Wednesday , 17 July 2019
Blic Vijesti
Home » Poslijednje Vijesti » Presuda Mladiću istorijska, žrtve djelimično zadovoljne
Presuda Mladiću istorijska, žrtve djelimično zadovoljne

Presuda Mladiću istorijska, žrtve djelimično zadovoljne

 Izvor:Slobodna Evropa

Reakcije u Srebrenici nakon izricanja presude Ratku Mladići

 

Žrtve zločina za koje je danas u Haškom tribunalu ratni komandant Vojske Republike Srpske Ratko Mladić osuđen na doživotni zatvor, kažu da žrtve nikada ne mogu biti zadovoljne, ali da se radi o istorijskoj presudi. Zvaničnici, analitičari i strane ambasade u BiH ocijenili su presudu važnom za cijeli region, te pozvali na poštivanje presude.

Prva reakcija majke iz Srebrenice Šuhre Malić nakon presude Ratku Mladiću, koju je danas gledala u Memorijalnom centru u Potočarima, bila je sreća.

“Ja se danas osjećam presretno, bez obzira na tugu koja me je pogodila 1995. godine. Cijeli rat sam bila u Srebrenici, a nisam iz Srebrenice. Ja sam iz Podrinja, opština Bratunac. Osjećam se presretno što sam dočekala, poslije 20 godina, istinu i pravdu”, kaže Šuhra Malić.

Munira Subašić iz Udruženja Pokret majki enklava Srebrenica i Žepa kaže kako zna da sud ne sudi po pravdi, ali i da je ipak djelimično zadovoljna doživotnom kaznom.

“Od jedanaest tačaka osuđen je za deset tačaka, samo što u njegovoj presudi ima da je kontaktirao i da je vojska iz Srbije dolazila i da mu je pomagala i u genocidu i svemu drugome. Zato mi, kao žrtve, imamo pravo da tužimo i Srbiju i Republiku Srpsku. I to ćemo i uraditi”, kazala je Subašić novinarima u Hagu, te navela kako se nada da će Mladić dočekati i pravosnažnu presudu.

“Mi ćemo se i dalje boriti za istinu, tražićemo pravdu. Znamo da sud ne sudi po pravdi, mi žrtve nikad ne možemo nikad biti zadovoljne, ali ovo je ipak jedna istorijska presuda koja će biti zabilježena i gdje ćemo moći ići dalje”, rekla je Munira Subašić.

Predsjednica Udruženja Žene žrtve rata Bakira Hasečić takođe nije zadovoljna presudom jer je u prvoj tački optužnice Ratko Mladić nije osuđen za genocid, već za zločin protiv čovječnosti i protiv običaja ratovanja.

“Mi odlično znamo, kroz svjedočenje i prikupljenih činjenica da je u tim općinama počinjen genocid. Zbog čega u prvostepenoj presudi nije osuđen. Očekujemo da će u žalbenom postupku Tužilaštvo ponovo dokazivati i dokazati da je u šest općina počinjen genocida”, kazala je Hasečić za RSE.

Edin Ramulić iz prijedorskog udruženja Izvor, komentarišući činjenicu da Mladiću nije presuđeno za genocid u toj općini, kaže kako je bilo očerkivano. Tužilaštvo nije imalo dovoljno forenzičkih dokaza, niti kapaciteta za takvu presudu, smatra on.

“Mislim da je ova presuda sasvim korektna u svakom njenom segmentu, pa i u tom segmentu kada je u pitanju prva tačka, jer Tribunal, nažalost, nije mogao dokazati tu jasno iskazanu namjeru ni u slučaju Ratka Mladića, ali je bitno, ovdje ne govorimo o individualnoj krivici i odgovornosti, nego se zapravo radi o najvišem oficiru – ova presuda definitivno označava i stvarni karakter jedne institucije, a to je Vojska Republike Srpske”, ocijenio je Ramulić za RSE.

Predsjednik Saveza logoraša Zeničko-dobojskog kantona i Općinskog udruženja iz Kaknja Zihnija Bašić, koji je prisustvovao izricanju presude, kaže za RSE da je pravda zadovoljena, ali pravičnost nije.

