Tuesday , 7 April 2020
Blic Vijesti
Home » Emir Ramic » Dr.Emir Ramić: Šta je nama Memorijalni centar Potočari?
Dr.Emir Ramić: Šta je nama Memorijalni centar Potočari?

Dr.Emir Ramić: Šta je nama Memorijalni centar Potočari?

Nedavni susreti gospodina Ramića, direktora Instituta za istraživanje genocida Kanada, sa Željkom Komšićem, predsjedavajućim Predsjedništva BiH, Svenom Alakalajom, ambasadorom BiH u Misiji BiH u UN, te Elvirom Rešićem, generalnim konzulom BiH u Čikagu, biće tema nekog od narednih susreta, a ovaj put razgovarali smo o bošnjačkoj “kulturi sjećanja i nezaborava”.

Neposredni povod za ovaj razgovor su dva značajna događaja – prvi, prezentacija projekta “Prvi međunarodni memorijalno edukativni centar Srebrenica” u Londonu (Velika Britanija), i drugi “Memorijalnog centra Potočari” i nedavno imenovanje dr. Emira Suljagića na čelo te institucije, te uopšte značaj navedenog centra za budućnost države BiH i posebno žrtava i svjedoka genocida u Srebrenici.

S obzirom da je BiH jedina zemlja u Evropi u kojoj je stradanje civila, prije svega Bošnjaka, dobilo kvalifikaciju genocida imamo li gospodine Ramiću obavezu trajnog pamćenja i upozoravanja?

– Svakako. Sastavni dio toga je projekat “Memorijalni centar Potočari” koji bi trebao postati svijetski centar ne samo sjećanja na najveći zločin poslije holokausta u Evropi, Genocid u Srebrenici, već i mjesto obrazovanja i borbe protiv svih oblika ljudske degradiacije, mržnje i dehumanizacije. Po mom mišljenju jedan od važnijih iskoraka “Memorijalnog centra Potočari” je rad na Povelji bosanske istine kao himne bosanske pravednosti u cilju trajne institucionalizacije kulture sjećanja kao puta ostvarenja kulture mira. Institucionalizovana kultura mira na bazi kulture sjećanja će donijeti punu satisfakciju žrtvama genocida, afirmisaće principe pravednost i istine. Pravednost će biti uzdignuta u princip politike, uzajamno poštovanje i jednakost prava svih bosanskohercegovačkih naroda postaće načelo regulisanja njihovih uzajamnih odnosa, te će imperativ mira trijumfovati nad interesima rata.

Udruženi antibosanski poduhvati istočnih i zapadnih “ljutih” komšija u saradnji sa domaćim antibosanskim elementima obrušili su se na državu BiH i skoro dobili bitku. Šta nam je činiti?

– BiH je nadvladala svoje rušitelje. Zato valja putem “Memorijalnog centra Potočari” instalirati kulturu pamćenja i sjećanja. U protivnom dajemo zeleno svjetlo etničkim čistačima širom svijeta. Agresije i genocidi na državu BiH su bile bitke za Veliku Srbiju i Veliku Hrvatsku. Afirmacija kulture pamćenja i sjećanja kao institucionalizacija istine, prava i pravde, je najbolji put reintegracije bosanskohercegovačke države i društva. O tome svjedočimo u Kanadi. Kultura sjećanja oslobađa zarobljenu bosanskohercegovačku državu i društvo i potvrđuje državnost, nezavisnost, suverenitet i politički subjektivitet bosanskohercegovačke države.

Da li se onda po vašem mišljenju institucionalna kultura pamćenja i sjećanja putem “Memorijalnog centra Potočari” doživljava kao najbolje oružje u borbi protiv negatora genocida?

– Onima koji kontinuirano negiraju bosanskohercegovačku zemlju, državu i društvo, onima koji negiraju i ponižavaju bosansku kulturu, historiju, tradiciju, jezik, onima koji kontinuirano prodaju bosanski patriotizam za lični interes iz “Memorijalnog centra Potočari” treba kontinuirano slati poruku: Samo BiH, a ne njeni djelovi, ima svoj vlastiti identitet i vlastitu historiju koja traje. Bosna je ostala Bosna kroz dugu svoju povijest. Pozivam sve one koji su u agresijama i genocidu pomagali i bili moralno oličenje tadašnjeg svijeta da sada pomognu u uspostavi kultura sjećanja u ime mira, istine i pravde, putem “Memorijalnog centra Potočari”. Samo sa jakim Memorijalnim centrom, upotrebom nauke i znanja nećemo ostati nijemi na negiranja i tabuiziranja genocida u BiH koja se dešavaju svakodnevno i pored brojnih presuda međunarodnih sudova. Ne tražimo pokajanje od onih koji su mentori genocida. Tražimo institucionalizaciju i centralizaciju kulture sjećanja.

Globalni projekt uništenja države BiH nije ugašen. Kome je on još u interesu? Danas bi trebalo biti jasnije da se BiH ne može uništiti, a da se ne unište Bošnjaci. Je li projekat genocida otvoren i dalje? Zašto se ne prizna izvršeni genocid, zašto se slave zločinci, zašto svijet šuti na to? Kultura sjećanja se mora baviti ne samo pitanjima istine, prava i pravde, već i tim navedenim pitanjima. Današnje igre s entitetom Republika Srpska i „trećim entitetom“ samo su pokušaji da se država BiH vrati u ratno stanje bez rata. Sve što je propalo želi se naknadno ostvariti. Nepriznavanje genocida i odnos svijeta prema tome je davanje do znanja da rat nije završen, da je plan uništenja države BiH i bošnjačkog naroda još živ, da su otvorena vrata za novi genocid. Ovo nas treba mobilisati da istrajemo u pomoći projektu “Memorijalnog centra Potočari”.

Share Button