Saturday , 16 February 2019
Blic Vijesti
Home » 2018 » November

Monthly Archives: November 2018

Ustajanjem i velikim aplauzom članovi Kanadskog parlamenta podržali državu Bosnu i Hercegovinu i njen Dan državnosti

Saopćenje Instituta za istraživanje genocida Kanada – Ustajanjem i velikim aplauzom članovi Kanadskog parlamenta podržali državu Bosnu i Hercegovinu i njen Dan državnosti U atačmentu je video govor člana Kanadskog parlamenta gospodina Bob Bratina U ponedeljak 27. 11. 2018. na redovnoj sjednici Kanadskog parlamenta u Otavi, gospodin Bob Bratina, član Kanadskog parlamenta iz grada Hamiltona i veliki prijatelj države Bosne ... Read More »

Bosanski cirkus

Piše : Jusuf Trbić Novi cirkus je otvoren, predstave se održavaju svaki dan. Od sada to neće biti samo pojedinačne predstave za svako etno-konfesionalno stado posebno, ili između njih, već za sve, s državnog nivoa. Tako čitava država postaje cirkus, voditelj predstave se odaziva na ime Mile Dodik, a tužni klovnovi nisu na platou, već u publici. I liju suze,  ... Read More »

Hamilton dostojanstveno obilježava Dan državnosti BiH

    Hamilton je jedinstven grad u svijetu koji obilježava najznačajnije datume bosanskohercegovačke kulture sjećanja kao što su 11. juli, sjećanje na žrtve genocida u Srebrenici i 31. maj, Svjetski dan bijelih traka. Osim toga Hamilton obilježava i najvažnije bosanskohercegovačke državne praznike 1. mart Dan nezavisnosti i 25. novembar Dan državnosti.  I ove godine odlukom gradonačelnika Hamiltona Freda Eisenbergera na ... Read More »

Bh. građani u Norveškoj obilježili Dan državnosti BiH

Foto FENA SARAJEVO, 25. novembra (FENA) – Udruženja građana Bosne i Hercegovine BiH Østfold organiziralo je u norveškom gradu Sapsbourgu obilježavanje Dana državnosti Bosne i Hercegovine. U programu obilježavanja učestvovao je i ambasador BiH u Norveškoj Nedim Makarević koji se u svom obraćanju osvrnuo na izazove i uspjehe koje je BiH postigla u posljednjih 26 godina. Ukazao je također na potrebu što većeg ... Read More »

Remember November 1943 and ZAVNOBIH

Sretan ti rodjendan draga moja domovino November 25, 2018 – Washington, D.C. –  On this day in 1943, over two hundred delegates from all across Bosnia and Herzegovina (BiH) came together in a town called Mrkonjic Grad and formed the Anti-Fascist Council for the National Liberation of Bosnia and Herzegovina (ZAVNOBiH), restoring the statehood of BiH, and declaring it a country ... Read More »

Konvoj u 21 vijek

  Ovo je priča napisana 2003. godine o konvoju s kojim je u bijeli svijet  paklenog dana 3.marta 1993. krenulo 1.200  prognanih Dubičana, Bošnjaka i Hrvata, s kojeg se  najveći broj nikada nije i neće vratiti. Konvoj je nakon 20 sati stigao u hrvatski grad Novsku, a njegovi  učesnici s nadom za utjehu i spas nastavili put prema Zagrebu.  Moj ... Read More »

Dan državnosti BiH je podsjetnik na prošlost i putokaz za budućnost

Kulturno umjetničko društvo “Bosna od Behara” je obilježilo najvažniji datum u bosanskohercegovačkoj historiji – Dan državnosti, dan kada je BiH definisana kao jedinstvena i nedjeljiva država u kojoj će svi narodi i građani imati ista prava. Odlukama prvog zasjedanja Zemaljskog antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja Bosne i Hercegovine (ZAVNOBiH), uz prisustvo 247 delegata iz svih dijelova zemlje, usvojena je rezolucija kojom ... Read More »

Značajan korak u procesu izgradnje spomen obilježja za žrtve genocida u Prijedoru u Čikagu

U procesu izgradnje spomenika civilnim žrtvama genocida u Prijedoru delegacija Udruženja Prijedorčana iz Čikaga “Prijatelji Prijedora” i Instituta za istraživanje genocida Kanada je održala sastanak u gradskoj upravi Čikaga. Ispred gradske vlasti iz Čikaga prisustvovali su: Patrick O’Connor, Margaret Lurino, Brian Rabin ,Lidia Ross, Nathan Mason. Ispred Udruženja Prijedročana “Prijatelji Prijedora” iz Čikaga i Instituta za istraživanje genocida Kanada prisutni ... Read More »

Podijeli, pa spajaj

Piše : Jusuf Trbić                                                        Čitam na portalima : u Sarajevu se, na sesiji Kruga 99, ukazao penzionisani političar Haris Silajdžić, da nas utješi. Bosna i njeni građani će pobijediti, rekao je on “ jer smo na pravoj strani ... Read More »

Šta za BiH znači okretanje od prošlosti

Prvi i osnovni zahtjev pripadnika rukovodnih struktura druga dva konstitutivna naroda BiH, Srba i Hrvata,  kada se govori o prošlosti, sadašnjosti i budućnosti BiH, sa institucijama i pojedincima rukovodnih struktura Bošnjaka je – okrenite se od prošlosti i usmjerite ka budućnosti, što direktno i indirektno znači zaboravite ubijene, prognane, porobljene…opljačkano, uništeno, razoreno … u agresiji  Srbije i Hrvatske i počinjenom ... Read More »