Wednesday , 3 June 2020
Blic Vijesti
Home » Aktuelno » Treba nam institucionalno lobiranje za istinu, pravdu, kulturu sjećanja sa nivoa državne bosanskohercegovačke diplomatije.
Treba nam institucionalno lobiranje za istinu, pravdu, kulturu sjećanja sa nivoa državne bosanskohercegovačke diplomatije.

Treba nam institucionalno lobiranje za istinu, pravdu, kulturu sjećanja sa nivoa državne bosanskohercegovačke diplomatije.

Poruka novoj državnoj vlasti u Bosni i Hercegovini
Jedan od bitnih elemenata kanadskog iskustva institucionalizacije kulture sjećanja je potreba državne strategije u bosanskohercegovačkoj diplomatiji za organizovano, institucionalno, državno lobiranje protiv sve jačeg institucionalnog i posebno parainstitucionalnog finansiranja negiranja genocida u Srebrenici i Bosni i Hercegovini, genocida  koji je van svake razumne sumnje presuđen na oba svjetska suda u Hagu. Radi se o najviše sudski, historijski i naučno istraživački dokazanom genocidu poslije holokausta u svijetu. Pored toga što je negiranje genocida anticivilizacijski čin koji ugrožava mir i bezbjednost, narušava međuljudske i međudržavne odnose, ponižava žrtve, međunarodnu pravdu i međunarodne sudove, negiranje genocida ima suštinsku namjeru najave novog genocida.

Istina, pravda i kultura sjećanja su važne ljudske, ali i državne i društvene  inicijative prilaska drugom i drugačijem. U saradnji sa istinom i pravdom, pokajanjem i traženjem oprosta čovjek prihvata drugog i drugačijeg na čemu se zasniva bitnost i bitisanost bosanskohercegovačkog društva. Ova bitna karakteristika bosanskohercegovačkog društva se sistematski napada od strane antibosanske koalicije. Posebno antibosanska koalcija kontinuirano negira sudske, historijske i naučno istraživačke činjenice o genocidu u Srebrenici. U največim svjetskim političkim centrima osnovani su posebni lobistički timovi kao dio antibosanske koalicje, koji su dobro plačeni da u tim političkim centrima moći šire laži o agresiji i genocidu u Bosni i Hercegovini. Imajući to u vidu smatramo potrebnim da bosanskohercevačka diplomatija povede računa o navedenom ponižavanju države Bosne i Hercegovine. Sastavni dio diplomatskog predstavljanja države Bosne i Hercegovine treba po uzoru na neke druge države koje su pretrpjele genocid, biti diplomatska odbrane istine, pravde, prava žrtava i svjedoka na ljudsko dostojanstvo promicanja kulture sjećanja kao puta borbe protiv zaborava, a u ime bolje zajedničke bosanskohercegovačke budućnosti.

Emir Ramić
Institut za istraživanje genocida Kanada {IGK}

Share Button