Monday , 20 November 2017
Blic Vijesti
Home » Zbivanja u zajednici

Zbivanja u zajednici

“FOKUS“ U FOKUSU Priča o humanosti udruženja mladih Bosanske Dubice Najmlađa humanitarna organizacija, bez boje i nacionalnih obilježja, skromno ali dostojanstveno obilježila prvu godišnjicu  svoga rada i postojanja. Za samo godinu dana realizirali više kompleksnih humanitarnih programa i preko 20 akcija. Jedinstveni su po tome, što mladi volonteri udruženja dnevne tople obroke hrane korisnicima  nose  na kućnu adresu, što vjerujem ... Read More »

‘’Dijaspora za razvoj’’

IOM BiH i Ministartsvo za ljudska prava i izbjeglice BiH u saradnji sa UNDP-om i uz podršku Vlade Švajcarske trenutno sprovode projekat ‘’Dijaspora za razvoj’’. Jedna od aktivnosti ovog projekta je mapiranje dijaspore, istraživanje koje će se sprovesti u Austriji, Australiji, Danskoj, Njemačkoj, Italiji, Sloveniji, Švedskoj, Švajcarskoj, Holandiji i SAD-u, a pomoći će nam da dobijemo informacije o društveno – ... Read More »

Dobro i zlo kao dan i noć, uvijek zajedno

MEFAILOVO DOBROČINSTVO Zahvalnost Bećirevića porodici Kajtazi Dobro i zlo kao dan i noć, uvijek zajedno   Nije ovo priča o vremenima  zla i vremenima dobra, koja se isprepliću iprožimaju u našim životima, već moja ispovijest o djelima zla i djelima dobra, moja živa riječ, koja još uvijek u meni gori kao žeravica, i nikad se ne gasi. Nikad neću zaboraviti ... Read More »

Zavrzlame sa akcizama

      Građani i narodi BiH  preko dvadeset dejtonskih godina stenju i  strpljivo trpe višeslojnu mrežnu okupaciju u režiji i aranžmanu međunarodne zajednice, dopingovani i uspavljivani u stranačklim kavezima domaćih vladajućih bandi i  klanova, poslušno izvršavaju diktat velikih svjetskih sila, podnose licemjerje EU, trpe stalne udare okupatorskih srpskih i hrvatskih vlasti, njihovog uvezenog i domaćeg  ustaštva i četništva, uz ... Read More »

Zivimo za nasu Bosnu

ŽIVIMO ZA NAŠU BOSNU Gdje god da živimo, u Hrvatskoj, Evropi ili bilo kom dijelu svijeta, čuvajmo i branimo svoj identitet i živimo za našu Bosnu –   istakao je u svom prigodnom predavanju  u Zadarskom islamskom centru poznati bh kulturolog Pr. dr. Senadin Lavić, profesor sarajevskog Fakulteta političkih nauka i predsjednik BZK “Preporod“ Medžlis Islamske zajednice Zadar Dok je zadarske ... Read More »

U Northbrooku kod Čikaga održani Četvrti Omladinski Susreti Medžlisa Midwest

U organizaciji Islamske Zajednice Bošnjaka Sjeverne Amerike i džemata Northbrook, od 19 do 21-og maja u Northbrooku su održani četvrti po redu susreti bošnjačke omladine medžlisa Midwest. Preko dvije stotine mladića i djevojaka družilo se tokom prošlog vikenda i takmičilo u sportskim disciplinama i poznavanju vjerounaučnog gradiva. Ove godine predstavnici sljedećih džemata učestvovali su na druženju: Ezan iz De Mojna, ... Read More »

Izjednacavanje krivice

  U PROCESU POMIRENJA BH NARODA   Dok se u BiH govori o pomirenju, u Hrvatskoj i Srbiji se govori o proširenju! Agresori na BiH već dvije decenije istrajno rade na falsifikovanju činjenica o ratnim zbivanjima u BiH u periodu od 1992 do 1995.godine, u težnji da odgovornost za počinjene zločine i genocid nad Bošnjacima skinu sa sebe, predstave kao ... Read More »

’Ta će oni meni „grad-slučaj!“

Mostarska pozitiva Vida Sreta Žuljević Vida Sreta Žuljević, doktor pedagoških nauka, penzionisani profesor, dijeli utiske o godini dana povratničkog života u njenom voljenom gradu Mostaru nakon 24 goine života van BiH. Kaže da ovim njenim iskustvom želi motivirati mnoge Mostarce koji žive širom svijeta na povratak, te poručuje:                    NAŠ GRAD NAS TREBA!   Za mog nedavnog posjeta SAD-a moji američki ... Read More »

BIH Diasporic Conference

      Read More »

Collaboration: Gender Breakdown

Chicago: Alternativna pozorisna scena Collaboration: Gender Breakdown Pise Selena Seferovic Anthony Mosley, izvrsnog direktora ove neprofitne organizacije u pozorisnoj kulturi upoznali smo na njegovom godisnjem okupljanju sponzora kad nas je Dragov sef,  inace stalni donator ove grupe entuzijasta, veoma obrazovanih u scenskim umjetnostima, pozvao u Chop Shop restoran na tzv ‘Beggar dinner’ Za cijenu od 250 dolara za dvije osobe ... Read More »