Sunday , 20 January 2019
Blic Vijesti
Home » Redakcija » Zašto se Zvizdić boji samo Sebije Izetbegović
Zašto se Zvizdić boji samo Sebije Izetbegović

Zašto se Zvizdić boji samo Sebije Izetbegović

Piše: Edina LATIF 

Još su tri sedmice ostale do Konvencije SDA na kojoj će se izabrati kandidat ove stranke za člana Predsjedništva BiH iz reda bošnjačkog naroda.

Kako se približava 26. maj, više je nego očigledno, da temperatura i nervoza u štabu nominovanog Denisa Zvizdića, rastu.

Umjesto da pokaže političko i ljudsko dostojanstvo, časno prihvati konkurenciju, te prepusti odluku stranačkim organima i delegatima na Konvenciji koji će demokratskim putem izabrati najboljeg kandidata, Zvizdić, čiji izborni štab vodi Aljoša Čampara povlači pogrešne, gotovo suicidalne poteze.

Preko medija, šalje ponudu profesorici Sebiji Izetbegović da on bude kandidat za člana Predsjedništva BiH, a zauzvrat će joj osigurati (kako!?) da 2019. godine bude predsjednica SDA.

Zaključak je više nego jasan-Zvizdića je strah izaći na megdan Sebiji Izetbegović.

Bojazan da bi mogao izgubiti, tačnije da delegati na Konvenciji neće glasati za njega (ne zna se još uvijek da li je aklamacija ili tajno glasanje), dodatno je pojačana i profesoricinom šutnjom.

Iako je dobila skoro 40 nominacija, čime je i zvanično ušla u utrku za kandidata SDA, još uvijek se nije oglasila niti izjasnila da li će uopšte prihvatiti da bude kandidat.

Potpuno pogrešan način vođenja kampanje odabrao je Zvizdić. Medijskim ponudama- ja kandidat ti predsjednica SDA- (ne)svjesno je „udario“ direktno na Bakira Izetbegovića kao predsjednika stranke, označivši ga kao potpuno nebitnu političku personu koja se ne pita ništa u stranci.  

Omalovažio je i ponizio sve stranačke organe, sve delegate na Kongresu 2019. , sve članove SDA, poručivši im da se neće ništa pitati oko izbora budućeg predsjednika jer je on dogovorio dil i odabrao ko će voditi SDA od naredne godine.Odluke stranačkih organa, demokratski način odlučivanja, kakav je oduvijek u SDA prakticiran, pogaženi su i krenulo se u otvorene medijske ponude po principu ili sve ili ništa.

Bakir Izetbegović, što je i sam rekao nedavno, nije očekivao da će njegova supruga biti nominovana, niti je to tražio od bilo koga. Čak i ako stranački organi odluče da Sebija Izetbegović bude zvanično kandidat SDA, niko mu neće moći prigovoriti da privatizira stranku, jer on sam ništa ne odlučuje.

Iako su među predloženima i Šefik Džaferović i Safet Softić, njih Zvizdić ne vidi uopšte kao konkurenciju, ali “po cijenu života i smrti”, služeći se medijskim pritiscima  bez obzira kakve to posljedice može ostaviti u samoj stranci i produbiti podjele, nastoji spriječiti Sebiju Izetbegović da eventualno bude izabrana za kandidata na Konvenciji.

Prije mjesec dana, na adrese medija stiglo je anonimno pismo, kako se potpisala, ogorčene članice Asocijacije žena SDA.

Nije objavljeno, ali njegov sadržaj tek sada dobija na značaju.

„S velikim razočarenjem u muški dio SDA dobila sam informaciju da se tribine u organizaciji ASOCIJACIJE ŽENA SDA BIH zaustavljaju. Zašto?!!!

Iako na održanim tribinama niti jedno pitanje nije išlo u smjeru kandidature niti je o tome bilo uopće govora.

Šta je loše u tribinama? U okupljanju hiljade ljudi i pridobijanju novih simpatizera i članova, dragocjenih glasača. Jeste li Vi svjesni pozitivnog publiciteta koji smo imali? Zar je strah pojedinca bitniji od stranke?? Zar se pojedinac uvažava više od svih žena u SDA???

Ne želim vjerovati u to! Ne želim nakon što sam više od pola života dala za ovu stranku!!

A I TAJ KOJI SPRIJEČAVA ODRŽAVANJE OVIH TRIBINA VEĆ DOKAZUJE O KAKVOM JE SLABIĆU I KUKAVICI RIJEČ. ON DOKAZUJE DA NIJE DOSTOJAN KANDIDATURE ZA PREDSJEDNIKA MJESNE ZAJEDNICE, A NE DRŽAVE NAM BIH. ON SE OČIGLEDNO SVOJE SJENE BOJI.

Zar mislite da SDA bez žena može dobiti izbore?! Svjesni ste da je to bez nas nemoguće. „

Da li je Zvizdić ili šef njegovog izbornog štaba Čampara, taj koji je sprječavao održavanje tribina Asocijacije žena SDA na kojima je o zdravstvu i ulozi žena u menadžmentu govorila Sebija Izetbegović?

Ako je suditi po medijskim ponudama koje joj šalje samo da odustane od kandidature, a da će je zauzvrat  „ zlatom i kadifom okititi“, upravo on bi mogao biti kandidat iz anonimnog pisma.

Zvizdić (ili Čampara) je u panici potpuno izgubio kompas detektujući samo jednog „protivnika/cu“. Zaboravio je pri tome, da ovakvim načinom vođenja kampanje otvara prostor i Džaferoviću i Softiću, koji su za razliku od njega odani stranci, poštuju odluke stranačkih organa i demokratski način izbora kandidata. I na koncu, imaju bolje reference od njega.

Konačnu odluku ipak donose stranački organi, Kadrovska komisija, Predsjedništvo i na koncu Konvencija, a ne mediji.

Nažalost, politički amateri toga nisu svjesni. Zaobilazeći više od dvije decenije dugu demokratsku praksu u SDA, Zvizdić i njegov tabor nude veresiju za gotovinu. A ko će ga znati. Možda je i to opravdano, jer u strahu su velike oči!

Share Button