Wednesday , 19 June 2019
Blic Vijesti
Home » Aktuelno » Dubai raj za ‘biznis’
Dubai raj za  ‘biznis’

Dubai raj za ‘biznis’

Foto :whatdoesntsuck.com

Britanski list The Guardian navodi kako je Dubai pretekao španski otok “Costa del Crime”, koji je poznat kao “najozloglašenije mjesto na svijetu” kada je u pitanju pranje novca, i ističe da su britanski državljani oštetili trezor Velike Britanije za nekoliko milijardi funti.

List ukazuje da su britanski istražitelji obradili informacije o pojedinim nekretninama u Dubaiju, koje ukazuju da su Britanci u periodu između 2005. i 2016. godine iskoristili Dubai za prikrivanje oporezive imovine u Ujedinjenom Kraljevstvu u vrijednosti od 16,5 milijardi funti.

Rod Stone, bivši pomoćni direktor Nacionalne jedinice za koordinaciju organiziranog kriminala pri Carinskoj i poreznoj upravi Velike Britanije, pojasnio je kako su manipulatori od 2005. godine počeli slati svoje robe preko Dubaija u pokušaju potkopavanja sposobnosti poreznih vlasti da identificiraju kružne kretnje koje ukazuju na uvoz roba iz zemalja u kojoj nisu predmet poreza na dodanu vrijednost.

Preko banaka do manipulacija

Stone ističe da ovi manipulatori koriste banke u Dubaiju kako bi izbjegli stroge procedure vezane za sprečavanju pranja novca u Velikoj Britaniji.

List navodi da je međunarodna istražno tijelo, Projekat izvještavanja o organiziranom kriminalu i korupciji, u periodu između 2014. i 2016. godine dobilo podatke o nekretninama u Dubaiju i otkrilo da je Moustafa al-Hassani djelovao na potezu između Dubaija i Londona.

Prema istrazi, Hassani, veletrgovac mobilnim uređajima i strastveni zaljubljenik u luksuzne automobile, duguje velike sume novca nakon što je kupio nekretnine vrijedne 2,5 miliona funti.

Njegov mlađi brat Haidar, od koga HMRC pokušava naplatiti milione funti odštete, također je kupovao nekretnine u Dubaiju.

Grupa istraživačkih novinara pod nazivom “Otkrivene finansije” utvrdila je da je jedan od manipulatora optuženih za korištenje kompanija u Velikoj Britaniji i Britanskim Djevičanskim otocima s ciljem izbjegavanja poreza posjedovao najmanje tri nekretnine u Dubaiju.

Među optuženima se nalazi i Mohsin Salya iz Prestona, koji je u Njemačkoj odležao kaznu zatvora u trajanju od tri godine i tri mjeseca zbog utaje poreza povezane s EU sistemom trgovine emisionim jedinicama gasova sa efektom staklene bašte.

Stotine miliona funti od PDV-a

Prema navodima optužnice iz 2016. godine, Salya je bio član bande prevaranata koja je u Njemačkoj pokušala izbjeći plaćanje poreza u iznosu od 125 miliona funti kroz nezakonitu poreznu evaziju preko kompanije u Dubaiju.

The Guardian pojašnjava da se ove malverzacije odvijaju tako što britanska kompanija uvozi proizvode visoke vrijednosti koja je oslobođena poreza na dodanu vrijednost i prodaje je drugoj kompaniji u Velikoj Britaniji s dodatkom poreza na dodanu vrijednost.

Kompanija koja uvozi proizvode zadržava iznos poreza na dodanu vrijednost i ne plaća ga HMRC-u.

Izvor: Agencije

Share Button