Wednesday , 30 September 2020
Blic Vijesti
Home » 2020 » February

Monthly Archives: February 2020

Dan nezavisnosti

Piše : Jusuf Trbić Da li su u pravu oni koji tvrde da sadašnje stanje u BiH podsjeća na 1992. godinu? Kako se uzme. Mnogo toga više nije isto, ali neke sličnosti se nameću. Recimo, na vlasti u Srbiji je ista garnitura koja je vladala i prije tri decenije i koja je povela ratove za stvaranje države za sve Srbe. ... Read More »

Ah, moj Đogo…

Piše : Jusuf Trbić                                                                 Stara, dobra vremena odavno su već prošla na ovom dijelu Balkana, i čini se da se neće nikad više vratiti. Srušen je čitav jedan svijet, sa svojim pravilima, moralom, kulturom, shvatanjima, a novi nije izgrađen, pa čitav život kao da visi u vazduhu i ne zna se hoće li se srušiti i razbiti u ... Read More »

Mostarci Boba i Omer Mesihovic

Mostarci Boba i Omer Mesihovic bili su među prvim našim porodicama koje su se obrala na obalama Pacifika.Svim “izbjeglicama”iz domovine poslali su pisma u kojima su opisali sve užase kroz koje su prošli u Mostaru.Izgladalo je kao da su bili u lll svjetskom ratu.Nas prvi odlazak kod njih u Košta Meču bio je nezaboravan.Proveli smo zajedno desetak dana i njihovoj ... Read More »

Albert i margarita

Malo švrače   Jednoga dana, po povratku iz škole, primjetim na trotoaru pored svoje kuće malo crno švrače kako se koprca u pokušaju da se podigne i uzleti, ali napravi samo nekoliko koraka i padne. Potrčao sam za njim i pokušavao da ga uhvatim, ali mi je svaki put izmicao. Nakon nekoliko pokušaja uspio sam ga uhvatiti. Široko je otvarao ... Read More »

Krv na asfaltu

Piše : Jusuf Trbić         Skoro će pune tri decenije od krvavih aprilskih dana 1992. godine  u Bijeljini, kad su pobijene desetine civila, a još niko nije odgovarao za zločine. Uz pravosuđe kakvo ima BiH – teško se može očekivati makar minimum pravde. Ostaje nam samo da se sjećamo i zapisujemo ono što znamo, da buduće generacije, koga to bude ... Read More »

Hifzi-beg Đumišić

      Piše : Jusuf Trbić                                                           Dok sam pisao tekst o Hifzi-begu Đumišiću za moj roman “Legenda o Bijeloj džamiji”, našao sam na više mjesta sasvim utemeljene tvrdnje da je preko sjećanja na ovog velikog bošnjačkog junaka namjerno bačen veo zaborava nakon stvaranja Kraljevine SHS, pod upravom srpske dinastije, a to se, dakako, nastavilo i kasnije, ... Read More »

 Kraljica sevdaha

Piše : Jusuf Trbić     Sjećam se, kad je 27. jula 1982. godine umrla Sofka Nikolić, napisao sam u Semberskim novinama tekst kojim sam se, u ime Bijeljinaca, oprostio od nekadašnje velike svjetske muzičke zvijezde. Poznavao sam Sofku i poštovao je. Tekst je sutradan prenijela Politika ekspres, u to vrijeme najtiražniji list u Jugoslaviji, uz napomenu da je to ... Read More »