Saturday , 16 February 2019
Blic Vijesti
Home » GENOCID » Danas sve oči gledaju u Srebrenicu
Danas sve oči gledaju u Srebrenicu

Danas sve oči gledaju u Srebrenicu

U Srebrenici i oko Srebrenice tišina puna tuge…uzdaha, suza i jecaja.

Danas sve oči gledaju u Srebrenicu, i oni koji vide i oni koji ne žele da vide. Srebrenica je i danas najduža jednosmjerna ulica svjeta. Ništa se promijenilo nije od jula 11. jula 1995, niti od  11. jula 2013. kada sam pisao dolje priloženi tekst posvećen “srebeničkim šehidima za rahmet, a živima za sabur”. Uvjerio sam se u to i 11. jula prošle godine u Potočarima, dok sam kao jedan od 30.000 učesnika komemorativnog skupa u nepreglednom polju sa 6.504 bijelih nišana klanjao dženazu i prisustvovao ukopu 71 žrtve srebreničkog genocida. Po istom ritualu i ove godine klanjaće se dženaza za 35 žrtava i odati počast za 8.372 žrtve Srebreničkog genocida.

 

I nema zaborava – dok se ukopava! Dok zemljina utroba prošlost krije, budućnost za nas izvjesna nije!

 

Samo sam jedan od hiljada u BiH i svijetu koji se pitaju –  kako zaustaviti uzdahe, obrisati suze i vratiti osmjeh svome licu, dok gledam u nebo i molim za Prijedor, Bratunac, Zvornik, Foču, Sarajevo…, dok molim  za Srebrenicu.

Ko u Srebrenici suzu još pustio nije, nek se od drugih i sebe sakrije.

SREBRENIČKIM ŠEHIDIMA ZA RAHMET A ŽIVIMA ZA SABUR

Jul 11, 2013

 

Srebrenica je težak kamen na našem srcu, okamenjena suza u našem oku, prigušen krik iz naše duše, zaustavljen uzdah iz naših grudi… naše plakane a neisplakane suze…Srebrenica je moć nemoćnih i snaga ponikla iz sabura ucviljenih  srebreničkih majki, jača od svake zlobe i nepravde.  Srebrenica je more bijelih nišana u svjetlosti, izvor koji nadahnjuje, sa kojega se pije, dok se suza u oku krije.

Srebrenica je živa rana civilizacije ; crna mrlja na savjesti društva, koja se ničim i nikad neće moći otkloniti. Srebrenica je ispit zrelosti UN i otrežnjenje za Hašku pravdu. Svaki tabut od 5.657 tabuta  spuštenih  do danas u Potočare je otrgnuti dio nas, koji traži mira i opominje. Neka mi oprosti dragi Allah dž.š., neka mi oproste srebrenički šehidi, dok gledam dženazu još 409 žrtava srebreničkog genocida, ne mogu odoljeti suzama, jačim od moje boli i naše tuge.

Bez osude Srbije za agresiju i genocid nad Bošnjacima, bez presude Ujedinjem nacijama za učešće u Srebreničkom genocidu, svaka do sada izrečena presuda, uključujući i današnje pozitivne nagovještaje u procesu Karadžiću, je samo posipanje soli na još žive rane Bošnjačke.

„Maršom mira“ i Fatihom proučenom uz svaki šehidski kabur u Potočarima, vraćamo se životu s nadom da će svijet poučen iskustvom  Srebrenice sići sa stramputice i krenuti putem istine i pravde.

Burlington, SAD, Jula 11, 2013                                                              Zijad Bećirević s familijom

 

 

Share Button