Thursday , 18 October 2018
Blic Vijesti
Home » 2017 » December

Monthly Archives: December 2017

Politicari jedno rade drugo govore

Oslobodjenje :Vildana Selimbegovic Šta Vi mislite – koliko je Rusija spremna daleko ići na Balkanu da bi demonstrirala svoju drugačiju politiku od SAD-a: pitam Vas to s obzirom na to da znamo šta se desilo u Crnoj Gori, ali i Makedoniji? – Očigledno, kad je riječ o ruskoj politici, morat ćete mog ruskog kolegu za to pitati. Ali kad je ... Read More »

Promjene u austrijskoj politici

AllJazeera: Muhamed Jusic Foto:AllJazeera Činjenica da je riječ ‘islam’ u programu Vlade najmanje 21 put povezana s terorizmom zabrinjava predstavnike muslimana. Koalicijsku vladu čine stranka desnog centra Austrijska narodna partija (ÖVP) i ekstremno desna Slobodarska stranka (FPÖ)EPA Muslimani u Austriji strahuju da bi izraz “politički islam”, koji dominira u programu nove austrijske vlade, mogao biti maska za korake kojima bi ... Read More »

Geoffrey Nice: Zapad se pobrinuo da se Srbiji ne sudi za genocid

Izvor :AllJazeera Od trenutka kad je Zapad naredio Holbrookeu da žrtvuje teritoriju i stanovništvo Srebrenice, Žepe i Goražda povlačeći zračnu podršku Holanđanima, Srbija je uživala posebne povlastice Zapada… ‘Ono što se moralo učiniti jest da se sredstva, istražitelji, pravnici, advokati posvete tome da nađu maksimalnu količinu dokaza’, rekao je NiceAnadolija Britanski tužilac Geoffrey Nice kritikuje politiku Haškog suda koja je ... Read More »

Trumpova poreska reforma

  Poreski sistem ima veliki uticaj na profitabilnost kompanija, stanje finansijskih tržišta i imovinsko stanje građana. Reformom poreskog sistema, najvećom u zadnjih 30 godina, Predsjednik Trump je ostvario prvu veliku pobjedu u prvoj godini mandata. Za neke je to najveća novčana dogradnja u historiji SAD.  Reformom se drastično smanjuju porezi koje plaćaju velike i male korporacije, što treba dati potsticaj ... Read More »

   Ko ne umre – preživjeće  

Piše : Jusuf Trbić                  Eto nama još jedne nove, neraspakovane godine, samo što nije stigla. Da bogdo neće. Nekad smo dočekivali nove godine sa bezbroj lijepih želja, očekujući da nam sve bude bolje nego što je dotle bilo. Sad gledamo u maglovitu, močvarnu budućnost, i strepimo : šta li nas još čeka i kako ćemo preživjeti? Jednom ... Read More »

Cvjetna haljina krvlju obojena

Nedzad Omazic, ‘Sandro’  Cvjetna haljina krvlju obojena Pise Selena Seferovic   Nedzad Omazic , knjizevnik i prevodilac iz Tuzle napisao je svoju novu knjigu ‘Sandro’ i posvetio  mladosti Tuzle ubijene od strane srbocetnickog agresora koji je ispalio granate sa Ozrena, 25 maja 1995 godine na Kapiju, korzo puno mladih ljudi zeljnih druzenja i prijateljstva u vrtlogu bosanskog rata 1992-95. Autor ... Read More »

Dvolicnost Vucica -nista novo

21. 12. 2017. Izjava IGK povodom postuhumne dodjele odlikovanja ruskom diplomati Vitaliju Čurkinu zbog uloženog veta na Rezoluciju Vijeća sigurnosti UN-a o osudi genocida u Srebrenicu Tražimo od Majki Srebrenice da javno povuku Cvijet Srebrenice od Aleksandra Vučića, negatora genocida u Srebrenici Aleksandar Vučić je sahranio Konvenciju o sprečavanju i kažnjavanju zločina genocida, sahranio istinu i pravdu, udaljio stabilnost, pomirenje ... Read More »

   Taoci  politike

Piše : Jusuf Trbić           Svakoj lošoj vlasti potrebniji su neprijatelji od hljeba. Neprijatelji su opravdanje za sve, oni su čuvari našeg opstanka i garanti naše sigurnosti, na njima je krivica za sve što nam se desilo, od praistorije do danas, ni jedan prijatelj nije nam dobar i vjeran kao neprijatelj. Ovih dana je i srbijanski ministar vojni, onaj ... Read More »

Ratna 1991. godina u dolini rijeke Une

Ratna 1991. godina u dolini rijeke Une   Rat u BiH, kako se zvanično navodi, nije počeo 1.4.1992. već u ljeto 1991.g. Nisu ga vodili entiteti BiH protiv R BiH, već Srbija i Hrvatska u saradnji sa paravojnim formacijama.  Nije to bio građanski rat, već  odbrana od agresije. U mom gradu Bosanskoj Dubici u ljeto 1991. počeo je progon Bošnjaka, ... Read More »

Ovako heroji ne umiru

    Milošević, Mladić, Karadžić, Praljak… nisu heroji već zločinci!     Do sada su nas u životu učili, a onda smo mi učili svoju djecu, da uče i oni svoju, da se heroji ne rađaju, već nastaju i stasaju  sa nama i u nama, u teškim životnim bitkama, postaju i ostaju uzor sa kojim se ponosi narod, nacija i ... Read More »