Wednesday , 14 April 2021
Blic Vijesti
Home » Blic vijesti »  Američki dnevnik
 Američki dnevnik

 Američki dnevnik

 
   RAFALI U CIK  ZORE       
   Nobuzdane pucnjave , ubistva i pljačke, postali su obavezni “dekor“ američkih naselja i ulica, podsjećajući na  dugački period vladavine mafije u  SAD
 
         Već duže vrijeme budim se u Americi u cik zore, prije nego što ugasnu zvijezde i Sunce prospe svoje pozlaćene  trake   na sve četiri srane još uvijek pospane Zemlje. Očekivao sam takvo budjenje i 11 Juna. Ali tog jutra progovoriše sve radio i TV stanice o teškom, krvavom i neočekivanom zločinu na Floridi, u prostorijama Kluba gejeva u Orlandu, na domaku Atlantika i Meksičkog zaljeva. Iz na brzake formirane vijesti, umjesto pojedinačnih pucnjeva iz revolvera i običnih pušaka, odjeknuo je, u dva sata iza pola noći, ubistveni rafal iz specijalne mašinke, koja u toku jedne minute može da usmrti tri stotine ljudskih života. Zgrozio sam se u  mom kreveru, slušajući, jednu za drugom, gomilu vijesti pod oznakama „vijest dana“.
I u Čikagu je tog jutra bilo zabilježeno nekoliko raštrkanih pucnjeva, što traje svakodnevno već mjesecima, ali to nije bilo ni slično pokolju na Floridi.
         Zastrašujuća atmosfera
         Pucnjave, pljačke trgovina i kuća, ubistva i odraslih, i dječaka i djevojčica od desetak pa i više i manje godina, stalno  se odvijaju na ulicama gradova. Pored desetmilionskog Čikaga, koji je zauzeo krajnje nepopularno prvo mjesto po broju razbojništava, na toj listi su se našli Njujork, Los Andjeles, San Francisko, Arizona, Filadelfija, Boston,  Sietl  i drugi nešto manji  gradovi, koji su već dvije godine pozornice  teških zločina i brojnih prekršaja zakona o zaštiti ljudskih života i imovine. Velike prijetnje predstavljaju terorističke grupe i pojedinci stacionirani u SAD. Ali njima treba dodati domaće razbojnike i mafijaše, čiji je broj u porastu. U Čikagu, na primjer, najveće glavooblje vlastima i policiji predstavljaju članovi razbojničkih gangova, najvećim brojem od manjih ali vrlo „uvježbanih“  crnačkih i južnoameričkih grupa, koje nalaze načina da jeftinim putevima dođu do masnih, otetih prihoda. Oni švercuju drogam a i oružjem i ubijaju jedni druge kad dodje do sukoba interesa ili čuvanja tajnih podataka od ušiju policije.
U noći 12. juna u Čikagu su se dogodila 4 ubistva iz vatrenog oružja, jedna otmica djevojke koja je nasilno odvedena sa ulice u stan i silovana, što je sve učestaliji slučaj u većim gradovima i nekoliko sudara automobila zbog sve većeg uživanja droge u SAD. Sve to usplahireno pratimo mi, gradjani Čikaga, zabrinuti što se i pored stalnog povećanja  broja lokalne policije i dalje često pljačkaju trgovačke radnje. To čine izvježbane pljačkaške trojke i četvorke, u vrijeme kad se blizu ulaza u trgovinu parkira teretno vozilo u koje trpaju ukradene stvari dvojica pomagača kradje, a zatim natrpani auomobil maksimalnom brzinom bježi sa lica mjesta. Takodje su već mjesecima na udaru banke koje maskirani pljačkaši ostave bez gotovine u sefovima, koju odnose sobom u nepoznato.
Ta svakodnevna i svakonoćna zastrašujuća atmosfera gradskih naselja odražava se na cjelokupni život gradjana koji traže od vlasti da do kraja energično povedu rat protiv ataka na normalno stanje.
U očekivanju otrežnjena
 