“Kada to kažem da je pravda zadovoljena, mislim da je izveden pred lice pravde i što su se mnoge stvari dokazale ovdje u Tribunalu. Ali sa druge strane, žrtve neće ništa dobiti sa tim izuzev neki duševni mir i moralnu satisfakciju, jer je izišao pred lice pravde, a nikome ne možete vratiti ubijenog, zaklanog, spaljena sela, uništenu infarstrukturu, bogomolje. S te strane govorim da pravičnost nije zadovoljena, pravda da”, rekao je Bašić.

(Specijalni TV program o presudi Mladiću)

Presuda Haškog tribunala Mladiću još jedna je potvrda da se ratni zločin nikada i nikome ne može isplatiti, ma koliko se zločinci skrivali i bježali od svoje odgovornosti, poručio je predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić u izjavi za medije.

On je dodao da kazna koju je Haški tribunal izrekao ratnom komandantu VRS-a neće vratiti na hiljade stradalih nedužnih civila, ni njihovim porodicama donijeti konačni smiraj, ali je važnost te sudske presude dalekosežna za budućnost cijelog regiona.

“Ratna historija bivše Jugoslavije pisat će se na temelju dokaza i činjenica koje su nedvosmisleno utvrđene u haškim sudnicama, a sve ostalo su dnevnopolitičke reakcije s ciljem da se povijesni značaj današnjeg događaja umanji ili relativizira. Ratko Mladić je u ratu komandovao vojnim jedinicama koje su počinile neke od najgorih zločina u novijoj historiji, njegova odgovornost je utvrđena izvan svake razumne sumnje i on će ostati upamćen samo po svojim zlodjelima”, poručio je Zvizdić.

Sociolog, pravnik i politički analitičar iz Banjaluke Srđan Šušnica, komentirajući presudu, smatra kako je Tribunal trebao uzeti u obzir i dešavanja u Krajini, navodeći kako je genocid u Srebrenici završna faza onoga što je počelo ranije. Pravda je, ocjenjuje on stoga, djelomično zadovoljena.

“Haški tribunal nije uzeo u obzir onaj hirurški precizan, hirurški sistematičan progon, istrebljenje koje je imalo sve elemente genocida, koji se desio u prvoj fazi agresije na Bosnu i Hercegovinu, znači 1992.-1993. u Bosanskoj Krajini. Mislim da je tu učinjena velika nepravda, i prema žrtvama i prema državi Bosni i Hercegovini. Kada su u pitanju posljedice genocida, ja ne vidim kako su manje posljedice genocida u Prijedoru, u kojem je 52 posto populacije opštine Prijedor prognano, od čega više od 3.800 ubijeno, od čega su dvoje djece”, prokomentarisao je za medije Šušnica.

Apel da se presuda prihvati

Ambasada SAD-a u Sarajevu smatra današnju presudu Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju u slučaju protiv Ratka Mladića važnim korakom ka utvrđivanju odgovornosti pojedinaca koji su uzrokovali strašne patnje građana Bosne i Hercegovine.

“Između ostalih zločina, Mladić je proglašen krivim za zločin genocida u Srebrenici 1995. godine, zločine protiv čovječnosti i progone širom zemlje, teroriziranje građana Sarajeva i uzimanje pripadnika mirovnih trupa UN za taoce. Nadamo se da će ova presuda žrtvama i njihovim porodicama donijeti smiraj i dati osjećaj da je pravda barem donekle zadovoljena”, navedeno je u saopštenju Ambasade SAD.

Iz Ambasade je upućen “apel svim stranama da prihvate ovu presudu i ponovno se okrenu kontinuiranom angažmanu na pomirenju i mirnom zajedničkom životu koji su neophodni za budućnost stabilne, sigurne Bosne i Hercegovine u kojoj su zaštićena prava svih njenih građana”.

Ovo predstavlja značajan trenutak za međunarodnu pravdu i šalje moćnu poruku širom svijeta da nekažnjavanje ne može i neće biti tolerisano, ocijenio je John Dalhuisen, direktor Europe Amnesty International.

“Današnja presuda okončala je pokušaje Ratka Mladića da izbjegne odgovornost za smrt, silovanje i deportaciju hiljada žrtava bosanskih Muslimana i Hrvata”, rekao je John Dalhuisen.

“Takođe je važan podsjetnik, više od 20 godina nakon rata u BiH, da je neriješeno hiljade slučajeva prisilnih nestanaka, a žrtvama i njihovim porodicama nastavlja se uskraćivati pristup pravdi, istini i reparaciji”, ocijeno je Dalhuisen.

Share Button