Sunday , 17 June 2018
Blic Vijesti
Home » Blic vijesti » Pomozimo sirijskoj porodici Khaled u Skokiju
Pomozimo sirijskoj porodici Khaled u Skokiju

Pomozimo sirijskoj porodici Khaled u Skokiju

 

Real Kitchen-Snaga hrane

Pise Selena Seferovic

Vec dva puta se mimoilazimo sa  gospodinom Khaledom, pekarom na privremenom radu u Real Kitchen restoranu.

O njemu smo saznali iz clanka sa FB, i  otisli da ga upoznamo i kupimo njegove sirijske kolace. Kazu, samo sto je izasao, tako i drugo put. Kupujemo izuzetno svjeze i ukusne baklava i ostale kolace sa medom, pistacima i raspitujemo se za njegovu sudbinu.

‘Snaga hrane je velika-moze vas povesti sirom svijeta, premoscuje etnicke i svake druge barijere i okuplja ljude zajedno, upoznajuci jedne druge sa raznim kulturama i tradicijama, a i ljudskim sudbinama i tragedijama, i to bez ijedne rijeci izgovorene. Ugostiteljstvo je i napravljeno tako da  okuplja ljude svih profila da rade zajedno jednaki i dijele zivot kroz hranu’, pise u brosuri ove male ali znacajne restauracije.

Zaposleni u Real Kitchen restoranu su saznali da u Skokiju zivi ova sirijska porodica preko Unitarian crkve u Evanstonu, ‘a kad smo culi da je otac familije pekar, znali smo da mozemo pokusati da mu pomognemo.’

Khaled je pekar vec 30 godina, poceo je u Alepu kad je imao samo 15 godina da uci pekarski zanat. Radio je u mnogim pekarama u Alpu kao i u  Al-Hujailan slasticarnici  u Saudijskoj Arabiji . On i njegova zena imaju 4 djece, Baraa, Mohamed, Uday, and Aya.

‘U zelji da mu pomognemo , predlozili smo mu da pravi sirijske baklava i ostale slatkise i tako pocne da zaradjuje. I da ih prodaje u  nasem Real Kitchen restoranu koji je nedavno proslavio 6 godisnjicu uspjesnog poslovanja. Svi koji dodju i kupe njegove poslastice pomoci ce direktno i njegovu cijelu porodicu’.

‘Prodaejemo njegove kolace po cijeni od  $1.50, pet za $6.75, ili deset za $12.50. Moze se naruciti i vise za posebne prilike kao sto su svadbe, slavlja ili biznis proslave i dogovoriti se o cijeni.’

Real Kitchen, 1433 W. Montrose Ave

http://montrose.realkitchenchicago.com/khaled/

‘Sav profit direknto ide Khaledu, interes restorana je da pomogne ovoj porodici da se uklopi u americko drustvo, pa mu mi placamo sav material koji koristi u svom poslu. Mi cemo pomagati koliko mozemo, a uspjeh zavisi od ukljucenosti zajednice koja treba da dolazi i kupuje njegove slatkise.’

Dok smo Drago i ja bili u restoranu  jeli ukusnu salatu svjeze napravljenu pred nama, ulazilo je nekoliko musterija trazeci Khaledove baklave, kazu, saznali na FB, bas kao i mi. Dobra reklama i za Sirijca i za restoran.

Kad je u Alepu 2011 izbilo sirijsko proljece, izgledalo je da ce biti mirno, medjutim vec slijedece godine poceli su sukobi, i Khaled je odlucio da napusti grad. Proveli su u Turskoj pod satorima 5 godina. Njegova cerka je zelila da bude farmaceutkinja, pa je prvo morala nauciti turski u skoli takodje pod satorom. 2015 porodica je aplicirala za izbjeglicki status u Americi,  18 mjeseci prolazili su kroz procedure odobrenja ulaska u USA.

 

Morali su odlaziti u Istanbul koji je 700 km udaljen od ovog kampa u kojem su bili, 150 km udaljenog od Alepa, skoro svi osim njih bili su odbijeni. Samo ih je sreca posluzila da i oni nisu odbijeni, septembra 2016 su posli u Cikago dok je jedna cerka jos uvijek cekala  na njenu aplikaciju da se obradi, i ostala je u Istanbulu Januara 27. Tramp je izdao naredbu o zabrani ulaska  u USA muslimanima iz  7 zemalja, pa tako i Turske, da bi nesto kasnije, kad je sudija ovu odluku oborio, dosli  na O’hera aerodrom, docekali cerku  i spojili se sa familijom.

Na aerodromu su bili advokati iz raznih cikaskih organizacija koji su im  pro bono, besplatno, pruzili prvu pravnu pomoc, a cemu sam pisala u clanku ‘Visoki moralni dometi cikaskih advokata’. Tako su se  ove moje dvije price spojile u jednu cjelinu.

Share Button