Sunday , 20 January 2019
Blic Vijesti
Home » Blic vijesti » Rapidno iseljavanje iz BIH -odgovor na jalovu politiku
Rapidno iseljavanje iz BIH -odgovor na jalovu politiku

Rapidno iseljavanje iz BIH -odgovor na jalovu politiku

Ogromna većina stanovnika danas u BiH – i starih i mladih, obrazovanih i neobrazovanih – ima samo dva cilja. Prvi je otići iz BiH odmah. Drugi je otići iz BiH zauvijek
Rapidno iseljavanje je odgovor na reforme
 PIŠE: 

Prošle su sedmice ovdašnji mediji objavili informaciju da je Međunarodni monetarni fond (MMF) snizio prognozu ekonomskog rasta BiH sa 3,5 na 3,2 posto. Međutim, u ovom je trenutku daleko važnije obrazloženje MMF-a zbog čega je to učinjeno. Kako prenose mediji, MMF je u izvještaju napisanom odmah nakon prvog pregleda angažmana ocijenio kako se može očekivati niži ekonomski rast Bosne i Hercegovine, i to uglavnom zbog “rapidnog iseljavanja stanovništva”.

MMF upozorava da je BiH po iseljavanju druga u okruženju, odmah nakon Makedonije, a odlazak ljudi smanjuje potencijal bh. ekonomije. Niska stopa rađanja, uz visoku stopu emigracije mladih i obrazovanih, stvara pritisak na tržište rada i smanjuje potencijal bh. ekonomije, stoji u izvještaju. Ovo ozbiljno upozorenje MMF-a stiže u trenutku kada BiH – naravno – nema nikakve podatke o vanjskim migracijama, jer se lokalni političari utrkuju da ubijede narod kako mu je znatno bolje zbog njihovih provedenih reformi. Očigledno, narod im baš i ne vjeruje jer je taj isti narod počeo, kako ocjenjuju predstavnici međunarodne zajednice, rapidno iseljavati.

To je, ustvari, ono što se već duže vrijeme primjećuje na ulicama svih bh. gradova, u razgovoru sa lokalnim stanovništvom. Svima je već dosta Bosne i Hercegovine, rata, reformi, političara, desnih političkih opcija, ali i onih lijevih, neimaštine, korupcije, ogromne socijalne nepravde, nedostatka države, bezakonja, kriminala i letargične policije, loše zdravstvene zaštite i još goreg obrazovnog sistema, nezaposlenosti, malih plata i tako dalje. Svima je već odavno navrh glave priča o pet porodica koje upravljaju BiH, koje krčme njeno nacionalno blago, njihove bahatosti, primitivizma, neznanja, nepotizma i korupcije.

Ogromna većina stanovnika danas u BiH – i starih i mladih, obrazovanih i neobrazovanih – ima samo dva cilja. Prvi je otići iz BiH odmah. Drugi je otići iz BiH zauvijek. Ostaviti BiH i priče o ratu u amanet pripadnicima pet porodica da sada malo oni, kako kažu, i njihova rodbina popunjavaju rovove i brane Bosnu i Hercegovinu…, ali ne iz Predsjedništva, ambasada, sa koncerata ili sa sportskih terena, iz skupština i raznih državnih, entitetskih, kantonalnih i općinskih institucija – nego iz rovova. Danas gotovo da ne postoji nijedan roditelj u BiH, bez obzira na uzrast djece koju ima, koji vezuje budućnost svog potomstva za ovu zemlju, nego samo, jedino i isključivo za bilo koju opciju vani, van BiH. Zbog toga je, uostalom, i došlo i do ovakvog rapidnog iseljavanja stanovništva koje će u narednom periodu, sasvim je sigurno, samo još više rasti.

