Tuesday , 26 January 2021
Blic Vijesti
Home » 2020 » December

Monthly Archives: December 2020

Mrak u glavi (3)

Piše : Jusuf Trbić   Mnogi su pisali i govorili o gluposti, od drevnog Hesioda do Immanuela Kanta, od Voltaira do Sartra, od Sofokla do Nietzschea. Seneka je tvrdio da se glupost uvijek ponavlja, a Moliere da je učeni glupan gluplji od glupana neznalice. Einstein i Pascal su smatrali da glupost nema granica, a Descartes da ništa na svijetu nije ... Read More »

“Živimo kao životinje. Pomozite, umrijećemo !”

MIGRANTSKA KRIZA NA SRAMOTU I DUŠU SVIMA RAT PROTIV MIGRANATA “Živimo kao životinje. Pomozite, umrijećemo !”- sa snježne hladne poljane iz kampa “Lipa” stižu očajničke poruke migranata, koje i dalje malo ko čuje. Jer krivi su …što su još živi.   Ovo što se u BiH radi sa migrantima i tražiocima azila nije pomoć hiljadama izbjeglica i migranata koji su ... Read More »

Mrak u glavi (2)

Piše: Jusuf Trbić   Glupost i ludilo su bezvremena svojstva čovjekova, uvijek ih je bilo i uvijek će ih biti, toga nije lišen niko, čak ni najumniji ljudi, ali onaj ko to shvati, izmiče iz ralja te proždrljive nemani i pomaže svijetu da bude bolji. Nikad nije izmišljena vakcina protiv gluposti koja entropijski razara predjele smisla, glupost ne poznaje granice, ... Read More »

Mrak u glavi (1)

Piše : Jusuf Trbić Mrak u glavi (1) U svojoj dugoj i često teškoj i krvavoj istoriji Bosna je preživjela razorne ratove i teške periode mira, sukobe, talase mržnje, nerazumijevanja i nesnalaženja, burna istorijska previranja i promjene na mapi geo-političke moći, preživjela je mutne i krvave vijekove, lude vladare i mahnite neprijatelje, preživjela je najteže udarce istorije i ušla u ... Read More »

Upalimo svijeće za Visoko sudsko i tužilačko vijeće

  Zamrzavanje predmeta ratnih zločina i kadrovska politika u korist i za račun separatizma Rs, po mjeri Milorada Dodika, bili su glavni posao Predsjednika VSTV Milana Tegeltije, a VSTV preuzelo ulogu Biroa rada za oblast pravosuđa. U aferi “Potkivanje – 1”, u kojoj Predsjednik VSTV u kafani trguje krivičnim istragama (slučaj Alešević) i nakon toga biva rehabilitovan uz podršku većine ... Read More »

Šta se sve radi, svi znaju i vide, a šute ko gnjide

KORUMPIRANO I TUĐE BH PRAVOSUĐE Obilježili smo još jednu godišnjicu ljudskih prava, a pravda u Bosni i Hercegovini crkava, ko steona krava. Nevin narod pati i strada, a nepravda i bezakonje caruje i vlada. Šta se sve radi, svi znaju i vide, a šute go gnjide. Od Amerike i Evrope pomoći nema, dok narod šuti i drijema. … a  ni ... Read More »

Ponavljanje istog

Piše : Jusuf Trbić Izbori su, uglavnom, prošli, s više promjena nego inače, ali nedovoljno da bi donijeli nešto novo. Od lokalnih izbora se nešto tako i ne očekuje, to je pospremanje u opštinama, ali je ipak mnogo buke izazvao izbor novih gradonačelnika u Bijeljini i Banjoj Luci, kao i u sarajevskim centralnim opštinama. Pitanje je, naravno, šta oni mogu ... Read More »

Korzo naše mladosti

Piše : Jusuf Trbić Život je samo tren, govorili su nekada stari ljudi. A mi im nismo vjerovali. Danas pogledamo kalendar, a nešto nas presiječe. Je li to moguće? Oni kojih do juče nije ni bilo, danas su zreli ljudi, sve se okrenulo naopako, a naš život sve više liči na sokak koji se sužava. Došlo je vrijeme da poznajemo ... Read More »