Friday , 28 February 2020
Blic Vijesti
Home » Alibasic Haris » I bilo je vrijeme-sta sad?
I bilo je vrijeme-sta sad?

I bilo je vrijeme-sta sad?

Dec 03, 2009


Autor: Mr. Haris Alibašić

U štampanom izdanju koje je izašao nekoliko dana prije izbora, ugledni časopis The Economist je objavio da Amerikanci treba da izaberu Obamu za “budućeg predsjednika slobodnog svijeta.” [1] Glas uredništva ovog uglednog časopisa bio je glas za BarackObamu, za povrat ugleda Amerike u svijetu, te jačanje američke ekonomije. Dalje se navodi da je Obama bolji kandidat za predsjednika sa više stila, inteligencije i discipline od protukandidata, sen. McCaina. Istražujući u periodu predizborne kampanje da se zaključiti da je i većina svijeta željelja vidjeti Obamu na mjestu budućeg predsjednika SAD.

Američki građani su pokazali da ih je većina razmišljala slično kao što je napisano u uvodniku The Economist prije izbora, izabravši nadmoćnom većinom Obamu za 44-tog predsjednika Amerike. Snaga Obamine poruka je privukla veliki broj novih glasača, dosta mladih ljudi, ali neočekivano i oni za koje se mislilo da neće glasati za njega zbog mogućih povećanih poreza ukoliko Obama osvoji izbore, pomažući mu da osvoji i države čiji su glasači na prošlim izborima ubjedljivo glasali za predsjednika Busha.

Radosti i veselje kod većine Amerikanaca su bila očigledna. Slavilo se u Los Angelesu, New Yorku, Atlanti… Na svečanosti u Chicagu prilikom pobjedničkog govora bilo je prisutno preko 100,000 vjernih Obaminih sljedbenika. Iz čitavog svijeta su stizale čestitke, od Kine, Rusije, preko Bliskog istoka, pa do Europe, Azije, Južne Amerike. Čak je i Kenya proglasila državni praznik u Obaminu čast. Iranski i Venecuelanski vrhovnici su, bez obzira na nadasve zategnute odnose između tih zemalja i SAD uputili svoje čestitke Obami na izboru. Svugdje se osjećala nekakva pozitivnija atmosfera, kao da je na trenutak čitav svijet zaboravio na ogromne probleme, ratove, glad, cijene goriva i finacijsku krizu.

Međutim u svom govoru nakon pobjede, Obama je pokušao da skrene pažnju američkim građanima i čitavom svijetu da se Amerika i globalna zajednica nalaze na velikom ispitu i da se svijet suočava sa dosta neriješenih gorućih problema. Bez obzira što je Obama miljenik većine svijeta i trenutno velikog broja Amerikanaca, pred njim su veliki izazovi u sljedećih nekoliko godina. Neuposleni građani brzo zaboravljaju svoje vođe koje slijede ukoliko nemaju čime hraniti porodicu. Pred novim predsjednikom će između ostalog biti i nekoliko ogromnih izazova koje će naslijediti od predsjednika Busha.

Bush – Obama

Ekonomska situacija u SAD je nadasve kritična. Novi izvještaj o neuposlenosti pokazuje najveći broj nezaposlenih u posljednjih 14 godina. Tri velike auto kompanije iz Detroita se sučeljavaju sa opadajućim prodajama, velikim gubicima, otpuštanjem radnika te nedostatkom novca za operacije. Financijska kriza je još uvijek duboka i osjeća se u čitavom svijetu. Obama je već počeo sastavljati i raditi sa timom ekonomskih savjetnika na ekonomskoj stabilizaciji i konkretnim planovima prije i nakon zvaničnog preuzimanja funkcije predsjednika 20. januara iduće godine.
Na vojno siguronosnom planu. ratovi u Iraku i Afganistanu će nastaviti da dominiraju vojno strateška pitanja u SAD. Naravno tu je i neizbježno pitanje Irana, Sirije, te dugoročni rješenje palestinsko-izraelskog problema. Rusija će nastaviti da igra veoma važnu ulogu u testiranju granica svoje moći na svjetskom političkom frontu. To će vjerojatno biti veliki test za Obamu kao što je već ruski predsjednik Medvedev najavio u svome obraćanju ruskoj naciji.

Pitanje globalnog zagrijavanja će sigurno imati značajnu ulogu na listi svjetskih problema. U tom dijelu leži i dio mogućih rješenja ekonomske situacije u SAD. Veliki broj kompanija se reorganizira kako bi počeli proizvodnju u oblasti obnovljive energije, bilo da je riječ o vjetrenjačama, solarnim panelima, geotermalnoj energiji. Obnovljiva energija igra sve veću ulogu u ukupnoj proizvodnji električne struje. Amerika kasni za pojedinim dijelovima Europe u tom sektoru, ali je sve veća zainteresiranost firmi za ovaj sektor u SAD, koji može dovesti do stvaranja novih radnih mjesta.

Share Button