Tuesday , 25 September 2018
Blic Vijesti
Home » 2017 » September

Monthly Archives: September 2017

Novo Bosnjastvo

Svi nećete imati priliku upoznati Mesuda Bužimkića, ali čitajući ovaj tekst možete saznati za njegova vrijedna zapažanja i upoznati njegove izvanredne ideje   NOVO BOŠNJAŠTVO   Javor je drvo od kojeg se prave najljepše violine. Mi Bošnjaci smo te violine, koje šire melodiju Bosne! Ovako o Bošnjacima razmišlja novljanin Mesud Bužimkić, arhitekta i pisac, autor više knjiga, ilustrator, dizajner, član Bosnjačke zajednice ... Read More »

UBI ME PREJAKA RIJEČ!

Piše : Jusuf Trbić   UBI ME PREJAKA RIJEČ!                Naslov ovog teksta pozajmio sam od velikog pjesnika Branka Miljkovića, koga su riječi zaista ubile. “ U početku bijaše riječ…”, kaže Biblija, a u kabalističkoj Knjizi stvaranja piše da su 22 slova, uz deset božanskih emanacija, prava osnova svih stvari. U tibetanskoj mistici postoje dva svijeta : svijet utvara, ... Read More »

Kontinuitet holandskog ponižavanja istine o genocidu u Srebrenici i pravde za žrtve tog zločina

Saopćenje Instituta za istraživanje genocida Kanada {IGK} Kontinuitet holandskog ponižavanja istine o genocidu u Srebrenici i pravde za žrtve tog zločina Više od 20 godina poslije največeg zločina poslije holokausta u Evropi, genocida u Srebrenici, Holandija pokušava izbječi odgovornost za genocid u Srebrenici. I ako je taj genocid pravno potvrđen pravosnažnim presudama Međunarodnog suda pravde, Međunarodnog krivičnog tribunala za bivšu ... Read More »

Mersad Berber, Srebrenica

Mersad Berber, Srebrenica   Pise Selena Seferovic 71-godišnji slikar je uvršten među najveće neoklasiciste na svijetu a izlagao je u galerijama širom svijeta od New Yorka i Londona do New Delhija. Berberova djela su u mnogim muzejima pa i  u prestižnoj galeriji Tate u Londonu. Dobitnik je preko 50 nagrada i priznanja za svoj rad a od 2007. godine bio ... Read More »

Moj put u Srebrenicu

    Bosna se i danas štiti i brani na Drini, u Srebrenici. Posjet Srebrenici za mene je bio zakleta sveta dužnost, mali hadž, jer Srebrenica nije za zaborav, već za posjećivanje, pamćenje, obnovu i stalno pominjanje. Integritet BiH i  Srebrenice moramo odgovorno braniti u Srebrenici. Ako  Srebrenicu ostavimo samo ovoj generaciji Majki Srebrenice, koja izumire, malobrojnim bošnjačkim povratnicima i ... Read More »

Vuk u jagnjecoj kozi

  Završena je kontraverzna  posjeta Aleksandra Vučića, predsjednika Srbije, Bosni i Hercegovini, koju su neki pokušali predstaviti historijskom, a iza nje je ostalo samo  gunđanje. Oduševljeno su ga primili Srbi, s podozrenjem Hrvati, sa negodovanjem Bošnjaci i Bosanci. Može on nositi jagnjeće krzno, glumiti nevinašće, pričati bajke i nuditi raj. Za mene, i sve nas koji imamo imalo čorbe u ... Read More »

I ove školske godine kanadska djeca imaju moućnost da uče o genocodu u Srebrenici i BiH

12. 09. 2017. Saopćenje Instituta za istraživanje genocida, Kanada Kako bi se zaštitile buduće generacije od genocida, od suštinske je važnosti da pored institucionalizacije kulture sjećanja postoji obrazovna politika i nastavni planovi i programi o opasnostima genocida. Imajući to u vidu Institut za istraživanje genocida Kanada već više godina razvija aktivnost za izučavanje genocida u Srebrenici i BiH u kanadskim ... Read More »

Drzavni zlocinci

Piše : Jusuf Trbić   Na našem dijelu Balkana uvijek je veselo. S jedne strane turbo folk, s druge političari. Ovamo rijaliti šou, tamo fudbalski navijači. Kafana je moja sudbina, kažu jedni, jok, kladionica je važnija, kažu drugi. Cirkus u skupštinskim tijelima, još veći u pravosuđu. Jedni štrajkuju, jer nemaju šta da jedu, drugi kupuju, i to narodnim parama, auta ... Read More »

Sa Mersadom Berberom  u Beogradu

  Pise Selena Seferovic Imala sam  cast i privilegiju da licno upoznam Mersada Berbera u Narodnom muzeju u Beogradu, velikana grafike, umjetnika svjetskog glasa i opusa, neposredno pred rat,  i da sa njim provedem  dan prilikom njegove demonstracije pravljenja grafike, a u okviru ciklusa koji je ovaj muzej, jedan od najboljih u tadasnjoj Jugoslaviji, organizovao pozivajuci cuvene graficare is svih ... Read More »

Uragan Irma rusi sve

    Potresi,tsunamiji, poplave, tornada, uragani i druge prirodne katastrofe odnijele su do sada na stotine hiljada života, nanijeli ogromne materijalne štete i trajno promjenili život milionima ljudi. Uragan Irma, koji ovoga jutra treba da udari  na obale američke države Florida, sigurno je jedan od najvećih i najrazornijih. Uragan Irma prijeti Floridi Uragan Irma, najači u povijesti Atlantika, već nekoliko ... Read More »