Friday , 28 July 2017
Blic Vijesti
Home » Zbivanja u zajednici

Zbivanja u zajednici

U Northbrooku kod Čikaga održani Četvrti Omladinski Susreti Medžlisa Midwest

U organizaciji Islamske Zajednice Bošnjaka Sjeverne Amerike i džemata Northbrook, od 19 do 21-og maja u Northbrooku su održani četvrti po redu susreti bošnjačke omladine medžlisa Midwest. Preko dvije stotine mladića i djevojaka družilo se tokom prošlog vikenda i takmičilo u sportskim disciplinama i poznavanju vjerounaučnog gradiva. Ove godine predstavnici sljedećih džemata učestvovali su na druženju: Ezan iz De Mojna, ... Read More »

Izjednacavanje krivice

  U PROCESU POMIRENJA BH NARODA   Dok se u BiH govori o pomirenju, u Hrvatskoj i Srbiji se govori o proširenju! Agresori na BiH već dvije decenije istrajno rade na falsifikovanju činjenica o ratnim zbivanjima u BiH u periodu od 1992 do 1995.godine, u težnji da odgovornost za počinjene zločine i genocid nad Bošnjacima skinu sa sebe, predstave kao ... Read More »

’Ta će oni meni „grad-slučaj!“

Mostarska pozitiva Vida Sreta Žuljević Vida Sreta Žuljević, doktor pedagoških nauka, penzionisani profesor, dijeli utiske o godini dana povratničkog života u njenom voljenom gradu Mostaru nakon 24 goine života van BiH. Kaže da ovim njenim iskustvom želi motivirati mnoge Mostarce koji žive širom svijeta na povratak, te poručuje:                    NAŠ GRAD NAS TREBA!   Za mog nedavnog posjeta SAD-a moji američki ... Read More »

BIH Diasporic Conference

      Read More »

Collaboration: Gender Breakdown

Chicago: Alternativna pozorisna scena Collaboration: Gender Breakdown Pise Selena Seferovic Anthony Mosley, izvrsnog direktora ove neprofitne organizacije u pozorisnoj kulturi upoznali smo na njegovom godisnjem okupljanju sponzora kad nas je Dragov sef,  inace stalni donator ove grupe entuzijasta, veoma obrazovanih u scenskim umjetnostima, pozvao u Chop Shop restoran na tzv ‘Beggar dinner’ Za cijenu od 250 dolara za dvije osobe ... Read More »

Seminar čikaških džemata

Čikaški džemati (ICC Greater, BICC i SABAH) proteklog vikenda organizovali su zajednički seminar za džematske odbore,  odbore ženskih i omladinskih grupa, a gost predavač je bio dr. Ermin Sinanović. Tema seminara je bila “Volonterizam u islamu”, a seminaru su prisustvovali i predstavnici džemata Sabur i WBICC. Nakon seminara upriličena je diskusija na kojoj su se mogli čuti vrlo korisni prijedlozi ... Read More »

Bosna nam je mati i otac i nasa buducnost

    UJEDINIMO SE U ODBRANI BOSNE I HERCEGOVINE ODBRANA BOSNE I HERCEGOVINE JE IMPERATIV I PATRIOTSKA DUŽNOST SVAKOG BOSANCA I HERCEGOVCA! Ekspanzija srpskog nacionalizma zasnovana na šovinizmu i osvjačkim  pretenzijama nema granica.  Umišljeni Vućić i psihopata Nikolić vuku sve druge i vode svoj narod u nepovrat. Neuspješne ili bolje reći dijelom uspješne agresije devedesetih godina prošlog vijeka , iz ... Read More »

Screening of “I Came to Testify” and panel discussion – Jan 8th 2pm

Screening of “I Came to Testify” and panel discussion – Jan 8th 2pm   Dear Community Members and Allies, The Bosnian-American Genocide Institute and Education Center invites you on January 8th, 2017 to a screening of “I Came to Testify”, a PBS documentary regarding 16 Bosnian women who were imprisoned in the town of Foča and how they testified against ... Read More »

Povezivanje BH zajednica u Americi i Turskoj

Prijem u Konzulatu Republike Turske u Čikagu za predsjednicu BZK „Preporod“ Sjeverne Amerike POVEZIVANJE BH. ZAJEDNICA U SJEVERNOJ AMERICI I TURSKOJ Senada Cvrk Pargan, predsjednica Bošnjačke zajednice kulture (BZK) „Preporod“ Sjeverne Amerike posjetila je u utorak 20. decembra 2016. godine Nj. E. Umut Acar, konzula Republike Turske u Čikagu. Tom prilikom razgovali su o aktivnostima i ciljevima BZK „Preporod“ na ... Read More »

Građani BiH u Sjedinjenim Američkim Državama obilježili Dan državnosti BiH

U organizaciji bosanskohercegovačkog Cluba Chicago i Bosnjačke zajednice kulture “Preporod” Sjeverne Amerike, u subotu 26. novembra 2016. godine, u Čikagu je upriličeno svečano obilježavanje Dana državnosti Bosne i Hercegovine. Pred oko 400 građana Bosne i Hercegovine, u prelijepoj dvorani “White Eagle”, kao specijalni gost iz Domovine, nastupio je Josip Pejaković, prvak Narodnog pozorišta Sarajevo i   jedan od najvecih bosanskohercegovackih ... Read More »