Friday , 19 April 2019
Blic Vijesti
Home » 2018 » March

Monthly Archives: March 2018

Ratku Mladiću suditi za genocid u jos pet opcina

Saopćenje IGK povodom najave Tužilaštva međunarodnog krivičnog suda u Hagu da Ratko Mladić bude osuđen i za genocid nad Bošnjacima i Hrvatima u 5 općina BiH Institut za istraživanje genocida Kanada {IGK] pozdravlja najavu Tužilaštva međunarodnog krivičnog suda u Hagu da Ratko Mladić bude osuđen i za genocid nad Bošnjacima i Hrvatima u Foči, Kotor Varoši, Prijedoru, Sanskom Mostu i ... Read More »

Balkanski cirkus

Piše : Jusuf Trbić Što ima kod nas na Balkanu – to nema nigdje. U moru mraka, siromaštva, svađa, mržnje, propadanja svake vrste, u opštoj bijedi politike i beznadežne sudbine građana, u tom buretu baruta s okvašenim fitiljem pojavi se uvijek i poneki veseli momenat, neka pojava za Ginisa ili neku knjigu čuda, oglasi se već čuveni balkanski cirkus pred ... Read More »

Učinimo sebe i svijet oko sebe boljim

Svjedoci smo kontinuiranog skrnavljenja, obrušavanja i rušenja individualnih i društvenih  moralnih vrijednosti ne samo u BiH, Evropi već i u svijetu. Društvene institucije čine vrlo malo ili ne čine skoro ništa da se moral ozdravi i moralne vrijednosti podignu, a nema ni naznaka da će se u tome nešto uskoro promijeniti. U takvoj situaciji ostaje na svakom od nas da ... Read More »

Da si normal do sada bi poludio u BiH

Piše: Edina LATIF  Index.ba Leteći cirkus Montyja ili dobro došli u Bosnu i Hercegovinu. Samo što nažalost, u našem slučaju nije niti serija niti film niti pozorišna predstava, već svakodnevnica, naš život. Sve, ali baš sve u ovoj državi, ovdašnji su političari uspjeli dovesti do apsurda. Nepregledne kolone ljudi napuštaju svoje domove zauvijek, i priča o se o tome uveliko, što na ... Read More »

Ida Sefer Predsjednik BAGI i jedan od organizatora BIH Conference

Temeljna misija BAGI -a je edukacija o holokaustu, genocidu i drugim formama zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava i promoviranje istine bazirane na dosada prikupljenim podatcima i radovima o tome šta se desilo u BIH…..Značajan projekt koji je u toku je priprema dječje knjige koja će biti zbirka priča napisanih o vlastitim iskustvima proživljenim u razdoblju od 1992-95 iz perspektive ... Read More »

Dubički mirovni pokret

  Ubrzano pogoršanje opšteg stanja u SFRJ  90-tih godina prošlog vijeka uticalo je na mnoge građane Jugoslavije, koji su iznad svega voljeli svoju zemlju i svoj narod, i nisu pitali nikad ko je koje vjere, da učine više na stišavanju ratnih tenzija i očuvanju mira. Jedna od tih, koja se među prvima stavila u odbranu mira, bila je Dubičanka Vasvija ... Read More »

 Dodik vodi u rat

Piše : Jusuf Trbić   Eto nama opet vukova preko Drine. Noćnih. Nismo se još oporavili od svega što su nam napravili dnevni vukovi, od onoga s drvenom nogom, do Vuka bradatog Draškovića, a za vratom nam sjedi njihov potomak, vučić takoreći, mlad je i ko zna kad ćemo se njega kutarisati. Sad nam, eto dolaze i ti bajkeri, Putinovi ... Read More »

  Šminkanje genocida

Piše : Jusuf  Trbić     Milorad Dodik je primio najveće priznanje opštine Srebrenica – Plaketu sa zlatnim grbom. Kako se čini, time je konačno spuštena zavjesa na jedini genocid u Evropi nakon Drugog svjetskog rata, dokazan i potvrđen na sudu UN-a u Hagu. Ako je takvo priznanje zaslužio čovjek koji ne prestaje negirati taj genocid, čovjek koji slavi najveće ... Read More »

Neka vam je sa srecom

Da li ste svjesni koliko je opasno ono što je SNSD na čelu sa Mićom Kraljevićem uradio u Vlasenici? Smatrate li da je uredu izmišljati prljavštine i ljudima stavljati mete na leđa?  Aleksandra Pandurević, predsjedavajuća Kluba poslanika SDS-a u Predstvaničkom domu parlamenta BiH, uputila je pismo Miloradu Dodiku 25.12.2017. godine koje prenosimo u cjelosti: Gospodine predsjedniče,   prije svega želim ... Read More »

  Trovanje jezikom

Piše : Jusuf Trbić                                          Postalo je već zamorno slušati  nebuloze srpskih političara o bosanskom jeziku i odgovarati na njih. Ali, jezički aparthejd koji provodi Dodikova vlast ima teške posljedice, jer, kako kaže lingvistica Snježana Kordić, “ … stvara međunacionalnu netrpeljivost, a s ... Read More »