Wednesday , 3 March 2021
Blic Vijesti
Home » Aktuelno » Mimi Elford, JFK’s intern
Mimi Elford, JFK’s intern

Mimi Elford, JFK’s intern

 

Pise Selena Seferovic

Washington, D.C, Arlington Cemetery:  Vjecna vatra na grobu Kenedija i njegove zene, samo ploca sa krstom, imenom i godinom rodjenja i smrti

 

                                     Bila jednom jedna tajna

Koja to vise nije, jer je Mimi Alfort   2012. godine  objavila  memoare o ljubavnoj idili sa predsjednikom Kenedijem , nakon decenija  strepnje da se  tajna ne otkrije.

Kao mlada studentkinja, dosla je na praksu u Bijelu kucu (  kao i Monika Lewinski),  gdje je upoznala  predsjednika Kenedija sa kojim je uskoro stupila u ljubavnu aferu koja je trajala godinu i po dana, i  zavrsila se  neposredno pred njegovo ubistvo u Dalasu.

 

U ljeto 1962, devetnaestogodisnja Mimi stigla je u Vasington da pocne praksu u kancelariji za stampu u Kenedijevoj administraciji koja je sa mladim predsjednikom, prvim katolikom donijela dosta novog u politicki zivot Amerike. Mimi je bila iz dobro stojece  porodice sa velikim ambicijama za svoje dvije cerke.

Ubrzo nakon upoznavanja sa predsjednikom, poceli su ljubavnu idilu.

                                              Mimi u Bjeloj kuci

 

 

U to vrijeme  zene su  bile shvacane kao ‘djevojke na poslu’. Mimi je  bila naivna, nevina, emotivno nepripremljena kada je predsjednicka karizma zapljusnula  punom snagom. Takodje nije bila pripremljena za osjecanje izolovanosti kada je pocela dupli zivot studenta koji je takodje bio ljubavnik predsjednika, najmocnijeg covjeka na svijetu.

Nakon njegove tragicne smrti kada je pocela svoj novi zivot, zalila ga je u samoci, zakljucala je njihovu tajnu, udala se, rodila djecu. Njena proslost je ostaviti traga i  unistiti brak sa covjekom za koga se udala i izrodila djecu.

2003 izasla je Kenedijeva biografija u kojoj se spominje visoka tanka djevojka, kao jedna od njegovih ljubavnica. To je jedva docekala zuta stampa i posli su u potragu za tajanstvenom osobom koja je cuvala tajnu 42 godine.

Shvatila je da ce biti uskoro otkrivena, i odlucila je da progovori o intimi  sa covjekom koji je bio  svjetska licnost, da napise knjigu o jednoj od najpopularnijih licnosti svijeta, I tako je istina izasla na svijetlost dana.

 

Da ovu knjigu nije objavila ugledna izdavacka kuca Random House, mislila bih da je i ona dio zute stampe i senzacionalistickih pisanja. Ovako, kad se knjiga procita, vidite da pred sobom imate zenu koja je obrazovana, i koja je pismena, i koja je odlucila da se otvori i procisti, da okrene novu stranicu u svom zivotu. Prije te odluke, pitala je svoju djecu sta oni misle o tome, rekli su joj da nemaju nista potiv da objavi sta zeli, da je u pitanju njen zivot.

                                             Tajna se razotkriva

 

U vrijeme objavljivanja , Mimi je bila u drugom braku sa muzem Dikom, zivili su u zapadnom Menhetnu u Njujorku, zajedno imaju 7 unucadi, i ovo je njena prva knjiga.

I muz ju je ohrabrio da napise sta zeli, i taj dio me posebno odusevljava, jer kod nas bi bilo obratno. Sjecam se kad je jedan nas novinar objavio knjigu o svojim ljubavnim nevjerstvima, njegove cerke su pokusale  da stopiraju objavljivanje, ali je na intervenciju druge zene sa kojom jedugo bio u vanbracnoj vezi, knjiga ipak izasla, na zgrazanje mnogih  cistunaca, a jedan od njih mi je rekao da je  bacio u smece.

Otvorenost je karakterisitka Amerikanaca, ne libe se da pricaju o svojim bolestima, strastima, teskim periodima, da pokazu kako su ih prevazisli jer su navikli na javnost  za razliku od nas Balkanaca.

