Wednesday , 17 July 2019
Blic Vijesti
Home » 2019

Yearly Archives: 2019

Bosanski biseri u dijaspori: Nermin Ramić, ime za respekt i uvažavanje

Pise :Ferhat Korajac PROJECIRANA SKLADNOST ŽIVOTA: FAMILIJA, FIRMA, FUDBAL... Ima diplomu stečenu na Nacionalnom američkom Univerzitetu Rapid City u Južnoj Dakoti, ima familiju; suprugu, doktorku medicine i troje djece, ima marketinšku firmu za projektiranje, ima uspješnu igračku i fudbalsku karijeru, a tek mu je 43 godine DÜSSELDORF – Nermin Ramić, rođen je u Lüdenscheid-u (Njemačka) 09. decembra 1976. godine, a ... Read More »

Proglasite 20. juli Danom žalosti za nevino ubijene žrtve genocida u Prijedoru 

Proglasite 20. juli Danom žalosti za nevino ubijene žrtve genocida u Prijedoru Kao sastavni dio kulture sjećanja, Institut za istraživanje genocida Kanada kontinuirano svake godine će tražiti od gradonačelnika Prijedora proglašenje 20. jula Danom žalosti. Otvoreno pismo gradonačelniku Prijedora Milenku Đakoviću Gradonačelniku Đakoviću, Tražimo od vas da konačno pokaže minimum ljudskosti i morala i proglasite 20. juli Danom žalosti na ... Read More »

Kuda idu Bošnjaci (1)

  Ojavljujemo br 1  serial od sedam   koliko ih ima  ostali serijali ce biti objavljeni svakog  sedam dana Piše : Jusuf Trbić   KUDA IDU BOŠNJACI       Nedavna polemika akademika Esada Durakovića i bivšeg reisa Mustafe Cerića povrdila je još jednom gorku istinu : Bošnjaci su na putu da unište sami sebe. Nesnalaženje političkih i vjerskih elita u sadašnjim složenim političkim ... Read More »

Ni danas ne pokazuju ni kajanje ni stid

NI KAJANJA NI STIDA NA 24. GODIŠNJICU SREBRENIČKOG GENOCIDA   Jula 2019. obilježavamo 24 godine Srebreničkog genocida, a izvršioci i sponzori ne pokazuju ni trunke kajanja ni stida.   Ni danas ne pokazuju ni kajanja ni stida za 8372 žrtve Srebreničkog genocida.   A od Prijedora 92. do Srebrenice  i danas vode jednosmjerne slijepe ulice.   I onda i danas, ... Read More »

Saopćenje Instituta za istraživanje genocida Kanada {IGK}

Kanada na poseban, veličanstven i dostojanstven način ispoljava senzibilitet i pijetet prema žrtvama genocida u Srebrenici Povodom 24. godišnjice od genocida u Srebrenici gradonačelnici kanadskih gradova: Toronto, Hamilton, Windsor i Saskatoon su proklamacijama proglasili 11. juli Danom sjećanja na genocid u Srebrenici.    Ovim proklamacijama pokazuje se ljudsko dostojantvo i solidarnost sa žrtvama genocida u Srebrenici i BiH. Proklamacije su ... Read More »

Jedan po jedan padaju Bosansko-Hercegovački privredni giganti

Jedan po jedan padaju Bosansko-Hercegovački privredni giganti. Da li je došao red i na Mostarski Aluminij, pitaju se mnogi zabrinuti građani Bosne i Hercegovine? Takav ishod ne bi iznenadio skoro nikog u BiH, jer su pljačkaška privatizacija, kriminal i korupcija, kojoj je s naporom dugo odoljevao ovaj privredni div, već uzeli crni danak od ove države, veći nego kuga u ... Read More »

Bosanska nacija-država

Senadin Lavić   U traganju za demokratskom nacijom  (Treći dio)   Balkansko “nerazumijevanje” evropske epohe nacionalizma. Francuska sociologinja Dominique Schnapper jasno insistira na razlikovanju etničkog ili narodnog od nacije i nacionalnog (Community of Citizens: On the Modern Idea of a Nation (na franc. jeziku Pariz, 1994, a na engl. New Brunswick, N. J.: Transaction Publishers, 1998). Ona kritički strukturira svoju ... Read More »

Novska legenda

Na današnji dan godine 1969. rođena je bosanskohercegovačka heroina Emira Bašić, dobitnica najvišeg ratnog priznanja „Zlatni ljiljan“ EMIRA BAŠIĆ – samo dvije riječi u kojima su satkane mladost, hrabrost, ljubav, ljepota, upornost, osmjeh, nepokolebljivost, patriotizam, iskrenost, slobodarski dug, vjera u bolju budućnost… Rođena je kao drugo dijete majke Hatidže i oca Mehmeda 03. jula 1969. godine u Bosanskom Novom. Stasala na obalama Une i Sane, ... Read More »

Otvoreno pismo ministru vanjskih poslova Republike Srbije Ivici Dačiću

Otvoreno pismo ministru vanjskih poslova Republike Srbije Ivici Dačiću povodom negiranja postojanje logora u Prijedoru i zločina ubistava i mučenja koja su izvršena tokom počinjenog Udruženog zločinačkog poduhvata i genocida nad bošnjačkim i hrvatskim stanovništvom općine Prijedor. Gospodine Dacic: Slike užasa u Prijedoru u kome je ljudski život ponižen kao rijetko kad u historiji civilizacije vječno su ostale u mome pamćenju, ... Read More »

Zrtve opominju ne smije se zaboraviti

U ZASEOKU ALIĆI-EKIĆI POUBIJANI SVI MUŠKARCI BOSANSKI NOVI – Pokolj, koji se zbio 22. juna 1992. godine, u selu Maslovare, zaseocima Ekići-Alići, općina Bosanski Novi, zasigurno je najveći ratni zločin u historiji Doline Japre. Tog dana, tačnije u akšamske sate, vraćajući se sa sahrane stradaloga im ratnika u borbi s Armijom BiH, grupa krvnika krenula je u krvavi, osvetnički pohod, ... Read More »