuštanje Rs i Srbiji da Dan genocida nad Bošnjacima slave kao Dan Rs je neodgovorno, nedopustivo i opasno! Time MZ postaje sponzor genocida nad Bošnjacima! ... Read More »

     O genocidu je riječ

Piše : Jusuf Trbić                                                       U manjem bosanskom entitetu ponovo se, povodom 9. januara, nadigla tolika dreka i galama, da se od ne čuje nikakav glas razuma. Tako je prilično nezapaženo prošla pažnje vrijedna inicijativa Bošnjaka Sjeverne Amerike da se ... Read More »