Zločin u Orlandu na Floridi unosi posebni, zabrinjavajući životni ritam i klimu u velikim gradovima, što  se negativno odražava na cijelu Ameriku. Poznato je da je Omar Meteen detaljno pripremio scenarij i izvedbeni program svog zločina, kako bi dodatno ugrozio i uplašio cijelu Ameriku. Premda organi istrage  nisu kod njega pronašli direktne veze sa protagonistima ISIS – a, ideoloških zapleta muslimanske države, ipak je njegov zločin masovnog karaktera ispunio sve norme sadžaja i načina djelovanja „isisovaca“, kako da njegove pristalice djeluju nemilosrdno i zastrašujuće.
Uz taj masovni zločin otkriveni su prateći elementi smišljenosti i planskog budjenja mržnji i strasti religiozno –nacionalnog karaktera. Omar je izgleda motiv i inspiraciju svog pohoda na humanizam uradio u svim linijama, po ugledu na ideologe i ratnike ISIS-a. Ubijao je iz svoje najmodernije automatske  puške i svoje poznanike, i prijatelje, pa i susjede, i to sa užitkom pravog osvetnika Americi, za koju kaže da je ona kriva za sva zla muslimana svijeta.
Opšta je ocjena američkih organa vlasti i gradjana da je zločin Omara Meteena sračunat da izazove što više straha i podstakne unutar-narodne mržnje,  uz akcenat na protagoniste „borbenog islama“ koji navodno prijete cijeloj Americi pa i drugim ljudima u svijetu.
Ipak u ocjenama zločina u Orlandu mnogi Amerikaci podvlače činjenicu da je to najbrojnije ubistvo nevinih gradjana pokazatelj i znak za uzbunu za otreženjenje cijele Amerike kada je riječ o svjetskom terorizmu. Jednodušno se ističe kako je neophodno još više pojačati domaću kontrolu građana koji imaju bilo kakve veze za već otkrivenim teroristima, ali i onim koji se kao tobožnji „neutralisti“ kriju pod maskama priprema i isčekivanja svog trenutka djelovanja na krvavoj stazi zalutalih ideologa i ratnika navodno „istinskog islama“. Oni time žele da opravdaju svoje ubilačke akcije i ne poštivanja svega što je ljudsko.
Još jednom Islam na tapetu
 
Ovom krvavom akcijom, koju je izveo musliman uz saradnju svoje supruge – muslimanke, Islam je kao čitava religija sa milijardu i pet stotina hiljada članova u svijetu, još jednom izbio na tepet najtežih ratničkih organizacija odnosno religija, koja, navodno, sama po sebi,  radja, školuje i šalje u zločine protiv svega što je ljudsko i humano.
Mediji najčešće citiraju kandidata za predsjednika SAD Trampa, koji ne propušta priliku da u prvom redu okrivi Islam kao vjeru što sa predumišljajem planira i ostvaruje teške zločine preko svojih boraca – izabranike zla i po svemu  nevjernike. Obzirom da je izvršilac posljednjeg ataka na razum musliman, Tramp je u periodu izjašnjavanja o svojim kvalitetima za mjesto predsjednika insistirao da se ulazak i život muslimana u svijetu ovjeri u Americi sa posebnim dokumentima, inače oni koji žive u SAD treba odatle da se gube. On se služi terminom „borbeni islam“, koji okolišno lijepi za svih milijardu i po sljedbenika Islama, kako bi podcrtao svoj stav o cijelom Islamu kao nekom velikom borbenom skupinom koja ne preza od zločina.
         Predsjednik SAD Obama odbio je da uz normalni naziv te u svijetu proširene religije stavlja bilo kakve  pridjeve o borbenosti, ratničkoj duši, džihadistima i slično, ističući da u svijetu može postojati samo šačica pristalica ISIS-a i borbenih truba islamskih fundamentalita. I kandidatkinja za predsdnika SAD gospodja Klinton takodje sa zgražanjem odbija sva podmetanja kako su svi muslimani svijeta skloni zločinačkim akcijama, ističući da se medju njima nalazi tek hiljaditi dio neljudi  pristalica ISIS-a i vojnika Islamske države. Ona i ostali istaknuti Amerikaci – demokrate odbijaju svaku mogućnost da se grijesi ISISA i borbenih islamista pripišu ma i malčice cijelom islamu, jednostavno hzbog toga što to nije istina.
MUGDIM KARABEG
Share Button