Wednesday , 14 April 2021
Blic Vijesti
Home » Blic vijesti » Jos jedna legenda Mostara otisla je u vjecnost
Jos jedna legenda Mostara otisla je u vjecnost

Jos jedna legenda Mostara otisla je u vjecnost

Pise Selena Seferovic

Nedeljko Nedjo Kovacevic, MAESTRO NA VIOLINI, In Memoriam

Poduze zvoni Nedjin beogradski telefon, i taman kad sam mislila da spustim slusalicu, javi se zvonki, poznati glas

‘Nedjo, Selena je, Sanja mi je dala tvoj broj. Zao mi je sto se nismo vidjeli na  tvom koncertu u Cikagu’ ( Mostar Sevdah Reunion, Old Town School of Music, Chicago, 2009)

‘I meni, ocekivao sam te i radovao se sto cemo se vidjeti poslije dugo vremena, jer  znas da na prethodnom koncertu nisam bio zbog bolesti. ‘

I onda mi rece da je operisan od raka, da ga lijeci doktorica sa kojom zivi, i to bezsolnom dijetom. Jede sve ali bez trunke soli. I otpoce prica o lijepim sjecanjima, njegovom bratu Gari koji nas je  upoznao, majci, sestri , mojima.

‘ I moram ti reci da mi je uvijek bilo zao sto mi ne postade snaha”.  Slatko smo  se ispricali, ismijali, prisjecajuci se raznih detalja, i potom se vise nismo culi niti vidjeli do  tuzne vijesti da je nedavno umro.

 

Nedjo, cuveni violinista Mostar Sevdah Reuniona  rodjeni je Mostarac, prozivio je svojih 73 godine uz muziku koja mu  je znacila sve u zivotu.

Bio je  sef narodnog orkestra  RTV Sarajevo,  Simfonijskog orkestra Mostar, osnivac svoje grupe “Veseli Mostarci”.

Na početku rata u BiH, u aprilu 1992. godine otisao je u Beograd i tamo ostao za uvijek

U Mostar Sevdah Reunion , internacionalno najpoznatiji nas etno bend dosao je zahvaljujući svom prijatelju, Mostarcu Ilijazu Deliću u vrijeme snimanja  njihovog drugog albuma, u kojem je bio prva violina, vokal, moderator.

Sa koncerta Mostar Sevdah Reunion u Cikagu, nedostajala je Nedjina prva violina

Jednostavan, pristupacan, skroman, duhovit, nenadmašni  vrhunski muzicar, maestro na violini decenijama je oduševljavao mnoge, a ipak ce najvise biti upamćen zbog desetak godina provedenih u čuvenom Mostar Sevdah Reunionu.

Taj najplodonosniji period Mostar Sevdah Reuniona, kao i Neđin dalji muzički rad, historija će zapisati kao izuzetno važan za promociju i modernizaciju tradicionalne bosanske sevdah muzike. Kovačević je u tom procesu bio neizostavni dio.

Iz mnostva slika koje pokusavam da ozivim vezano za Nedju, izranja iz proslosti ovaj dogadjaj:

 

Sredina je osamdesetih. Studiram i radim u Beogradu u saveznim redakcijama, saradjujem sa diplomaskim predstavncima i politicarima. Jednoj  inostranoj delegaciji na visokom nivou pravim program obilaska Hercegovine, dogovaram se sa Osmanom Pirijom da obidju poljoprivredno dobro Hepok, Aluminijumski kombinat, Fabriku aviona, u Trebinju branu i rezervisem vilu u Dubrovniku. Zovem familiju i prijatelje da mi u tome pomognu svojim vezama. Na zalost ne mogu sa njima jer mi se priblizio ispitni rok,  diploma je na dohvat ruke. Delegacija je u Mostaru,  objeduje uz svjeze pastrmke i odlicna hecegovacka vina, kad, obavjesten o tome preko zajednickih prijatelja, ulazi Nedjo sa svojim muzicarima i pocinje svirku: ‘Za Selenu i njeno drustvo’, kaze uz odusevljenje prisutnih.

 

Zvoni mi telefon, kakvo prijatno iznenadjenje, zahvaljuju se. O cemu se radi, pojma nemam, kad ono Nedjo…

I takvih prica ima jos.

 

 

Zvanicna BH  novinska agencija Fena objavila je ” Umro je Nedjo Kovacevic, ikona prijeratnog Mostara, posebno hotela Neretva, Bristol, Mostar i Ruža, u kojima je, sve do nesretnog rata, ljudima svakodnevno uljepšavao život. Ljude je, osim najtananijim zvucima violine i umilnim glasom, osvajao i širinom svoga osmijeha, vedrinom svog duha, liskalucima.

Nedjo, jedan od onih po kojem se Mostar poznavao i ponosio.

 

Jos jedna legenda Mostara otisla je u vjecnost. Zvuci  Nedjine violine sviraće u dušama svih nas koji smo ga  poznavali, cijenili i volili.

 

 

 

Share Button