Monday , 18 November 2019
Blic Vijesti
Home » Blic vijesti » Hod unatrag Islamske Države
Hod unatrag Islamske Države

Hod unatrag Islamske Države

 

NA  STAZAMA   DŽEHENEMA

 

Gotovo niko u našem bijelom svijetu nije očekivao da se u Dvadeset prvom vijeku na političkoj  mapi savremenog svijeta pojavi naziv ISIS, odnosno  kroki Islamske Države Irak i Sirija. I to po receptu srednjevjekovnih postulata religije, politike, zakona i vlasti. Ali dogodilo se i to “nemoguće”, oko čega sada razbijaju glave šefovi država “ostalog svijeta”,  – Evrope, Sjedinjenih Država, Afrike i drugih zainteresovanih strana za tu neugodnu pojavu. Zajedno sa analizama zatečenih ekperata za religiju, državne tvorevine i ratne pohode, do kojih je već došlo.

 

      U labirintu izgubljenosti

       Našao sam se i sam u gustoj mreži bezizlaza, nerazumijevanja, izgubljenosti i nemoći, čak i nakon što sam  načelno prostudirao analitičke tekstove o ISIS – u. Uz ostale i jedan detaljniji pristup autora, general – majora vojske USA,  Michael K. Nagate, komadanta specijalnih operacija USA na Bliskom Istoku, čija analiza pojave i razvoja ISIS-a pruža čitaocu znatnu pomoć u površnom razumijevanju tih dogadjaja. Ali ni to nije mnogo razvedrilo oblačno nebo nejasnoća nad nedorečenosti Islamske Države na Bliskom  Istoku, čiji se ideološki pipci pružaju do dna Arabljanskog poluostrva odnosno Jemena i u predjele Sjeverne Afrike, kao i u minijaturne ali ideologijom i idejama povezane  evropske i dalekoazijske ispostave sklone terorizmu.

       Šta zapravo hoće tvorci ISIS – a, šta im pruža inspiracije i podstreke i kakav je krajnji cilj njihovog religioznog i praktičnog pohoda na današnji svijeta? Analitičar piše kako to ipak danas nije prosta skupina religioznih psihopata koju dokraja treba podcjenjivati. To je  grupacija  istomišljenika, koja pažljivo analizira i primjenuje značenja nekih fundamentalnih dijelova islamske vjere, nažalost ne kao idejnog oružja budućnosti već vraćanja u daleku, preživjelu nprošlost. Uz to kao “ključni agent” njihovog zamaha i pokreta  navode se njihove tvrdnje o skorom dolasku apokalipse svijeta, koja se u svim religijama prestavlja kao nešto daleko i nedefinisano, dok se u  platformi ISIS – a skicira kao nešto što je na dohvat ruku, kao neizbježni tok uloge vjere u životu ljudi, prvenstveno muslimana.

 

Komponente praktičnih akcija

       Prije nego što predjem  na navodjenje osnovnih elemenata ideološke (vjerske) platforme ISIS , prihvatam se lakšeg dijela maglovitog razumijevanja te pojave, koja se nazire kroz ono što je već na terenu uradjeno.

I naši novinari uveliko pišu o tim praktičnim zahvatima stvaroca Islamske Države. U tom kolažu vrijedi istaći ono što u svom tekstu iznosi Ešref Zaimbegović.

Na čelu Države je kalifa Abu Bakr al-Baghdadi, koji je prošao kroz ispitivanja i provjeravanja američkih organa, dok se nije našao na spisku onih koje SAD hoće da zatvore i dobro pretresu. Njegova službena titula je pod imenom “kalifa”, praktikovano u organizaciji Islama stoljećima. Poslije smrti poslanika Muhameda as. ta titula je formalno ukinuta i nestala sa scene gotovo hiljadu godina. Ali se kasnije, sve do dana današnjeg, pojavljivala se “na malo” u raznim dijelovima država u kojim pretežu muslimani, na osnovama ambicija istaknutih boraca Islama koji su na taj način zadovljavali svoje velika ambicije, jer se “kalifa” smatra šefom ili  poglavarom svih muslimana svijeta.

