Thursday , 18 October 2018
Blic Vijesti
Home » 2017 » October

Monthly Archives: October 2017

Svjedoci istine

NOV 10, 2017  7pm 2639 W. Peterson Chicago, Illinois 60659 BOSNAWA u suradnji sa BAGI organizacijom sa velikom čašću po prvi puta u Americi predstavlja našu heroinu, Bakiru Hasečić, Višegradjanku, neustrašivog svjedoka, velikog borca za prava I glas žena žrtava rata! Bakira ce namgovoriti na temu: Znacaj svjedocenja u borbi za pravdu. I Prof. Dr. David Pettigrew, dugogodišnji prijatelj Bosne ... Read More »

Uspjeh ili neuspjeh Haškog suda u BiH?

GASI SE HAŠKI SUD   Haški sud, nakon 24 godine rada, krajem ove godine prestaje sa radom. Od 161 procesiranog slučaja , uz slučaj Miloševića, koji je zbog njegove smrti okončan bez donošenja presude, dva najvažnija predmeta, predmet Radovana  Karadžića i Ratka Mladića još nisu okončana. Konačna presuda Mladiću najavljena je  za 22. Novembar o.g., a Radovanu Karadžiću tek za ... Read More »

Bog i Velika Srbija

Piše : Jusuf Trbić Bog i Velika Srbija U posljednjoj sedmici glavna medijska zvijezda na ovom dijelu Balkana ( u jakoj konkurenciji) bio je srpski patrijarh Irinej. Doduše, nije mu prvi put. S vremena na vrijeme dični patrijarh izgovori besjedu koja uzburka političku scenu i podsjeti nas na činjenicu koju počesto zaboravljamo : da se rat protiv Bosne i dalje ... Read More »

‘’Dijaspora za razvoj’’

IOM BiH i Ministartsvo za ljudska prava i izbjeglice BiH u saradnji sa UNDP-om i uz podršku Vlade Švajcarske trenutno sprovode projekat ‘’Dijaspora za razvoj’’. Jedna od aktivnosti ovog projekta je mapiranje dijaspore, istraživanje koje će se sprovesti u Austriji, Australiji, Danskoj, Njemačkoj, Italiji, Sloveniji, Švedskoj, Švajcarskoj, Holandiji i SAD-u, a pomoći će nam da dobijemo informacije o društveno – ... Read More »

Stvaranje snažne probosanske koalicije u RS-u ključ za stabilniju BiH

Nama je sasvim jasno da će se budućnost Bosne određivati prema snazi probosanske koalicije u Banjoj Luci i njenoj povezanosti s drugim regijama Bosne. Stoga je nužno osmisliti cjelokupan projekt probosanske politike u entitetu “RS” koja bi znala šta joj je cilj i kako doći do željenog rezultata, kazao je u razgovoru za vijesti.ba prof. dr. Senadin Lavić. Foto: krug99.ba ... Read More »

Udar na BIH provosudje

UDAR NA B-H PRAVOSUĐE   Udari na BH pravosuđe se nastavljaju još organizovanije i oštrije, s ciljem da se obori na koljena, nad njim uspostavi  puna dominacija i od njega napravi poslušnik. U nemogućnosti da to ostvare referendumom, vlasti Rs sa pomagačima pokušavaju to ostvariti preko Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH, uz asistenciju Republičkog centra za istraživanje rata i ... Read More »

  Šutiranje države

Piše : Jusuf Trbić   Šutiranje države     Vijest da je Tužilaštvo BiH odbacilo krivičnu prijavu koju je protiv Milorada Dodika podnijelo udruženje “Pokret majki Srebrenice”, zbog izazivanja nacionalne, rasne i vjerske mržnje i negiranja genocida u Srebrenici – nikoga nije iznenadila. U ovoj državi odavno se ne zna ni ko pije, ni ko plaća, ne zna se ko ... Read More »

  Bošnjaci protiv Bosne

Piše : Jusuf Trbić   Bošnjaci protiv Bosne     Ove godine navršilo se 110 godina od kako je, u vrijeme Austro-Ugarske, ukinut bosanski, a uveden u zvaničnu upotrebu srpsko-hrvatski jezik. Ali, to nije učinila nova vlast. Naprotiv, ona je pokušavala da zadrži “zemaljski”, odnosno bosanski jezik, kao zajednički za cijelu BiH, ali su tadašnji lideri Muslimana odlučili drugačije. Oni ... Read More »

Dobro i zlo kao dan i noć, uvijek zajedno

MEFAILOVO DOBROČINSTVO Zahvalnost Bećirevića porodici Kajtazi Dobro i zlo kao dan i noć, uvijek zajedno   Nije ovo priča o vremenima  zla i vremenima dobra, koja se isprepliću iprožimaju u našim životima, već moja ispovijest o djelima zla i djelima dobra, moja živa riječ, koja još uvijek u meni gori kao žeravica, i nikad se ne gasi. Nikad neću zaboraviti ... Read More »

“Nek je naša, makar bila ko avlija”!

Piše : Jusuf Trbić   Bošnjaci protiv Bosne     Ove godine navršilo se 110 godina od kako je, u vrijeme Austro-Ugarske, ukinut bosanski, a uveden u zvaničnu upotrebu srpsko-hrvatski jezik. Ali, to nije učinila nova vlast. Naprotiv, ona je pokušavala da zadrži “zemaljski”, odnosno bosanski jezik, kao zajednički za cijelu BiH, ali su tadašnji lideri Muslimana odlučili drugačije. Oni ... Read More »