Monday , 19 August 2019
Blic Vijesti
Home » 2019 » January

Monthly Archives: January 2019

Politička trgovina

Pipe : Jusuf Trbić “Nacionalizam je, pre svega,  paranoja. Kolektivna i pojedinačna paranoja. Kao kolektivna paranoja, ona je posledica zavisti i straha, a iznad svega posledica gubljenja individualne svesti”, pisao je nekad  Danilo Kiš. Kako pogodi još tad, nije mi jasno! Pogledajte danas nesretnu državu Bosnu, koju danas cijepa, rastura, pljačka i siluje ko god hoće, a mi, kojima je ... Read More »

Promocija knjige Džemala Sokolovića u Oslu

Knjiga se bavi poimanjem nesavršenstva, iskušenjima i dilemama demokratije, a potaknuta je i političkom situacijom u BiH te iskušenjima koja je pred BiH postavila demokratija Piše: Fena.ba 27. January 2019. Bosanskohercegovački sociolog i politolog Džemal Sokolović predstavio je u subotu novu knjigu “Aporija demokratije” u prostorijama Ambasade Bosne i Hercegovine u Oslu uz prisustvo mnogobrojnih zvanica. Knjiga se bavi poimanjem ... Read More »

Nacija je politička zajednica građana

Senadin Lavić P r i l o z i    p o l i t i č k o m    b o s a n s t v u Političko biće, nacija-država, bosanstvo Evropski racionalizam kraja 18. i prve polovine 19. stoljeća prekinuo je predstavu da je država organizacija koja dolazi od Boga. Država je sekularna i u njoj žive građani! ... Read More »

Bauštela

  I kad je svo nebo prekriveno crnim oblacima, uvijek postoji komad vedrine kroz koje dopiru zrake sunca ili ga umiva srebrena mjesečina Svima nama događaju se u životu ugodne i neugodne stvari, a nekad je to spoj ugodnog i neugodnog. I moj život je po sličnom modelu komponovan. U devetoj godini, kada sam samo s majkom ostao bez oca, ... Read More »

Kanadski parlamentarac Bob Bratina: U BiH postoje velika bogatstva

 26.01.2019  Edina Latif  Sarajevo    SARAJEVO (AA) – Bob Bratina, kanadski je parlamentarac iz grada Hamiltona, gdje živi veliki broj građana porijeklom iz Bosne i Hercegovine. Nikada nije skrivao simpatije prema BiH, a ovdašnjoj je javnosti poznat po govoru u u tamošnjem Parlamentu, koji je održao prošle godine, povodom 25. novembra Dana državnosti BiH. Bratina je govor završio riječima: „Živjela Bosna i Hercegovina“. ... Read More »

    Džaba Bogu plakati

Piše : Jusuf Trbić     Mnogi koji analiziraju stanje u Bosni na kraju dođu do jednog zaključka : njima, to jest nama,  samo Bog može pomoći. Što je tačno. S jedne strane – jer sami ništa ne činimo da nam bude bolje, a s druge – toliko je religija ovladala čitavim društvom, da van njenog dometa, praktično, nije ostalo ... Read More »

Kanadski odgovor negatorima genocida u Srebrenici – Vučiću i Putinu   

Udružena antibosanska koalicija u sastavu Vladimir Putin i Aleksandar Vučić je još jednom brutalno sahranila Konvenciju o sprečavanju i kažnjavanju zločina genocida, UN Konvenciju o zaštiti ljudskih prava i sloboda, pravosnažne presude međunarodnih sudova, međunarodno pravo, pravdu i istinu. Izjava Vučića kako je Srbija zahvalna Rusiji zbog veta u Vijeću sigurnosti UN na Rezoluciju o genocidu u Srebrenici je još ... Read More »

Kanadski parlamentarac se zahvalio Željku Komšiću i Reisu-l-ulemi Husein Kavazoviću

Institut za istraživanje genocida Kanada (IGK) dobio je pisma zahvalnosti od strane Bob Bratina, člana Parlamenta Kanade, inače velikog prijatelja države BiH. Kanadski parlamentarac uputio je pisma Reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini dr. Husein ef. Kavazoviću i člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željku Komšiću. Pisma zahvale su uslijedila pošto su navedeni lideri iz Bosne i Hercegovine zahvalili se ... Read More »

Reakcija na Deklaraciju Sabora Hrvatske o položaju Hrvata u BiH

Hrvatska vodi agresorsku i neprijateljsku politiku prema državi BiH. Saborska Deklaracije o položaju Hrvata u BiH koja poziva na izmjene Ustava BiH i izbornog zakona  je potvrda ove teze. Podsjećam da je Haški tribunal u novembru prošle godine osudio je Jadranka Prlića i druge na ukupno 111 godina zatvora zbog Udruženog zločinačkog poduhvata koji je smišljen i vođen od strane ... Read More »

Makarevic:Između integracije i asimilacije

Ambasador Bosne i Hercegovine u Norveškoj Nedim Makarević je za Akos.ba govorio o integraciji bosanskohercegovačkih iseljenika u Norveškoj, ali i o odnosu prema matici Bosni i Hercegovini. Naglasio je pozitivnu ulogu bosanskohercegovačke dijaspore na norveško društvo, kao primjer uspješe integracije pri čemu posebnu ulogu igra visoka naobrazba bosanskohercegovačkih građana u Norveškoj. Između integracije i asimilacije Intergacija je vezivanje pojedinca ili ... Read More »