Friday , 14 December 2018
Blic Vijesti
Home » 2017 » November

Monthly Archives: November 2017

Sta li radi  nas ex guverner Rodoljub Blagojevic u zatvoru?

  Inmate No. 40892-424 Pise Selena Seferovic Kad raspravljamo politicku i moralnu situaciju u nasoj drzavi Ilinoisu, ponekad se dotaknemo  i nesrecnog  Rodoljuba Blagojevica. On je, kao i prije njega Rayan, takodje guverner, osudjen na   14 godisnju kaznu za korupciju, po kojoj je Cikago i  Ilinois poznat jos od Al Kapone dana. Ubistva u Cikagu, korupcija u Iinoisu Znamo da ... Read More »

Manifestacija Dana državnosti se približava

Manifestacija Dana državnosti se približava. Decembar 2. je skoro tu. Zajedno sa našim cijenjenim gostima iz Bosne i Hercegovine, gostima iz Kanade, kao i sa gostima ovdje u našoj zajednici, obilježićemo dan naše prelijepe domovine. ZA VAS IMAMO JOŠ JEDNOG SPECIJALNOG GOSTA IZ BOSNE, KOGA ĆETE MOĆI UPOZNATI NA MANIFESTACIJI!!!!! Uz dodatak kompletnom ambijentu, a zahvaljujući donatorima, volonterima, i ljudima ... Read More »

Mrzim, dakle jesam

Piše : Jusuf Trbić                         “Svi smo mi Ratko Mladić”, odjekuje sa skupova, blješti sa portala, vrišti sa naslovnica novina. Pohvale na račun najvećeg srpskog heroja sipaju političari i crkveni ljudi, novinari,  pisci, nekadašnji vojnici i paravojnici, svi ti točkići u velikom stroju velikosrpske ideologije. Ali, za njih nije ni čudno da slave zločin, jer oni su ... Read More »

Presuda Mladiću

Kao i sve prethodne presude Haškog suda i ova presuda Mladiću, za najsvirepije zločine koje poznaje ljudski rod, otkriva detalje događanja u BiH od 1992 do 1995,  ali prikriva notornu istinu da je na BiH izvršena agresija,  da su je počinili Srbija a potom Hrvatska, uz asistenciju međunarodne zajednice i da su najveći stradalnici Bošnjaci. Međunarodna zajednica je bez griže ... Read More »

Volimo svoju Bosnu i Hercegovinu

VOLIMO NAŠU BOSNU I HERCEGOVINU Bosno i Hercegovino, domovino naša jedina, zemljo Bošnjaka, Srba, Hrvata Božijom voljom nama si data. Rođena u kolijevci Zavnobiha Novembra 1943, da budeš sretni dom i majka tvoje djece. Povelja Kulina Bana rodni list tvoga rođendana, u temeljima srednjeg vijeka, na svijetlu budućnost čeka. Naša voljena domovina Bosna, ko zora rumena rosna, uvijek se iznova ... Read More »

Predrag Blagovčanin: Mladić je monstrum kojeg se Srbi moraju stidjeti

  Predrag Blagovčanin   “Evo nas 11. jula 1995. godine u srpskoj Srebrenici. Uoči još jednog velikog praznika srpskog, poklanjamo srpskom narodu ovaj grad. Došlo je vrijeme da se poslije bune protiv dahija, Turcima osvetimo na ovom prostoru.” Ratko Mladić se osvetio, a srpskom narodu u Bosni i Hercegovini poklonio je najtragičniji poklon koji su u svojoj istoriji dobili. Upravo ... Read More »

Zvižduk na mostu

Mostarska pozitiva 4 Zvižduk na mostu Piše: Vida Sreta Žuljević, Ed.D. Nagomilalo se za poslednjih par mjeseci toliko positive-glava boli. Odlučih zato makar nešto od toga staviti na papir neka ostane zabilježeno a i neka svijet postane sjajniji makar za tren dok čita ove retke. Vrijedno je makar samo zato što se nažalost, u našoj domovini pa tako i u  ... Read More »

Kanadski grad Hamilton čestitao 25. novembar, Dan državnosti Bosne i Hercegovine

U godini kada obilježavamo 150 godina kanadske državnosti, 25 godina od prijema države Bosne i Hercegovine u Ujedinjene nacije i 25 godina kd kanadskog priznanja države Bosne i Hercegovine, a u povodu 25. novembra, Dana državnosti Bosne i Hercegovine, praznika koji je prelomni historijski trenutak bosanskohercegovačke države jer potvrđuje njeno državno, pravno, političko i društveno trajanje i uzdizanje, na velikom ... Read More »

Sa Barcelonom u mislima

Pise Selena Seferovic Povodom burnih dogadjanja u Kataloniji, prisjecam se svoja dva sluzbena boravka u Barceloni, prvog  kad su se Slovenija i Katalonija pobratimile septembra 1978 godine, i drugog kad sam svoje studente sa Defektoloskog fakulteta beogradskog Univerziteta  par godina kasnije vodila na eksurziju u Spaniju . Ova slika je sa replike Kolumbovog broda u barcelonskoj luci, i ni slutila ... Read More »

Povodom jednog od najtežeg urbicida 20. vijeka – 24. godiišnjice od rušenja Starog mosta u Mostaru

Povodom jednog od najtežeg urbicida 20. vijeka – 24. godiišnjice od rušenja Starog mosta u Mostaru 9. novembra se navršava 24. godina od kada je srušen Stari most u Mostaru, remek-djelo osmanske arhitekture na Balkanu i jedan od najvrednijih kulturno-historijskih spomenika u svijetu. Stari most djelo je turskog neimara Hajrudina, a sagrađen je u vremenu između 1557. i 1566. godine. ... Read More »