Wednesday , 21 October 2020
Blic Vijesti
Home » Blic vijesti » Sa Mersadom Berberom  u Beogradu
Sa Mersadom Berberom  u Beogradu

Sa Mersadom Berberom  u Beogradu

 

Pise Selena Seferovic

Imala sam  cast i privilegiju da licno upoznam Mersada Berbera u Narodnom muzeju u Beogradu, velikana grafike, umjetnika svjetskog glasa i opusa, neposredno pred rat,  i da sa njim provedem  dan prilikom njegove demonstracije pravljenja grafike, a u okviru ciklusa koji je ovaj muzej, jedan od najboljih u tadasnjoj Jugoslaviji, organizovao pozivajuci cuvene graficare is svih tada jos uvijek zajedno

republika i pokrajina bivse Jugoslavije.

Zora Prodanovic, kustos muzeja, najbolja prijateljica sa studija nase majke Sefike  , organizovala je ovaj program koji je dobio veliki publicitet, pa je tako Djordje Kadijevic, filmski reditelj i likovni kriticar napisao tekst u kome je pohvalio Berbera kao velikog umjetnika, ali  i pokudio jer je ‘zaboga stavio svoj potpis na neki dokument u kome se zalaze da se ocuva Bosna i Hercegovina kao mulitikulturalna zajednica ravnopravnih naroda’, a za sta bi se drugo mogao jedan veliki umjetnik zalagati nego za kulturno zajednistvo.

Bilo je to vrijeme vec uveliko nacionalistickih tenzija, i Kadijevic, inace muz moje  koleginice sa Univerziteta, bio je i ostao veliki Jugosloven, a u to vrijeme je to znacilo i  na neki nacin podrzavati Milosevica koji se pojavljivao kao velika politicka zvijezda na srbijanskom pa i jugoslovenskom  nebu medju srpskim narodom.

U medjuvremenu, desio se rat, Berber je izlagao sirom svijeta, a jedna od najmonumentalnijih izlozbi bila je njegova retrospektiva u Barceloni, koja je postala svjetska meka umjetnosti, sa ciklusom Srebrenica i ogromnim publicitetom sirom svijeta

Srebrenica je postala njegova mega tema,a svojim radovima sirio je istinu o ovom genocidu nad neduznim bosnjackim narodom u srcu Evrope na kraju 20 vijeka. O tome je napisao i monografiju Srebrenica, koju je sam finansirao posto tadasnje vlasti nisu pokazale nikakav interes za ovaj projekat.

 

Drago mi je da je bar sada, posthumno, Sarajevo organizovalo Berberovu izlozbu u obnovljenoj Vjecnici, Nacionalnoj bilbioteci koju  uspjesno vodi nas prijatelj  Ismet Ovcina, i sto je Bosna stavila njegov lik  i ime na postanske marke, i uvrstila ga u velikane nasega podneblja, a mnogi nasi prijatelji salju odusevljena pisma po internetu o izlozbi koju su vidjeli i upoznali  djelo ovog  prije svega graficara, kao i majstora ostalih likovnih disciplina, do ilustracije knjiga poput sabranih djela Mese Selimovica, jos jednog naseg velikana kome ce se Bosna  vratiti na slican nacin kao sa Berberom.

Pomenuh Berbera u noci kad je umirao

 

Nisam od onih koji vjeruju u cudesa, ali se zivo sjecam vecere kod nasih prijatelja umjetnika Nancy Juda i Jensa Brasha, koiji imaju atelje u Bridgeport art centru koji  vodi Drago, kad sam im pricala o Berberu, rekla im kako  Sanja i ja vec duze vrijeme razmisljamo da mu organizujemo izlozbu u Cikagu u Field muzeju,  takodje  jednom od najboljih u svijetu,  na Dan Srebrenice, posto je nasa drzava Ilinois, kao uostalom i cijela Amerika usvojila Rezoluciju o Srebrenickom genocide,  i time obavezala svoje gradjane da taj datum obiljezavaju na dostojan nacin.

Ujutru, zovem Nancu i Jensa  da im kazem tuznu vijest da je Berber umro , uporedim podatke o casu smrti, i zakljucim da smo ga bas u to vrijeme pominjali.

Dok ovo sjecanje pisem, ozivljavam taj dan sa Berberom  u muzeju u Beogradu. U velikoj prostoriji okruzen  umjetnicima i studentima slikarstva, radio je   grafiku, objasnjavao tehniku i odgovarao na pitanja. Nevelik rastom, tihoga gasa, skroman i prijatan, obucen artisticki u crno sa svilenim salom i lulom koju je pusio, osvojio je simpatije  prisutnih, a poslije na svecanom rucku u njegovu cast, sa beogradskom umjetnickom elitom, direktorima muzeja i  kolegama graficarima, prijatno caskao o svojim izlozbama, planovima, niko nije vjerovao da ce nam se uskoro desiti zlo ratova, progona, genocida, protjerivanja, unistavanja i pljackanja ateljea, otimanja slika i ostalih kulturnih objekata, rusenja dzamija i crkava, ubijanja i zatvaranja  stotina hiljada ljudi.

 

Tako su i njegov stan i atelje u Sarajevu opljackani i unisteni, a on se preselio u Zagreb i Dubrovnik do kraja zivota. Vratio se ponovo u svoju voljenu Bosnu i Sarajevo sa ovom velicanstvenom izlozbom, da tu ostane zauvijek.

Share Button