Friday , 28 February 2020
Blic Vijesti
Home » Blic vijesti » Pismo Kanadskom muzeju
Pismo Kanadskom muzeju

Pismo Kanadskom muzeju

Institut za istraživanje genocida Kanada je nedavno poslao pismo predsjedniku Kanadskog muzeja za ljudska prava gospodinu Young John. U pismu pored ostalog piše:


“Poštovani gospodine Young John. Vama nije potrebno objašnjavati jednu od najvažnijih osobina humanosti – da su sva ljudska bića rođena slobodna i jednaka u dostojanstvu i pravima. Zbog te veličanstvene misije, Institut za istraživanje genocida, Kanada stoji na straži za zaštitu ljudskih prava i sloboda svih građana i građanki svijeta. Trenutna situacija sa muslimanima Mijanmara ispunjava sve kriterijume genocida. Aung San Suu Kyi kao državni savjetnik je pomagala i podržavala vojnu vladu u njenim genocidnim akcijama protiv muslimanima Mijanmara. Pravni stručnjaci, istraživači genocida i eksperti međunarodnog prava sa Yale Law School i Queen Mary U Law, from the US Holocaust Memorial Museum to the Permanent People’s Tribunal on Myanmar, navedene zločine protiv čovječnosti nazivaju genocidom. Kao rezultat genocida protiv muslimana Mijanmara koji je stvorio največu izbjegličku katastrofu u 21. vijeku, logično je da se fotografija gospođe Kyi ukloni iz vašeg Muzeja. Shvatamo vašu namjeru poštovanja šampiona ljudskih prava. Nažalost, njena rasistička i anti-muslimanska pozicija je ranije bila prikrivena. Tek sada je izašla na svjetlo, što je čini neprikladnom za izuzetno važnu i bitnu viziju i misiju Kanadskog muzeja za ljudska prava. Njena slika u tako renomiranoj svijetskoj, kanadskoj instituciji iz dana u dan ugrožava, namjeru, svrhu i vjerodostojnost najrenomiranije kanadske muzejske institucije. Riječi su moćne. Kada se ljudi usude prekinuti šutnju o masovnim zločinima tada se promiću ljudska prava. Mi to sada činimo. Kanadski muzej za ljudska prava je institucija šampiona ljudskih prava. Zamislite da imate u vašoj instituciji poster Staljina, Hitlera, Pol Pota ili Idi Amina, u Muzeju. Sigurno je da to nebi bilo pogodno za obrazovne i inspiracijske ciljeve Muzeja, niti za istinu i pravdu za koje se Kanađani tako hrabro bore. Muzej treba da prepozna i posjetiocima otkrije genocidni režim u Mijanmaru. U stvari, Muzej treba da zločin u Mijanmaru nazove genocidom. To bi značilo restrukturiranje Mijanmar ekrana u Muzeju”.

 
Reagujući na pismo Instituta za istraživanje genocida Kanada, i na mnoga upozorenja kanadskih i svijetskih organizacija i pojedinaca za zaštitu osnovnih ljudskih prava o sloboda, Kanadski muzej za ljudska prava je napravio promjenu u prikazu portreta Aung San Suu Kyi u galeriji pod nazivom: “Turning Points for Humanity”. 
“U Muzeju, ona se predstavlja zajedno sa pet drugih osoba koje su postali počasni Kanađani. Iako ostaje počasni građanin Kanade, smanjili smo osvjetljenost njenog portreta”, kaže se u odgovoru Kanadskog muzeja za ljudska prava.
 
Institut za istraživanje genocida Kanada je poslao novo pismo Kanadskom muzeju za ljudska prava u kome se zahvaljuje na prvom pozitvnom koraku prema portretu Aung San Suu Kyi. Istovremeno u pismu se naglašava da je potrebno ukloniti njen portret iz muzeja i tako očuvati značajnu misiju koju ima Kanadski muzej za ljudska prava, kao jedna od najautoritativnijih muzejskih institucija te vrste u svijetu. Takođe u pismu Institut za istraživanje genocida Kanada ponovo traži da se Muzej prikljući akciji oduzimanja značjane titule počasnog građanina Kanade od Aung San Suu Kyi jer ona to ne zaslužuje.
 
U prikački je zatamljen portret  Aung San Suu Kyi u galeriji pod nazivom: “Turning Points for Humanity”. 
Share Button