ISIS je dobio svoj kabinet, svoje guvernere, povjerenika za naftu, menadžera za odnose sa javnošću, jednog povjerenika za pogubljenja “nevjernika” i “izdajnika” islama i druge organe nižeg ranga. Kalifa Al Baghdadi ima svoje savjetnike i dva zamjenika – Ali al-Anbarija i Muslim al-Turkmanija. Uz Kabinet kalife vezani su ministri finansija, sigurnosti i organizacija. Uloga tog samopostavljenog i samozvanog kalife nije jasna, jer se on na TV pojavio samo jedanput, načelno govoreći o svojim ciljevima i dužnostima.

       Savjet Šure (ili Šerijata) ima odgovoran zadatak da prati primjenu religioznih pravila medju borcima i u narodu. Vjeruje se da Savjet Šure donosi odluke o pogubljenjima nevjernika i izdajnika. Uz to u praksi su masovna ubistva neposlušnika, otpadnika i onih koji odbijaju da budu lojalni novoj vlasti Tako je vlast ISIS – a prerasla u veliku terorističku mašineriju koja bez razmišljanja i na zaprepaštenje svjetske javnosti provodi i

  masovna ubista  nevinih gradjana i nevjernika, najčešće odsijecanjem glava nevino osudjenih.

       Osvajanjem dijelova Iraka i uspostava isturenih organa IS u Siriji, grupacija Al Baghdadija je ustinu prešla na stvaranje države posebnog tipa. Od terorističke grupe stvorena je za njih prihvatljiva “vladajuća” grupa vjerskih zanesenjaka i častohlepaca u onome što se brzo nazvalo “Iračko – sirijskom državom”. Kako bi narod dobio kakvo – takvo povjerenje u novu vlast uspostavljen je sistem isplate plaća, snabdjevanja vodom, strujom i gasom, nastavak funkcije školskog sistema gdje je to moguće, kanalisanje financijskog sistema putem banaka, otvaranje javnih pekara itd. Tako se dobija lažna slika da ISIS predstavlja dobro organizovanu snagu za uspostavu čvrste vlasti na povelikoj teritoriji Bliskog istoka i navodno vrši vrhunskih kvaliteta Islama i Kur´ana.

       Ali ta Islamska Država nije mogla pobjeći od svoje prakse olakog ubijanja “neposlušnika” bez sudjenja, pljačke novca zatečenog u bankama itd.  Najvažnije akcije i djelovanja Islamske Države usmjeravaju se na bazi citata i sura Kur´ana, koji ne smije ni tačkom ni zapetom da se mijenja i prilagodjava praksi, jer su u svetoj muslimanskoj knjizi sve sami nalozi i upute samog Allaha. Kako taj sadržaj Svete knjige provode u praksi utemeljitelji ISIS-a teško je odgonetnuti.

 

 

          Vraćanje u Srednji vijek

       Ideološki kocept ISIS-a i vladanja Kalifatom, sveden na  norme religije, veoma je složen i u mnogo čemu maglovit, pa za nedovoljno upućene  i nedorečen. U Kalifatu se sve mora odvijati prema stavovima i uputama Kur´ana. Oni  neposlušni će biti kažnjeni uništenjem žetve na njihovim oranicama i ubijanjem nevjernika (kuffar), pri čemu ne može biti milosti prema krivcima. Stanovnicima hrišćanima biće ponudjeno da plaćaju posebne poreze, a ako to odbiju biće likvidirani.

       Biće održavane uske veze sa Džihadistima – onim koji će prihvatiti Džihad da se  oružjem bore za  Islam. Sunizam, odnosno pripadnici islamske sekte i linije Sunnita, najbolji im je saveznik u nastojanjima ostvarenja ciljeva. Šiiti će morati da prate ono što se zahtijeva u Islamskoj Državi, inače će biti takođe likvidirani, uprkos činjenici da ih ima 200 miliona u redovima muslimana raznih država. Nepriznavanje poslanika Muhameda as. i svetosti Kur´ana podrazumijevaju smrtne kazne.

