Thursday , 9 July 2020
Blic Vijesti
Home » Blic vijesti » Beogradska svijetla i tame
Beogradska svijetla  i tame

Beogradska svijetla i tame

Pise :Mugdim Karabeg

Vijest da su Visoki državni organi mlade države Jugoslavije donijeli odluku o ukidanju Novinarsko-diplomatskog fakulteta teško je pogodila tu instituciju.NDVS,kakav je bio skraćeni naziv, u rangu fakulteta,imala je četverogodišnjeg školovanje.Cetvrta završna godina dobila je diplome o uspješnosti obuhvata zaokruženog fakultetskog programa i da mogu tražiti radna mjesta koja im odgovaraju.Takve šanse je dobilo oko 140 studenata završne godine,a studenti 1,2 i 3 godine mogli su nastaviti studije na drugim fakultetima.
Najveće neraspoloženje trpjeli su rukovodioci Komunističke Partije Jugoslavije u srezovima i opstinama gdje su već bili odabrani kadrovi.Prije svega svi su morali biti članovi  KPJ,prvoborci,nosioci ordena i priznanja u partizanskoj borbi.Zatim pažljivo provoditi politiku izbora moralnosti,proporcionalnim izborom pripadnika po nacionalnosti i vjeroispovijesti Itd.
Za odabrane studente obezbijedene su mjesečne stipendije od 3.000 dinara,smještaj u studentskom domu,hrana i zdravstvena zaštita.
Mnogi Beogradski studenti zavidjeli su svojim kolegama na NDVS kako su govorili o  povlaštenom statusu,ali nakon ukidanja,zavist se pretvorila u osude i ruganje.

PREZIR TIRANINA

Nakon prvih zabuna i nedoumica Beograđani su u velikoj većini stali uz Maršala Tita.Vec nekoliko godina u tajnosti se pričalo kako je Predsjednik SSSR-a i CKP Rusije Staljin,ustvari veliki tiranin i dželat u svojoj zemlji i diktator za sve druge komunističke zemlje kojima je nametao svoju volju i vlast kao da je on jedini komunista.
Takav odnos pokušao je prenijeti i nad Jugoslavijom,ali je Tito hrabro i otvoreno opisao njegova nedjela i u vlastitoj zemlji i u inostranstvu.Titovo NE odjeknulo je cijelim svijetom.

Share Button