Wednesday , 3 June 2020
Blic Vijesti
Home » Mensur Seferovic » Marko Vesovic: ‘Smrt je majstor iz Srbije’
Marko Vesovic: ‘Smrt je majstor iz Srbije’

Marko Vesovic: ‘Smrt je majstor iz Srbije’

Citajuci knjige

Pise  Mensur Seferovic

Marko Vesovic: ‘Smrt je majstor iz Srbije’

‘Rekoh, i spasih dusu svoju’

 

Te ljetnje sarajevske noci setam  Titovom ulicom, susrecem se i pricam sa knjizevnikom Markom Vesovicem. Kazem mu da sam sklopio ugovor sa agilnim bosanskim izdavacem, a on doceka: ‘Jesi li platio stampanje knjige?’

Saslusa moju pricu i rece: ‘Bas lijepo, Bravo!’

Njegova knjiga ‘Smrt je majstor iz Srbije, objavljena je ratne 1994, sa oko stotinu briljantnih zapisa, i motom , rijecim Emila Zole ’…buduci da bi sutjeti bilo isto  biti saucesnikom’, i pored polemickih  zaoka oplemenjuje i osuda nepravde i obogacuje gradjane Sarajeva u opsjednutom gradu, kao sto to potvrdi i jedno evropsko kulturno vijece i podari mu nagradu za njegovo ukupno ljudsko pregnuce. ‘To je covjek i pisac koji spada u celjad koja zivi-srcem’.

Krenusmo  prema Domu milicije, iznad gradskog parka gdje smo nekad i zivjeli u Sarajevu, da slusamo pjesnike okupljene na Medjunarodnom susretu pisaca u organizciji francuskog kulturnog centra.

Tako sam zapisao u prvoj dokumentarnoj pripovijesti knjige ‘Zivot pise svoju pricu’, cija je promocija sa panelom o mojim knjigama  bila 25 oktobra 2014 u Bosanskoj biblioteci u Cikagu.

Sada su u mojim rukama dva izdanja Vesoviceve knjige ( 1994, i 2000), koju zelim da citaocima predocim , njegovo knjizevno djelo

Ali kako predstaviti njegovih 99  proznih varnica  uzarenog tkiva?

 

Za ovu priliku, evo kako Vesovic pise svoje besjede trajne vrijednosti, svoje poruke sa strane 255.

 

Islamski fanatici?

Jest, primjetio sam., Muslimani su vama Srbima ili fanatici ili kukavice. Znaci, o junastvu, obicnom ljudskom junastvu, kod njih nema ni pomena. Junastvo je, svekoliko,  rezervisano iskljucivo za Srbe?

Junaci su, isljucivo, narod koji je na grbaci nosio Turcina punih pet vjekova?

Kako vas nije sram?

Kako se ne stidite da fundamentalizam pominjete vi koji klecite, u stavu obozavanja, pred pravoslavnim ajatolahom sa Dedinja?

Ljutite se sto vicem protiv njegovih svirepstvovanja po Bosni, kao da ga, time, boga ti, prekidam u molitvi?

Svaki moj novinski clanak, jelde, pokvari mu avdes?

A Mali Nikolica je vazda volio reci, pa je negdje i zapisao, da je u temelj svake kulture polozena religiozna vizija. Stoga je danas zasukao rukave da razvali najmanje ostamsto komada dzamija. Da preore bagerom sva muslimanska groblja. Pa spalio u Sarajevu Biblioteku sa  arapskim rukopisima…. pa… Ucinio je sve da spepeli tu religioznu viziju kojom se hrani muslimnska  duhovnost! A onda stao da sa Trebevica mekece o islamskom funadamentalizmu! Zar danas, pod kolom nebeskim, ima fundamantalizma crnjeg od  srpskoga?

 

I sve sto svojom  pisanijom hocu, prosto je, i  moze stati u staru izreku:’ Dixi, et animam meam salvavi- To jest, ‘Rekoh, i spasih  dusu svoju’

 

 

Share Button