Tuesday , 25 September 2018
Blic Vijesti
Home » Blic vijesti » Korak po korak ka pomirenju je trnovit put
Korak po korak ka pomirenju je trnovit put

Korak po korak ka pomirenju je trnovit put

07. 09. 2017.

Saopćenje Instituta za istraživanje genocida Kanada povodom posjete Aleksandra Vučića, predsjednika Republike Srbije, Bosni i Hercegovini

Posjeta Aleksandra Vučića, predsjednika Republike Srbije, najavljena za 7. i 8. septembar  2017.godine Sarajevu, je još jedna prilika da istočni susjed prizna istinu o agresiji i genocidu protiv Republike Bosne i Hercegovine i tako otvori put ka pravdi za žrtve tih zločina, što su najvažniji uslovi bolje zajedničke budućnosti svih naroda i građana u Bosni i Hercegovini i boljih susjedskih odnosa dvije države. Priznavanje istine o agresiji i genocidu, izražavanje žaljenja za žrtve genocida i traženje oprosta od žrtava su najefikasniji putevi do pravde, ali i najbolja ograda od Dodikovog kontinuiranog rušenje države Bosne i Hercegovine, negiranja bosanskog jezika, negiranja bosanskohercegovačke i posebno bošnjačke historije, kulture i tradicije.

Aleksandar Vučić kao politički lider Srbije je vrlo malo uradio za istinu i pravdu, pa samim tim i za političku stabilnost Bosne i Hercegovine.  Termin genocid jeste pravna terminologija, ali  terminologija koja treba biti javno prihvačena od političkog establišmenta Srbije i politički verifikovana deklaracijom od strane Skupštine Srbije.

Podržavajući antibosansku kampanju seceseionističkog političkog establišmenta entiteta Republika Srpska, insistiranjem da svi Srbi koji su osuđeni u Hagu kaznu izdržavaju u Srbiji, davanjem garancija za liječenje ratnog zločinca Ratka Mladića u Beogradu, najavom zajedničke Deklaracije Srbije i entiteta Republike Srpske o opstanku srpske nacije, što je nastavak koncepta Velike Srbije, podržavanjem Ivanićeve ideja o zamjeni teritorija između Bosne i Hercegovine i Srbije, što je povratak u mračnu agresivno genocidnu prošlost, odbijanjem hapšenja i izručenja optuženih Šešeljovih četničkih saradnika koji su opstruirali proces pred Međunarodnim krivičnim tribunalom za bivšu Jugoslaviju, Vučić nastavlja antibosansku kampanju, destabilizirajući bosanskohercegovačku državu i dehumanizirajući preživjele žrtve genocida.

Internacionalni ekspertni tim Instituta za istraživanje genocida, Kanada još jednom podsjeća da je na Republiku Bosnu i Hercegovinu izvršena višestruka agresija i genocid nad njenim građanima, posebno Bošnjacima. Bošnjaci se nikada nisu svetili agresorima, ni danas niti u vrijeme agresije. Svijet je mirno posmatrao agresiju i genocid pa je i dio zemlje na kojoj je izvršen genocid (Srebrenica) dao na upravu institucijama {vojska i policija entiteta Republika Srpska} koje su izvršile genocid. Bošnjaci nisu se svetili ni zbog toga.

Internacionalni ekspertni tim Instituta za istraživanje genocida, Kanada smatra da polaznu osnovu u jačanju dobrosusjedskih odnosa između Bosne i Hercegovine i Srbije, te polaznu osnovu da žrtve agresije i genocida stvarno i konačno počnu vjerovati Vučiću i političkom establišmentu Srbije treba da čini: odricanje od agresivno genocidne politike koja je legalizirala četnički pokret ne samo u Srbiji i Bosni i Hercegovini, već u svijetu; poštivanje odluka Ustavnog suda Bosne i Hercegovine; odbacivanje politike negiranja presuđenog genocida nad Bošnjacima; prestanak politike slavljenja zločinaca Slobodana Miloševića, Radovana Karadžića, Ratka Mladića i drugih; poštivanje presude Međunarodnog suda pravde iz 2007. godine, kojom je presuđeno da je Republika Srbija jedina država u Evropi koja je nakon Drugog svjetskog rata prekršila Konvenciju o sprečavanju i kažnjavanju zločina genocida, a vojska i policija entiteta Republika Srpska izvršili genocid; prestanak negiranja arbitražne presude u vezi sa statusom Brčko u zvaničnim aktima Skupštine Srbije; otkrivanje arhive i svih zapisnika Vrhovnog savjeta odbrane Savezne republike Jugoslavije.

Posebno je važno da se Vučić javno u Sarajevu ogradi od antibosanskih izjave predsjednika entiteta Republika Srpska  Milorada Dodika da “će jednog dana Srbija i Republika Srpska biti jedno u teritorijalnom i državnom smislu”. Istraživače genocida i aktiviste ljudskih prava i sloboda navedena izjava asocira na ‘Načertanije’ Ilije Garašanina ili na Memorandum Srpske akademije nauka. Najvaljena Deklaracija Srbije i entiteta Republike Srpske o opstanku srpske nacije asocira istraživače na drugi memorandum u uvjetima dvadeset prvog stoljeća u cilju ponovonog buđenja velikosrpske ideje.

Bez prihvaćanja navedenih elemenata nećemo imati ne samo dobre susjedske odnose, već ni trajni mir. Bez prihvaćanja navedenih elemenata Vučićeva posjeta Sarajevu je nevažna i beskorisna. Bez prihvaćanja datih elemenata Vučić će izgubiti atribute reformskog političara i jednog od lidera regiona, a koje je dobio od međunarodne zajednice. Bez temeljitih i dubinskih promjena prema istini i pravdi o agresiji i genocidu u Bosni i Hercegovini Srbija ostaje u antibosanskoj koaliciji i samim tim faktor nestabilnosti bosanskohercegovačke države, a samim tim i faktor nestabilnosti u regionu i Evropi.

Krajnje je vrijeme da se Srbija prestane miješati u bosanskohercegovačke državne poslove. Tome se treba suprostaviti ujedinjeni bosanskohercegovački pokret iz matice i dijaspore. Treba nam potpuni zaokret i pošteniji odnos prema istini i pravdi. Samo istina o prošlosti, o agresiji i genocidu vraća nadu u evropske standarde u koje se Vučić i njegov politički establišment još ne uklapa. Žrtve agresije i genocida su pokazali da žele Bosnu i Hercegovinu u Evropskoj uniji sa priznatom istinom i pravdom o agresijama i genocidima od strane svojih susjeda, da su protiv ekstremizma i radikalizma, te da žele modernu evropsku državu u koju se neće mješati Srbija i Hrvatska. Bosna i Hercegovina nije bila, nije sada i nikada neće biti kolonija istočnog  i zapadnog susjeda.

Institut za istraživanje genocida, Kanada

Share Button