Reakcije na izvještaj MMF-a su podijeljene. Naprimjer, iz Vlade RS-a su rekli kako su “sve to što piše znali i bez MMF-a”, ali su i dodali da predano rade sa poslodavcima na tome da se povećaju plate i zadrže dobri radnici. S druge strane, u Federaciji BiH o tom problemu “mudro šute”, misleći valjda da će se neko predomisliti i ostati ovdje nakon njihovih hvalospjeva o napretku na putu reformi. S državnog nivoa identičan stav. Ni njih previše ne brine rapidno iseljavanje, jer još uvijek o trošku države mogu besplatno dobijati iPhone uređaje, plaćene telefonske račune, dodatak na odvojeni život i slično.

A upravo je za to bila vezana preporuka u posljednjem izvještaju MMF-a. Poruka predstavnika Međunarodnog monetarnog fonda vlastima u BiH na svim nivoima je – smanjenje javne potrošnje. Traže da se višak sredstava preusmjeri u kapitalne investicije, a od vlasti se očekuje da smanje izdvajanja za plate i broj radnika u javnom sektoru, a ne samo da nagovaraju poslodavce da dobrim radnicima povećaju plate. Znaju to poslodavci i bez njih, samo je problem što ni to povećanje plata neće zadržati dobre i obrazovane radnike, jer su, generalno gledano, perspektive BiH uglavnom loše zbog svih pobrojanih razloga.

Interesantno, predstavnici međunarodne zajednice također primjećuju sve pomenuto, ali se ne ustežu da savjetuju stanovništvu šta da radi. Tako je, naprimjer, američki ekonomista Arthur Laffer, koji je inače tvorac Reganovog privrednog čuda u SAD-u, nedavno boravio u BiH i poručio slijedeće: “Morate hitno uvesti promjene. Pročitajte samo historiju antičke Grčke. Morate se odmah promijeniti. I morate se totalno promijeniti.” A ako bi stanje ostalo isto, Laffer savjetuje svima: “Napustite zemlju! Čak 45 posto nezaposlenih? To nije smiješno. Veliki broj siromašnih? Ni to nije smiješno.” Očigledno, većina ovdašnjeg stanovništva je godinama prije Laffera došla do istog zaključka. Jer, prema procjeni Unije za održivi povratak i integracije, Bosnu i Hercegovinu je samo u posljednje četiri godine zauvijek napustilo više od 150.000 ljudi. I to je, sudeći bar prema onome što se čuje na ulicama, prilično ublažen podatak.

U posljednjem izvještaju Centara civilnih inicijativa “Stanje nacije” kaže se da su plate u administraciji duplo veće od onih u privredi. Razlika prosječne plate u javnoj administraciji i realnom sektoru je zabrinjavajuće visoka u korist javne administracije – 58 posto u FBiH i 45 posto u RS – i najviša je u Evropi. Više od četvrtine uposlenih su na budžetu, više od četvrtine svih budžeta se troši na plate. Dodaje se također da borba protiv korupcije ne daje velike rezultate. Približno 2 posto svih optužnica i presuda unazad tri godine odnosi se na korupciju i privredni kriminal. U prvoj polovini 2016. godine približno 2 posto ili 120 presuda se odnosi na krivična djela korupcije, a 4 posto ili 307 presuda se odnosi na krivična djela privrednog kriminala.

Penzioni sistem u oba entiteta je trajno destabiliziran i neodrživ bez budžetskih dotacija. Tokom posljednjih pet godina odnos broja penzionera i broja zaposlenih uglavnom stagnira. Poreski dug, uglavnom javnih preduzeća, ugrožava penzioni i zdravstveni sistem te proizvodi deficit. Osim što su penzije sve neizvjesnije, moramo po ko zna koji put dodati i da su nam plate (u realnom sektoru) najniže u Evropi, ali da zato imamo najvišu stopu nezaposlenosti u Evropi. Kada imamo sve to na umu, onda se zapravo postavlja samo jedno pitanje – da li ozbiljno postoji još neko ko se čudi što je pokrenut val rapidnog iseljavanja iz Bosne i Hercegovine?

Share Button