                                       Ko je Mimi Alford?

U momentu objavljivanja  Kenedijeve biografije, Mimi je imala 60 godina, bila je razvedena i zivila je povuceno u svom stanu nekoliko blokova od Centralnog parka. Nakon 4 decenije, u 52 je zavrsila koledz,  bila je atleta,  trcala je Marathon, isla je stalno kod terapeuta, i radila je u crkvi, iako kaze da nije religiozna osoba, ali da je spiritualna . Sa 20 godina se udala, bila u braku 40 godina, i 2005 se  ponovo  udala za covjeka, koji joj je, kaze,’ velika ljubav u zivotu’,

Kao mala isla je u Mr.  Porters  privatnu skolu za djevojcice u Konektikatu,  i radila je kao urednik u djackim novinama, (kao  ja u  osnovnoj skoli ‘Zikica Jovanaovic  Spanac’ i listu ‘Nasi dani’, cijih nekoliko primjeraka i danas imam zahaljujuci ocu Mensuru koji ih je sacuvao). Ovu skolu je zavrsila i Dzeki Kenedi, prva dama generacije 47, i ona je radila u skolskim novinama ‘Salmagundi’, bila je najpopularnija,  zvali su je  ‘ancient graduate’

 

                                               Djevojka sa farme

Odrasla je  na farmi  ‘ Still pond farm’ sa 14 soba, 7 kamina, salom za balove ‘Still pond farm’. Njen otac bio je cinovnik u osiguravajucoj kompaniji, a i farmer, i dzentlemen Farmer preko vikenda sto je kombinacija koju sam vidjela kod nekoliko Amerikanki, dvije uciteljice o kojima sam ranije pisala. Zemlja je tu da  da sigurnost, hranu,  zlu ne trebalo, a fakultet i karijera  od ponedeljka do petka,  Imali su taktor i 60 ekri polja i vocnjaka.

Njen brat je studirao na uglednom Prinstonu. Majka  je bila lijepa, visoka, da bi ostala vitka obicavala je da jede sedam dana samo banane. Otac  je u  sezdesetim godinama dijagnostikovan da ima manijakalnu depresiju. Mimi pise da kao djeca nisu  primjecivali tugu i ocaj u njemu.Bbili su vaspitani da kad neko odrasli udje u prostoriju da se svi dignu na noge, da kazu ‘hvala’za svaku ljubaznost koju im neko ucini. Svako je imao tacno utvrdjene obaveze na farmi

                                        Socijalni registar Njujorka

‘Imali smo publikaciju ‘Socijalni registar’, o svim uticajnim familijama u Njujorku, i stalno je bila na stolu moje majke. Najvazniji dogadjaj u mojim ranim godinama je bio da budem predstavljena u drustvu. Moja majka je insistrala da ja i sestra budemo predstavljene drustvu u dvije drzave. Imale smo dugacke bijele svilene haljine sa bjelim cipkanim rukavicama do lakata, isle smo na balove’. U to vrijeme bila je trkacica, igrala kosarku i balovi je nisu interesovali, a ‘tu je trabalo  da upoznam drustvo moga ranga’.

                                Odvojene skole za djevojcice i djecake

U to vrijeme skole su bile odvojene za djecake i djevojcice, i zabavljanje je bilo otezano, izlazilo se samo jednom nedeljno,  i to kad se posjeta unaprijed najavi i u prisustvu nekoga starijeg.

Zivjele smo u velikim kucama, ne u studentskim domovima, nosile smo dobre firme, na primjer morale su to biti cipele ‘Abererombies’  (kao u nase vrijeme mladosti talijanske brukserice, balijeve i slicne marke).

U jednom momentu imala je anoreksiju, prestala je da jede, osjecala je da ne pripada tu gdje je, pocela je da gleda na drugove prijateljski, ne kao konkurenciju. Isla je u drama i knjizevne klubove. Imala je, jednom rijecju, prvoklasno obrazovanje.

Samo neke od djevojaka pomisljale su da rade, ostale su cekale da se udaju i imaju djecu. Onda je otisla u Viton koledz za djevojke u Makacusecu.

