Friday , 19 January 2018
Blic Vijesti
Home » Zbivanja u zajednici

Zbivanja u zajednici

Predrag Blagovčanin: Mladić je monstrum kojeg se Srbi moraju stidjeti

  Predrag Blagovčanin   “Evo nas 11. jula 1995. godine u srpskoj Srebrenici. Uoči još jednog velikog praznika srpskog, poklanjamo srpskom narodu ovaj grad. Došlo je vrijeme da se poslije bune protiv dahija, Turcima osvetimo na ovom prostoru.” Ratko Mladić se osvetio, a srpskom narodu u Bosni i Hercegovini poklonio je najtragičniji poklon koji su u svojoj istoriji dobili. Upravo ... Read More »

Presuda Mladiću istorijska, žrtve djelimično zadovoljne

 Izvor:Slobodna Evropa   Žrtve zločina za koje je danas u Haškom tribunalu ratni komandant Vojske Republike Srpske Ratko Mladić osuđen na doživotni zatvor, kažu da žrtve nikada ne mogu biti zadovoljne, ali da se radi o istorijskoj presudi. Zvaničnici, analitičari i strane ambasade u BiH ocijenili su presudu važnom za cijeli region, te pozvali na poštivanje presude. Prva reakcija majke iz ... Read More »

Sramite se bagro,istorija vam nece oprostiti sta ste uradili

Piše : Jusuf Trbić                                                Zarobljeni um                  “ Ovo je takva vrsta zemlje gdje moraš trčati najviše što možeš, da bi ostala na mjestu”, kaže Kraljica Alisi u čuvenom romanu Luisa Kerola “Alisa u zemlji čuda.” A Bosna je odavno prevazišla to stanje. Ovdje moraš trčati najbrže što možeš da bi se što sporije vraćao unazad. ... Read More »

Priča o humanosti udruženja mladih Bosanske Dubice

“FOKUS“ U FOKUSU Priča o humanosti udruženja mladih Bosanske Dubice Najmlađa humanitarna organizacija, bez boje i nacionalnih obilježja, skromno ali dostojanstveno obilježila prvu godišnjicu  svoga rada i postojanja. Za samo godinu dana realizirali više kompleksnih humanitarnih programa i preko 20 akcija. Jedinstveni su po tome, što mladi volonteri udruženja dnevne tople obroke hrane korisnicima  nose  na kućnu adresu, što vjerujem ... Read More »

‘’Dijaspora za razvoj’’

IOM BiH i Ministartsvo za ljudska prava i izbjeglice BiH u saradnji sa UNDP-om i uz podršku Vlade Švajcarske trenutno sprovode projekat ‘’Dijaspora za razvoj’’. Jedna od aktivnosti ovog projekta je mapiranje dijaspore, istraživanje koje će se sprovesti u Austriji, Australiji, Danskoj, Njemačkoj, Italiji, Sloveniji, Švedskoj, Švajcarskoj, Holandiji i SAD-u, a pomoći će nam da dobijemo informacije o društveno – ... Read More »

Dobro i zlo kao dan i noć, uvijek zajedno

MEFAILOVO DOBROČINSTVO Zahvalnost Bećirevića porodici Kajtazi Dobro i zlo kao dan i noć, uvijek zajedno   Nije ovo priča o vremenima  zla i vremenima dobra, koja se isprepliću iprožimaju u našim životima, već moja ispovijest o djelima zla i djelima dobra, moja živa riječ, koja još uvijek u meni gori kao žeravica, i nikad se ne gasi. Nikad neću zaboraviti ... Read More »

Zavrzlame sa akcizama

      Građani i narodi BiH  preko dvadeset dejtonskih godina stenju i  strpljivo trpe višeslojnu mrežnu okupaciju u režiji i aranžmanu međunarodne zajednice, dopingovani i uspavljivani u stranačklim kavezima domaćih vladajućih bandi i  klanova, poslušno izvršavaju diktat velikih svjetskih sila, podnose licemjerje EU, trpe stalne udare okupatorskih srpskih i hrvatskih vlasti, njihovog uvezenog i domaćeg  ustaštva i četništva, uz ... Read More »

Zivimo za nasu Bosnu

ŽIVIMO ZA NAŠU BOSNU Gdje god da živimo, u Hrvatskoj, Evropi ili bilo kom dijelu svijeta, čuvajmo i branimo svoj identitet i živimo za našu Bosnu –   istakao je u svom prigodnom predavanju  u Zadarskom islamskom centru poznati bh kulturolog Pr. dr. Senadin Lavić, profesor sarajevskog Fakulteta političkih nauka i predsjednik BZK “Preporod“ Medžlis Islamske zajednice Zadar Dok je zadarske ... Read More »

U Northbrooku kod Čikaga održani Četvrti Omladinski Susreti Medžlisa Midwest

U organizaciji Islamske Zajednice Bošnjaka Sjeverne Amerike i džemata Northbrook, od 19 do 21-og maja u Northbrooku su održani četvrti po redu susreti bošnjačke omladine medžlisa Midwest. Preko dvije stotine mladića i djevojaka družilo se tokom prošlog vikenda i takmičilo u sportskim disciplinama i poznavanju vjerounaučnog gradiva. Ove godine predstavnici sljedećih džemata učestvovali su na druženju: Ezan iz De Mojna, ... Read More »

Izjednacavanje krivice

  U PROCESU POMIRENJA BH NARODA   Dok se u BiH govori o pomirenju, u Hrvatskoj i Srbiji se govori o proširenju! Agresori na BiH već dvije decenije istrajno rade na falsifikovanju činjenica o ratnim zbivanjima u BiH u periodu od 1992 do 1995.godine, u težnji da odgovornost za počinjene zločine i genocid nad Bošnjacima skinu sa sebe, predstave kao ... Read More »