Tuesday , 25 February 2020
Blic Vijesti
Home » Blic vijesti » Nova prilika za Bosnu i Hercegovinu
Nova prilika za Bosnu i Hercegovinu

Nova prilika za Bosnu i Hercegovinu

NOVA PRILIKA ZA BOSNU I HERCEGOVINU

Njemački ministar vanjskih poslova Frank-Walter Steinmeier i ministar vanjskih poslova Ujedinjenog Kraljevstva Philip Hammond pozvali su danas bh. političare da ne propuste priliku koja im se nudi. Bosna i Hercegovina nakon oktobarskih izbora ima priliku da napreduje, postane dinamičnija, prosperitetnija i stabilnija zemlja.
“Stavljamo svoje kapacitete i kapacitete EU da vas podržimo na ovom putu”, poručili su ministri vanjskih poslova Velike Britanije i Njemačke.
Nakon današnjih sastanaka oni se nadaju da će dobiti podršku bh. stranačkih lidera za pisani sporazum te da to traži EU. “Predsjedništvo BiH je izradilo jedan pismeni sporazum koji odgovara na inicijativu EU. Potpis svih političkih lidera i podrška Parlamenta BiH tom dokumentu dovodi do toga da će EU početi primjenjivati Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju”, kazao je Hammond.
“Ovo je tek prvi korak na dugom i teškom putu, ali ovaj prvi korak je vrlo značajan jer stvara poticaj za promjenu i šalje snažan signal EU da BiH želi da bude dio ovog kretanja zemalja Zapadnog Balkana ka EU”, poručili su ministri nakon sastanka sa 14 lidera političkih stranaka u BiH.

Info Agencije

Share Button