       Kur´an sadrži Božije zakone i samo se oni mogu provoditi kao važeći za sve slučajeve. Zbog toga i šefovi svih država u kojim preteže narod islamske vjere moraju biti muslimani. Individualna smaknuća krivaca mogu se provoditi svaki dan, a kolektivna jednom sedmično ili mjesečno. Praksa sječe glava ili “obezglavljenja” i krusifikacija – (raspeća) je efikasni put zastrašivanja svih neprijatelja i otpadnika Islama. Bogati stanovnici tolerisaće krišćane dok plaćaju posebne poreze i ne napadaju državu, u suprotnom biće likvidirani.

 

           Široka staza Pakla

       Dok biskam tekstove iz novina, sa komjutera i televizije, osjećam ledenu zebnju u grudima, jer mi se pričinja da koračam najnovijom ognjenom stazom Džehenema ili Pakla. Teoretičari ISIS-a su se pobrinuli da trijumfalno i pobjednički ponude narodu najgoru varijantu islamskog vjerovanja, koja ostavlja zapanjenim cijeli normalni svijet.

       Na spisku sredstava i metoda odbrane islama i njegove “zaokružanosti” nalaze se prijedlozi o ponovnom uvodjenju ropstva, o pretvaranju žena u konkubine, što će reći “rezervne supruge” i prihvatanje mnogoženstva, o obaveznim keceljama za učenice gimnazije… Postoje planovi stavljanja jedne socijalne vrste djece hrišćana ili one bez roditelja u kategoriju “polurobova”, koji su osudjeni cijeli  život da budu sluge ili podanici bez prava.

Mladi pristalica kalifata i  ISIS-a Musa Cerantonio iz Italije zalaže se za  ponovnu uspostavu kazni  kamenovanjem optuženih,  odsijecanjem udova zbog kradja i efikasno robovlasništvo, ali uz zabranu patriota – samoubica, jer Allah zabranjuje samoubijanja. On je jedan medju mnogim mladim zagrijanim glavama, koji je odmah pristao uz ISIS i u želji da ga “unaprijedi”..

       Pema planu onih koji podržavaju avanture kao što su stvaranje ISIS-a i vraćanje kazaljke istorije na srednji vijek, nakon  prvih osvanja i širenja teritorije Islamske Države treba da dodje faza odlučnih osvajanja širih teritorija za Islam. Veliki obračuni se predvidjaju u Siriji i Jerusalimu. Pri tome grad Dabiq kod Alepa u Siriji treba da  bude polazišna tačka velikih pohoda na svijet. Dabiq treba da postane novi Waterloo za Rimljane, dakle mjesto njihovog teškog poraza. Pobjeda napadača odnosno strane koja će nastupati trijumfalno i pobjednički označiće početak Apokalipse, dakle tačke na kjojoj će nestati sadašnji svijet. Za muslimane je taj trijumf širenja islamske države zadatak broj jedan, jer bez prostrane teritorije, kako navodno upućuje Kur´an, nema ispunjenja zavjeta o velikoj islamskoj državi.

       Tvorci Islamske Države, svojim devizama, odsijecanjem glava, paljenjem živih ljudi i raspećima na krstovima, pobuđuju zgražanja i mržnje najvećeg broja stanovnika Planete i jačaju raspoloženja da se takve državne tvorevine i ideologije koje ih prate unište korjenito, u začetku.

       Isis je svojim oholim ponašanjem i zločinima povećao jaz izmedju muslimana i ostalih vjera. I time istovremeno osudio na propast i sam ISIS.  Kojeg mrze muslimani jer je nakaradnom primjenom aksioma islamske vjere doprinio rasplamsavanju neraspoloženja prema njoj. A krišćane je uvjerio da u svijetu još itekako postoje snage koje će sa entuzijazmom ratovati za svoju, protiv tudje vjere.

 

MUGDIM KARABEG

Share Button