Majka joj je narucivala garderobu iz ‘Johnny Appleseed ‘kataloga, i spremila je za praksu u Vasingtonu. Dosla je sama na stanicu, u 1600 Pensinvalija Aveniju. Upoznala je Pjera Selindzera, sekretara za stampu predsjednika, imao je 36 godina,  odlicno obrazovan, svirao klavir, i nagovorio Kenedija da zapocne Konferencije  za stampu na TV, kao  Fidel Kastro  i  Hugo Cavez . To prije niko nije radio. U ofisu je Mimi  odmah shvatila  da su muskarci  ‘in charge’, a da zene asistiraju.

Pjer je kasnije napisao memoare ‘With Kenedy’ u kojima je izjavio da je nekada predsjednik izlazio iz svog oval ofisa i ‘snjuhao po njihovim stolovima’.

 

Upoznala je i Dejva Powersa, bliskog saradnika predsjednika, koji je nabacivao zene Kendiju, iako je bio Irac i katolik isto kao predsjednik, sa troje djece

Odveo je Mimi u bazen da pliva sa Kenedijem, bazen je tada bio u Bjeloj kuci ,  imali su dosta kostima za svakoga da izabere.  Imao je pristup svima i svugdje, kad je bio iranski sah u posjeti, on ga je potapsao po ramenu i rekao-ti si mi najomiljeniji sah.

U bazenu su vec bile Fidl i Djil. Bazen je bio kao raj sa scenama iz Kariba, sa temperaturom uvijek od 90 stepeni kako bi  predsjednik lijecio hronicni bol u ledjima. Kad se pojavio u gacicama, imao je ravan stomak, siroka ramena. Nakon kupanja, Dave je pozvao Mimi gore na pice, sipao vino. U to vrijeme Kenedi je imao Karolinu  4 godine staru i Dzona osam mjeseci, i bili su otisli  sa majkom Dzeki na imanje u Virdjiniju gdje je ona imala konje.

Onda je uveo u njegovu spavacu sobu u kojoj je bio madrac tvrd za njega i mekan za ‘first lady’.Nakon ljubavne noci, ujutru je pitao  ‘da li si gladna, kuhinja   je odmah iza sobe’. Mimi pise da je Kenedi  bio neodoljivo zgodan,i da je popila dosta daigirija prvi put u zivotu,  osjecala je njegov ‘Kolon 47’, nakon toga razmisljala je sta se desilo.

Kako to da su se odjednom svi razisli kad je predsjednik rekao da joj pokaze Bjelu kucu, obje sekretarice. Mimi pise da je osjecala da je bila zeljena , i to od najmocnijeg covjeka na svijetu.

 

                                           Fascinacija Predsjednikom

‘Ako bi me neko pitao koji mi je najvazniji moment u zivotu prije pisanja ove knjige, bilo bi radjanje mojih cerki. Ali, shvatila sam da taj ‘turning point’ ne mora da bude ujedno i najradosniji, nego onaj koji je najjaci, shvatila sam da je to momenat kad me je Dejv Power pozvao kod predsjednika, jer bi sve bilo drukcije da sam jednostavno rekla ‘ne,  ali nisam .

Da sam rekla ne, mislim da bi to bio kraj mog posla u Bjeloj kuci .Inace, predsjednik  bi isao sa familijom , na duga putovanja, mijenjao je kosulje 6 puta na dan. Poslije kupanja imali bi obicno pile, jastoge, ili govedje sendvice. . Mimi ga je masirala proizvodima Frances Fox, cesto je vozio goste na ‘Segovii’, predsjednickoj jahti po Potomak rijeci, putovao je kao sultan sa pratnjom, i ona sa njim.igrali su igricu “Waiting Game”.

 

‘Postala sam bliska sa Devom  Powersom koji nikad nije pricao o  svojoj djeci, o svojim djevojcicama. Tada nisam shvatala da sam ja jedna  od predsjednikovih  ljubavnica,  bilo  ih je vise. On ih je upozoravao da budu tihe, da cute, radio je 14-16 sati dnevno ‘.

Ted Sorenson  u svojoj knjzi ‘Counselor’ pise:  Kenedi je imao djelove za svakoga, za porodicu, za Kenedijeve, za prijatelje, za savjetnike, za ljubavnice, svako je vidjeo jednu njegovu stranu, nikada sve. .

Share Button