Tuesday , 14 July 2020
Blic Vijesti
Home » Blic vijesti » Straza domovini i Titu
Straza domovini i Titu

Straza domovini i Titu

STRAŽA DOMOVINI I  TITU
U Mostaru ispred Željezničke stanice ,koju su sagradili inženjeri Austrougarskog Carstva,sakupilo se oko 2.000 momaka iz cijele Hercegovine da bi krenuli u istočne i zapadne kasarne Jugoslavenske Narodne Armije.Mene odrediše da pozdravim regrute.Dobih papire sa informacijom za moje odredište.Skola Rezervnih Oficira za pješadiju,Vipava,Slovenija.
Na odredište stigosmo krajem ljeta 1952.godine.Grupe za smještaj regruta središe sve u jednom danu.Dobili smo uniforme,pušku,municiju za vježbe.Kad sam prvi put propisanim gestom pozdravio u stavu mirno,vodnika naše dugačke spavaonice,osjetih radost i zadovoljstvo.To je moja Armija rekoh šapatom ,koja će se oduprijeti i samom beštiji Staljina i njegovim tenkovima ako krenu dublje na našu dragu Jugoslaviju.Rekose nam da je došlo do spora između Italije i Jugoslavije zbog Trsta.Neki tvrde da je Trst daleko vise Jugoslovenski nego Talijanski.Ocekuje se da će drug Tito sa pratnjom stići u Vipavu,sto je bio znak da je spor postao veoma vruć .
Kao za inat mene zapadne da na maloj uzvišici prihvatim noćnu stražu prema Trstu. Dovezli su me džipom preko uzvišice obrasle trnjem do jedne kamene piramide.Piramida je bila visoka oko 2,5 metra,gdje sam se mogao skloniti od neprijateljske pucnjave ukoliko do toga dođe.Proveo sam cijelu noć ležeći na pjeskovitom tlu između zelenog trnja,stežući desnom rukom dugačku pušku talijanskog kroja,koje je u ratu uzeta od zarobljenog Talijana.
Noć prođe mirno i čim se na istoku pojavise prve sunčeve zrake ja spasonosno odahnuh,Sretan sto sam već prvu prijeteću noć preživio čitav,bez ijedne ogrebotine .
Ubrzo me Komanda garnizona zbog slabog vida oslobađa vojnih sadržaja i prebacuje na rad u biblioteku i filmski klub,te za urednika mjesečnog lista VIPAVSKI VOJNIK.Obzirom da sam imao diplomu svršenog novinara.
Ali na toj poziciji počeše u Domu JNA moji vrlo ozbiljni problemi.

Share Button