Monday , 18 June 2018
Blic Vijesti
Home » 2017 » April

Monthly Archives: April 2017

Pomozimo sirijskoj porodici Khaled u Skokiju

  Real Kitchen-Snaga hrane Pise Selena Seferovic Vec dva puta se mimoilazimo sa  gospodinom Khaledom, pekarom na privremenom radu u Real Kitchen restoranu. O njemu smo saznali iz clanka sa FB, i  otisli da ga upoznamo i kupimo njegove sirijske kolace. Kazu, samo sto je izasao, tako i drugo put. Kupujemo izuzetno svjeze i ukusne baklava i ostale kolace sa ... Read More »

Genocid u kontinuitetu

Saopćenje Instituta za istraživanje genocida Kanada povodom 25 godina od početka genocida u Prijedoru i 25 godina negiranja genocida u Prijedoru Slike užasa u Prijedoru u kome je ljudski život ponižen kao rijetko kad u historiji civilizacije vječno su ostale u pamćenju, ali i trajno trasirale put borbe za istinu i pravdu. Srpski politički, vojni i policijski establišment je 29. ... Read More »

Zastitimo nase prijatelje

Saopćenje Instituta za istraživanje genocida, Kanada povodom kontinuiranih napada na biskupa Franju Komaricu Kontinuitet antibosanskog djelovanja iz manjeg bosanskohercegovačkog entiteta postaje destabilizirajući faktor ne samo za Bosnu i Hercegovinu, već i za regiju, Evropu i svijet u cjelini „Ferhadija je dokaz da đavo nije toliko jak i kao rođeni Banjalučanin imam poseban osjećaj za sve što se tiče Banjaluke, pa ... Read More »

Otvoreno o Tibetu i budizmu, Kini i komunizmu

Tashi Tsering,’ The Struggle for Modern Tibet, autobiografija Otvoreno o Tibetu i budizmu, Kini i komunizmu Pise Selena Seferovic       Najupecatljiviji dogadjaj iz Tacijevog djetinjstva je scena kad kao desetogodisnji djecak napusta porodicu i oprasta se od majke u suzama jer mora da ide u plesnu grupu Dalaj Lame, ‘ ceremonial  boys dance group’, neku vrstu obavezne takse, ... Read More »

Saopćenje Instituta za istraživanje genocida, Kanada povodom tužne godišnjice najhrabrijeg čina: Graham Bamford se živ spalio zbog agresije i genocida  u Bosni i Hercegovini

Britanac Graham Bamford se prije tačno 23 godine  u znak protesta spalio u Londonu. Na ovaj čin se odlučio kako bi skrenuo pažnju britanske i svjetske javnosti na agresiju i genocid u Bosni i Hercegovini. Ovaj plemeniti i časni Britanac se usred bijela dana ispred Donjeg doma britanskog Parlamenta polio benzinom i zapalio. Smrt u najstrašnijim mukama bio je njegov ... Read More »

Jamaica, no problems island

Putopis:  Amerike                           Tekst i snimci Selena Seferovic     Krilatica da je Jamajka ostrvo bez problema na licu mjesta  znaci upravo obrnuto: svugdje su znaci siromastva, i velikih problema koji su poceli i prije globalne, internacionalne krize koja se itekako jasno i ogoljeno pokazala  u zemlji ostrvu ... Read More »

Ko smo i odakle smo

Piše : Jusuf Trbić     Pisati o prošlosti, pogotovo na ovom dijelu Balkana, osjetljiv je i složen posao. Jer, kolektivna sjećanja ovdje nisu uslovljena činjenicama i dokazima, već manje ili više iskrivljenom sviješću, koju konstruišu mitovi, želje i fantazije, ideologija, religija, etnicitet, a najviše od svega – politika, koja kompletnu istoriju prekraja, renovira, falsifikuje i prilagođava svojim potrebama i ... Read More »

Povodom 25. godišnjice Armije RBiH

Armija RBiH je  zauzela časno i istaknuto mjesto u odbrani države BiH Prije dvadesetpet godina, Predsjedništvo RBiH je donijelo Ukaz o objedinjavanju Teritorijalne odbrane, Patriotske lige i ostalih patriotskih vojnih jedinica u jedinstvenu oružanu formaciju koja će uskoro ponijeti slavno i časno ime – Armija RBiH. Armija je formirana  u vremenu najtežih historijskih iskušenja s kojima se država BiH suočila ... Read More »

Vjera i nauka

Piše : Jusuf Trbić                                                                            Nedavno je predsjednik RS-a Milorad Dodik, nakon susreta s vladikom banjalučkim Jefremom, najavio uvođenje vjeronauke u srednje škole u njegovom entitetu. Sam vladika ... Read More »

“Mora” s dlana Abdulaha Sidrana

“MORA“ S DLANA ABDULAHA SIDRANA Sačuvajmo identitet na putu za napredak i prosperitet! O  ograničavanju, uskraćivanju i oduzimanju genetskih historijskih prava Bosni i Bošnjacima , o potcjenjivanju, ponižavanju, ismijavanju Bošnjaka govorili su, pisali su, a govore i pišu i danas mnogi, ali malo ko pjesnički slikovito, proročanski dalekovidno, do boli ganutljivo i patriotski snažno, kao b-h akademik Abdulah Sidran, u ... Read More »