Tuesday , 25 February 2020
Blic Vijesti
Home » Blic vijesti » Borka Rudić izrazila je svoju zabrinutost povodom pretresa koji pripadnici Ministarstva za unutrašnje poslove Republike Srpske obavljaju u prostorijama portalaKlix.ba
Borka Rudić izrazila je svoju zabrinutost povodom pretresa koji pripadnici Ministarstva za unutrašnje poslove Republike Srpske obavljaju u prostorijama portalaKlix.ba

Borka Rudić izrazila je svoju zabrinutost povodom pretresa koji pripadnici Ministarstva za unutrašnje poslove Republike Srpske obavljaju u prostorijama portalaKlix.ba

Izvor:Radiosarajevo.ba

Generalna sekretarka Udruženja BH novinari Borka Rudić izrazila je svoju zabrinutost povodom pretresa koji pripadnici Ministarstva za unutrašnje poslove Republike Srpske obavljaju u prostorijama portalaKlix.ba.

Portal Radiosarajevo.ba kontaktirao je gospođu Rudić koja je prijepodne provela ispred zatvorenih vrata redakcije u kojoj je obavljen pretres.

Kako nam je rekla, s urednikom i vlasnicima se ne može kontaktirati telefonom, na redakcijski telefon se niko ne javlja, pa pretpostavlja da tim osobama trenutno nije dozvoljeno da komuniciraju i s kim.

Podsjećamo, policijski službenici Sektora kriminalističke policije Ministarstava za unutrašnje poslove Kantona Sarajevo uz podršku pripadnika Službe za suzbijanje organiziranog kriminaliteta i korupcije Uprave kriminalističke policije MUP-a Republike Srpske od jutros, od 8:45 sati, pretresaju prostorije portala Klix.ba.

Pretres se obavlja prema nalogu Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo, zbog postojanje sumnje da je počinjeno krivično djelo neovlaštenog prisluškivanja i tonskog snimanja prema Krivičnom zakonu RS-a.

“Ključni je problem da se krivično djelo koje je, evidentno, napravljeno u Republici Srpskoj, pokušava svaliti na teret jednog medija. Novinari imaju pravo da zaštite tajnost izvora. Prema Deklaraciji Vijeća Evrope, medij ima pravo da objavi informaciju koja je od značaja za javnost, čak i ako ta ista informacija može uznemiriti javnost”, rekla je zaRadiosarajevo.ba Borka Rudić.

Povod slučaju je objavljivanje audio snimka u kojem premijerka RS-aŽeljka Cvijanović navodno dogovara kupovinu glasova na oktobarskim izborima. Iz kabineta Cvijanovićeve je saopćeno da je snimak montiran i podmetnut. Nakon ovoga urednik i vlasnik portalaKlix.ba bili su pozvani na informativni razgovor u MUP-u RS-a, na kojem, kako su kasnije objavili, im je traženo da odaju izvor koji ima je poslao audiosnimak, što oni nisu željeli odati.

“Medij ima pravo štititi svoje izvore, u tome ih štiti Krivični zakon FBiH, pa čak i Krivični zakon RS-a. Oni su u ovom slučaju postupili profesionalno”, kaže Rudić za portal Radiosarajevo.ba. 

Evo kako glasi član Krivičnog zakona RS-a na osnovu kojeg se obavlja pretres redakcije Klix.ba:

Za uvećanje kliknite na sliku

Radiosarajevo.ba

Share Button